Jump to content


Photo
- - - - -

Fakulteti u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
156 replies to this topic

#1 DJ_Vasa

DJ_Vasa
 • Members
 • 7,769 posts

Posted 22 March 2012 - 22:47

Premda je prošlo je već neko vreme od uvođenja bolonjskih principa na fakultete, visoko obrazovanje i dalje stagnira. Tokom 'veselih' devedesetih obrazovanje je postalo degradirano, novca je bio izuzetno malo, a mnogi stručnjaci su otišli u inostranstvo. Kriterijumi ocenjivanja ni u bogatijim periodima nisu bili jednaki, a odavno je bilo 'malih bogova' kojima niko nije mogao ništa. Ipak, nivo znanja koji se dobijao u mnogim strukama bio je relativno pristojan, premda je u pomenutom periodu počeo da opada.

Pre izvesnog vremena usvojeni su boljnski principi, ali je njihova primena u praksi dobila nekoliko izdanja – ili su promene samo kozmetičke, pa su dvosemestralni predmeti spakovani u jednosemestralne, ili su dovele do stvaranja pačijih škola, gde je za ispit dovoljno pročitati nekoliko strana i položiti ga. Praktična znanja, u koja su se kleli 'reformatori' ostala su više-manje mrtvo slovo na papiru. Proces akreditacije, koji je za cilj imao da se sve ovo dovede u red, pretvorio se u obično trošenje novca, bespotrebno popunjavanje papirologije koja će ionako završiti u nekoj kanti, bačene su pare na kojekakve komisije za prodaju magle i gubljenje vremena, ali se ništa nije desilo. Ocene se i dalje uglavnom dele 'impresionistički', mali bogovi su ostali tu gde su, a znanje prosečnog diplomca je sve manje. Fakulteti su od velikih socijalnih parkinga, koji su sprečavali ljude da izađu na ulice tako što su im davali iluziju da nešto rade, dobili ulogu i obdaništa za wannabe stručnjake. Većina novih fakulteta nude diplome iz kojekakvih menaĐmenta, bizMisa i prodaje magle, a o zapošljivosti se i ne razmišlja. Država i dalje finansira neprofitabilne i nepotrebne profesije, što je još jedan aspekat ovog socijalnog parkinga.

Vidi li neko mogućnost da se nešto promeni? Izuzimajući novac, koji je svakako bolna tačka, ima li nečega što se može uraditi i bez njega?

Voleo bih da čujem mišljenja ostalih forumaša, a vratiću se i da iznesem svoja.#2 Golubica

Golubica
 • Members
 • 3,253 posts

Posted 22 March 2012 - 23:26

Vidi li neko mogućnost da se nešto promeni? Izuzimajući novac, koji je svakako bolna tačka, ima li nečega što se može uraditi i bez njega?

Voleo bih da čujem mišljenja ostalih forumaša, a vratiću se i da iznesem svoja.


Uh, odakle poceti? Koliko je nastavnog i ostalog strucnog kadra uopste spremno aktivno da ucestvuje u promeni? Da se ne lazemo, najlakse je prepisati stare programe, podeliti ih drugacije, nesto izbaciti ovde ili onde i teraj kao i do sada. Ozbiljno sprovodjenje Bolonje zahteva i ozbiljno angazovanje, a koliko vidim sve je radjeno na brzinu, na silu i s pola mozga. Odlicna prilika da se vecina programa ozbiljno reformise je propustena i ne vidim nacin da se stvari ako nista, a ono bar vrate na staro kad je u pitanju nivo znanja s kojim diplomac izlazi sa fakulteta. Da ne pominjem neke nebulozne prakse koje i dalje zive: profesor na Pravnom fakultetu koji na ispit zakazan u 13:00 dolazi oko 17:00 i ispituje citav buljuk studenata do ujutru (istinita prica od pre mesec-dva).

A da ne bude da su profesori i ostali za sve krivi, i studenti su neverovatno inertni po pitanju sopstvenog obrazovanja. Pored svih problema u visokom skolstvu, kuka i motika se dize samo za visinu skolarina, broj poena za upis u sledecu godinu i oktobar 2. Onog momenta kada vidim studentsku inicijativu za (izmedju ostalog) modernizovanje programa, bolje prilike za praksu, pa i resenje zbrke oko bolonjskih zvanja na trzistu rada, koju ce i profesori podrzati, poverovacu da nade ima. Do tad, mrka kapa. A za takve stvari i nije neophodna preterana kolicina novca, vec prvenstveno dobra volja i strucnost.

#3 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,762 posts

Posted 23 March 2012 - 10:29

A za takve stvari i nije neophodna preterana kolicina novca, vec prvenstveno dobra volja i strucnost.

