Jump to content


Photo
- - - - -

Partizanov sistem


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
68 replies to this topic

#1 midnight rambler

midnight rambler
  • Members
  • 2,358 posts

Posted 04 January 2012 - 21:34

Vec dugo se spremam da otvorim ovu temu, ali su me razne okolnosti do sada sprečavale u tome. Najviše od svega, nedovoljno košarkaško znanje i nedovoljno slobodnog vremena.
Ipak, neko mora da počne.

Sistem. Već otrcana fraza koja bi trebalo da svakome da do znanja da Partizan ima nešto što drugi nemaju. Pa, ima li ? Svakako da ima.
Da li je DV tvorac tog sistema ? Svakako da jeste. Da li se VJ slepo pridržava tog sistema i da li je to dobro ili loše ? Mislim da je bolje imati nekakav sistem nego nikakav, ali se bojim da je VJ Resavac i da je sistem kod Duleta , bar u poslednje 3-4 njegove godine u KKP, postao prepoznatljiv i fleksibilan.

Pokusaću da objasnim kako ja vidim taj sistem, koji bi mogao da se podeli na nekoliko segmenata, na pr. sistem selekcije igrača, sistem treninga, sistem uvođenja novih igrača u sistem, sistem igre itd, ali ne moramo da budemo baš toliko metodični…

Dominacija u reketu
DV je stručnjak za centre. Dovodjenjem sirovine ili poluproizvoda za relativno kratko vreme stvori se proizvod cenjen na tržištu, sto dovodi do prodaje istog i popunjavanja budžeta.
KKP je jedina ekipa gde centar moze da igra EL i da se sve vrti oko njega, idealna sredina za napredovanje, magnet za sve pametne centre koji zele da investiraju u svoju budućnost.
Drži vodu, jer su upravo centri već dugo najdeficitarnija roba na tržištu, a trener (DV) treba da bazira igru upravo na onim igračima u koje se najbolje razume.

Atleticizam
U nemogucnosti da se budzetom parira EL rivalima, KKP je prinudjen da koristi (spoljne) igrače slabijeg ofanzivnog učinka.Talentovani napadači su, bilo zbog nesposobnosti ljudi koji vode mlađe kategorije, nekih krupnih previda DV ili zbog veštine Čovića, uglavnom poslednjih 10 godina široko zaobilazili KKP. A u moru evropskih i svetskih prvaka u mladim kategorijama nije da se nije imalo šta izabrati.
A ako ne možemo kvalitetom da pariramo evroligaškim ekipama, možemo bar atletikom. Da ih nadtrčimo, nadskačemo, prebijemo. A onda uz ludilo Pionira, malo sreće i uz nadčovečanske napore, da skidamo skalpove evropskim lovatorima. A na ponekom gostovanju i da pobedimo, uz dobro šutersko veče nekog od naših polušutera.
Drži vodu, jer je to jedini način da sa budžetom kojim raspolaže KKP bude doveden igrač koji će već u prvoj a najkasnije u drugoj godini ugovora biti važan šraf u rotaciji u EL, tj. biti koristan bar dve-tri godine. Primer takvog igrača je Milosavljević. Ako bismo zamislili istog takvog igrača kakav je DM, samo da je bolji napadač, onda bi takvog igrača zbog raznoraznih okolnosti bilo nemoguće dovesti. U suštini, bio bi preskup za nas, a iz našeg omladinskog pogona već godinama (decenijama) nije došao ni jedan kvalitetan napadač.
Istini za volju, čak i u idealnim okolnostima (ugrabimo ga na vreme, sa 17 godina potpiše ugovor na 6 godina, primer- Veseli), KKP teško da može od takvog igrača imati koristi više od 3 godine, bez uračunate štete zbog trpljenja takvog igrača. Veselog nismo trpeli, a i ne bismo. Proigrao je odmah, inače ne bi ni igrao.
Milosavljevića sam uzeo kao primer jer je upravo on prototip igrača koji može brzo da se uklopi u sistem – dobre fizikalije, može skoro odmah da igra odbranu na EL nivou, a nedovoljno dobar u napadu, pa su velike šanse da dugo ostane u Partizanu. Jedina kvaka je u tome što je DM za KKP sa ovim budžetom idealan kao bekap, čak mislim da bi bio fantastična zamena za 10-15 minuta u EL, ali ga naš stručnjak projektuje za startera.
Nedavno reče Dule da je uvek prilikom selekcije birao igrače koji su viši, a po mogućstvu i značajno viši od konkurenata na istim pozicijama. Drži vodu, ali samo donekle. Mogao bih da se složim sa takvim stavom kada su visoki igrači u pitanju, od trojke pa naviše. Što se tiče bekova, atleticizam je za mene nešto sasvim drugo. Niži bekovi su brži. Brže trče, brže prevode loptu, brže prelaze u tranziciju, imaju brzinu da trče za brzim EL bekovima…

