Jump to content


Photo
- - - - -

Zivot na Kanarima


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 zmaj1707

zmaj1707
  • Members
  • 3 posts

Posted 07 May 2012 - 22:38

Zdravo svima
interesuje me dali neko zna koji je regularni nacin da sa porodicom ostanem duze od 90 dana na Kanarskim ostrvima (Spanija)?

Dobra stvar je u tome sto ja radim za stranu kompaniju i sa njima ugovor za narednih 5 godina. Imam stalna primanja koja i za njihove uslove nisu mala. Ja radim mesec dana a mesec dana sam slobodan, sto u prevodu znaci 6 meseci rada i 6 meseci slobodan. Plan je bio da moja porodica svo vreme bude na Kanarima.

Kako to izvesti, kako dobiti boravisne ili neke druge papire?

Ako ima pomoci pisite xe xe

pozdrav

#2 zmaj1707

zmaj1707
  • Members
  • 3 posts

Posted 08 May 2012 - 11:13

Sinoc kada sam postavio ovaj post, uporedno sam napisao mail i ambasadi Spanije. Vec su mi odgovorili :thumbs: bravo za njih.
U principu kazu da nije problem, podnosi se neki zahtev i aplicira se za "BORAVISNU VIZU KOJA NIJE NA OSNOVU RADA", donose se nekava dokumenta i to je to.
Najbitniji dokument je da imas dokaz da neces njima da padnes na grbacu pa da te oni izdrzavaju. Sto u prevodu znaci stalan izvor prihoda.

To pravilo generalno vazi u svim zemljama, ako imas para mozes da zivis bilo gde.

Malo smesno izgleda :D, ja sam zapoceo temu i ja sam odgovaram.

Pozdrav

#3 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,739 posts

Posted 08 May 2012 - 15:51

Cak si i + sebi dao :D

#4 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 08 May 2012 - 16:27

Jes' ti siguran da ti ne treba odredjena suma na racunu u Spaniji da bi dobio takvu vizu? Pre desetak godina ja sam isto pitao spansku ambasadu i rekose mi, ako se dobro secam, da treba da "polozim" 75,000$ na racun?

Sinoc kada sam postavio ovaj post, uporedno sam napisao mail i ambasadi Spanije. Vec su mi odgovorili :thumbs: bravo za njih.
U principu kazu da nije problem, podnosi se neki zahtev i aplicira se za "BORAVISNU VIZU KOJA NIJE NA OSNOVU RADA", donose se nekava dokumenta i to je to.
Najbitniji dokument je da imas dokaz da neces njima da padnes na grbacu pa da te oni izdrzavaju. Sto u prevodu znaci stalan izvor prihoda.

To pravilo generalno vazi u svim zemljama, ako imas para mozes da zivis bilo gde.

Malo smesno izgleda :D, ja sam zapoceo temu i ja sam odgovaram.

Pozdrav



#5 veïna

veïna
  • Members
  • 258 posts

Posted 08 May 2012 - 18:13

Ako sam dobro razumela tvoj prvi post, tebi treba boravisna viza ali bez prava na rad? U tom slucaju, radi se o sledecem dokumentu: VISADOS DE RESIDENCIA SIN FINALIDAD LABORAL

“Zez” je sto je na sajtu ambasade do u detalje opisano kako se dokazuje socio-ekonomski status podnosioca zahteva ali ne definisu kolika su ta, “dovoljna” sredstva koja traze, o kom se iznosu konkretno radi (za te detalje im svaka cast, vidim popravili su u zadnjih 10 godina).

Slazem se komentatorom iznad, prvo ti lepo proveri sa njima o koliko hiljada € je rec, pre nego sto krenes da skupljas papire i formulare. To ces posle lako.