To je pitanje svesti a pitanje svesti utice na i odredjuje pristup stvarima a i prioritete.
Moj utisak iz nekog mog ogranicenog iskustva u susretima sa profesorima i studentima (medjunarodne univerzitetske kombinacije) je taj da dolaze iz nekog drugog sveta. Cast izuzecima.
Nekako se pragmaticnost svela na to kako da se smuva i uhvati neka krivina. U najboljem slucaju zalaganje za status quo i hladovinu. Drcnosti im ne nedostaje.
To nije pragmaticnost u smislu kako unaprediti stvari i kako razabrati prioritete a u smislu intelektualnog napretka.
Nekako se "misli" na kratke staze.

#4 Shedou

Shedou
 • Members
 • 2,502 posts

Posted 23 March 2012 - 19:14

Mislim da nema mnogo nade. Posmatram iz pozicije nekog ko je radio u struci u inostranstvu i u Srbiji, kako na priv. tako na drzzavnim ustanovama. Uspostavljen je jedan bolesni ekvilibrijum interesa.

Glavne poluge odlucivanja u vezi sa donosenjem propisa i odredjivanjem uslova za organizaciju sistema skolovanja, osnivanje i rad priv. fakulteta je u rukama BU, tacnije mediokritetskog establishmenta, chitaj - profesora najnizeg moralnog i struchnog nivoa.

Njima ovakvo stanje odgovara.

1. Malo konkurencije, koja je slaba i nerealnim propisima i finansijskim obavezama ugushena. Na privatnim fakultetima ne postoji dovoljno slobode i mogucnosti (a bogami i zelje) da se nastava podigne na vishi nivo. Ono malo sredstava troshi se na formu i PR.
2. Stalnih "mushterija" ce uvek biti jer drzava i dalje placa za dovoljan broj budzetskih studenata a imajuci u vidu trenutnu fin. situaciju jedan od opredeljujucih faktora je cena studija. Budzet = 0.
3. Privatni fakulteti (oni sa vezama i konekcijama) su takodje relativno zadovoljni jer prihvataju onaj deo studentske populacije koji ima finansijska sredstva da plati studije. Videcemo kako ce ici dalje jer je takvih sve manje.
4. Prioritet mladog inteligentnog choveka danas je da se shto pre dokopa znanja i diplome da bi zatim shto pre otishao kod prevodioca.
5. Grupa certifikovanih ljudi koji su za vreme Gashe zapocheli reforme, otpushteni su i razjureni vec prvih dana vladavine "neobaveshtenog" i ostalih antidarvinista.

Podsecam da u stolici ministra sedi chovek kome chinjenica da je ministar i da prima platu na priv. fakultetu ne predstavlja sukob interesa.

Personalno, ne vidim koja je to snaga koja ce uopshte postaviti pitanje promene ovog stanja a kamoli koja ce reforme sprovesti.

Mogao bih da pishem josh ali nema potrebe. Sve se svodi na prethodnu konstataciju.

#5 Golubica

Golubica
 • Members
 • 3,253 posts

Posted 23 March 2012 - 19:36

I da dodam, sta reci, a ne pobesneti...

#6 Eddard

Eddard
 • Members
 • 4,278 posts

Posted 23 March 2012 - 19:59

Ja se nadam da je tih 70-ak studenata koji su dali pare za te studije, evolutivno onemogućeno da prenosi svoj genetski materijal dalje i nije mi ih uopšte žao...

#7 ControlFreak

ControlFreak
 • Members
 • 3,070 posts

Posted 23 March 2012 - 21:28

mogu da postavim jedno pitanje ovde posto mi je od interesa: da li studenti mogu da upisuju casove online? da li imaju pristup rasporedu casova online, kao i da li se nude casovi koji su kompletno ili delimicno online (hybrid)?

#8 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 24 March 2012 - 00:29

I da dodam, sta reci, a ne pobesneti...


Ovakve skole postoje i u Svedskoj. Zovu se Folkhögskola (otprilike, narodni univerzitet), ali najvise lice na neke zombi-skole i vrtice za odrasle. U sklopu su drzavnog skolskog sistema utoliko sto dobijaju drzavne pare od svakog upisanog studenta, ali student od svega ne dobija nista (osim duga drzavi). Dakle, mozes da izucavas kulturu Inka, negu zdravlja i lepote, liderske sposobnosti...., sta god ti drago, a sta ces posle s tim, nikoga nije briga. Posao svakako neces dobiti.
Nije potrebno gimnazijsko obrazovanje, nije bitno ni da li umes da citas i pises, ma nista nije bitno, osim da si lojalan skoli i da ona uredno potvrdjuje drzavnoj agenciji koja deli studentske kredite da si ti njihov redovan student. Nema ni ispita, vec lojalnost potvrdjujes redovnim dolazenjem u skolu i ucestvovanjem u skolskim aktivnostima tipa organizovanja zurki i slicno.
I da, imas jednog "ucitelja" za vise predmeta, koji se uz to menjaju "u hodu", bas kao i predmeti.
Meni se cini da je skola iz tvog linka prilicno na tragu ovog sto sam ja opisala i da je to nesto na sta se treba navikavati. Otprilike neformalni oblici obrazovanja, a ipak priznati od strane drzave. Drzava da licencu za to obrazovanje, a ko se navuce i spuca nekoliko meseci ili godina na uzaludan projekat, pa posle dodje da se zali, podsete da ga na slobodu izbora.

