Jump to content


Photo
- - - - -

Vikend protiv PASizma!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
109 replies to this topic

#1 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 01 February 2012 - 09:35

http://www.facebook....190322544333196

#2 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 01 February 2012 - 10:09OTVORENO PISMO JAVNOSTI KSS (Kinoloskog saveza Srbije)

OBAVESTENJE POVODOM NAJAVE UVODJENJA TAKSI ZA DRZANJE TAKOZVANIH "OPASNIH PASA"

Ovim putem zelimo da se oglasimo povodom nove odluke koja se priprema na nivou Beograda o taksama na drzanje tzv. "opasnih pasa".
Prema novoj odluci grada Beograda, komunalni inspektori ce odlucivati o rasnosti pasa, bez obzira na to kako ga je vlasnik registrovao u KSS. Ovakve stvari su NEDOPUSTIVE! Da li to znaci da je komunalni inspektor strucniji po pitanju rasnosti pasa od KSS i kinoloskih sudija? I da li to znaci da KSS kao clan Medjunarodne kinoloske federacije, jedina ovlascena institucija u nasoj zemlji koja poseduje jedinstveni maticni registar rasnih pasa izdaje rodovnike za pse koje komunalna policija ne priznaje?
Gradski sekretar za komunalno stambene poslove, gospodin Predrag Petrovic je izjavio, citiram "...Vlasnici opasnih pasa ne mogu da budu u istoj ravni sa onima koji imaju miroljubive ljubimce" ... Slazemo se sa gospodinom Petrovicem, ali ko je odredio koje rase pasa su opasne a koje ne? Svaki pas koji nasrne na coveka je opasan pas, bez obzira da li je u pitanju rasan pas i bez obzira koja je rasa u pitanju.
Sto se tice takse koju grad planira da uvede na takozvane "opasne pse", pitamo se dokle ce se neke odluke donositi preko noci bez ikakve konsultacije strucnih institucija? Svi znamo koliko iznosi prosecna plata gradjana nase zemlje, da li su vlasnici pasa u mogucnosti da plate ovakvu taksu, niko se ne pita
Pa sta predstavlja uopste ovakva taksa od 300 eura? Da li to znaci da ukoliko vlasnik izmiri ovu taksu, pas nece biti opasan ili...?
Da li na ovaj nacin treba da prednjacimo u Evropi, jer pos vemu sudeci izgleda da cemo biti prvi u Evropi sa uvodjenjem ovakvih taksi selektivno i sta ce se desiti sa psima za koje vlasnik nema novaca da plati ovu taksu, da li takve pse treba uspavati mozda ili jednostavno dati gradu na cuvanje jer za ovako veliku taksu novaca nema?
Prema nekim izjavama desi se oko 2000 ujeda pasa godisnje, da li su svi ti psi americki stafordski terijer ili mini bul terijer?
Kada je donesena odluka o polaganju ispita socijalizacije pasa koja bi resila sve probleme oko toga kako vlasnici treba da se ponasaju po tom pitanju, bili smo konsultovani od strane Ministarstva poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede - Uprave za veterinu, o cemu smo se zajedno dogovorili i pozdravili ovakvu odluku koja je prisutna u celoj Evropi. Mislili smo da je sa tim zavrseno i da smo resili probleme. Ovo je prvi put da se neke odluke koje se ticu kinologije jednostavno donose bez konsultacije sa nama.

Ovim putem apelujemo komunalnoj inspekciji da se preispita ovaj predlog i da se ovakva odluka ne donosi bez sastanka koji bi se odrzao i na kome bi KSS kao strucno lice u ovoj oblasti bio prisutan

Dr Mahmud Aldagistani
generalni sekretar Kinoloskog saveza Republike Srbije


#3 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 01 February 2012 - 10:18


