Jump to content


Photo
- - - - -

Kineski u školama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
64 replies to this topic

#61 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 19 March 2012 - 19:38

Izvinjavam se što kasno odgovaram. Ovo kod nas će biti politički cirkus. Spomenuo sam zbog čega sam protiv kineskog kao redovnog predmeta i zbog čega je nepotrebno ili teško ostavarljivo. Ako nekoliko kineskih nastavnika radi sa decom koja žele da ga rade iz interesovanja, neka ga rade.Ni jedan ni drugi neće posao uraditi kako valja, već treći - u pitanju je stručni prevodilac, tj. koji poznaje terminologiju struke kao i samu struku na određenom nivou. Takvi postoje kod nas, ali su retki. U nedostatku dovoljno stručnog prevodioca obično se angažuje i konsultant iz struke. Imao sam prilike da vidim obe vrste brljotina - kada kolega uzme da nešto prevede i unakazi termine, ali i kada stručnjak koji "zna" engleski totalno unakazi rečenicu. Ovo je najprimetnije kada se prevodi na nematernji jezik, mada sam viđao i bisere na srpskom. U praksi su najgore budale koje na srpskom pišu kilometarske rečenice, gde ima previše zavisnih rečenica, što engleski ne trpi, a poznaju donekle engleski i traže da im se prevede svaka reč ili neka idiotska konstrukcija koja je i na srpskom nerazumljiva. Doduše, po pravilu to su neka sociološka, filozofska i politička naklapanja običnih skribomana. Sa pravim stručnjacima je uživanje sarađivati.


Istinski strucnih prevodilaca u nekim oblastima i nema. Nije problem naci nekog za prevodjenje npr. ekonomske literature ili tekstova iz "popularne informatike". Problem je kad se radi o literaturi ili tekstovima iz oblasti kojima se bavi manji broj strucnjaka, tako da je nemoguce naci strucnog prevodioca. Kombinacija strucnjaka za oblast, koji dobro zna jezik sa kog prevodi, i lektora koji ce srediti prevod je tada sasvim zadovoljavajuca.

#62 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 19 March 2012 - 20:05

Samo mala ispravka, to je vec bilo od kraja 70-ih, i engleski nije bio obavezno "glavni", stavise onaj jezik koji se ucio od treceg (ja sam ga zapravo ucio od drugog razreda (drugi razred = 1979/80) je bio drugi strani jezik i tretirao se kao "izborni" i od 5 do 8-og razreda je imao manji fond casova nego "prvi strani jezik" koji se ucio od petog razreda. Podrazumevalo se da se u jednojezicnim srednjim skolama obavezno nastavlja (mnogi su ovo izvrdali prilikom upisa) iskljucivo strani jezik koji je zapocet u petom razredu.

Npr. ja sam ucio engleski od drugog do osmog razreda OS, a ruski od petog do osmog. Pri upisu u srednju skolu (Suvareve zajednicke osnove) sam uspeo da ubedim nekako upisivace da me upisu u "englesko" odeljenje, ali moja sreca je kratko trajala, posto je revnosna razredna otkrila prevaranta, pa sam prebacen u "rusko" odeljenje.

Ja rekoh, barem. :D do pocetka osamdesetih.
Sto ce reci, ne znam sta je bilo pre toga.Tako da je tvoje rekla bih, dopuna a ne ispravka.Ono sto sledi,tj srednja skola, je zaista nesto sto se mnogo promenilo, u moje vreme je bilo gotovo sa Suvarem a oni koji su isli u "obicne" gimnazije drustvenog smera (ja sam isla u neobicnu al znam) su i dalje imali dva jezika, glavni i sporedni, ali sve vreme dva.Kako sada stoje stvari, ne znam, ali verujem da su ostali isti jezici, samo se ukus publike promenio. ;)

#63 luke_skywallker

luke_skywallker
  • Members
  • 3 posts

Posted 22 June 2012 - 23:39

Jos malo pa ce srpski biti izborni jezik u skolama :ajme:

#64 vivaldi

vivaldi
  • Members
  • 225 posts

Posted 25 June 2012 - 08:25

Sta god bili razlozi za pokretanje ovog programa, jasno je da mu je prakticna vrednost verovatno nikakva. Takodje, ne verujem da ce zaposljavanje nekoliko nastavnika kineskog znacajno opteretiti budzet - kad vec moze da izdrzi kojekakve Dulice, Djilase, Mrkonjice i ostale stetocine, izdrzace i nekoliko nastavnika kineskog jezika.

Bez obzira na sve mane programa, mislim da je dobro da postoji izbor i kineskog jezika u skolama - zbog razlicitosti koju treba da negujemo, cak i kad ona nema prakticnu upotrebnu vrednost ili kad ce u tome ucestvovati veoma mali procenat djaka u Srbiji. Verujem da ce deca koja budu ucila kineski lakse prihvatati svoje komsije Kineze, da ce u njima videti ljude, a ne distributere robe sumnjivog kvaliteta koje mainstream Srbin posmatra sa podsmehom i nipodastavanjem. Strasno je koliko ovom drustvu nedostaje sirine, otvorenosti za druge i drugacije, empatije za drugo ljudsko bice. Nedostaje nam sloboda izbora, izbora radi nematerijalnog bogatstva drustva. Naravno da izbor kineskog u skolama nece resiti ove nedostatke, ali jeste jedan mali deo sire slagalice.

#65 veliki strumf

veliki strumf
  • Banned
  • 26 posts

Posted 05 March 2013 - 00:29

e samo nam jos kineski fali :) i da jos ubacimo neku novu lektiru o Valteru :)