#9 ControlFreak

ControlFreak
 • Members
 • 3,070 posts

Posted 24 March 2012 - 00:52

Iako se ove studije reklamiraju da imaju akreditacije u Americi i Evropskoj uniji, u Srbiji nemaju baš nikakve dozvole za rad i nisu u zvaničnom obrazovnom sistemu.

kako je dozvoljeno reklamiranje akreditacije u USA i EU?

#10 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 24 March 2012 - 10:54

4. Prioritet mladog inteligentnog choveka danas je da se shto pre dokopa znanja i diplome da bi zatim shto pre otishao kod prevodioca.U slucaju prosecnog studenta u Srbiji stvar stoji malo drugacije.Jedino cega zeli da se dokopa je diploma, i nece dopustiti da ga nekakvo ucenje omete u tom poduhvatu.

Edited by tomas.hokenberi, 24 March 2012 - 10:55.


#11 DJ_Vasa

DJ_Vasa
 • Members
 • 7,769 posts

Posted 24 March 2012 - 13:32

Evo još jednog članka koji govori o pokrenutoj temi: Ekonomista i pravnika imamo previše

Osim navedenog, problem se javlja i sa mnogim drugim profilima. Ministarstvo već dugo, bez obzira na to ko je na njegovom čelu, i dalje haotično upisuje, bez ikakve analize potreba na tržištu ili bilo čega drugog. Da bi ironija bila veća, jedine dve istitucije koje vode računa o tome su Vojna i Policijska akademija. Ukoliko pogledamo kakva je situacija sa upisnom politikom, dolazimo do paradoksa, za koji je Shadow već izneo neke razloge. Ukoliko neko, u ovom slučaju država, finansira studenta, trebalo bi da ima u vidu sopstvene potrebe. Na primer, broj studenata struke X (X - bilo koja struka) koji se finansiraju iz državnog budžeta bi trebalo da odgovara projektovanom broju stručnjaka za X koji će kasnije raditi u državnim institucijama, ili ukoliko smatraju da je struka X potrebna za privlačenje investitora. Na ovaj način država stvara socijalne aprkinge, koje sam ranije spomenuo, a ne rešava problem. Novac je bačen, imaš nezaposlene, a da bi ironija bila veća, novac je bačen na neku vrstu socijalnog obdaništa u trajanju od četiri do osam godina. Što je još smešnije, neke struke imaju izuzetno male mogućnosti za zaposlenje čak i u inostranstvu, osim ukoliko ne računamo kada isti diplomci odlaze da voze taksi ili da čiste ulice. Niko do sada nije imao hrabrosti da u celu računicu uključi i mozak, pa da uzme olovku i papir, sabere i oduzme troškove i promeni obrazovnu politiku. A novca na raspolaganju je sve manje.

#12 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,762 posts

Posted 24 March 2012 - 13:54

Ovakve skole postoje i u Svedskoj. Zovu se Folkhögskola (otprilike, narodni univerzitet), ali najvise lice na neke zombi-skole i vrtice za odrasle.

Uopste nije za poredjenje jer su te skole u Svedskoj tj Skandinaviji i nastale i razvile se na sasvim drugim premisama od onih koje se daju naslutiti iz texta koji je Golubica linkovala.
Samim tim i svrha i pretenzije su im drugacije. Osnovna funkcija tih skola je kompletirajuca i kompenzirajuca i nastala je sredinom 19 veka u seljackom drustvu da bi kasnije nastavila da se razvija u duhu radnickog pokreta. Drugim recima, opste opismenjivanje za siroke narodne mase. Tek je novijeg datuma to da se nude neki strukovni / prakticni kursevi ali oni za razliku od Golubicinog texta ne pretenduju da ljudima obecavaju univerzitetsko obrazovanje i sl. Samo daju ljudima neku manje vise prakticnu alatku. A ona ljudima treba iz svakojakih razlogaa.