TEKST PETICIJE 23.01.2012.
By Aleksandar Vranjkovic and Johnn Miltonn in Vlasnici "opasnih rasa" Beograda UJEDINITE SE · Edit DocP E T I C I J ASvojim potpisom se slazem i zalazem za:1. AKCIJU PROTIV IZMENE ODLUKE O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA ZA TERITORIJU GRADA BEOGRADA (''Službeni glasnik Grada Beograda'', br. 30/02, 7/03, 10/03, 18/03, 30/03, 14/04, 37/04, 29/05, 19/07, 43/07, 53/08, 60/09, 14/10, 22/10, 45/10, 2/11, 10/11 i 54/11) koju je na sednici održanoj 22. decembra 2011. godine, Skupština Grada Beograda donela i u kojoj je između ostalog u članu 3. utvrđeno da se u taksenoj tarifi koja je sastavni deo te odluke, u potpunosti menja Tarifni broj 16. koji je glasio:''1.Za držanje kućnih i egzotičnih životinja, utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu, i to :

1a) za držanje kućnih životinja - pasa i mačaka u zgradama individualnog i kolektivnog stanovanja

- po psu 500,00 dinara

- po mački 500 dinara

1b) za držanje nesterilisanih pasa i mačaka u zgradama individualnog i kolektivnog stanovanja

- po psu 1000,00 dinara

- po mački 1000,00 dinara

1v) za držanje egzotičnih životinja u zgradama individualnog i kolektivnog stanovanja

- po životinji 500, 00 dinara

2. Obveznik takse iz podtački 1a) i 1b) ovog tafifnog broja je pravno i fizičko lice , koje je kao vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke, evidentiran u jedinstvenoj bazi podataka Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede- Uprave za veterinu, o broju registrovanih pasa i mačaka na teritoriji Republike Srbije, za Grad Beograd.

Obveznik takse iz podtačke 1 v) ovog tarifnog broja je vlasnik, odnosno držalac egzotične životinje utvrđen rešenjem nadležnog ministarstva.

3. Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je dužan da taksu plati u roku od 15 dana od dana dostvljanja obaveštenja za plaćanjelokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja.

4. Kontrolu naplate takse iz ovog tarifnog broja vrši Sekretarijat za komunalne i stambene poslove Gradske uprave Grada Beograd.

5. Komunalnu taksu ne plaćaju slepa i slabovida lica za pse vodiče.''u sadašnji Tarifni broj 16. koji glasi:''1. Za držanje kućnih ljubimaca-pasa koji se smatraju opasnim u smislu posebnog propisa kojim se uređuje način držanja pasa koji se drže kao kućni ljubimci, a koji mogu predstavljati opasnost po okolinu, i to:

-rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja;

-rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer, ili mešanac tih rasa;

- namenjeni za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar;

utvrđuje se lokalna komunalna taksa u godišnjem iznosu:

po psu 30.000,00 dinara.

2. Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno i fizičko lice , koje je kao vlasnik , odnosno držalac opasnog psa evidentiran u Centralnoj bazi podataka o psima koju vodi ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva, za teritoriju grada Beograda.

3. Taksu iz ovog tarifnog broja obveznik plaća mesečno i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

4. Utvrđivanje i naplatu komunalne takse iz ovog tarifnog broja vrši nadležno odeljenje Uprave za javne prihode Beograda.

5. Organizaciona jedinica Gradke uprave nadležna za komunalne poslove dostavlja nadležnom odeljenju UJP Beograda podatke potrebne za utvrđivanje i prestanak obaveze po osnovu takse iz ovog tarifnog broja.''2. SVE AKCIJE koje će ovo kinološko društvo sprovoditi legalno, transparentno i po zakonu, a odnosi se na suzbijanje bilo koje vrste diskriminacije savesnih držalaca/vlasnika i njihovih pasa.#4 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 17 February 2012 - 10:03

Ako nekoga interesuje, prikupljeno je svega oko 5000 potpisa (bilo je potrebno 30000).
Dakle,

Ko ima "strašno kuče" mora da plati taksu
 • Odštampaj
 • Make font size smaller Make font size default Make font size larger
16. februar 2012. 13:14 > 13:16 Vlasnici opasnih pasa u Beogradu počeće da primaju krajem meseca februara rešenja o plaćanju takse za držanje opasnih pasa, saopštili su danas u Gradskoj upravi Beograda.

