Jump to content

Photo
- - - - -

O forumu, onako uopsteno...

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
123 replies to this topic

#16 kupina

kupina
  • Members
  • 246 posts

Posted 26 April 2012 - 22:17

Poruke se dakle brisu bez da moderator/administrator obavesti osobu da joj je post obrisan kao i razlog za brisanje. Neko ko tako funkcionise i razmislja ne treba da bude moderator.

#17 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 26 April 2012 - 22:23

Poruke se dakle brisu bez da moderator/administrator obavesti osobu da joj je post obrisan kao i razlog za brisanje. Neko ko tako funkcionise i razmislja ne treba da bude moderator.

Ja lepo rekoh:

Otišli su svi postovi koji su imali veze sa Kupininim trolovanjem. Neka se diskusija slobodno nastavi.

Nikada nismo imali praksu da posebno obaveštavamo o brisanju, niti ima razloga da se to radi. Uspela si da unakaziš relativno ozbiljnu diskusiju, a sve što di dalje nije jasno napiši na odgovarajućim temama. KLIK1 KLIK2

#18 kupina

kupina
  • Members
  • 246 posts

Posted 26 April 2012 - 22:26

Ja lepo rekoh:

Nikada nismo imali praksu da posebno obaveštavamo o brisanju, niti ima razloga da se to radi. Uspela si da unakaziš relativno ozbiljnu diskusiju, a sve što di dalje nije jasno napiši na odgovarajućim temama. KLIK1 KLIK2

Mozda je takva jedna praksa potrebna. Vremena i ljudi se menjaju, taman posla kada bi smo i svoje realne i virtuelne zivote ziveli po pravilima i praksi od pre 10 godina. Ti si znaci izbrisao moje postove?
Ovo podvuceno gore je tvoje misljenje o onome sta i kako ja pisem. Pitanje glasi da li je iko od diskutanata kliknuo na report i zalio se na moje pisanje , ili kako si ga ti krstio " trolovanje" ili si zakljcak sam proizvoljno doneo?

#19 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 26 April 2012 - 23:05

Namerno necu da brisem, a molim i druge moderatore da ne brisu.

No prethodnih nekoliko postova je je odlican primer nerazumevanja o kojem sam ranije govorio.

Ajde, ljudi, pobijte se ako ocete - al' nemojte zamarati citav forum. Imate mogucnost PM.

Da predupredim moguce kritike: ne obracam se samo forumasicama, autoricama tih par postova, nego svima.

#20 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 26 April 2012 - 23:14

ja zoka uopste ne sumnjam u tvoje postene ''djecacke'' zelje da spasis sta se spasti da. ali ti ovo otprilike dodje kad bi ushao u strasno zapusten i prljav stan i prvo sto pospremis i okrecis je balkon.

#21 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 27 April 2012 - 00:11

Treba razjasniti.

U zadnje vrijeme je porastao broj postova u kojima forumasi i moderatori objasnjavaju, raznjasnjavaju i pravdaju svoje postupke, rijeci, pisanje i slicno.

Poprilicno zamarajuce i bespotrebno.

Edited by Vollmeise, 27 April 2012 - 01:17.

#22 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 27 April 2012 - 00:26

Namerno necu da brisem, a molim i druge moderatore da ne brisu.

No prethodnih nekoliko postova je je odlican primer nerazumevanja o kojem sam ranije govorio.

Ajde, ljudi, pobijte se ako ocete - al' nemojte zamarati citav forum. Imate mogucnost PM.

Da predupredim moguce kritike: ne obracam se samo forumasicama, autoricama tih par postova, nego svima.

Hmmm mislim da ti ne razumes ljudsku potrebu potvrdjivanja, te su svadje javne ne bi li masa stajala sa strane i vikala 'fight, fight, fight', sto je sasvim normalno za forum - inace bi se svaki razgovor vodio PMom i ne bi bilo foruma :D (ovo nije kritika vec konstatacija, jer ako cemo iskreno nisam se ni ja raspravljala preko PMa).

Jos dodas pomalo tvrdoglavosti da se dokaze ko je u pravu i malo zelje da 'nas' neko tapse po ramenu uz 'ala si mu rekao' i eto problema.

Naravno vecina ovde zna kada da odustane i ne smara, ali eto ima ljudi koji prosto ne znaju kad je dosta.

Nisam toliko dugo na forumu kao neki, ima 3 godine ali cak i ja mogu da ti kazem da je pre 3 godine bilo dinamicnije, necu da 'zglajznem' u pricu o moderaciji ali se nekako olako danas kace te titule raznih izama, i dok trepnes eto sukoba. Ja sam uvek za dijalog, sve dok ne postane nemoguc (ovo je istovremeno + za post DJ).

Sve to stoji da ovde postoji kucni red i vlasnik, prva se slazem generalno sa politikom foruma, inace ne bi bila ovde. Ali zar vecina ovde nije videla kako se monolozi zavrsavaju?

