Jump to content


Photo

Montazna kuca ili cvrsta gradnja?


 • Please log in to reply
77 replies to this topic

#31 Mimix

Mimix
 • Members
 • 572 posts

Posted 13 December 2016 - 19:43

Sta je znacajno na slici, to sto nema izolacije ili nesto drugo? Da li je spoljni zid u pitanju?


 • 0

#32 Mimix

Mimix
 • Members
 • 572 posts

Posted 07 November 2017 - 22:11

Autor: Tatijana Nešić, arhitekta

559_763659afcf6044f27_85193_350x196.jpg

Cena za „sivu fazu” kod montažnih, iznosi od 150 do 230 evra po kvadratu, a za „ključ u ruke” od 270 do 450 evra. Klasični domovi u „sivoj fazi” su od 170 do 300 evra, a za „ključ u ruke” od 350 do 500 evra pa i više.

Montažne kuće su proteklih decenija bile predmet diskusija i mnogih rasprava, kako stručnjaka, tako i javnosti.

Da li graditi zidanu - klasičnu ili montažnu kuću? Univerzalan odgovor na ovo pitanje ne postoji, već zavisi od individualnih potreba investitora i njegovih uverenja.

Montažne kuće su idealne za ljude koji žele da žive u kući projektovanoj i dizajniranoj prema ličnim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste, ni vremena da se gradnjom bave, pa tako sve prepuste izvođačima po sistemu "ključ u ruke".

Montažne kuće nisu novitet. One su se pojavile još u 18. veku, a savremene montažne kuće doživele su ekspanziju sedamdesetih godina 20. veka. To su objekti čiji se elementi izrađuju u radionicama ili fabrikama, odakle se ti gotovi elementi - delovi kuće, proizvedeni prema arhitektonskom projektu, transportuju na potrebnu lokaciju i zatim sklapaju na licu mesta.

Kada su u pitanju montažne kuće najčešće spominjane prednosti su: niža cena, brzina gradnje i energetska efikasnost.

Vreme potrebno za izgradnju montažne kuće mnogo je kraće nego vreme potrebno za izgradnju zidanih objekata. Naime, za vreme koje je potrebno da se izrade zidovi, prozori, paneli i ostali delovi montažne kuće u fabrici, na lokaciji na kojoj će biti izgrađena kuća mogu se uraditi temelj i ostali pripremni radovi. Procenjuje se da je ušteda u vremenu i do tri puta veća, jer izgradnja montažne kuće traje do nekoliko meseci, dok izgradnja klasične zidane kuće godinu dana. Montažna kuća je kompletno završen proizvod, a kod klasične gradnje uvek ima nešto što ostane nedovršeno, najčešće to bude fasada, pa se često dešava da ljudi godinama žive u nedovršenim objektima.

Isplativost montažnih kuća je predmet razmatranja - može se reći da koštaju manje od zidanih, ali ne i dosta manje, jer istaknute cene najčešće ne obuhvataju izradu temelja, instalaciju grejanja, elektro radove, vodovod i kanalizaciju, limarske radove i druge završne radove, kao ni prilagođavanje standardnih ponuda konkretnim potrebama investitora.

Cene montažnih kuća investitori definišu u zavisnosti od veličine kuće, nivoa izgrađenosti i vrste materijala koji se ugrađuje, pristupačnosti terena i sistema grejanja, kao i da li je kuća u „sivoj fazi” ili „ključ u ruke”. Cena za „sivu fazu”, bez zanatskih radova, iznosi od 150 do 230 evra po kvadratu, a za „ključ u ruke” od 270 do 450 evra po kvadratu.

Kod zidanih, klasičnih kuća cene za „sivu fazu” su od 170 do 300 evra, a za „ključ uruke” od 350 do 500 evra po kvadratu, pa i više, u zavisnosti od želja.

Kada se sve to sabere, finalna cena montažne kuće je veoma bliska ceni klasično građene kuće.

