Jump to content

Photo
- - - - -

Polozaj zena u XXI veku

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1037 replies to this topic

#1 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 17 February 2012 - 14:08

Otvaranje ove teme inspirisano je ovim tekstom sa sajta Pescanika (originalno objavljenog na nemackom portalu Die Zeit). Borba egipatskih zena za kakvu-takvu emancipaciju u sred egipatske revolucije je samo jedan od primera pokusaja promene. Zene kojima je pre samo jednog veka bilo prakticno zabranjeno da se skoluju na mnogim univerzitetima na svetu (ili su mogle da se skoluju bez prava na odgovarajucu diplomu) sada na tim istim univerzitetima neretko cine preko 50% studenata. S druge strane, u Avganistanu, neke devojcice se kaznjavaju za pohadjanje nastave kiselinom u lice. Licno smatram da je dostupnost obrazovanja bila osnovni korak u procesu emancipacije zena, ali sada kada su zastupljenije na trzistu rada, kakva je slika na polju zaposljavanja, jednakosti plata itd. globalno, ali i u Srbiji? Sta je sa pravom glasa i nacinom na koji se koristi u razlictim zemljama, kao i sa zastupljenoscu zena u politickom vrhu? Naravno, postoji mnogo pravaca u kojima ova tema moze da ode, ja navodim samo neke (samo ne o burkama, o tome je vec diskutovano onoliko).

#2 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 17 February 2012 - 15:37

Otvaranje ove teme inspirisano je ovim tekstom sa sajta Pescanika (originalno objavljenog na nemackom portalu Die Zeit). Borba egipatskih zena za kakvu-takvu emancipaciju u sred egipatske revolucije je samo jedan od primera pokusaja promene. Zene kojima je pre samo jednog veka bilo prakticno zabranjeno da se skoluju na mnogim univerzitetima na svetu (ili su mogle da se skoluju bez prava na odgovarajucu diplomu) sada na tim istim univerzitetima neretko cine preko 50% studenata. S druge strane, u Avganistanu, neke devojcice se kaznjavaju za pohadjanje nastave kiselinom u lice. Licno smatram da je dostupnost obrazovanja bila osnovni korak u procesu emancipacije zena, ali sada kada su zastupljenije na trzistu rada, kakva je slika na polju zaposljavanja, jednakosti plata itd. globalno, ali i u Srbiji? Sta je sa pravom glasa i nacinom na koji se koristi u razlictim zemljama, kao i sa zastupljenoscu zena u politickom vrhu? Naravno, postoji mnogo pravaca u kojima ova tema moze da ode, ja navodim samo neke (samo ne o burkama, o tome je vec diskutovano onoliko).

Ja se sa ovim boldovanim ne slazem.Smatram da je za emancipaciju zena zasluzna industrijska revolucija,tj ratovi posle kojih su zene masovno odlazile u fabrike, bile one obrazovane ili ne.Ta masovnost je , iako kratkog daha, mnogo ucinila za promenu uloga polova, i kada su se promene jednom zahuktale, nisu se vise zaustavljale , bez obzira na to sto su se zene u dobrom broju sezdesetih vracale u kuce da cuvaju decu.
No ne bih se udaljavala od teme, jer je tema o obrazovanju i emancipaciji koliko razumem.Obrazovanje je zaista kljucno u unutrasnjem procesu emancipacije, ma kako da se ona ispoljavala.
Kasniji razvoj zenskih prava i svesti je specifican za svaku zemlju i, bar na zapadu, buduci da su u nekim danas razvijenim drzavama zene veoma kasno dobile pravo glasa.(npr.posle Drugog sv.rata ili cak sezdesetih godina proslog veka) pa je njihov napredak po pitanju ucesca u politici ili javnom zivotu bio skokovit.
Jedno je sigurno-osiromasenje drustva svakako ne vodi emancipaciji. :(

Edited by acajou, 17 February 2012 - 15:43.