Kao orjentir: meni su za godisnju studentsku vizu (sa kojom nemas pravo na rad, dakle slicna je toj koja tebe zanima) trazili 12.000€, dakle 1.000€ po mesecu. Bili smo u skupljoj kategoriji, latinoamerikancima i istocnoevropljanima su u isto vreme trazili po 500€. Postoje dva modaliteta, da dokazujes da ces mesecno primati toliko ili da doneses uverenje iz banke da ti suma lezi na racunu. Mozes i da ih pozajmis, pa kad sredis vizu da ih vratis (nekad su trazili izvod sa racuna u poslednja 3 meseca, bas da bi izbegli takve seme ali i to se dalo srediti. Ne znam kako je 2012).

Naravno, iznosi idu po clanu familije koji od tebe zavise i koji te prate, ne djuture za celu familiju.

Na to dodaj privatno zdravstveno za svakog od vas – oko 500-600€ godisnje po clanu. Posle, kad se doselite imate pravo na besplatno (tacnije, polu-besplatno, upravo uvode restriktivne mere za pridosle koji ne placaju socijalno u Spaniji) ali vizu bez privatnog ne mozes da dobijes.

Na kraju, treba ti i sredjen stan – tj. ugovor o najmu ili izjava nekoga (overena kod beleznika) da ce te primiti u svoj.

Nije nemoguce, ima nas u Spaniji tusta i tma (po razlicitim osnovama, vizama i drzavljanstvima), ali nije bas ni tako lako kako se cini na prvi pogled.

PS: moguce da su mi informacije zastarele, pravila se stalno menjaju, zato bolje uhvati za gusu Ambasadu da ti da sve detalje. Jos bolje imigracionog advokata sa K. ostrva direktno kad odes u posetu, sad bar nema turistickih viza (advokat je relativno malo ulaganje a stedi vreme i zivce samo tako).

Srecno i nadam se, uskoro dobrodosao!




Edited by veïna, 08 May 2012 - 18:19.


#6 zmaj1707

zmaj1707
  • Members
  • 3 posts

Posted 09 May 2012 - 10:45

Hej zdravo svima

evo ga link koji su mi poslali ovi iz ambasada
http://www.maec.es/s...osnovu rada.pdf

ili ovako http://www.maec.es/s...ginas/home.aspx
pa se prebaci na Srpski, odeljak za vize i odabere se "BORAVIŠNA VIZA KOJA NIJE PO OSNOVU RADA"

Da, na ovom objasnjenju ne pise da ima neka odredjena suma koja je potrebna za dobijanje vize. Ali se podrazumeva da sa tim nekim mesecnim primanjem mozes da zivis u Spaniji (kanarima) sto znaci stan, hrana, troskovi zivota itd. Mora sigurno da bude vise od 200-300 evra xe xe

Za osiguranje znam i vec mi imamo, ja zbog posla a moja porodica je osigurana preko mene (posto je moje osiguranje do milion evra) tako da to nije problem.

Za stan sam u kontaktu sa jednom spanskom porodicom koja zivi na Kanarima i mogao bih sa njima da sredim mesto stanovanje ili oni bi mi pomogli na neki nacin. Vec sam razgovarao sa njima.

Ja sam vec bio tamo, skontao se sa cool ekipom, oni imaju tamo veliku kucu, zive opusteno i alternativno. Ja sam hteo da odem i da zivimo tamo na crno, jer je politika na Kanarima drugacija nego u Spaniji. Imam i neke prijatelje koji su tamo vec2-3 godine na crno i niko ih ne dira. Krecu se normalno, rade normalno, vode normalan zivot. Ali bih ipak da sredim papire ako je moguce a imam dobru sansu da to uradim jer radim posao koji mi to omogucava, milsim zbog primanja i osiguranja.

Veina, jesi li ti u Spaniji (kopno) ili na Kanarima, nisam bas najbolje razumeo

Hvala svima

#7 veïna

veïna
  • Members
  • 258 posts

Posted 09 May 2012 - 14:00

Ali se podrazumeva da sa tim nekim mesecnim primanjem mozes da zivis u Spaniji (kanarima) sto znaci stan, hrana, troskovi zivota itd. Mora sigurno da bude vise od 200-300 evra xe xe


Naravno, ako traze 1.000€ za studenta za pater familiasa mogu da traze samo vise. Pogledala sam i za tebe ce biti 4 x spanski minimalac, deca i zena posebno, sve to puta 12 (meseci). Ali ima tu drugi problem, u stvari problemcina B-) . Da idemo redom, evo sta kaze advokat: “Existen dos posibilidades para probar que se cuenta con medios suficientes. Mediante documentos que acrediten que se recibe una cantidad fija mensual de forma permanente, o de por vida, que puede provenir, por ejemplo, de un fondo de pensiones (el percibir un salario mensual no se consideraría válido, ya que no se considera permanente). Otra vía sería el demostrar a través de un saldo medio bancario, que se ha mantenido un mínimo saldo en la cuenta durante el último año. Este saldo medio tiene que incluir el nombre del cliente y el número de cuenta”. http://www.strongabogados.com/residencia-no-lucrativa.php

Dakle, za ovaj tip vize moras da dokazes da imas a) permanentna mesecna primanja, ili b) dozivotna primanja, dovoljno visoka da mozes da izdrzavas sebe i porodicu u Spaniji, bez rada. Sta je problem? Plata se ne smatra permanentnim mesecnim primanjima (penzioni fond, na primer, da).

Sta preostaje? Depozit u banci. Evo i zakona u kome se kaze o kom iznosu je rec.

a) “Para su sostenimiento, durante su residencia en España, una cantidad que represente mensualmente en euros el 400% del IPREM, o su equivalente legal en moneda extranjera

b) “Para el sostenimiento de cada uno de los familiares a su cargo, durante su residencia en España, una cantidad que represente mensualmente en euros el 100% del IPREM, o su equivalente legal en moneda extranjera, cantidad a acreditar de forma adicional a la referida en el apartado a anterior. http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/rd557-2011.t4.html

Buduci da IPREM (to je, uprosteno, nesto kao minimalac) za 2012 iznosi 532 € mesecno, minimum koji tebi treba za 1-godisnju vizu ako sam tacno izracunala je 25.536€ + 6.384€ po svakom clanu porodice za koga garantujes. Ne mora u spanskoj banci, moze bilo kojoj ali racun mora da je na ime podnosioca zahteva.

Ono sto mozes da uradis jeste da odstampas ovaj zakon, zakazes sebi sastanak u ambasadi, kazes da hoces da emigriras k'o gospodin covek, poneses sva uverenja i izvode iz banke koje imas, pa nek ti protumace situaciju. Ako hoce. Ako nece, trazi advokata. Jedno je laicko tumacenje zakona a drugo oko profesionalca.

To je za vizu na godinu dana. Kad istekne, onda opet jovo navovo dokazuj sredstva (jedino sto mozes direkt iz Spanije, ne moras da se vracas u konzulat u Srbiji). Ti ne smes da radis ali deca mogu da idu u skolu sa ovim tipom vize.

Osiguranje si resio, super, a za stan mozes isto tako, neka ti prijatelji odu kod beleznika (“notario”) koji izda uverenje da ces zivoti kod njih.

Za ostajanje na crno, to je na tebi da vidis da li ti se isplati. Ja sam generalno protiv, mislim da ne vredi rizikovati ban za EU ali to je vrlo individualna odluka. Ipak, uzmi u obzir da se pravila i kontrole stalno poostravaju. Kanari jesu malo van sveta i centralne Spanije (varijante “dodjes mi dodjem ti”, “dogovoricemo se, ljudi smo” su tu izrazenije) ali svejedno. Zakoni, pogranicne vlasti, saobracajna policija, banke i sl. su svuda isti. Ali kazem, sve zavisi od afiniteta.

PS: ja sam na kopnu.

Edited by veïna, 09 May 2012 - 14:48.