Vidim da je u temi o renoviranju pomenuto postavljanje parketa, ali da to prođemo ovde malo detaljnije. 
U razmatranju je prelazak u stan koji po svim parametrima odgovara, osim što ima postavljen laminat, koji, na žalost, nikako ne volim, imam utisak kao da hodam po plastici iako pristojno izgleda, jednostavnije je održavanje i sl.
Prva akcija pre ulaska bi bila zamena ~35-40m2 laminata parketom. Pogledao par sajtova na tu temu, prijatno iznenađen WEB ponudom parketarske branše, samo me sad boli glava od varijanti - modeli, vrste... pa pre nego što krenem po salonima, šta su bitni momenti kod izbora parketa (uljani, lakirani...), montaže (lepljenje ili ovo neko plivajuće) i koje cene da očekujem za potrošni materijal, lepak, lak, lajsne, šta već sve tu ide, rad, cene parketa koliko sam shvatio su od 20 do 50€ po m2, a verovatno ima i za dosta više od toga.
Sve u svemu, unapred mi se javlja nekih ~1500€ dodatnog troška, pa čisto da se pripremim na ono što me očekuje, tako da prihvatam i argumente u korist ostavljanja laminata. 
pored onoliko dobrog parketa u bosni i okruzenju, najbolji parket koji sam vidio je kod jednog mog druga, neki svedski, lakiran i sa nekakvom specijalnom izolacijom. u odnosu na domace malo skuplji ali prva liga. a laminat nikako nisam volio, ali ako se kupi malo skuplji i ne izgleda lose. lako se mijenja, jednom u 6-7 godina recimo. parket je parket, da se ne lazemo, ali skoro sam bio kod drugarice da joj nekako popravim parket do proljeca. ''podigao'' se jer joj je procurio zacepljeni odvod. ali ok, kuhinja, tj neki ''radni dio'' joj je u sklopu dnevnog boravka, tj nije fizicki odijeljeno. nema sanse vratiti, mora ga mijenjati, uspio sam samo da ga nekako vratim da ne stoji ko krov na kuci. znaci, ja kad bih postavljao pogledao bih taj svedski. puno sam u bosni obilazio sushare gdje se susi drvo predvidjeno za rezanje parketa. a pricao i sa strucnjacima. nikad nisi siguran sa kojim procentom vlage to drvo ode na obradu. a drvo ''radi'' kako to ljudi koji se razumiju kazu, ne samo prvih nekoliko sedmica i mjeseci nego i 3-4 godine. prijedlog jednog od tih strucnjaka je meni bi da parket ''odlezi'' neko vrijeme u prostoriji u kojoj ce biti postavljan, da se ''navikne'', aklimatizuje. sve su to naoko glupe sitnice, nema se ni prostora ni vremena, ali ga zato i ostane relativno malo dobrog nakon 7-8 godina postavljanja. a to bi ipak trebalo da traje. to je ono sto sam ja saznao za par dana lutanja po tim susharama i pilanama. i obavezno, ako ga ne znas sam postaviti, onda nekog dobrog naci. cak sam lutajuci po tim mjestima saznao da je u bivsoj jugi bilo svega par parketara sa stvarno zavrsenim bas tim zanimanjem. svi ostali su priuceni.
edit:
one debele daske od nekih 7-8 cm se u bosni zovu ''madra''. nekako tako. iz te madre se sjece pod i parket. kaze lik da se npr hrastovina sushi 1cm za godinu. znaci, kad bi ga ''prirodno'' susio, da on odradi svoje, trebalo bi ti najmanje 4 godine da se drvo dobro isusi. s tim da za to vrijeme ne skuplja vlagu, niti da ga sunce i velika toplota uhvate. hocu da kazem drvo je stvarno cudo.
Edited by Rotterdamac, 07 December 2011 - 00:59.