#23 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 27 April 2012 - 00:41

Hajde da odgovorim uz pomoć obrisanih postova koje ću zbog brojnosti citirati ovako:

A ako neko stavi sapunjpublic/style_emoticons/default/innocent.gifkao avatar ?

Jednom nedeljno nece nista da vam fali da se malo zaperete public/style_emoticons/default/smile.gif

Aha boginja Kupala public/style_emoticons/default/wink2.gif
"In Slavonic neo-paganism, Kupała is the goddess of herbs, sorcery, sex, and midsummer. She is also the Water Mother, associated with trees, herbs, and flowers. Her twin sister is Kostroma. Her celebration falls upon the Summer solstice in June, which is a sacred holy day honoring the two most important elements of Fire and Water."

Eto kako mi lepo postizemo sporazum dijalogom, what an extraordinary conflict resolution skills public/style_emoticons/default/innocent.gif

A sta ako je neko malo nemiran public/style_emoticons/default/unsure.gif

O forumu, onako uopusteno public/style_emoticons/default/smile.gif

samo ti trljaj Rotte, iza usiju, izmedju prstiju public/style_emoticons/default/wink2.gif

"Ciko , a jel sav ovaj lebac tvoj ? "public/style_emoticons/default/unsure.gif Mene sad strah

Nisam citirao i postove ostalih forumaša, kao ni sve Kupinine, ali ako ovo nije trolovanje ove ili bilo koje druge teme, ne znam šta jeste. Zoran je formulisao temu, ljudi su se javili da o njoj razgovaraju, a od Kupine smo dobili ovo. Ovi postovi sami po sebi mogli su da budu na nekoj laganoj i opuštenoj temi, ali ne i ovde. Postovi koji nemaju veze sa temom svakako se brišu. Kako je već napomenuto na prvoj strani,

Kucni savet nema instrumenata da hapsi "ponocne pevace" ali ovdasnji "kucni savet," tj. moderatorski tim, ima te mogucnosti, kroz banove ili brisanje postova. U skladu sa tim, reaguje, a stvar je procene moderatora da li je pevanje preglasno ili nije.
Balkansko bukvalno shvatanje slobode reci, demokratije, dozvoljava i javno lajanje u podrsku Ratku Mladicu ili, u Hrvatskoj, Thompsonovo slabo uvijeno slavljenje ustastva. Nas "kucni red," za razliku od drzavnih institucija, takve stvari nece dozvoliti i moderacija ce brisati svinjarije u ovom "virtuelnom soliteru."

Naravno, ovde nije bilo nikakve podrške ratnim zločincima, ali jeste primer balkanskog shvatanja slobode govora i imali smo jednog klasičnog noćnog pevača koji je svoju pesmu otpevao, i to ne zbog trolovanja, već zbog kloniranja i krajnjeg bezobrazluka.

Neke norme ponašanja, uključujući i forumsku, mogu se lako naučiti u praksi. Kupina/Treba da se čisti to očigledno nije shvatila. Sa nekima se može sasvim lepo razgovarati i kada se čovek ne slaže, a sa nekima, koji ne mogu da se prilagode, razgovor je težak.

#24 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 27 April 2012 - 02:19

Sto se avatara tice, evo ukratko da pojasnim svoj stav, posto je vec bio pomenut u pocetnom postu. Dakle, obrazlagati stavljanje Tudjmana na avatar time sto je bio neka (politicka, a ne sportska, ofc) faca u "Partizanu" je podjednako maloumno - da ne upotrebim tezu rec - od pravdanja eventualnog stavljanja Hitlera na avatar time sto je A.H. bio vegeterijanac, pa eto neki forumas to dozivljava kao promociju vegeterijanskog stila zivota. Danas se cak i medju mnogim hrvatskim nacionalistima priznaje da je dr Franjo bio diktator (i to od one operetske sorte koja menja brojne uniforme, brise nos zastavom, i sl.), a sta tek onda normalan svet da kaze. Presuda Gotovini i saradnicima ga vrlo jasno i nedvosmisleno oznacava kao lidera zajednickog zlocinackog poduhvata; citiram sazetak presude (Indictment Summary):

The Chamber found that Franjo Tuđman, who was the main political and military
leader in Croatia before, during, and after the Indictment period, was a key member of the
joint criminal enterprise. Tuđman intended to repopulate the Krajina with Croats and
ensured that his ideas in this respect were transformed into policy and action through his
powerful position as President and Supreme Commander of the armed forces. The Chamber
further found that other members of the joint criminal enterprise included Gojko Šušak,
who was the Minister of Defence and a close associate of Tuđman’s, and Zvonimir Červenko,
the Chief of the Croatian army Main Staff. The members of the joint criminal enterprise also
included others in the Croatian political and military leadership who participated in
Presidential meetings and were close associates of Tuđman’s.