Sistem igre
Cilj je po svaku cenu uspostaviti unutrašnju igru, ili ubiti se pokušavajući, ako naletimo na protivnika koji je i tu superiorniji.
Jedino na taj način postoji šansa da naši spoljni igrači ostanu sami, jer oni sebi ne mogu iskreirati takvu poziciju (čast izuzetku). I ako nas krene šut, onda može svašta da bude.
Ovo za Duleta, naročito u vreme njegovog diplomiranja (poslednjih 4-5 godina), nije važilo (setimo se ekipe sa Lamzom, Novicom i Slavkom), ali za njegovog naslednika, na žalost, važi. Zato sam i napisao da je sistem bio fleksibilan. Ako čekamo Vladu da i na tom polju diplomira i da sistem (uspešno) uklapa u igrače umesto što igrače (neuspešno) uklapa u sistem, bojim se da ćemo osedeti čekajući.

Uloga spoljnih igrača i, naročito, plejmejkera

Ovo je u stvari tema svih tema, barem za mene. Dugo sam bio očajan zbog činjenice da Partizan ima samo jednog pleja, a onda smo pobedili Real bez ijednog. E, to me je dotuklo. Ali mi se i upalila sijalica.
Uloga pleja u Partizanovom sistemu nije definisana. Ispravka, nije dobro osmišljena. Ispravka, usrana je. Ispravka, Vlada u stvari ne zna šta taj plej konkretno treba da radi. A ni Duletu to baš nije bilo kao poljem preći. Pa njemu je Stojaković igrao pleja u reprezentaciji.
Zato tako često menjamo plejmejkere, i zato nam ni jedan ne valja. Ogromna rupa u sistemu.
Jedino Pera Božić otprilike zna šta treba da radi plej Partizana. Ja to vidim ovako: uloga pleja je da prevede loptu. I ništa više. Kada se sa tom loptom stigne do reketa, onda ulogu pleja preuzima najkreativniji igrač, mada je u sistemu mogućnost kreacije svedena na minimum, što zbog strogog šablona u napadu što zbog selekcije nekreativnih igrača.
Zapravo, selekcija nekreativnih igrača implicira strog šablon u napadu. A kad je plej već preveo loptu i prosledio je nekome, prestaje da bude plej i postaje ravnopravan član spoljne linije. Pa ako je šuter, šutiraće; ako ima dribling, prodiraće, a ako je Lo, onda neće raditi ništa od toga.
U stvari, nama plej ne treba ni za prevođenje lopte. Dovoljno je da dvojka ili trojka ima tu veštinu, tj. da njihovi čuvari ne budu mnogo brži od njih.

Mislim da je ovo za početak dovoljno, mada nisam ni izbliza napisao sve ono što sam planirao.

Pozivam forumase da se izjasne o ovoj temi. Voleo bih da znam da li i ostale ona zanima kao što zanima mene, ili sam totalno zastranio, pa pisem nešto što svi već znaju...
Ako sam negde pogrešio, ne ustežite se da me ispravite.
Ja sam ubedjen da bi apsolviranjem nekih stvari u vezi sa njom mnoge diskusije postale bespredmetne i da bismo se manje čudili zbog nekih odluka koje donosi rukovodstvo KKP.
Biću slobodan da prilikom postovanja citiram sve ono za sta pomislim da ima veze sa ovom temom.

I na kraju, molio bih vas da ovo moje pisanje, ma koliko ono pretenciozno na prvi pogled izgledalo, shvatite samo kao početak jedne teme koji je (možda) krenuo u pogrešnom smeru, ali ima dobre namere i dostižan cilj.