Btw, znam tipa koji je zavrsio zurnalistiku na regularnom univerzitetu i vec godinama ne radi u struci.
A znam zensku koja je zavrsila novinarski kurs na Folkhögskolan i sljaka punom parom kao freelance, tekstove joj kupuju na sve strane.
Ona je inace diplomirani statsvetare. Posle zavrsenog fakulteta upisala i taj kurs i eto ... snasla se.

No, sve to nema veze sa ovom temom.

Ova skola iz Golubicinog linka nema cak ni dozvolu za rad, nema nijednu akreditaciju, nije u obrazovnom sistemu, nije u nadleznosti prosvetne inspekcije ... dakle, ni po jednom osnovu nije uporediva.

#13 Shedou

Shedou
 • Members
 • 2,502 posts

Posted 24 March 2012 - 16:36

U slucaju prosecnog studenta u Srbiji stvar stoji malo drugacije.Jedino cega zeli da se dokopa je diploma, i nece dopustiti da ga nekakvo ucenje omete u tom poduhvatu.


Dobro, shvaticu ovo kao poshalicu na konto opshteprisutnog stava da znanje nije potrebno a ne generalizaciju koja prenebregava da ipak postoji poprilichan broj ljudi koji zna da ne mogu kao total slepci da zakorache preko granice.

#14 Shedou

Shedou
 • Members
 • 2,502 posts

Posted 24 March 2012 - 16:43

Osim navedenog, problem se javlja i sa mnogim drugim profilima. Ministarstvo već dugo, bez obzira na to ko je na njegovom čelu, i dalje haotično upisuje, bez ikakve analize potreba na tržištu ili bilo čega drugog. Da bi ironija bila veća, jedine dve istitucije koje vode računa o tome su Vojna i Policijska akademija. Ukoliko pogledamo kakva je situacija sa upisnom politikom, dolazimo do paradoksa, za koji je Shadow već izneo neke razloge. Ukoliko neko, u ovom slučaju država, finansira studenta, trebalo bi da ima u vidu sopstvene potrebe. Na primer, broj studenata struke X (X - bilo koja struka) koji se finansiraju iz državnog budžeta bi trebalo da odgovara projektovanom broju stručnjaka za X koji će kasnije raditi u državnim institucijama, ili ukoliko smatraju da je struka X potrebna za privlačenje investitora. Na ovaj način država stvara socijalne aprkinge, koje sam ranije spomenuo, a ne rešava problem. Novac je bačen, imaš nezaposlene, a da bi ironija bila veća, novac je bačen na neku vrstu socijalnog obdaništa u trajanju od četiri do osam godina. Što je još smešnije, neke struke imaju izuzetno male mogućnosti za zaposlenje čak i u inostranstvu, osim ukoliko ne računamo kada isti diplomci odlaze da voze taksi ili da čiste ulice. Niko do sada nije imao hrabrosti da u celu računicu uključi i mozak, pa da uzme olovku i papir, sabere i oduzme troškove i promeni obrazovnu politiku. A novca na raspolaganju je sve manje.


Iskreno mislim da se o tome ne brine vec od kraja proslog veka. Tachnije od vremena napushtanja planske privrede. Iako su se ponegde zadrzali ostaci ovog sistema, danas je preovladjujuca sprega Ministarstva (Ministar from partija X) i kadrova sa Fakulteta (Y). Po sistemu partijskih miljenika i protivnika namichu/zakidaju se pare za pojedine "partijske drugove" koji su igrom sluchaja na rukovodecim mestima po BU. Sve ovo shto prichash bi vrv sproveli Ti i Ja da smo kojim sluchajem na mestu odluchivanja (jerbo je tako logichno) ali je danas vaznije upisati N broj studenata na Fakultet (Y) i onda na osnovu toga obrati kajmak zajedno sa zetovima i kumovima (firmama) za razne usluge i proizvode.

#15 Shedou

Shedou
 • Members
 • 2,502 posts

Posted 24 March 2012 - 16:47

I da dodam, sta reci, a ne pobesneti...


Po belom svetu postoje razne vrste akreditacija, pa chak i one po sistemu JTTM (ja tebi ti meni). Ovde je sporan samo naziv Univerzitet. Sve ostalo je kao sto neko reche, van obrazovnog sistema i ok. Uloga drzave je samo da natera oglashivacha da stavi jasan disclaimer o tome shta se dobija odnosno shta se ne dobija (stepe struchne spreme) i da na neki nachin regulishe upotrebu termina Univerzitet/Fakultet.

PS U navedenom txt-u isplivava i glupost/nekompetetntnost novinara koji barata termionima Fakultet, studentska sluzba i studenti (koji u ovom sluchaju mogu da budu samo polaznici).

Edited by Shedou, 24 March 2012 - 16:49.