Jump to content


- - - - -

ABR (Advanced BioMechanical Rehabilitation) metoda


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
33 replies to this topic

#31 mama 626

mama 626
  • Members
  • 3 posts

Posted 02 January 2013 - 20:33

Ne bih da zvucim nepristojno,ali ako verujete da je potrebno 5 godina da se postavi dijagnoza za bilo koju bolest na ovoj planeti onda vas stvarno ne razumem!

A ni vase kolege!U Srbiji ne moze a bilo gde drugo vam za 2-3 sata postave dijagnozu?????!!!!E sad, kakvo vreme je tu potrebno?Naravno, radi se iskljucivo o novcima i nasem zdravstvu koje verujem, vi najbolje poznajete.#32 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 03 January 2013 - 09:32

Ima situacija u medicini kada ni 5 godina nije moguce postaviti dijagnozu; ima situacija kada tek obducent saopsti od cega je neko bolovao; ima situacija kad ni on nije u stanju da vam da odgovor.#33 Uradi sam

Uradi sam
  • Members
  • 18 posts

Posted 04 May 2013 - 22:17

Veliki pozdrav.Htela bih  upitati kako se abr pokazao kod laksih oblika cp-a i kod npr. spasticnosti jedne strane tela,hemiplegije spastice itd...Unapred hvala.

Veliki pozdrav!
ABR radi uspešno i sa osobama koje imaju hemiplegiju. Logično- što je stepen motoričkog oštećenja manji to su promene brže vidljive. Što je startna pozicija osobe sa motoričkim deficitom bolja to je lakše ostvariti napredak.

Na brzinu promena utiče i stepen povezanosti vezivnih tkiva po slojevima. Ako je taj aspekt solidan,onda motorički napredak dolazi brže. Ako su tkiva prilično nepovezana.onda je prioritet opšte poboljšanje kvaliteta tih tkiva bilo da je upitanju hemiplegija, kvadri itd.

Ovo je snimak momka sa hemiplegijom pre ABR-a i nakon 1300 radnih sati (u ovom slučaju posle dve godine).

     -Wouter,spastična hemiplegija 2001-2003

N
aravno,ako Vam trebaju informacije mogu vas povezati sa osobama koje imaju hemiplegiju, a koje su već 3 godine u programu.

 

Evo još jednog videa koji vas može zanimati :  

   Sve najbolje


Edited by Uradi sam, 04 May 2013 - 22:20.


#34 aleksandrag

aleksandrag
  • Members
  • 1 posts

Posted 30 May 2013 - 13:28


Pozdrav Vladane,


Razumem da ste stekli takav utisak. Pokušao sam da objasnim da principi biomehanike ljudskog tela važe za sve ljude bez obzira koju etiketu njihov problem nosi. Diskus hernija i CP nisu naravno direktno povezani. Međutim imaju jedan zajednički imenitelj tako da kažem. Siguran sam da znate i sami da intervertebralni disk spada u red telesnih struktura koje se mogu ubrojati u red vezivnih tkiva. Naravno tih tkiva ima mnogo i ona su narazličitim mestima u telu različitih gustina i tvrdoće u zavisnosti koju ulogu imaju,ali u osnovi su kolagenska vlakna,elastin i gelasti matrix. Čak i hrskavica je vrsta vezivnog tkiva. Samo je hrskavica mnogo gušča od recimo fascije koja obavija mišić.

S druge strane sam kičmeni stub je obavijen u čvrsto.ćvrsto spakovane slojeve vezivnih tkiva što mu daje stabilnost, kompaktnost,pokretljivost itd.

Moja poenta je jednostavna ono što je zajedničko za CP,skoliozu ,kifozu,diskus-herniju i neka druge mehaničke i motoričke probleme je sledeće: kod CP-a kao teškog stanja dolazi do oštećenja vezivnih tkiva u ogromnim razmerama (moguć je pad u kvalitetu vezivnih tkiva od 20%- 95% što će naravno dati drugačiju kliničku sliku,ali je uzrok isti) ,a kod diskus hernije dolazi do pada kvaliteta vezivnih tkiva od 5%- 10% u određenim telesnim regijama (ne svim kao što je to kod CP-a često slučaj). Ovo oštećenje je dovoljno da proizvede krivljenje kičmenog stuba i uvrtanje pršljenova do te mere da se drastično promeni raspored pritiska na intervertebralni disk i tamo gde je disk najosetljiviji,puca.

Ono što je zajedničko je da u oba slučaja treba jačati vezivna tkiva koja reaguju na vrlo specifičan mehanički stimulus,ne na bilo koji.Zajedničko je da je transformacija tkiva moguća.

Razlika je u tome što je oštećenje kod CP-a daleko veće u smislu zahvaćenosti većeg broja regija tela ,većeg stepena oštećenja i u smislu što je potrebno jako puno rada od strane roditelja i u tome što CP prate mnogi drugi poremećaji koji nisu motoričke prirode.

Slažem se ja sa vama,ne kažem da ne treba da prođu kritički sud stručne javnosti. Treba, ali će probijanje tog puta ići sporo. Neće se desiti preko noći , niti će se skupiti 10 lekara koji o ovome ne znaju puno i odlučiti da biomehanika ide novim kursom. Objavljivanje novih radova o istraživanjima na međunarodnim kongresima, u uglednim medicinskim časopisima. Podaci o efikasnosti je ono što će dati primat novom pristupu biomehanici.

Mada moram naglasiti,da vas ja i ne pozivam da nešto prihvatite apriori,niti ja želim bilo koga da ubedim u bilo šta. Ja sam samo rekao da želim ljudima da kažem da postoji još nešto što se bazira na drugačijim naučnim objašnjenjima i da im dam iskru radoznalosti.

Pozdrav
 

Gde mozemo da se blize upoznamo sa ovim vezbama?