Posted Image Ilustracija (Guliver/Getty Images)

Rešenja o plaćanju novouspostavljenje takse u iznosu od 2.500 dinara upućivaće Uprava za javne prihode Grada Beograda koja je nadležna za naplatu lokalnih komunalnih taksi, a vlasnicima opasnih pasa biće dostavljene poreske prijave, navodi se u saopštenju Gradske Uprave.

U Gradskoj upravi podsećaju da registrovanje opasnih pasa u Upravi za veterinu Republike Srbije i upis u Centralni registar predstavlja zakonsku obavezu svakog vlasnika.

Vlasnici opasnih pasa plaćaće taksu na mesečnom nivou do 15. u mesecu a na osnovu odluke koja je stupila na snagu 1. januara 2012. godine.

U slučaju promene vlasnika, uginuća psa ili drugu promenu vlasništva, vlasnici treba da prijave nastalu promenu Upravi javnih prihoda Grada Beograda u roku od 15 dana.

Građanima koji poseduju opasne pse a žele da promene podatke u Centralnom registru potrebna je izjava ovlašćenog veterinara ili veterinarske organizacije da je pas promenio vlasnika ili uginuo.

(Tanjug)

A ovo je samo prvi korak u pljačkanju vlasnika pasa... Pored ovoga, na snagu je stupio i propis da psi viši od 55cm ( u grebenu) moraju da polože ispit socijalizacije

, koji košta stotinak evrića :blink:. Sledeći su na redu tzv bezopasni psi i tako dok držanje pasa ne postane privilegija bogatih ( kao i masa stvari u ovoj zemlji).

Lepo su se dosetili - besplatna vakcinacija i čipovanji i posle par meseci - taksa.
#5 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 17 February 2012 - 21:41

Ako nekoga interesuje, prikupljeno je svega oko 5000 potpisa (bilo je potrebno 30000).


A koliko uopste u Beogradu ima vlasnika pasa za koje ce se placati taksa ?

5000? 10.000? 30.000? 100.000?

Da li ih uopste ima 30.000? Ako nema, na koji nacin su pokusali da animiraju one koji nisu vlasnici "oporezovanih" pasa (ili uopste pasa) da potpisu tu peticiju?

#6 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 18 February 2012 - 09:27

Registrovanih ima oko 3500. Kad kažem "registrovanih" onda mislim na pse koji su uredno čipovani i vakcinisani. Takvi psi uglavnom nisu problematični, tako da će savesni i odgovorni vlasnici ni krivi ni dužni na***ti, a maloumnici koji u nedostatku m**a pujdaju svoje pse na ljude i druge pse će biti pošteđeni jer im psi nisu čipovani tj. nema ih u evidenciji.
A što se tiče peticije, nju je mogao da potpiše ko hoće, dakle nije bilo obavezno da je potpisnik građanin Beograda i da, pokušali smo da animiramo i vlasnike "bezopasnih" pasa, kao i ljubitelje životinja uopšte, pošto će se sigurno za koju godinu oporezivati i ostali psi.
A o kriterijumima koji su korišćeni za etiketiranje ovih rasa i likovima koji su učestvovali u svemu tome ne treba trošiti reči :furious:

Edited by Pitbull, 18 February 2012 - 09:31.


#7 jelisaveta

jelisaveta
 • Members
 • 702 posts

Posted 19 February 2012 - 20:06

Registrovanih ima oko 3500. Kad kažem "registrovanih" onda mislim na pse koji su uredno čipovani i vakcinisani. Takvi psi uglavnom nisu problematični, tako da će savesni i odgovorni vlasnici ni krivi ni dužni na***ti, a maloumnici koji u nedostatku m**a pujdaju svoje pse na ljude i druge pse će biti pošteđeni jer im psi nisu čipovani tj. nema ih u evidenciji.
A što se tiče peticije, nju je mogao da potpiše ko hoće, dakle nije bilo obavezno da je potpisnik građanin Beograda i da, pokušali smo da animiramo i vlasnike "bezopasnih" pasa, kao i ljubitelje životinja uopšte, pošto će se sigurno za koju godinu oporezivati i ostali psi.
A o kriterijumima koji su korišćeni za etiketiranje ovih rasa i likovima koji su učestvovali u svemu tome ne treba trošiti reči :furious:

bold: ovo su kriterijumi iz zakonika UK i vidim da su rigorozniji http://www.defra.gov...e-enforcers.pdf
btw, da li placas osiguranje zbog cuvanja opasne vrste? u UK je i to zakonska obaveza.
http://www.reosigura...-britaniji.html

a u portugalu je sedam vrsta zakonom zabranjeno - http://www.capital.b...a-opasnih-pasa/


evo ti definicije i pravilnika o cuvanju opasnih vrsta na floridi: http://www.ehow.com/...s-dog-laws.html

a evo ti liste opasnih vrsta za koje je po zakonima floride neophodno osiguranje: http://www.ehow.com/...-insurance.html

#8 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 20 February 2012 - 21:04

bold: ovo su kriterijumi iz zakonika UK i vidim da su rigorozniji http://www.defra.gov...e-enforcers.pdf


U ovom dokumentu koji si linkovala ima jedna vrlo vazna stavka:

Section 3
Section 3 creates a criminal offence of allowing any dog (i.e. of any breed or type) to be
dangerously out of control in a public place or a place to where it is not allowed. A dog can be
regarded as being dangerously out of control on any occasion where it causes fear or
apprehension to a person that it may injure them. Furthermore, if that dog does injure a person
then the offence is aggravated. Legal action may be taken against the owner and/or the person in
charge of the dog at the time
.#9 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 20 February 2012 - 21:42

<br> bold: ovo su kriterijumi iz zakonika UK i vidim da su rigorozniji <a href="http://www.defra.gov...-enforcers.pdf" class="bbc_url" title="External link" rel="nofollow external">http://www.defra.gov....pdf</a><br>btw, da li placas osiguranje zbog cuvanja opasne vrste? u UK je i to zakonska obaveza.<br><a href="http://www.reosigura...britaniji.html" class="bbc_url" title="External link" rel="nofollow external">http://www.reosigura...ml</a><br><br>a u portugalu je sedam vrsta zakonom zabranjeno - <a href="http://www.capital.b...-opasnih-pasa/" class="bbc_url" title="External link" rel="nofollow external">http://www.capital.b...<br><br><br>evo ti definicije i pravilnika o cuvanju opasnih vrsta na floridi: <a href="http://www.ehow.com/...-dog-laws.html" class="bbc_url" title="External link" rel="nofollow external">http://www.ehow.com/...ml</a><br><br>a evo ti liste opasnih vrsta za koje je po zakonima floride neophodno osiguranje: <a href="http://www.ehow.com/...insurance.html" class="bbc_url" title="External link" rel="nofollow external">http://www.ehow.com/...ce.html</a><br>

<br><br>Kad sam spomenuo kriterijume, mislio sam na broj napada na čoveka, jačina ugriza i sl.Siguran sam da neko vodi tu statistiku. Takođe, ne mogu da se složim sa tom kretenskom generalizacijom. KAko bilo ko može da kaže "Ova rasa je opasna, a ova ne"? <br>Ne držim tzv opasnog psa, hoću reći, nije na listi opasnih iako ima najopasnije ime od svih - stafordski bulterijer (zabranjen jedino u Portugalu, koliko mi je poznato). <br>Od svih ovih linkova, koje si postavila, meni se najnormalnijim čini ovaj pravilnik sa floride, gde se ne imenuju "opasne rase" (pošto one ne postoje), već se opasnim psom smatra svaki pas koji BEZ POVODA napadne čoveka ili drugu životinju. Ja sa takvom definicijom nemam nikakav problem.<br>Isto ne bih imao problem da se plaća godišnji porez od recimo 3000-5000 dinara za SVE vlasnike pasa. Budimo realni, 30 000 dinara, pa makar i na rate je nenormalno velika cifra. Šta je cilj te takse? Hoće li opasan pas biti manje opasan kad vlasnik ispovrti trista evrića? Zašto je porez na psa deset puta veći od poreza na vatreno oružije?? Da li taksa za cilj ima istrbljenje terijera tipa bul sa teritorije Beograda? I na kraju krajeva, ko to sebi daje za pravo da meni određuje kog psa ću držati kao kućnog ljubimca?<br>Evo kako je to regulisano u Francuskoj: <br>http://geneva.angloi...<br>Prohibition on the possession of a category 1 dog born since the establishment of the law of 6 January 1999 <br><br>Dogs classed as dangerous<br>Category
1: Attack dogs: Pitbull/American Staffordshire Terrier <b>(without
pedigree registration</b>), Mastiff/Boerbull<b> without pedigree registration,</b>
Tosa <b>(without pedigree papers</b>) <br>Dakle, nekontrolisani uzgoj <img class="bbc_emoticon" alt="B-)" src="http://www3.b92.net/.../cool.gif"><br>

Edited by Pitbull, 20 February 2012 - 21:59.


