Jump to content


Photo
- - - - -

Fakulteti u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
156 replies to this topic

#151 Farrell

Farrell
 • Members
 • 952 posts

Posted 15 August 2013 - 10:50

Zasto? Ne vidim zasto bi npr. matematika ili istorija morale da budu ekskluzivno pravo drzavnih fakulteta. Ako neko skupi kvalitetan kadar na privatnom univerzitetu neka organizuje studije matematike.
 

 

Upravo to, to nisu "popularni" ni "in" fakulteti, stoga drzava mora da obezbedi kvalitetnu nastavu svojim programima.

 


 Od privatnih jedino RAF ima sudije IT-a koje vrede, ostalo je smejurija. Istina isto vazi i za 90% drzavnih IT-smerova. Osim PMF-a,ETF-a,FON-a, FTN-a u NS i jos nekih par drzavnih fakulteta sve ostalo (medju drzavnim) je komedija (u oblasti IT-a).

Na taj sam i mislio, znam licno neke koji imaju njegovu diplomu ; necu da reklamiram ovde nijedan univerzitet zato ih nisam spomenuo

 

Ako pogledas ponudu privatnih fakulteta videces da najcesce nude nekakve "menadzmente" (koji nisu sami po sebi problem, vec je problem kako su realizovani + sto nemamo potrebu za tolikim brojem menadzera), onda nesto malo "prava", "turizma", "IT-a" i "umetnosti". Nista drugo nemaju u ponudi.

 

Znas kako, privatni fakulteti ne gledaju da li ima potrebe za brojem menadzera ili ne u jednoj zemlji. U sustini, zasto neki inostrani studenti ne bi odlazili u drugu zemlju da studiraju studijske programe, ukoliko takvi ne postoje u njihovoj zemlji? Upravo boldovano, realizacija studijskih programa je sustina problema fakulteta u Srbiji. A menadzment sam pomenuo jer mi nemamo domace autore koji istinski istrazuju u ovoj oblasti.

 

Ako se radi npr. o nekoj disciplini tipa "gradjevine" tu se nude smerovi tipa "graditeljski menadzment" i slicno.

 

"Construction Management" univeziteta ima svuda u UK/USA. Ta oblast itekako ima smisla narocito u zemlji gde se gradi 4 km autoputa godisnje, izgradnja zeleznickog cvora traje od 1975, budzeti projekata premasuju planirane za 300%... ali opet, realizacija nastavnih programa je ono sto razlikuje kvalitetan univerzitet od drugih.

 
 

Edited by Black Flag, 15 August 2013 - 10:51.


#152 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 15 August 2013 - 14:42

"Construction Management" univeziteta ima svuda u UK/USA. Ta oblast itekako ima smisla narocito u zemlji gde se gradi 4 km autoputa godisnje, izgradnja zeleznickog cvora traje od 1975, budzeti projekata premasuju planirane za 300%... ali opet, realizacija nastavnih programa je ono sto razlikuje kvalitetan univerzitet od drugih.
 
 

Osnovna razlika izmedju "construction managementa" u USA i "graditeljskog menadzmenta" u Srbiji sto je to u USA hibridni smer koji daje diplomce koji imaju temeljna znanja iz menadzmenta i organizacije i neophodna znanja iz gradjevine, a u Srbiji je to hibridni smer koji daje diplomce koji slabo poznaju menadzment i organizaciju, a o gradjevini nauce skoro nista ;)

#153 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 15 August 2013 - 14:48

Neke naucne discipline kao sto su Medicina,Hemija,Matematika,Rudarstvo,Astronomija,Geologija,Istorija i sl. i treba da ostanu ekskluzivno pravo drzave da sprovodi njihovo izucavanje.

 

Zbog cega stigmatizujes ove discipline? Zasto bi one trebalo da budu zrtve staljinizma u obrazovanju (a monopol drzave na bilo sta jeste staljinizam)? Posebno kad se u razvijenom svetu bas te oblasti najjace razvijaju na privatnim univerzitetima (Caltech, Harvard, Cambridge, Rockfeller, itd.).#154 Farrell

Farrell
 • Members
 • 952 posts

Posted 15 August 2013 - 15:47

Osnovna razlika izmedju "construction managementa" u USA ....

Nije samo construction management - u Srbiji ne postoje skole koje izucavaju jos neke oblasti gradjevinarstva: Cost Engineering, Quantity Surveying, QA/QC (kontrola kvaliteta)...u UK posle studija znas na kojim poslovima mozes da radis. Npr. angazujes jednog statichara na poziciju cost engineer-a, ne bi mogao da se snadje, tj. trebalo bi mu dosta "priucavanja" i projekata dok bi mogao da kvalitetno obavlja tu funkciju i sastavlja budzet ;)

Zbog cega stigmatizujes ove discipline? Zasto bi one trebalo da budu zrtve staljinizma u obrazovanju (a monopol drzave na bilo sta jeste staljinizam)? Posebno kad se u razvijenom svetu bas te oblasti najjace razvijaju na privatnim univerzitetima (Caltech, Harvard, Cambridge, Rockfeller, itd.).

E pa ja sam komentarisao stanje u Srbiji , a ne u svetu :wicked: Zamisli da treba da odes na pregled kod lekara koji je zavrsio privatni medicinski fakultet (ne znam da li postoji takvo nesto kod nas), verovatno ti ne bi bilo svejedno. Dokle god ne dodjemo do toga da je svejedno kakva je vlasnicka struktura univerziteta, vec kvalitet nastave koja se sprovodi jedino bitan, dotle ce na zalost pojedine nauke biti "stigmatizovane" , tj. bice izucavane jedino u okviru drzavnih institucija.


Edited by Black Flag, 15 August 2013 - 15:50.


#155 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 15 August 2013 - 19:08

Zamisli da treba da odes na pregled kod lekara koji je zavrsio privatni medicinski fakultet (ne znam da li postoji takvo nesto kod nas), verovatno ti ne bi bilo svejedno

Ne postoji zato sto ministarstvo Zdravlja odbija da dozvoli prakticnu nastavu medicine nedrzavnim fakultetima. Pre neku godinu je postojao pokusaj da se pokrene jedan privatni medicinski, pa iako su izdobijali dozvole za rad, praksu nisu mogli da obavljaju - a medicinari bez prakse...bolje da ne pokusavamo :) #156 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 15 August 2013 - 19:49

Nije samo construction management - u Srbiji ne postoje skole koje izucavaju jos neke oblasti gradjevinarstva: Cost Engineering, Quantity Surveying, QA/QC (kontrola kvaliteta)...u UK posle studija znas na kojim poslovima mozes da radis. Npr. angazujes jednog statichara na poziciju cost engineer-a, ne bi mogao da se snadje, tj. trebalo bi mu dosta "priucavanja" i projekata dok bi mogao da kvalitetno obavlja tu funkciju i sastavlja budzet

Nisi uopste shvatio poentu. Sve te oblasti su vazne, ali su odgovarajuci smerovi u Srbiji teska smejurija.


Edited by tomas.hokenberi, 15 August 2013 - 20:09.


#157 veljkoka

veljkoka
 • Members
 • 5 posts

Posted 05 December 2013 - 14:38

Da li bi neko mogao da mi posalje knjigu od Mirse Mijacic "Obligacioni ugovori", moze poruka na PP. Trazim ovu knjigu, ne mogu da je kupim nema nigde, a ne mogu ni da je nadjem na netu. Moze li neko da pomogne?