#2 midnight rambler

midnight rambler
  • Members
  • 2,358 posts

Posted 04 January 2012 - 23:59

... anybody ?

:unsure:

#3 pazi,valjak gazi

pazi,valjak gazi
  • Members
  • 15,856 posts

Posted 05 January 2012 - 01:45

Pa sta da pisu...slazu se sa uvodom :D

#4 T Mac

T Mac
  • Members
  • 8,239 posts

Posted 05 January 2012 - 02:32

I ja se slazem ... iako me mrzelo da citam :)

#5 odupri se ludilu

odupri se ludilu
  • Members
  • 1,840 posts

Posted 05 January 2012 - 08:19

Ti ovim uvodom istovremeno otvori i zatvori ovu temu :D . Naravno da je početak dobar i da je momenat pravi za ovu temu. Meni je najviše zapelo za oko da u "našem sistemu" play i nije baš definisan. U skladu s tim koja vrsta istog bi bila najbolje "inkorporisana" u sistem? Naravno da prema najsvježijim pamćenjima odgovara opis Boa, ali što reče Džoni "ovuda su prolazili i drugi prije vas". Iako nije tema play, već sistem, možda bi kroz prizmu usavršavanj sistema mogli i pomoći stručnjaku u trenutno aktuelnom izboru.

#6 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 05 January 2012 - 08:32

RIP

Spoiler


#7 uini

uini
  • Members
  • 38,035 posts

Posted 05 January 2012 - 08:50

u principu se slazhem sa uvodnim postom

ono shto mene pomalo nervira (iako bez razloga) je upotreba te fraze 'sistem*' kada je u pitanju igra partizana;


*da li je sistem guranje lopte na centra?
za mene je to opcija u napadu. mozhda kod nekih ekipa cheshca nego kod drugih.
partizan za moj ukus igra vec duzhe vreme prilichno dekadentnu i nemashtovitu kosharku sa dveipo opcije u napadu i tako nekakvom solidnom odbranom.

sve se svodi na neupitnu zhelju&trud&krljanje u reketu.

kada je u pitanju igra, makabi ima npr prepoznatljiv sistem, partizan jok.
(btw, imao je partizan boljih trenera/igracha/osvajao znachajnijih trofeja pre&posle duje v. mozhda to nije bio sistem al'je bilo lepo za gledanje i imalo rezultata)

#8 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 21,452 posts

Posted 05 January 2012 - 09:22

Nedavno reče Dule da je uvek prilikom selekcije birao igrače koji su viši, a po mogućstvu i značajno viši od konkurenata na istim pozicijama. Drži vodu, ali samo donekle. Mogao bih da se složim sa takvim stavom kada su visoki igrači u pitanju, od trojke pa naviše. Što se tiče bekova, atleticizam je za mene nešto sasvim drugo. Niži bekovi su brži. Brže trče, brže prevode loptu, brže prelaze u tranziciju, imaju brzinu da trče za brzim EL bekovima…


Generalno se slažem sa napisanim, međutim, postoje tu još dvije stvari koje treba istaći:

1) naši treneri (pri čemu mislim na cijelu bivšu Jugoslaviju) su, još tamo od osamdesetih, ili još i ranije, generalno zaljubljeni u plejmejkere od 2m. Poslednji pravi plej reprezentacije koji je bio čist plej razigravač je bio Moka, poslednji pravi plej takvog tipa sa značajnom ulogom u jugoslovenskoj klupskoj košarci bio je Sretenović u Jugoplastici.

2) što se tiče KKP, visoki plejmejkeri su možda i neophodnost odabranog sistema igre (a.k.a. uguzivanje), zbog upotrebljivosti u kolektivnoj odbrani (prije svega preuzimanje), ali i zbog prednosti koju imaju u napadu, zato što preko prve linije odbrane lakše vide svog centra i lakše mogu da mu dodaju loptu.