#3 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 17 February 2012 - 15:57

Ja se sa ovim boldovanim ne slazem.Smatram da je za emancipaciju zena zasluzna industrijska revolucija,tj ratovi posle kojih su zene masovno odlazile u fabrike, bile one obrazovane ili ne.Ta masovnost je , iako kratkog daha, mnogo ucinila za promenu uloga polova, i kada su se promene jednom zahuktale, nisu se vise zaustavljale , bez obzira na to sto su se zene u dobrom broju sezdesetih vracale u kuce da cuvaju decu.

Naravno, potpuno si u pravu, ja sam se u prici o emancipaciji fokusirala na ultimativno ucesce zena u procesu donosenja odluka, odnosno zauzimanje uticajnih pozicija sto svakako ne bi bilo moguce da su ostale iskljucivo u fabrikama.

No ne bih se udaljavala od teme, jer je tema o obrazovanju i emancipaciji koliko razumem.Obrazovanje je zaista kljucno u unutrasnjem procesu emancipacije, ma kako da se ona ispoljavala.
Kasniji razvoj zenskih prava i svesti je specifican za svaku zemlju i, bar na zapadu, buduci da su u nekim danas razvijenim drzavama zene veoma kasno dobile pravo glasa.(npr.posle Drugog sv.rata ili cak sezdesetih godina proslog veka) pa je njihov napredak po pitanju ucesca u politici ili javnom zivotu bio skokovit.
Jedno je sigurno-osiromasenje drustva svakako ne vodi emancipaciji. :(

Obrazovanje je bilo samo primer, recimo da sam zamislila ovo zamislila kao temu o svim aspektima zenske emancipacije. Pravo glasa je tu bilo od neprocenjive vrednosti, ali u mnogim zemljama (ukljucujuci i Srbiju) deo zena je i danas uslovljen da glasaju onako kako kaze "domacin", pa put od promene do primene jos nije zavrsen.

#4 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 17 February 2012 - 16:21

Naravno, potpuno si u pravu, ja sam se u prici o emancipaciji fokusirala na ultimativno ucesce zena u procesu donosenja odluka, odnosno zauzimanje uticajnih pozicija sto svakako ne bi bilo moguce da su ostale iskljucivo u fabrikama.

Obrazovanje je bilo samo primer, recimo da sam zamislila ovo zamislila kao temu o svim aspektima zenske emancipacije. Pravo glasa je tu bilo od neprocenjive vrednosti, ali u mnogim zemljama (ukljucujuci i Srbiju) deo zena je i danas uslovljen da glasaju onako kako kaze "domacin", pa put od promene do primene jos nije zavrsen.

Da, fabrike su bile samo prvi korak.Smatram da su znacajne zato sto su zenama dale moc da zaradjuju i samim tim jedan drugaciji odnos prema novcu, prema porodicnoj odgovornosti, pa i prilicno promenile sliku o sebi koju su dotad zene mogle da imaju.No to svakako nije bilo dovoljno, jer je znatno slozeniji proces emancipacije od pukog procesa ucesca u ekonomskoj masini.
Verujem da je situacija na Balkanu a i sire malo, prilicno mracna ne samo zbog odnosa polova, nego zato sto su ljudi nemotivisani, nepoverljivi i tupi usled visedecenijskog ispiranja mozga , bilo da su zene ili muskarci u pitanju.Ljudi i dalje veruju masovno kako je glasanje njihova obaveza a ne izbor, pa ce da izadju i ''odrade''tu obavezu bez ikakvog razmisljanja o tome za koga zapravo glasaju.Zene pitaju muzeve koji kao ''znaju'' i eto. :rolleyes:
Obrazovanje je tu vazno i nevezano samo za polove (opet) zbog onemogucavanja kritickog misljenja.Tj, ne postoji nikakva metoda edukacije stanovnistva po pitanju izgradjivanja sopstvenog stava, kulture dijaloga, razumevanja i sukobljavanja sa drugacijim stavovima...ljudi su tu ostavljeni sami sebi.Zene, ako su ekonomski zavisne sto je cesce slucaj nego kod muskaraca, jos vise-a to nisu promene koje idu iznutra, moraju da budu ipak nekako provocirane.Naravno cast izuzecima, no tih je izuzetaka premalo da bi cinile i delic one kriticne mase koja ljude od ubijene gomile cini barem malo svesnim sopstvenih izbora i ucesca u svetu u kome zive.