Međutim, prednost je što se kod montažne kuće u startu zna kolika je ukupna cena kuće, jer su svi projekti, merenja, radovi, materijali i drugi izdaci proračunati su pre nego što se krene sa izradom kuće. Što se tiče troškova održavanja montažne kuće, troškovi održavanja svake kuće nezavisno od sistema gradnje su isti za isti kvalitet ugrađenih proizvoda.

Rok trajanja montažne kuće je uglavnom do 100 godina uz redovno održavanje, dok se smatra da je rok trajanja zidane kuće znatno duži. Međutim, ni kvalitetnu klasično građenu kuću nije tehnički i ekonomski isplativo adaptirati nakon 100 godina, već je povoljnije srušiti staru i sagraditi novu. Isto važi i za montažnu kuću s tom razlikom što se objekat tada može jednostavnije i jeftinije demontirati i reciklirati. Životni vek svakog proizvoda, pa tako i kada je u pitanju kuća, zavisi od kvaliteta materijala i izrade, završne obrade i zaštite.

Energetska efikasnost je nesumnjiva. Montažne kuće spadaju u oblik "zelene gradnje" - za izradu delova montažne kuće koriste se prirodni materijali kao što su drvo i smola, pa se tako izgradnjom montažne kuće čuva životna sredina. S obzirom na to da je građevinska industrija jedan od najvećih zagađivača životne sredine, drvo kao osnovni građevni materijal montažnih kuća predstavlja ekološki prihvatljiv izbor, ne samo zato što je za njegovu obradu potrebno znatno manje energije, nego i zato jer je takve građevinske elemente u potpunosti moguće reciklirati. Kvalitetnom i pravilno izvedenom termoizolacijom odgovarajuće debljine, kao i kvalitetnom PVC i Alu stolarijom koja se ugrađuje, čuva se energija i zadržava prijatna mikroklima u objektu, što doprinosi tome da montažna kuća bude energetski efikasna.

Bojne su predrasude kada je u pitanju izgradnja montažnih kuća, jer se za njih i dalje vezuje opis "napravljene od kartona" i "dizajn bez karaktera". Činjenica je da zbog ovog predubeđenja slabo prolaze na tržištu nekretnina i prilikom prodaje jeftinije su za 30 odsto u odnosu na klasično zidane objekte. Međutim, ukoliko investitor - korisnik želi da izbegne dugačak period izgradnje i borbu sa raznim majstorima, u mnogo čemu je bolji izbor montažne kuće u odnosu na klasičnu gradnju. Ovakav tip gradnje nudi mnogo mogućnosti, varijanti i karakteristika koje mogu zadovoljiti svakog, jer montažna kuća danas predstavlja kvalitetnu alternativu klasičnoj gradnji, koju bi ozbiljno trebalo da razmotri svaki potencijalni investitor.

Ne ulivaju poverenje?

Činjenica je da se montažne kuće prave od laganih materijala, a ljudima sa našeg podneblja koji su generacijama zidali ciglama i blokovima, to ne uliva poverenje.

Rasprostranjena je priča kako se za kratko vreme (30-40 godina) montažne kuće raspadaju same od sebe, a drveni vezni elementi, zbog naglih klimatskih promena, već nakon desetak godina iskrive. Međutim, današnje montažne kuće su daleko naprednije i decenije iskustva u izvođenju i izgradnji montažnih kuća dovele su do unapređenja tehnologije i korišćenja savremenih materijala koji su zaslužni za njihovu sve kvalitetniju i širu primenu. Na njima se primenjuju inovacije u oblasti građevine, drvne industrije, ekologije i svi materijali od kojih se montažne kuće izrađuju moraju da ispoštuju propisane standarde i mere zaštite.