#9 peja™

peja™
  • Members
  • 25,889 posts

Posted 05 January 2012 - 09:36

Posted Image

#10 uini

uini
  • Members
  • 38,035 posts

Posted 05 January 2012 - 09:37

:lol:

#11 heineken

heineken
  • Members
  • 842 posts

Posted 05 January 2012 - 09:45

pa mislim da se pod "sistemom" manje podrazumeva ovo guranje lopte pod kos i svi ovi divni i lepi eufemizmi koje si koristio za "igru na rubu faulova" i "skakacku dominaciju", a sto se u nasem slucaju svodilo na bezobrazno-fanaticnu borbenost bez ikakvog respekta prema imenu protivnika

Partizanov sistem barem kako ga ja vidim, je bilo to sto je imao stabilnu prvu petorku i barem dva tri perspektivna igraca na klupi koji su zeljno cekali svoju priliku, sistem u kojem se svake godine stvori barem jedan igrac za prvi tim, a koji za dve godine moze da se utopi i da se nastavi dalje.

zahvaljujuci mukotrpnom radu, fanaticnim navijacima a bogami cesto i sreci (ali srecu treba i zasluziti), iz godine u godinu Partizan je ostvarivao zavidne rezultate, koji su u mlade igrace usadjivali pobednici mentalitet, pri cemu su do kraja nebruseni talenti prodavani za nerealno visoke cifre sto je opet omogucavalo da se "sistem" odrzi

uz skoro dve sezone katastrofalnih izbora prilikom dovodjenja igraca na poziciji "crnac- play", sistem se opasno zaljuljao, ali jos uvek opstaje i nije razbucan kao sto nekom izgleda.
svi ovi mladi igraci bi izgledali neuporedivo bolje da smo imali krstenog play-a, igrali bi sa vise samopouzdanja, i brze bi se razvijali, ali sta je tu je

#12 uini

uini
  • Members
  • 38,035 posts

Posted 05 January 2012 - 09:51

Partizanov sistem barem kako ga ja vidim, je bilo to sto je imao stabilnu prvu petorku i barem dva tri perspektivna igraca na klupi koji su zeljno cekali svoju priliku, sistem u kojem se svake godine stvori barem jedan igrac za prvi tim, a koji za dve godine moze da se utopi i da se nastavi dalje.



taj fazon. najjacha fora je shto imate tu perspektivu (bilo da ste je pazarili ili je tu iz podmlatka), ali za razliku od dujinog perioda - josh uvek niko od njih nije napredovao (tj ko nije nazadovao je solidno prosh'o :lol: ).
mozha je ovo neka zakasnela tranzicija videcemo..

#13 AkoPostaveNekogVisokog

AkoPostaveNekogVisokog
  • Members
  • 12,197 posts

Posted 05 January 2012 - 10:20

Ja bih samo istakao par stvari koje su pomenute, ali nisu do kraja definisane:

Odbrana. Sve i svja. Kod Duleta (a i kod Vlade) se bez odbrane ne može ništa, i vrlo su retki igrači koji su prošli kroz KKP a da nisu igrali fanatičnu odbranu. A i kada je takvih bilo (Tripko, Rašić) to je bilo zbog odličnog šuta, a sa druge strane smo imali njihove saigrače koji pokrivaju te rupe. Postoji priča da se u KKP zalaganjem na treninzima i odbranom kupuje vreme na parketu. U to verujem, mada mislim da Vlada to slepo sprovodi.
Ova sezona: Nominalno imamo dobre odbrambene igrače, osim u reketu. Fali nam defanzivni koodinator pod košem jer tu imamo svega jednog prosečnog i nekoliko ispodprosečnih defanzivaca.


Dominacija u skoku. Vezano za atleticizam, ali i ne samo to. Fizikalije su već pominjane. Ali, u KKP je napad izgrađen tako da se uvek ima nekoliko igrača u blizini da idu na skok. Ovo nam omogućava da i sa slabijim šutem dajemo više poena. Primer je i činjenica da centri u KKP NE SMEJU da šutiraju sa posta, iako su mnogi tu imali dobar ili čak nadprosečan šut.
Ova sezona: Otišao Jan ( i Gist), Mačvan kupi skokove na dobro građenje i inteligenciju, ali često nam zafali baš taj skok kojim pokrivamo napadačku impotenciju. Raško i Radule suv prosek ili čak ispod.

