Jump to content

Photo

Parket - za i protiv

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
35 replies to this topic

#1 mickeyrs

mickeyrs
  • Members
  • 41 posts

Posted 03 December 2011 - 23:34

Vidim da je u temi o renoviranju pomenuto postavljanje parketa, ali da to prođemo ovde malo detaljnije. :)

U razmatranju je prelazak u stan koji po svim parametrima odgovara, osim što ima postavljen laminat, koji, na žalost, nikako ne volim, imam utisak kao da hodam po plastici iako pristojno izgleda, jednostavnije je održavanje i sl.

Prva akcija pre ulaska bi bila zamena ~35-40m2 laminata parketom. Pogledao par sajtova na tu temu, prijatno iznenađen WEB ponudom parketarske branše, samo me sad boli glava od varijanti - modeli, vrste... pa pre nego što krenem po salonima, šta su bitni momenti kod izbora parketa (uljani, lakirani...), montaže (lepljenje ili ovo neko plivajuće) i koje cene da očekujem za potrošni materijal, lepak, lak, lajsne, šta već sve tu ide, rad, cene parketa koliko sam shvatio su od 20 do 50€ po m2, a verovatno ima i za dosta više od toga. :D

Sve u svemu, unapred mi se javlja nekih ~1500€ dodatnog troška, pa čisto da se pripremim na ono što me očekuje, tako da prihvatam i argumente u korist ostavljanja laminata. :)

#2 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 07 December 2011 - 00:54

Vidim da je u temi o renoviranju pomenuto postavljanje parketa, ali da to prođemo ovde malo detaljnije. :)

U razmatranju je prelazak u stan koji po svim parametrima odgovara, osim što ima postavljen laminat, koji, na žalost, nikako ne volim, imam utisak kao da hodam po plastici iako pristojno izgleda, jednostavnije je održavanje i sl.

Prva akcija pre ulaska bi bila zamena ~35-40m2 laminata parketom. Pogledao par sajtova na tu temu, prijatno iznenađen WEB ponudom parketarske branše, samo me sad boli glava od varijanti - modeli, vrste... pa pre nego što krenem po salonima, šta su bitni momenti kod izbora parketa (uljani, lakirani...), montaže (lepljenje ili ovo neko plivajuće) i koje cene da očekujem za potrošni materijal, lepak, lak, lajsne, šta već sve tu ide, rad, cene parketa koliko sam shvatio su od 20 do 50€ po m2, a verovatno ima i za dosta više od toga. :D

Sve u svemu, unapred mi se javlja nekih ~1500€ dodatnog troška, pa čisto da se pripremim na ono što me očekuje, tako da prihvatam i argumente u korist ostavljanja laminata. :)

pored onoliko dobrog parketa u bosni i okruzenju, najbolji parket koji sam vidio je kod jednog mog druga, neki svedski, lakiran i sa nekakvom specijalnom izolacijom. u odnosu na domace malo skuplji ali prva liga. a laminat nikako nisam volio, ali ako se kupi malo skuplji i ne izgleda lose. lako se mijenja, jednom u 6-7 godina recimo. parket je parket, da se ne lazemo, ali skoro sam bio kod drugarice da joj nekako popravim parket do proljeca. ''podigao'' se jer joj je procurio zacepljeni odvod. ali ok, kuhinja, tj neki ''radni dio'' joj je u sklopu dnevnog boravka, tj nije fizicki odijeljeno. nema sanse vratiti, mora ga mijenjati, uspio sam samo da ga nekako vratim da ne stoji ko krov na kuci. znaci, ja kad bih postavljao pogledao bih taj svedski. puno sam u bosni obilazio sushare gdje se susi drvo predvidjeno za rezanje parketa. a pricao i sa strucnjacima. nikad nisi siguran sa kojim procentom vlage to drvo ode na obradu. a drvo ''radi'' kako to ljudi koji se razumiju kazu, ne samo prvih nekoliko sedmica i mjeseci nego i 3-4 godine. prijedlog jednog od tih strucnjaka je meni bi da parket ''odlezi'' neko vrijeme u prostoriji u kojoj ce biti postavljan, da se ''navikne'', aklimatizuje. sve su to naoko glupe sitnice, nema se ni prostora ni vremena, ali ga zato i ostane relativno malo dobrog nakon 7-8 godina postavljanja. a to bi ipak trebalo da traje. to je ono sto sam ja saznao za par dana lutanja po tim susharama i pilanama. i obavezno, ako ga ne znas sam postaviti, onda nekog dobrog naci. cak sam lutajuci po tim mjestima saznao da je u bivsoj jugi bilo svega par parketara sa stvarno zavrsenim bas tim zanimanjem. svi ostali su priuceni.
edit:
one debele daske od nekih 7-8 cm se u bosni zovu ''madra''. nekako tako. iz te madre se sjece pod i parket. kaze lik da se npr hrastovina sushi 1cm za godinu. znaci, kad bi ga ''prirodno'' susio, da on odradi svoje, trebalo bi ti najmanje 4 godine da se drvo dobro isusi. s tim da za to vrijeme ne skuplja vlagu, niti da ga sunce i velika toplota uhvate. hocu da kazem drvo je stvarno cudo.

