Jump to content

Photo

Demokratura

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 07 May 2012 - 08:46

POliticki sistem danasnjice jeste nesumnjivo demokratura, jedna politicki sistem koji poseduje sve demokratske institucije, tu su izbori, parlamenti, partije. Ipak, za koju god stranku da glasate, bilo ko da dodje na glas nista se ne menja. Stvarna vlast i stvarne odluke donose se izvan parlamenta od strane tajkunskih grupa i finansijskih oligarhija. Ponekada se cini da vlast u jednoj zemlji odredjuje strani faktor, ambasadori, visoki predstavnici itd, ali i oni sami su samo cinovnici i vlasnistvo jednog nevidljivog sistema moci. POgledajte kako su samo izigrani americki gradjani sa Obamom, pogledajte kako su izigrani gradjani EU sa vladama koje ubrzano ukidaju sve atribute drzave blagostanja.

U demokraturi, pojedinac je zbunjen, preplavljen morem nepotrebnih informacija. Otpor je slab jer su svi mediji pod direktnim uticajem tajkunski/partijskih grupa. Sistem gusi otpor podmetanjima, lazima, podsmehom, obesmisljavanjem za sta su unajmljeni strucnjaci sa univerziteta i vodeci eksperti za marketing. Kada se realan otpor zaista i javi, kao u slucaj protesta na Wall street-u bice upotrebljena policija i surove mere represije. Ako je neophodno otvarace se krizna zarista i lokalni ratovi.

U demokraturi, pojedinac je uplasen. Plasi se da ostane bes posla koji radi po 10+ sati dnevno. Hrana je skupa, alternativne mogucnosti prezivljavanja su minimalne. Veze medju ljudima postaju povrsne i slabe usled pritiska ponudjenih reklamnih sadrzaja i roba.
Deca su po pravilu zapustena.

Je li to ono o cemu smo mastali dok su trajali klasicni totalitarni sistemi?

#2 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 07 May 2012 - 10:04

POliticki sistem danasnjice jeste nesumnjivo demokratura, jedna politicki sistem koji poseduje sve demokratske institucije, tu su izbori, parlamenti, partije. Ipak, za koju god stranku da glasate, bilo ko da dodje na glas nista se ne menja. Stvarna vlast i stvarne odluke donose se izvan parlamenta od strane tajkunskih grupa i finansijskih oligarhija. Ponekada se cini da vlast u jednoj zemlji odredjuje strani faktor, ambasadori, visoki predstavnici itd, ali i oni sami su samo cinovnici i vlasnistvo jednog nevidljivog sistema moci. POgledajte kako su samo izigrani americki gradjani sa Obamom, pogledajte kako su izigrani gradjani EU sa vladama koje ubrzano ukidaju sve atribute drzave blagostanja.

U demokraturi, pojedinac je zbunjen, preplavljen morem nepotrebnih informacija. Otpor je slab jer su svi mediji pod direktnim uticajem tajkunski/partijskih grupa. Sistem gusi otpor podmetanjima, lazima, podsmehom, obesmisljavanjem za sta su unajmljeni strucnjaci sa univerziteta i vodeci eksperti za marketing. Kada se realan otpor zaista i javi, kao u slucaj protesta na Wall street-u bice upotrebljena policija i surove mere represije. Ako je neophodno otvarace se krizna zarista i lokalni ratovi.

U demokraturi, pojedinac je uplasen. Plasi se da ostane bes posla koji radi po 10+ sati dnevno. Hrana je skupa, alternativne mogucnosti prezivljavanja su minimalne. Veze medju ljudima postaju povrsne i slabe usled pritiska ponudjenih reklamnih sadrzaja i roba.

:ajme:
Šta si ti ovdje nadrobio, bože sačuvaj i sakloni. Politički sistem miješaš s državom blagostanja. Tajni centri moći ( :ajme:, :ajme: ) - nedostaju samo masoni, sionski protokoli, Bilderberg...

#3 Art

Art
  • Members
  • 1 posts

Posted 07 May 2012 - 11:24

ovo si savršeno dobro rekao. čak i diktatura nekad zna biti daleko bolja od demokrature. nama najbliži primer je titova diktatura.

a ovaj ironside ne znam u kojem svetu živi.

#4 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 May 2012 - 12:05

Sapunar standardno drobi, ali problem je bukvalno suprotan od onoga sto on pise. Dakle, ima sjajna knjiga Farida Cakarije na tu temu, The Future of Freedom, gde se lepo objasnjava da problemi poticu od viska demokratije u poredjenju sa manjkom liberalizma. Ali to je upravo ono sto Sapunaru i drugim sapunjavima smeta - ne demokratija, jer se rulja zacas okrene njihovim ludackim i zaveroloskim idejama, nego liberalizam, koji odrzava istinske moralne i civilizacijske vrednosti nezavisno od demagogije i vladavine rulje (grcki ohlokratija).

#5 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 May 2012 - 12:06

:ajme:
Šta si ti ovdje nadrobio, bože sačuvaj i sakloni. Politički sistem miješaš s državom blagostanja. Tajni centri moći ( :ajme:, :ajme: ) - nedostaju samo masoni, sionski protokoli, Bilderberg...

Potpuno tacno i na mestu. Cim vidis SrBove da mantraju o tajnim centrima moci, znas da je kancer mozga uzeo maha...

#6 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 07 May 2012 - 12:58

cekajte ljudi. n emislim ja na trilaterale itd. mislim recimo na tajkunske lobije koji su dobro poznati, zatim na interese banaka, recimo interesi stranih banaka u Srbiji su zasticeni preko partija koje oni finansiraju.

mislim i na to da americki ili francuski imperijalizam u stvari ide protiv interesa tamosnjih gradjana, da bi vecina gradjana u zamljama Eu izabrala ukidanje Eu, da se partije u Eu plase referenduma (Grcka) itd

zasto ste tako zlonamerni da se sprdate samnom kada nisam ni fasista ni nacionalista ni pobornik teorija zavere?
zasto se moji postovi bacaju na deponiju? sa koim obrazlozenjem?

evo, neka kazu ljudi ovde, trebali ovo vratiti na "Politiku"

#7 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 May 2012 - 22:10

cekajte ljudi. n emislim ja na trilaterale itd. mislim recimo na tajkunske lobije koji su dobro poznati, zatim na interese banaka, recimo interesi stranih banaka u Srbiji su zasticeni preko partija koje oni finansiraju.

mislim i na to da americki ili francuski imperijalizam u stvari ide protiv interesa tamosnjih gradjana, da bi vecina gradjana u zamljama Eu izabrala ukidanje Eu, da se partije u Eu plase referenduma (Grcka) itd

zasto ste tako zlonamerni da se sprdate samnom kada nisam ni fasista ni nacionalista ni pobornik teorija zavere?

Hajde da pokusam da ti ozbiljno odgovorim, mada se ti uvek vratis na svoju pricu, kao pokvarena ploca (btw, i politika je postala deponija, tako da ne treba da se osecas nesto lose zbog toga - ima dosta drugih stvari zbog kojih je opravdano osecati se lose).

To sto bi mozda vecina gradjana u zemljama EU izabrala ukidanje EU ne znaci uopste da bi to bilo ista dobro. Prvo, sto to nigde nije potvrdjeno nekim merodavnim NAUCNIM istrazivanjem. Drugo, cak i da jeste - pa kako da ti kazem, a da post ne bude dugačak 100kb:
- većina ljudi je verovala mnogo vekova da je Zemlja ravna ploča
- većina ljudi je verovala jako, jako mnogo vekova da su neke žene veštice koje bacaju crnu magiju i koje treba spaliti na lomači
- većina ljudi je dugo vremena odbijala da poveruje da mikroorganizmi predstavljaju prenosioce i uzročnike bolesti
- većina gradjana antičke Atine, kako lepo objašnjava Tukidid u jednom od najboljih delova svoje istorije, nije imala ni najblažeg pojma o geografiji, pa je verovala da je Sicilija neko malo ostrvo poput Egine ili Samosa, koje je lako osvojiti, pa su poslali flotu na samoubilacku misiju osvajanja Sicilije nakon dugacke i nadasve demokratske rasprave u skupstini
- većina građana Francuske je podržavala Napoleona u njegovim ludačkim osvajačkim pohodima
- većina gradjana Trećeg rajha je podržavala nacistička osvajanja i teritorijalne pretenzije
- većina gradjana Srbije je sve do 2000. godine podržavala tiranina milosevica, cak u uprkos sankcijama, hiperinflaciji, ratovima, mobilizacijama, na kraju i bombardovanju

i mozda najrelevantnije od svega:

- većina građana je u periodu 2000-2003 verovala u monstruozne lazi kostunice i tijanica da je dr Zoran Djindjic mafijas, kriminalac, izdajnik, strani placenik, svercer i sta sve ne.

I ima jos najmanje milion slicnih primera. Dakle, kao sto je lepo znao i govorio jos Sokrat, većina ne vodi k mudrosti. Nju covek mora sam pronaci, dugackim i teskim radom.

Ovo se direktno odnosi na EU. EU, kao ni Djindjic, moze ne biti omiljena, ali ona FUNKCIONISE i RADI NESTO KORISNO. Vecina clanova EU su dovoljno mladi da se ne secaju uzasa Drugog svetskog rata. EU je nastala kao ultimativno kao posledica zelje da se ti uzasi nikada ne ponove, niti da dodju blizu. EU je u tome fenomenalno uspela: neprijateljstva dugačka više VEKOVA, između Francuske i Nemačke, između Danske i Švedske, između Francuske i Holandije, izmedju UK i Irske, da navedem samo par primera, zaboravljena su i nema nijedne jedine relevantne snage u tim zemljama koja danas priziva neki militarizam ili raspiruje mržnju protiv "vekovnih neprijatelja", kao što se to, na našu žalost, i dalje radi u ovom delu Evrope koji nije u EU ili čak i to ne želi.

Dalje, EU je omogućila ogroman napredak u nauci, tehnologiji, saobraćaju, ekologiji. Pa da hoćeš da budeš iole dosledan, ti bi trebalo da budeš prvi za EU, pošto su njihovi ekološki standardi vrlo, vrlo rigorozni, a projekti restauracije i obnove ekološki opustosenih oblasti (naročito u ex-komunističkim zemljama, gde se NAJVIŠE zagadjivalo, jer, hebiga, dogmatski shvaćeni Oci ideologije nisu ništa pisali o tome da treba čuvati okolinu, nego samo da treba razvijati tešku industriju) koje finansira EU su za sad vrlo uspešni. Povodom ovih poslednjih, moram da ti skrenem pažnju da ne samo što tu vrstu projekata (recimo filtriranje reka u bivšoj Istočnoj Nemačkoj i Češkoj republici i njihovu repopulaciju algama i raznom faunom) finansira EU, već pojedinačne zemlje bez pritiska celine zajednice ne bi to same nikada uradile - baš, gle čuda, iz razloga koje bi neko kao ti trebalo da ceni, jer to individualne nacije puno košta, a ne vide tu baš neki profit, bar ne na kratke staze.

O FP inicijativi i ekstremno plemenitom ulaganju u nauku, obrazovanje i razvoj i u EU i u drugim evropskim zemljama, u okviru kojih je u poslednjih cca. 15 godina u zemlje istočne i jugoistočne Evrope upumpano oko 40 milijardi evra za te svrhe (sa vrlo striktnom kontrolom, tako da je malo šta moglo da bude zloupotrebljeno u neke druge svrhe) ne treba trošiti reči. Reći ću ti samo iz vrlo ličnog iskustva i poznavanja stvari da se bar polovina rezultata srpske nauke finansira iz evropskih sredstava, direktnih ili indirektnih, te da bi bez istih "odliv mozgova" iz Srbije bio bar duplo veći nego što jeste.

I ima tu da se priča još jako mnogo, ali mislim da ti je poenta jasna. Dakle, većina može biti razmažena (ne sećati se rata ili misliti da je rat nešto "cool") i može biti glupa (i ne mariti za nauku, umetnost, itd.) - ali to nece znaciti da je u pravu. Svacije pravo je da bude glup, ali kako je isto Sokrat govorio, svako moze svoje bogastvo baciti u reku, a znanje je najvece i najvrednije bogatstvo. Protivljenje EU je cist izraz neznanja.

Sto se referenduma tice - niko normalan ne želi da se bitne odluke donose na referendumu, gde od demagoske formulacije pitanja i ispiranja mozga masama sve zavisi. Podseticu te da su milosevic i tudjman organizovani dosta referenduma, a u istoriji Evrope najvise referenduma su organizovali... Benito Musolini i Adolf Hitler.

Pametnom je to dosta, ne?

#8 denzel

denzel
  • Members
  • 1,726 posts

Posted 07 May 2012 - 22:17

Hajde da pokusam da ti ozbiljno odgovorim, mada se ti uvek vratis na svoju pricu...

Za ovaj post je malo plus. Svaka cast. :hail:

#9 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 09 May 2012 - 11:29

Stalno pomišljam da li je vrijedno trošiti tastaturu na odgovore tebi, a eto, Schrodinger se prihvatio Sizifovog posla i napisao pravi mali esej u kojem pokušava da ti pojasni fundamentalne stvari. No ti, po običaju, suočen s jednostavnim istinama izbjegavaš barem pročitati nešto u što je čovjek uložio određeni (bojim se, uzaludan) trud. Umjesto toga nastavio si još većim elanom puniti forum anticivilizacijskim glupostima. Nema teme gdje tvoje "umotvorine" ne prkose elementarnoj inteligenciji, a u slučaju apoteoze malog ruskog Napoleona, koji je izgmizao ispod kaputa jedne od najogavnijih organizacija u historiji, prkose i osnovnim pravilima pristojnosti.

#10 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 09 May 2012 - 12:50

Procitao sam S. ov post.

U redu, to je njegovo vidjenje price. U redu, mozda EU odgovara krupnom kapitalu i obrazovanioma i inteligentnima (svakako ne emocionalno inteligentnima).
Mozda jos vise onima koji se bave naukom zbog grantova, stipendija, mogucstva da se vidi svet prilikom studentske razmene. Ali ako je demokratija volja vecine, pustite vi Elito vecinu da odluci.
A ako necete, onda to nije demokratija u koju se zaklinjete.

Ja verujem da gospodinu S.-u kao racionalnom i pametnom coveku odgovara EU.
Ali sta je sa taksistima i frizerima u EU koji ce vam reci kako mrze EU.

S. je lepo prikazao stav elite. Ali to je stav i interes 1-5% stanovnistva,

Ako meni kao primitivnom seljaku ne odgovara Eu samo zato sto necu da mi konkurisu subvencionisani proizvodjaci iz EU, i ako nas je takvih vecina, niko ne moze reci da je stav elite moralniji od naseg.
Kako to gospodin S. moze da moralno kvalifikuje necije misljenje o Djindjicu. O tom pokojnom, nevestom politicaru (nista gorem ili boljem od ostalih srpskih politicara) ja ne mislim nista, ali ako su neki verovali Kostunici,bas je mene briga za to.
Moj tekst i nije o Kostunici, (on neka samo drema sa svojim mackama), o srpskim problemima. Ja pisem o DEMOKRATURI o jednom globalnom fenomenu koji viizgleda ne razumete.
Da li ste mladiili neiskusni ili vam je stvarnost zamucena psihogenima, pa ste u tripu slobode , ja to ne znam.

I ukoliko intelektualna, racionalna Elita kojoj S. nesumnjivo pripada (ovo nije ironija) misli da zna bolje od mase, neka onda ukinu izbore i neka odlucuju na nekom savetu sta je bolje za narod.
Vec 500 godina ta gradjanska elita upravllja svetom, puno je tu razumnih reci, a kakvi su rezultati?

Postoje ipak mislioci, kao sto je bio Mumford ili Ton Lelaire koji su prozreli glupost razuma, nesposobnost elite da resava drustvene probleme.

#11 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 09 May 2012 - 13:42

Jezus Marija, pa zar ti mislis da je moguce i smisleno da taksistima, frizerima i poljoprivrednicima odgovara rat?!?! Kakva ti je to logika? Pa ako tvoje dete ili neko ko ti je najblizi hoce da pojede nesto otrovno, ili da sedne u auto iako ne zna da vozi, ili tako nesto - ti neces nista preduzeti, slegnuces ramenima i pustiti ga zarad svog shvatanja "slobode"???

Obaska sto ponovo brkas politicku, ekonomsku i intelektualnu elitu, sto u nekim srecnijim krajevima ima neko preklapanje, ali to napisati u Srbiji je cista manipulacija, pa makar se odnosilo i na EU.

A da ti citiram jednog pesnika koji je daleko od EU, ali mu niko nikad nije prebacivao da je elita (u negativnom smislu), krupni kapital, itd.: "Mi zivimo samo da bi doziveli lepotu; sve drugo je oblik cekanja." (Nagib Mafhouz) u tom smislu ja duboko verujem da je kultura SVRHA postojanja ne samo ljudskih organizacija, vec i samog postojanja drustva. Dakle, danas je upravo zahvaljujuci EU i drugim aspektima moderne civilizacije, kultura DOSTUPNIJA SVIMA vise nego ikad ranije u istoriji. I taj trend ce se nastaviti - ako ga ljudi poput tebe ne budu zaustavili - tako da je poenta da SVI participiraju u tome i SVI postanu elita u nekoj buducnosti. Sto je daleka perspektiva, ali i najduzi put pocinje prvim korakom. Umesto populizma koji zagovaras, i koji taj prvi korak nikad ne moze da napravi, razmisli malo kako je liberalni elitizam upravo plemenit i moralan zato sto zagovara nesto sto ti u konstantnoj budalastosti nazivas "tripom slobode".

A Mumford nikad nije zagovarao tu vrstu primitivistickog ludila koje nam ti sugerises; lako je sad s Mumfordom ispirati usta, ali svi dostupni podaci o njemu pokazuju da se uredno umivao, tusirao, brijao, itd. I koristio usluge moderne medicine koje su mu omogucile da srecno pozivi citave 94 godine.

#12 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 09 May 2012 - 13:51

A da ti citiram jednog pesnika koji je daleko od EU, ali mu niko nikad nije prebacivao da je elita (u negativnom smislu), krupni kapital, itd.: "Mi zivimo samo da bi doziveli lepotu; sve drugo je oblik cekanja." (Nagib Mafhouz) u tom smislu ja duboko verujem da je kultura SVRHA postojanja ne samo ljudskih organizacija, vec i samog postojanja drustva. Dakle, danas je upravo zahvaljujuci EU i drugim aspektima moderne civilizacije, kultura DOSTUPNIJA SVIMA vise nego ikad ranije u istoriji. I taj trend ce se nastaviti - ako ga ljudi poput tebe ne budu zaustavili - tako da je poenta da SVI participiraju u tome i SVI postanu elita u nekoj buducnosti. Sto je daleka perspektiva, ali i najduzi put pocinje prvim korakom. Umesto populizma koji zagovaras, i koji taj prvi korak nikad ne moze da napravi, razmisli malo kako je liberalni elitizam upravo plemenit i moralan zato sto zagovara nesto sto ti u konstantnoj budalastosti nazivas "tripom slobode".

e pa mi imamo razlicita misljenja, ja tvoj stav postujem, to je stav oko 1 do 5 % stanovnika planete, naucne i finansijske elite

#13 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 09 May 2012 - 13:54

Umjesto toga nastavio si još većim elanom puniti forum anticivilizacijskim glupostima. Nema teme gdje tvoje "umotvorine" ne prkose elementarnoj inteligenciji, a u slučaju apoteoze malog ruskog Napoleona, koji je izgmizao ispod kaputa jedne od najogavnijih organizacija u historiji, prkose i osnovnim pravilima pristojnosti.

verujem da cemo civilizaciju uskoro demontirati kao nesto zlo, nesto bolesno sto je unistilo prirodu

j anisam idolopoklonik ruskih politicara, samo sam prikazao da zadovoljna coveka, gospodina Medvedova i gospodina Putina