Foto: suphakit73/freedigitalphotos.net
Izvor: Večernje Novosti


 • 0

#33 djordje55

djordje55
 • Members
 • 3 posts

Posted 23 November 2017 - 00:05

Svakako čvrsta gradnja ali od cigle, a ne da mi nalivaju beton jer beton je zlo. E sad pvc stolarija bi išla sigurno, jer sam se lično uverio u prednosti. A dalje, po volji. :krsta:


 • 0

#34 mrd

mrd
 • Members
 • 18,143 posts

Posted 23 November 2017 - 00:17

Svakako čvrsta gradnja ali od cigle, a ne da mi nalivaju beton jer beton je zlo. E sad pvc stolarija bi išla sigurno, jer sam se lično uverio u prednosti. A dalje, po volji. :krsta:

Drvna gradnja. Kuca lakse dise. ;)


 • 0

#35 ironside

ironside
 • Members
 • 3,781 posts

Posted 23 November 2017 - 14:31

Svakako čvrsta gradnja ali od cigle, a ne da mi nalivaju beton jer beton je zlo. E sad pvc stolarija bi išla sigurno, jer sam se lično uverio u prednosti. A dalje, po volji. :krsta:

 

"beton je zlo"

 

Zašto pobogu? 2000 godina se gradi betonom i sad prvi put čujem da je beton - zlo.

Beton je u sigurnosnom (zemljotres, elementi) i estetskom smislu apsolutno superioran.

 

Attached File  Tadao Ando 0009.jpg   164.38KB   3 downloads


 • 4

#36 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,762 posts

Posted 23 November 2017 - 19:03

Drvna gradnja. Kuca lakse dise. ;)

 

Ma ko bre misli na disanje dole u nasim krajevima? Vazno da je stameno jer zivece 500 godina.

Sazidaju ili sklepaju (cvrsto, sto cvrsce!) one ruzne kuce bez da im padne na pamet pitanje ventilacije, nakace PVC prozore i vrata i sve to zadihtuju.

Posle se cude odakle im u kuci memla, kondenz i sl. 


 • 4

#37 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 23 November 2017 - 19:35

...

 

Termički most (toplotni most-hladan most)

Toplotni most nastaje kada je izolacija, iz nekog razloga, prekinuta  materijalom koji je loš izolator. Toplota uvek ide najlakšim putem od toplijeg ka hladnijem mestu, tako da okolna izolacija ima malo uticaja u tom delu. Postojanje toplotnog mosta ili kako se još naziva hladnog mosta može da izazove značajno smanjenje temperature u tom delu objekta i pojavu kondenzacije i buđi, kao i značajan gubitak toplote.

IZOLACIJA IZNUTRA

Tipičan primer toplotnog mosta je kada je izolacija postavljena sa unutrašnje strane objekta. Betonska ploča koja se oslanja na zid nije izolovana i kao takva u zimskom periodu predstavlja hladan most, hladeći pod u prostriji. Posledice toga su gubitak energije i neprijatno hladan pod i zid u tom delu prostorije. Takođe može da dođe do pojave kondenzacije.

 

Attached File  Toplotni-most-terasa1.jpg   18.76KB   2 downloads

 

Nije toliki problem PVC stolarija, koliko losa izolacija. Tu se uvek stedi i tu uvek ima problema.

 

...

 


Edited by Kinik, 23 November 2017 - 19:39.

 • 2

#38 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 23 November 2017 - 21:33

"beton je zlo"

 

Zašto pobogu? 2000 godina se gradi betonom i sad prvi put čujem da je beton - zlo.

Beton je u sigurnosnom (zemljotres, elementi) i estetskom smislu apsolutno superioran.

 

attachicon.gifTadao Ando 0009.jpg

 

 

Obožavam beton!

 

foto6-8540.jpeg


 • 3

#39 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,124 posts

Posted 23 November 2017 - 23:11

...............

Zašto pobogu? 2000 godina se gradi betonom i sad prvi put čujem da je beton - zlo.

Beton je u sigurnosnom (zemljotres, elementi) i estetskom smislu apsolutno superioran.

................

Obožavam beton!

....

 

Pitanje za vas dvojicu, kao strucnjake.

Da li i kakva iskustva imate sa AAC (autoclaved aerated concrete)? Svojevremeno sam i negdje u domaji vidio reklame za to, neke firme Ytong ili tako nekako.