Edited by Rotterdamac, 07 December 2011 - 00:59.

#3 kanader

kanader
  • Members
  • 1,138 posts

Posted 07 December 2011 - 13:41

Jednom prilikom sam potopio jedan kafic. Imali su laminat, koji je posle potapanja dobio fantastican rustican izgled da ga je gazda zadrzao.
Sam sam prilikom dva zadnja ranoviranja zadzao stari parket. Sta se osusilo osusilo se. Vise nece da "radi".
Doduse mene malo i zabole za uredjivanje. Imam dvoje klinaca i psa tako da sve sto moze da se osteti, ostetice se. I lexan sam ubacio umesto unutrasnjih stakala.

#4 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 07 December 2011 - 23:33

e da i lakovi. sjecam se davne adaptacije svog stana u sarajevu. posudio masinu za brusenje parketa, obrusio ga i onim raspolozivim lakom u to doba ga lakirao. jbt, ne bih to vise uradio sam nema tih para. a i da platim da mi lakiraju ne bih najmanje sedmicu ulazio u kucu. koji je to otrov, meni je cak i kroz onu zastitnu masku od JNA rezerve prolailo i gusilo me. a onda ovdje, prije jedno dvije godine postavljao jedan komadic u dnevnom boravku, recimo 2x2,5m2 mojoj drugarici. drveni pod, ne parket, ali isto hrastov. odemo kupiti lak, citam upustvo: na vodenoj bazi. napomena: cetka se pere u obicnoj vodi. ja da ne vjerujem jbt, naviknut na one nase metode, razredjivace i sva ona silna otrovna sranja. triput joj lakirao, a sjaj se dobio bas kakav ja volim, jedva se sjaj malo vidi, a dobro zasticeno.a ima i varijanta visoki sjaj. pa kontam bolje je jednom u 3-4 godine postupak ponoviti, nego se trovati onim lakovima sa ''visokim sjajem''.

#5 mickeyrs

mickeyrs
  • Members
  • 41 posts

Posted 11 December 2011 - 10:26

A kakva su iskustva sa uljenim parketima, vidim da se i to nudi pa čisto da pitam da li se neko sreo sa time?

#6 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 11 December 2011 - 23:51

A kakva su iskustva sa uljenim parketima, vidim da se i to nudi pa čisto da pitam da li se neko sreo sa time?

:D opet ti? zar jos nisi postavio? jbt mi ovdje izljecismo neke forumase i depresije, a ti se jos skanjujes. iskustva su odlicna. i lak i ulje su prije svega zastita parketa, a onda i estetika. znaci moras vidjeti uzorke negdje ili jos bolje kod nekoga pogledati. ako imas prilike otici u 3-4 stana da uporedis. e onda momenat, hodanje u papucama ili cipelama i sl. imas ljubimca sa kandzama ile ne i sl. meni licno estetski izgleda sve lijepo i lak bez visokog sjaja i visoki sjaj i ulje. bitno je sta se tebi i hanumi dopada. ima jedan mali nedostatak kod lakova sa visokim sjajem, vidi se sve na njemu, svaka praska i svaka ogrebotina.

#7 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 12 December 2011 - 00:38

ako je drvo dovoljno tvrdo, onda ti polyester lakovi daju bozanstven sjaj. Postoje danas i polufabrikati, koji su obradjeni aluminium-oksidom i oni se samo postave bez hoblovanja, ili bilo kakve zavrsne obrade. Problem koji sam ja sa tim parketom imao je da reaguju na svetlost, pa promene boju, ispod ttepiha ostane fabricka boja, okolo, malo potmni.

opet ti? zar jos nisi postavio? jbt mi ovdje izljecismo neke forumase i depresije, a ti se jos skanjujes. iskustva su odlicna. i lak i ulje su prije svega zastita parketa, a onda i estetika. znaci moras vidjeti uzorke negdje ili jos bolje kod nekoga pogledati. ako imas prilike otici u 3-4 stana da uporedis. e onda momenat, hodanje u papucama ili cipelama i sl. imas ljubimca sa kandzama ile ne i sl. meni licno estetski izgleda sve lijepo i lak bez visokog sjaja i visoki sjaj i ulje. bitno je sta se tebi i hanumi dopada. ima jedan mali nedostatak kod lakova sa visokim sjajem, vidi se sve na njemu, svaka praska i svaka ogrebotina.