#5 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 17 February 2012 - 16:40

MIslim da je proces “oslobodjenja” zene u stvari proces njene degradacije kao ljudskog bica. Radi se u stvari o izbacivanju zene na trziste gde se one imau boriti medjusobno i sa muskarcima za odredjene pozicije koje ne garantuju nista osim konzumentske sposobnosti da trose. Nikada nisu zene vise morale da se obracaju psihijatrima nego danas. Kada zadju ucetrdesete mnoge postaju ozbiljno neuroticne sto je i logicno jer zive pod pritiskom. One moraju da ispune jako veliki broj uloga koje im namece kapitalizam. One moraju biti majke, poslovne zene, “kurve”, modeli, umetnice, sagovornice i ko zna sta jos.
Emancipacija zene je neuspela.

#6 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 17 February 2012 - 16:46

sem toga. d ali je iko od vas bio i jedan sekund u fabrici?
pricate o fabrikama kao lepim mestima a fabrike su mucionice duha i tela.

#7 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 17 February 2012 - 16:46

MIslim da je proces “oslobodjenja” zene u stvari proces njene degradacije kao ljudskog bica. Radi se u stvari o izbacivanju zene na trziste gde se one imau boriti medjusobno i sa muskarcima za odredjene pozicije koje ne garantuju nista osim konzumentske sposobnosti da trose. Nikada nisu zene vise morale da se obracaju psihijatrima nego danas. Kada zadju ucetrdesete mnoge postaju ozbiljno neuroticne sto je i logicno jer zive pod pritiskom. One moraju da ispune jako veliki broj uloga koje im namece kapitalizam. One moraju biti majke, poslovne zene, “kurve”, modeli, umetnice, sagovornice i ko zna sta jos.
Emancipacija zene je neuspela.

Samo sam cekala kad ces se ti javiti upravo sa tim stavom :D

Ne bih rekla da je emancipacija zene neuspela, ali fakat je da karijera, licni razvoj i eventualna porodica zahtevaju balansiranje. No, niko nije ni rekao da je jednostavno, kako za zene, tako i za muskarce. Sto se psihijatara tice, teza ti je nevalidna, jer je zanimanje psihijatra relativno novijeg datuma, pa to da je potraznja nikad veca vazi za oba pola. A boldovana recenica opasno smrdi na mizoginu generalizaciju.

#8 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 17 February 2012 - 16:51

napisah "mnoge"

#9 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 17 February 2012 - 16:57

a ja taman htjedoh za burke. :D salim se. sad malo zurim, iscitacu tekst, ali evo iz tvog posta za pocetak uporedi sebe kao zenu sa odredjenom diplomom, kvalifikacijom, starosnom dobi i punim radnim vremenom sa muskarcem istih kvalifikacija, od kojeg si hajde da kazemo btw i pametnija i sposobnija, sto se bas i ne racuna, samo hipoteticki govorim. i kolika je razlika u platama? kontam da fali 150-200€ da jebe rak raka. barem iz onoga sto ja znam iz svoje okoline. unazad par godina, ne tako davno razlika je bila vidljiva. je li se to promijenilo? unazad godinu znam bas puno slucajeva ovakvih razlika.

#10 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 17 February 2012 - 17:27

Spoiler

Ne bih se okretao, lokalnim problemima emancipacije i priznanja zena, vec trendovima koji se primecuju u "civilizovanom" svetu. Poboljsanje ekonomske situacije je omogucilo zenama da budu samostalnije i uticajnije na odluke. Konstantno postoje pokusaji konzervativaca da se obstruira ta jednakost. Ne bih sad potezao diskusiju o svezim pokusajima degradacije zena i vracanje u 4zida odrzanja vrste, ukudanjem abortusa i kontracepcije.