#10 Vesna

Vesna
 • Sleepers
 • 18,721 posts

Posted 20 February 2012 - 21:48

Kad sam spomenuo kriterijume, mislio sam na broj napada na čoveka, jačina ugriza i sl.Siguran sam da neko vodi tu statistiku.


šta će ti statistika, dovoljno je da otvoriš bilo koje novine, samo u poslednjih par godina. do sada nigde nisam pročitala da je čivava napala i izujedala bilo dete bilo odraslog čoveka/ženu što se ne bi moglo reći za pit bulove, bilo koje varijacije.

#11 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 20 February 2012 - 22:50

šta će ti statistika, dovoljno je da otvoriš bilo koje novine, samo u poslednjih par godina. do sada nigde nisam pročitala da je čivava napala i izujedala bilo dete bilo odraslog čoveka/ženu što se ne bi moglo reći za pit bulove, bilo koje varijacije.

Kakav odgovor :unsure: Pa ti isti"novinari", kojima ti tako bezuslovno veruješ, su u jednom uglednom dnevnom listu napisali da APBT ima pritisak vilice DVE TONE :o po kvadratnom santimetru kože! E sad, kad neko kao ti pročita takav podatak, onda sledi odgovor kao što si mi ti dala ("otvori bilo koje novine"). A varijacije pit bulova ne postoje. APBT je rasa za sebe i ima (kao i svaka druga rasa, pa i čivava ;)) krvne linije.

#12 Vesna

Vesna
 • Sleepers
 • 18,721 posts

Posted 21 February 2012 - 01:53

Kakav odgovor :unsure: Pa ti isti"novinari", kojima ti tako bezuslovno veruješ, su u jednom uglednom dnevnom listu napisali da APBT ima pritisak vilice DVE TONE :o po kvadratnom santimetru kože! E sad, kad neko kao ti pročita takav podatak, onda sledi odgovor kao što si mi ti dala ("otvori bilo koje novine"). A varijacije pit bulova ne postoje. APBT je rasa za sebe i ima (kao i svaka druga rasa, pa i čivava ;)) krvne linije.


POSLEDNJI, medijski registrovan napad psa u Beogradu, dogodio se prošle nedelje u Kumodražu kada je mešanac pitbula, bez vlasnika, ujeo petogodišnjeg Jovana J. za vrat. Ovaj pas je ubrzo uhvaćen i odveden u karantin u Ovči. Jovan se još uvek nalazi na lečenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj gde mu je rana sanirana i ušivena.

Grad Beograd najoštrije osuđuje ponašanje neodgovornih vlasnika pasa koje ugrožava živote ljudi, a posebno dece. Težak incident u kome je vlasnički pas naneo teške povrede trogodišnjoj devojčici, nažalost još jednom daje za pravo Gradu Beogradu koji je više puta isticao da je kažnjavanje neodgovornog vlasništva ključ za rešenje problema sa psima, bez obzira da li se radi o vlasničkim ili nevlasničkim odnosno psima lutalicama.Ovde je bilo u pitanju nedopustivo neodgovorno ponašanje vlasnika opasnog psa koji po svim zakonima, ali i gradskim odlukama mora da bude posebno čuvan. Neodgovorni vlasnik je prekršio sva pravila i to je dovelo do užasnog događaja. Grad Beograd to neće tolerisati i javno apelujemo da se kaznena politika u ovoj oblasti pooštri.

ma lažu novinari, šta drugo da ti kažem. <_<

#13 jelisaveta

jelisaveta
 • Members
 • 702 posts

Posted 21 February 2012 - 07:38

Posted Image Ilustracija (Guliver/Getty Images)
osim navedenih cinjenica koje je vesna vec navela, meni licno, dovoljna je i fotografija dobrocudnog ljubimca sa razjapljenim predimenzioniranim celjustima i ocnjacima, koju si postavio. naravno da o ukusima ne treba raspravljati, i nije mi namera da atakujem na tvoje estetske kriterijume, samo se pitam, da li je priroda toliku vilicu stvorila samo za grickanje psece hrane?