Edited by mrd, 12 December 2011 - 00:52.

#8 mickeyrs

mickeyrs
  • Members
  • 41 posts

Posted 12 December 2011 - 08:39

:D opet ti? zar jos nisi postavio? jbt mi ovdje izljecismo neke forumase i depresije, a ti se jos skanjujes. iskustva su odlicna. i lak i ulje su prije svega zastita parketa, a onda i estetika. znaci moras vidjeti uzorke negdje ili jos bolje kod nekoga pogledati. ako imas prilike otici u 3-4 stana da uporedis. e onda momenat, hodanje u papucama ili cipelama i sl. imas ljubimca sa kandzama ile ne i sl. meni licno estetski izgleda sve lijepo i lak bez visokog sjaja i visoki sjaj i ulje. bitno je sta se tebi i hanumi dopada. ima jedan mali nedostatak kod lakova sa visokim sjajem, vidi se sve na njemu, svaka praska i svaka ogrebotina.

Ma kakvi postavio, još sam u procesu razgledanja stanova, samo moram da ukalkulišem i trošak parketa u prelazak. :D Imam u prizemlju trenutne zgrade solidan parket centar, samo nikako da stignem do njih u radno vreme, a i rekoh bar malo da se informišem pre nego što banem. Hanumu nemam, zver imam, dakle, verovatnija je mat varijanta, a i ovo sa tragovima dobro znam na šta misliš - kad prebrišem ovaj relativno sjajni u trenutnom stanu, svi tragovi kandži izbiju na videlo, a i svaka trunka prašine kako padne, tako bode oči...

#9 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 23 December 2011 - 00:42

saga drvo parketi
Kod njih sam kupio pareni bagrem i ekstra izgleda. Istina, imam i dobrog majstora. Svi se čude kada im kažem da je od bagremovog drveta. Malo je teži za održavanje, jer je taman i svaka trunčica se vidi. Prelakiran je polumat lakom i mnogo je bolja varijanta od visokog sjaja.

#10 helgac

helgac
  • Members
  • 8 posts

Posted 22 June 2012 - 12:00

Parket ne moze da se meri ni sa cim. Moj komsija ima laminat u kuci, kao neki laminat 1.klase, al nikad to nece biti lepo kao parket da se razumemo. Vidjala sam laminate koji kada hodas ispod pucketaju ma strasno.. Vizuelno je lepsi parket, a i cena govori sama za sebe.

#11 Potenza

Potenza
  • Members
  • 6 posts

Posted 20 September 2012 - 16:35

Planiram da postavim parket u stanu. Medjutim dugo nisam zivela u Beogradu, nemam bas dobar osecaj za cene, ne znam majstore, osim par preporuka preko prijatelja (nisam ih jos zvala). Kolika bi bila realna cena da se postavi oko 100m2 parketa - znaci sve zajedno, parket, ruke, lepak itd... Moj plan je panelni jasen sa soklama (ne lajsne). Takodje, dobro bi dosla svaka preporuka za majstore i gde da nabavim parket (planirala sam "saga drvo" za sokle).

#12 milicailic213

milicailic213
  • Banned
  • 97 posts

Posted 11 June 2013 - 08:42

lako se odrzava sto da ne :)

#13 bojanwish

bojanwish
  • Members
  • 51 posts

Posted 25 November 2013 - 12:03

Ja sam cudan tip po pitanju funkcionalnosti i dizajna. Meni se toliko svidja kako laminat izgleda modernisticki da bih sa lakocom trpio to sto kazes da se hoda kao po plastici. Nekako mi laminat deluje toplije u kuci i ne treba neki preteran tepih kad je laminat dobar i zanimljive je boje.

#14 vilichka

vilichka
  • Members
  • 1 posts

Posted 09 December 2013 - 13:59

Pitanje je uvek sta se kome svidja i kako se sta uklapa u neciji zivotni stil. Mislim da i parket i laminat imaju svaki svoje prednosti i mane.

Ja sam za laminat varijantu, kupili su me sa 'lakse se odrzava i bolje podnosi vlagu':), a ima bas lepih dezena i stan deluje modernije. 

Nedavno smo i u roditeljskoj kuci zamenili nash ( prilicno ofucani) parket laminatom i nikad zadovoljniji, kuca progledala. Zadovoljni smo i uslugom momaka koje smo angazovali da nam ga ugrade. 

Ako je jos neko u dilemi moze da baci pogled na njihov sajt http://www.podmaster.rs/ Ima i laminata i parketa, pa sta kome srce ishte:)

#15 Minimax

Minimax
  • Banned
  • 187 posts

Posted 26 February 2014 - 11:13

Ja sam vise za laminat. :lala: