O forumu, onako uopsteno...
Posted 26 April 2012 - 16:17
Treba razjasniti.
Svi imaju slobodan pristup forumu, ali forum je ipak privatno vlasnistvo i ima uredjivacku politiku i standarde.
Da nacrtam, za one koji ne shvataju: i pristup nekom soliteru je slobodan, ali ipak treba postovati kucni red - koji je dogovorio kucni savet, grupa privatnih vlasnika stanova u soliteru. To moze, a i ne mora, imati veze sa zakonom, moze biti slobodnije ili restriktivnije. Npr. zakon ne zabranjuje pevanje, a kucni red zahteva tisinu nakon nekog vecernjeg vremena.
Kucni savet nema instrumenata da hapsi "ponocne pevace" ali ovdasnji "kucni savet," tj. moderatorski tim, ima te mogucnosti, kroz banove ili brisanje postova. U skladu sa tim, reaguje, a stvar je procene moderatora da li je pevanje preglasno ili nije.
Balkansko bukvalno shvatanje slobode reci, demokratije, dozvoljava i javno lajanje u podrsku Ratku Mladicu ili, u Hrvatskoj, Thompsonovo slabo uvijeno slavljenje ustastva. Nas "kucni red," za razliku od drzavnih institucija, takve stvari nece dozvoliti i moderacija ce brisati svinjarije u ovom "virtuelnom soliteru."
Schrodinger je postavio pitanje avatara. Tu je najcesce tesko postaviti granice, ne zna se unapred "sta je pisac hteo da kaze." Npr. ako neko pise na Sportu ili Drustvu i u avataru ima Mao Ce Tunga, ne zna se da li izrazava podrsku masovnim zlocinima ili kineskom otporu japanskoj invaziji. Mene, licno, rodjenom Zagrepcanu, smeta Tudjmanov lik jer ga vidim kao nacionalistu manje ili vise odgovornog za mnoge zlocine pocinjene prevashodno nad Srbima, a gore pomenuti forumas, Srbin, je kazao da ga je stavio kao nekadasnjeg predsednika fudbalskog kluba Partizan. Pisem samo u svoje ime, nikako celog moderatorskog tima, i mislim da cu se pokusati pridrzavati zapadnoevropske prakse: i (politicki suprotstavljeni) Che Guevara i George Bush (koliko god se ja licno ne slagao sa njihovim delovanjem) prolaze, ali Hitler nece moci.
Ovo moje laprdanje me vodi i dalje. Neugodno je procitati kako se neki topici pretvaraju u licne napade, vredjanja i optuzbe za nacionalizam, fasizam itd. a u osnovu radi se o banalnom nerazumevanju. Smesno je, ali niko (pa ni sami Nemci) se ne uzbudjuje kad se napise da su Nemci krivi za WW2 i pocinili Holokaust. Ali, JBT, kad neko na forumu napise "Srbi," "Albanci" ili "Hrvati" - strasti eskaliraju. Zbog nerazumevanja. Jer "Srbi" jednome znace Mladica i ratne zlocince, a drugome Milosa Vasica, Teofila Pancica i miroljubive komsije. "Albanci" su jednome sinonim za OVK, a drugome za prijatelje iz licnog okruzenja.
Dajte, ljudi, da se pokusamo smiriti i razumeti sagovornika, da ne skacemo na nesto sto smo mozda pogresno razumeli. Opet, licno, necu se uvrediti i reagovati kad neko napise da su Zagrepcani proterali komsije Srbe ili ubili porodicu Zec. Jesam i ja Zagrepcan, ali siguran sam da taj ne misli na mene licno.
Posted 26 April 2012 - 16:45
Kad neko velica zlodela, tu je jasno k'o dan sta treba uraditi.
Kad neko kaze svi srbi su ovakvi, svi hrvati su onakvi, svi albanci su onakvi, homoseksualci su pedofili, mislim da je i tu jasno sta treba ciniti. Probas da objasnis, pa ako ne ide odradis nuzno.
Posted 26 April 2012 - 17:54
Eh, Mrde, o tome pricam. Stav treba brisati ili banovati.Nezrelost je druga prica, deci treba dati edukaciju (o tome si i sam pisao). A kako, na forumu anonimnih korisnika, prepoznati razliku?Ako neko stavi hitlera u avatar, ili sm, ili rm, ili ft, to govori i o njegovom stavu i nezrelosti, nemogucnosti da shvati impact koji su pomenuti imali na ljudski rod. Licno bih ih opomenuo i prisilio da promene avatar. Isto vazi i za potpis.