Edited by jelisaveta, 21 February 2012 - 07:39.


#14 Pitbull

Pitbull
 • Banned
 • 617 posts

Posted 21 February 2012 - 09:01

Vesna,
lepo si napisala "poslednji MEDIJSKI registrovan napad psa". Medijski se registruju samo napadi pitbulova i staforda, a ostali kao da ne postoje. Da li si imala priliku da pročitaš u novinama da je nemački ovčar napao moju tada osmogodišnju ćerku i napravio joj ožiljak od 15 cm na ruci? Nisi, jer je to nemački ovčar, a ne pit ili staford. Pritom pas nije bio vakcinisan protiv besnila i dve nedelje sam bio poluživ i gledao da li će se mom detetu nešto desiti. A kažnjavanje vlasnika kretena podržavam 101%, ali ne i žigosanje i kažnjavanje cele rase.
Jelisaveta,
te slike kače baš oni novinari o kojima sam pisao u prethodnom postu. Vilica pitbula je slabija od vilice rotvajleera ili nemačkog ovčara. A pored takvih fotografija postoje na primer i ovakve:

http://www.dogguide...._0fcc2b7826.jpg
http://defendpitbull...3/382816886.jpg
http://www.dogbreedi...icanpitbull.htm

Edited by Pitbull, 21 February 2012 - 09:06.


#15 Rahel

Rahel
 • Members
 • 5,435 posts

Posted 21 February 2012 - 16:05

Meni se ova odluka ne dopada iz više razloga i složila bih se skoro sa svim stavovima Kinološkog Saveza Srbije.

Osim toga, taksu će plaćati oni koji su uredno registrovali svoje ljubimce - dakle, biće kažnjeni zato što su ispoštovali nedavno donet zakon, što, doduše, ovde nije nikakva novost (ja stalno imam neki osećaj da sam kažnjena što na vreme izmirujem sve svoje obaveze :D).

Veliki broj ovih pasa uopšte neće biti registrovan, a još veći broj istih će biti napušten. Takođe postoji veliki broj ljudi koji su usvojili napuštene staforde i pitove (primer, Aska iz Valjeva, korišćena za borbe, pa napuštena skotna - sada običan porodični socijalizovan pas), koji neće imati uslova da plate ovu taksu. Ne verujem da je Grad prilikom donošenja ove odluke razmišljao o tim ljudima koji su odradili posao koji država nije - na stranu što vlasnik koji je napustio ovog psa do dana današnjeg nije kažnjen.

Možda ova ideja i ne bi bila toliko van pameti da je ta oblast uređenija, da ne postoji toliko veliki broj napuštenih mešanaca, pa i mešanaca staforda i pitova (i ko je taj koji će da odredi u kojoj meri je neki mešanac staford ili pit?), da se napuštanje strogo kažnjava, da je završena registracija svih kućnih ljubimaca, itd. itd. U trenutno situaciji, ovakva taksa nema nikakvog smisla. Ako joj je cilj bio da smanji broj ujeda, bolje da su uveli obavezu obuke vlasnika i pasa u Kinološkom savezu. Ako je cilj punjenje budžeta, bolje da naplaćuju kazne onima što ne kupe minuli rad svojih ljubimaca, onima koji ih napuštaju, ne registruju i sl.

Lično mislim da bi svrsishodnije bilo uvesti taksu na sve rasne kućne ljubimce, koja ne bi bila ovako visoka, ali bi sigurno više napunila budžet iz kojeg bi se finansiralo rešavanje probelma napuštenih životinja, a samim tim promovisalo i udomljavanje napuštenih pasa mešanaca - vlasnici ovih pasa trenutno nemaju nikakve olakšice, a smatram da bi trebalo.