 

Ovdje, namjeravam uskoro seliti. Nemam nikakve cvrste namjere sto i kako, ali me stvar intrigira. Izgleda relativno skupo, ali se lako obradjuje i navodno je odlicna izolacija, pa se troskovi u razumnom vremenu vrate.

Jedan od proizvodjaca: http://www.aerconaac.com/

 

Svaki komentar je dobrodosao.


Edited by zoran59, 23 November 2017 - 23:20.

 • 0

#40 ironside

ironside
 • Members
 • 3,781 posts

Posted 23 November 2017 - 23:48

Pitanje za vas dvojicu, kao strucnjake.

Da li i kakva iskustva imate sa AAC (autoclaved aerated concrete)? Svojevremeno sam i negdje u domaji vidio reklame za to, neke firme Ytong ili tako nekako.

 

Ovdje, namjeravam uskoro seliti. Nemam nikakve cvrste namjere sto i kako, ali me stvar intrigira. Izgleda relativno skupo, ali se lako obradjuje i navodno je odlicna izolacija, pa se troskovi u razumnom vremenu vrate.

Jedan od proizvodjaca: http://www.aerconaac.com/

 

Svaki komentar je dobrodosao.

 

To ti je plinobeton (porobeton) koji se u domaji prodavao kao Siporex, a YTONG je druga franšiza - inače manje-više ista stvar. Odličan izolator, lako se obrađuje (piljenjem) i još lakše ugrađuje..

S adventom niskoenergetskih, pasivnih kuća, porobetoni su opet u velikoj modi.

Nije štetan.

 

Edit: više śutra, ovdje je malo kasno, a ja se prilično lako umaram.


Edited by ironside, 24 November 2017 - 00:01.

 • 0

#41 mrd

mrd
 • Members
 • 18,143 posts

Posted 24 November 2017 - 04:16


"beton je zlo"
 
Zašto pobogu? 2000 godina se gradi betonom i sad prvi put čujem da je beton - zlo.
Beton je u sigurnosnom (zemljotres, elementi) i estetskom smislu apsolutno superioran.
 
Tadao Ando 0009.jpg


 
 
Obožavam beton!
 

Što onda cela kuća nije od betona? Samo noseći zidove.😥

Sent from my SM-G950U using Tapatalk


 • 0

#42 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 24 November 2017 - 07:32

Ne bi ovo trebalo da bude tema za i protiv betona. Beton je nezamenjiv za konstrukcije velikih građevina. I kod gradnje montažnih kuća temelj se najčešće gradi od betona. 

Pravio sam skoro montažnu kuću, i pored nekih propusta izazvanih neznanjem i neodgovornošću izvođača, sam sistem gradnje mi se i dalje dopada, ako bih ponovo gradio opet bih odabrao montažnu. Prednosti su brzina gradnje, dobra izolacija, lakša je, manje materijala treba za temelj..


 • 0

#43 cmix909

cmix909
 • Members
 • 776 posts

Posted 24 November 2017 - 10:40

Kultura stanovanja: plafoni za patuljke bez Snjeguljice, sto vise soba na datu povrsinu (po principu stanarima tesno a strukturi prostrano), vagon za rucavanje umesto 'dnevnog boravka', kupatilo u kojem se ide na kant, slaba zvucna i termicka izolacija, beli plastikanci u 'svetlim otvorima', pancir vrata i namestaj u stilu Lujka XVI.


Edited by cmix909, 24 November 2017 - 12:07.

 • 1

#44 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 24 November 2017 - 11:45

Što onda cela kuća nije od betona? Samo noseći zidove.😥Sent from my SM-G950U using Tapatalk


Kod vas je beton samo u temeljima a gore je 4/4" timber.
 • 0

#45 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 24 November 2017 - 13:44

...

 

Attached File  earthship 3.jpg   108.41KB   2 downloads

 

Attached File  earthship 4.jpg   176.45KB   2 downloads

 

Attached File  earthship 8.jpg   117.12KB   2 downloads

 

Attached File  earthship-cabin-santa-cruz-3.jpeg   118.8KB   2 downloads

 

Attached File  earthship 2.jpg   163.5KB   2 downloads

 

...


 • 0