I nešto što je možda bila najvažnija kompomenta sistema, a sada se gubi (što je Heineken primetio):
Stasavanje mladih igrača uz starije
Svi znamo priče o Kosti, Pekoviću, Novici koji su igrali uz starije i iskusnije kolege i to dalo rezultate. Poslednje dve sezone, nama su na bekap opcijama polutani, isluženi starci, ili nedovoljno sazreli klinci. Ili su makar prema pričama iz kluba ti klinci nezreli, a mi ne znamo pošto ni ne dobijaju šansu.

Eto, mojih 50 para...

Edited by Marvin, 05 January 2012 - 11:22.


#14 pazi,valjak gazi

pazi,valjak gazi
  • Members
  • 15,856 posts

Posted 05 January 2012 - 10:35

Ja bih samo istakao par stvari koje su pomenute, ali nisu do kraja definisane:

Odbrana. Sve i svja. Kod Duleta (a i kod Vlade) se bez odbrane ne može ništa, i vrlo su retki igrači koji su prošli kroz KKP a da nisu igrali fanatičnu odbranu. A i kada je takvih bilo (Tripko, Rašić) to je bilo zbog odličnog šuta, a sa druge strane smo imali njihove saigrače koji pokrivaju te rupe. Postoji priča da se u KKP zalaganjem na treninzima i odbranom kupuje vreme na parketu. U to verujem, mada mislim da Vlada to slepo sprovodi.
Ova sezona: Nominalno imamo dobre odbrambene igrače, osim u reketu. Fali nam defanzivni koodinator pod košem jer tu imamo svega jednog prosečnog i nekoliko ispodprosečnih defanzivaca.


Dominacija u skoku. Vezano za atleticizam, ali i ne samo to. Fizikalije su već pominjane. Ali, u KKP je napad izgrađen tako da se uvek ima nekoliko igrača u blizini da idu na skok. Ovo nam omogućava da i sa slabijim šutem dajemo više poena. Primer je i činjenica da centri u KKP NE SMEJU da šutiraju sa posta, iako su mnogi tu imali dobar ili čak nadprosečan šut.
Ova sezona: Otišao Jan ( i Gist), Mačvan kupi skokove na dobro građenje i inteligenciju, ali često nam zafali baš taj skok kojim pokrivamo napadačku impotenciju. Raško i Radule suv prosek ili čak ispod.


Briljantno...:+1:

#15 estranged

estranged
  • Members
  • 5,491 posts

Posted 05 January 2012 - 10:46

^
nadovezao bi se na ovu pricu sazrevanja klinaca uz starijeg ...
to je u Duletovoj eri funkcionisalo na pravi nacin ... klinac zeljan dokazivanja trenira i radi sa starijim(ili mnogo boljim) igracem,kupi fore,cuva ga,dobija minute na kasicicu i naredne sezone preuzme punu minutazu

sta imate ove sezone ...
imate jednog Jaramaza(bez obzira na njegov nepotencijal) koji je sazrevao uz Loa i Bozica koji su,slozicete se igraci na kojih nebi smeo da se ugleda mladi igrac zeljan dobre karijere
imate jednog DMila uz koga sazreva Andjusic (bukvalno)
imate ishabanog Kecmana koji koordinira nad recimo DMilom,Cakijem i Lucicem ali da bi na pravi nacin preneo svoje znanje i iskustvo on treba da (naravno u ovim godinama ne moze) igra bar 25m+ stalno da bi mladji igrac kupio njegove minute i dokazivao se ...
jedino gde se malo zadrzalo to sazrevanje je slucaj Djekic :) koji je mogao dosta toga da nauci od Robertsa,pa i Gista,ove sezone Macvana ali jbg,nema nista od njega
i za kraj,vi nemate mladog centra vec par godina,tacnije imate Besovica ali ga Vlada ne uvodi u vatru iako moze ladno da ima solidnu minutazu u NLB (po meni)

u zakljucku,velika greska Vlade je ta sto se forsiraju DMilo i Lucic,igraci koji nemaju tako veliki potencijal,a koji kod vas imaju zavidnu minutazu ... to je verovatno neka vrsta kompenzacije jer ne uvodi mlade igrace u vatru,jer za njih dvojicu moze da se uzme kakva takva kinta ali nije to to ...ja stvarno ne mogu da zamislim da njih dvojica ove sezone imaju vise od 15ak minuta u EL ...