Interesantna je pojava da su devojcice bolji djaci u nizim razredima k-12 a onda naprasno pocinju da biraju lakse kurseve, da ne pominjem kako naprasno postane moderno da ne znaju odgovore?! Cini mi se da se ta ravnopravnost desava u talasima, pa se posle svake "preterane" slobode koju zena izbori, pojavi talas morona koji pokusavaju to da diskredituju. Poseban mi je argument u kome se poteze umanjnje materinstva povecanjem ravnopravnosti zene i muskaraca.

#11 ControlFreak

ControlFreak
  • Members
  • 3,070 posts

Posted 17 February 2012 - 17:36

sem toga. d ali je iko od vas bio i jedan sekund u fabrici?
pricate o fabrikama kao lepim mestima a fabrike su mucionice duha i tela.

ne pretpostavljaj da niko nije. ja sam radila u fabrici. znam mnogo ljudi koji su radili i rade u fabrikama. ovo gore je tvoje misljenje, ali naravno, ako ti sada kazem kako bez rada tih ljudi ne bi mogli opstati u svakodnevnom zivotu, tvoj odgovor bi bio da se trebamo vratiti u zemunice.

#12 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 17 February 2012 - 17:38

ima jedan paradoks, u zenama gde su zene “emancipovanije”, moraju duze d arade. Recimo u Holandiji je porodiljsko odsustvo samo 16 nedelja.

Ako su liberali za zenska prva zasto im ne garantuju radnu nedelju od 20 sati?

Istina je sasvim drugacija. Kapitalizam zeli da iz zene sisa svaki gram energije.

#13 Golubica

Golubica
  • Members
  • 3,253 posts

Posted 17 February 2012 - 17:41

Ako su liberali za zenska prva zasto im ne garantuju radnu nedelju od 20 sati?

A zasto bi? To ne bi bila borba za zenska prava vec opet vrsta diskriminacije. Ako je prosecna radna nedelja 40 sati, za 20 sati se i zaradi duplo manje. A zasto bi uopste zene radile duplo manje od muskaraca?

#14 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,915 posts

Posted 17 February 2012 - 17:47

kakva je slika na polju zaposljavanja, jednakosti plata itd. globalno, ali i u Srbiji? Sta je sa pravom glasa i nacinom na koji se koristi u razlictim zemljama, kao i sa zastupljenoscu zena u politickom vrhu?

moj neki licni utisak je da su tu najdalje otisle skandinavske zemlje, dok je u ostalim zemljama u manjoj ili (drasticno) vecoj meri situacija nepovoljnija po zene. muskarci se lakse zaposljavaju, lakse napreduju na poslu, niko ih na konkursima ne pita da li planiraju potomstvo, zato sto se, iz meni nedokucivih razloga, podrazumeva da je njihova roditeljska uloga manje zahtevna! bolje su placeni od zena, a poslovi, reakcije, emocije, pa cak i boje... se i dalje dele na muske i zenske.

e sad, prema iskustvima mojih prijateljica emigrankinja po skandinavskim zemljama, razlog za njihov jednakiji polozaj nije iskljucivo veci nivo implementacije zenskih prava i svesti o rodnoj ravnopravnosti (iako to svakako jesu bitni cinioci), vec i bolja socijalna politika, posebno usmerena ka odgoju deteta, sto samim tim dosta olaksava stvar zenama, kao i roditeljima uopste bez obzira na pol.

#15 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 17 February 2012 - 18:06

A zasto bi? To ne bi bila borba za zenska prava vec opet vrsta diskriminacije. Ako je prosecna radna nedelja 40 sati, za 20 sati se i zaradi duplo manje. A zasto bi uopste zene radile duplo manje od muskaraca?

pa ja bih zenama placao duplu satnicu