Kad neko velica zlodela, tu je jasno k'o dan sta treba uraditi.
Kad neko kaze svi srbi su ovakvi, svi hrvati su onakvi, svi albanci su onakvi, homoseksualci su pedofili, mislim da je i tu jasno sta treba ciniti. Probas da objasnis, pa ako ne ide odradis nuzno.
Posted 26 April 2012 - 17:58
Eh, Mrde, o tome pricam. Stav treba brisati ili banovati.Nezrelost je druga prica, deci treba dati edukaciju (o tome si i sam pisao). A kako, na forumu anonimnih korisnika, prepoznati razliku?
Najvaznije je reci sta smeta, "bez pljuvanja". Ostalo se samo, od sebe, resava.
Stav uvek izadje na videlo.
Posted 26 April 2012 - 19:04
Najvaznije je reci sta smeta, "bez pljuvanja". Ostalo se samo, od sebe, resava.
Stav uvek izadje na videlo.
ja bih, takodje dodala da se cesto "pretpostavlja" da se nesto sa sigurnoscu zna na osnovu citanja postova, a to moze dovesti do nesporazuma i pogresne procene. mozda bi pomoglo direktno postaviti pitanje sagovorniku, pre nego se automatski odgovori. naravno da je ovo nemoguce sprovoditi na svako obracanje, ali se mozemo bar toliko postovati, da i ako naidjemo na nesto sa cim se ne slazemo ili nesto sto se moze tumaciti na vise nacina, prvo upitamo za dalje objasnjenje....bez vredjanja, naravno....
i jos nesto....smatram da bi bilo lepo da se stvari ostavljaju u proslosti kada je u pitanju neki nesporazum ili svadja izmedju forumasa i da se to ne provlaci i dalje mesecima, godinama.....lepo i fino oprostis i pokusas da citas istoga/istu na osnovu onog sto je napisao, a ne na osnovu: jao, opet on/ona....
Posted 26 April 2012 - 19:56
....koji se pretvorio u parodiju.Svi imaju slobodan pristup forumu, ali forum je ipak privatno vlasnistvo i ima uredjivacku politiku i standarde.
Cilj se vidi ali su putevi gospodnji blago receno smesni.
Updejtujte se, ako nista drugo.
Posted 26 April 2012 - 21:04
To su načela kojih se držim i kojih ću se držati, sve dok sam moderator, a onaj ko smatra da to ne treba da budem, neka slobodno kaže i ako većina smatra da radim pogrešan posao, ja ću se vrlo rado povući i dati šansu nekome ko to može bolje da radi.
Ipak sam ja ovde zbog foruma, a ne zbog nekih imaginarnih funkcija i moći. Kako kod, ja svoje principe u odlučivanju neću menjati.
edit. i da dodam da me mišljenje onih koji spucaju i po 30-40% svojih postova na PDF Forum ne zanima, tj. zanima me kao lanjski sneg, jer i oni nisu ovde zbog diskusije.
Edited by DonJuan, 26 April 2012 - 21:06.
Posted 26 April 2012 - 21:43
DJ, nadam se da nisi moj uvodni post shvatio kao kritiku upucenu tebi, i potpuno podrzavam tvoju odluku. Vise sam mislio na stanje u drustvu, koje se odrazava i na forumu..............
I zanimljivo je da me je najbolje shvatio, i odgovarujuce odgovorio, upravo Kinik - kojega sam kritikovao, pa jednom i banovao.
Posted 26 April 2012 - 21:56
Samo jedno pitanje - pa necu da vam trosim vreme, ako je poziv na 'opustenu diskusiju' - pa sto se postovi brisu?
...
Posted 26 April 2012 - 22:00
...
Samo jedno pitanje - pa necu da vam trosim vreme, ako je poziv na 'opustenu diskusiju' - pa sto se postovi brisu?
...
Zato sto opustena diskusija nije sinonim za offtopic casku.
Posted 26 April 2012 - 22:01
Nisam trolovala, pricala sam sa drugim diskutantima na postavljenoj temi.Otišli su svi postovi koji su imali veze sa Kupininim trolovanjem. Neka se diskusija slobodno nastavi.
Posted 26 April 2012 - 22:04
...
...
Stigla sam da procitam post pre nego sto je izbrisan, ali ne i da ga plusiram.
Evo mu ovako jedan vilhelminski +.
Posted 26 April 2012 - 22:10
...
...
Tnx, - samo nastavite.
...