Dakle, tu nema nikakve dileme - to sto je on smrcu izbegao da bude licno gonjen i osudjen (kao sto se to desilo i sa Hitlerom i milosevicem), nimalo ne menja na stvari i zakljucku - a uveren sam da ce ga istorija potvrditi - da se, kao i u slucaju milosevica, radilo o monstruoznom tiraninu i zlikovcu. Na stranu njegova antisemitska, rasisticka i fashisticka lupetanja, na stranu to sto je skrivao i branio neke od izvrsilaca najuzasnijih zlocina nad civilima (poput jezivog ubistva porodice Zec - sto bi trebalo da se smatra gorim, nikako manje bitnim od ratnih zlocina), na stranu to sto je njegova IDEOLOGIJA dovela do kreatura kao sto su tompson i slicni degenerici. Cinjenica, medjutim, da neko u danasnjoj Srbiji - pa makar bio i teska budaletina i navijac kao pomenuti digi - moze da to sve ignorise, odnosno da bude toga nesvestan, je zapravo pravi indikator koliko smo nisko pali i koliko je stvarnost gora od ovoga sto se na forumu vidi (conversely, to znaci da se ne treba sekirati previse oko bilo cega ovde na forumu - uvek ima unaokolo, bar kod nas koji zivimo u Srbiji, vise i boljih razloga za sekiraciju!).

Sad, to sto u nekim slucajevima ljudi igraju na nedovoljnu obavestenost - pa je sad lako pravdati Mao Ce Dunga pred onima koji NE ZNAJU da je "covek" (vrlo uslovno govoreci) pobio par desetina milion sunarodnika tokom svojih "velikih skokova napred" i "kulturnih revolucija", ili budaletine koje nose majice sa Che Gevarom ili stavljaju istog na avatar, a ne znaju da je doticni bio upravnik zatvora, licno ispitivao i mucio ljude, a i hvalio se time sto je licno ucestvovao u streljackim vodovima u dvoristu svog zatvora i time izvrsavao smrtne presude. To ne bi trebalo da ometa da se takvi slucajevi stave "van forumskog zakona". Kao sto je Sokrat lepo govorio, nema veceg i boljeg bogatstva nego sto je znanje, nema goreg siromastva nego sto je neznanje.

#25 drvoprvo

drvoprvo
  • Members
  • 2,313 posts

Posted 27 April 2012 - 02:36

Sta cemo sa Vorholom?

#26 Bellini

Bellini
  • Members
  • 2,036 posts

Posted 27 April 2012 - 11:37

Zorane, to je do ljudi. Atmosfera na forumu, u društvu, u državi zavisi isključivo od pojedinaca i od vlasti koja donosi zakone i uređuje odnose u društvu, na forumu, šta je dozvoljeno, a šta ne. Potrebno je dozirati ozbiljnost i šaljivost. :) Problemi nastaju sa osobama koje previše ozbiljno shvate ovo virtuelno mesto, kao i sa forumašima kao što je kupina, koja nije napisala post koji je mogao upućivati da se radi o zreloj individui. Neko sa deset godina bi pisao ozbiljnije. :huh:
@Schrodinger, u potpunosti si u pravu. Tudjman je kao i Hitler, Brejvik, Milošević ili Staljin odgovoran za smrt nedužnih osoba, i potpuno je besmisleno pravdati stavljanje slika kao avatar, pogotovo što bi avatar na neki način trebao da predstavlja nešto po čemu se raspoznajemo na forumu, profil našeg psihičkog raspoloženja. ;)

#27 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 27 April 2012 - 14:12

Onako opusteno/uopsteno …

… na forumu je ponekad kao sto neki kazu da je u (olinjalim) vezama. Desavaju se tri stvari:

sex (nesto se kao radi; ko ce koga)

smeh (slatko se nasmejes katastrofi)

razgovor (o tome sta i kako bi trebalo popraviti)

Pa posle novi krug ...

#28 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 27 April 2012 - 22:14

Sta cemo sa Vorholom?

E ako dokazes da je Vorhol nekog ubio, ili bar proterao i opljackao, onda (vala, da citiram jednog bednog politicara) i njega ce da proterujemo sa avatara... Mada bi to zbilja bilo veliko otkrice za istorijsku nauku, pa i istoriju umetnosti. :krsta:

#29 drvoprvo

drvoprvo
  • Members
  • 2,313 posts

Posted 27 April 2012 - 22:55

E ako dokazes da je Vorhol nekog ubio, ili bar proterao i opljackao, onda (vala, da citiram jednog bednog politicara) i njega ce da proterujemo sa avatara... Mada bi to zbilja bilo veliko otkrice za istorijsku nauku, pa i istoriju umetnosti. :krsta:

Ocito nisi ukapirao, pa da postavim prosireno pitanje.
Sta cemo sa forumasem koji stavi u avatar fotografiju vorholove slike Mao Ce Dunga.?

#30 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 27 April 2012 - 22:58

Ocito nisi ukapirao, pa da postavim prosireno pitanje.
Sta cemo sa forumasem koji stavi u avatar fotografiju vorholove slike Mao Ce Dunga.?

pa lako, nesto kontam. nasilno ce da mu prepravimo avatar u merlin monro. em ost'o vorhol, em je merlin dobra pica. ovo je samo prijedlog. 0:)