Zivotinje
Posted 03 December 2004 - 00:23
prvo da se iskobeljamo iz kozmetike!
Posted 03 December 2004 - 00:28
Zna se zasto momci idu da ratuju - jer im kod kuce ne odgovara kozmetika.

Suvise ozbiljne teme za zezanje a opet sta ces, zivot je u globalu takav kakav je.
Nekako mi se cini da ti i pored tog "strasnog" nastupa ipak imas mekanu dusu.
Posted 03 December 2004 - 00:34
trudim se da budem objektivna iako me svi ti izveshtaji o patnji zivotinja deprimiraju vishe nego onkoloshko odeljenje u Kamenici.
shto se tiche bioloshkog i hemijskog oruzja, jedino shto me tu tangira je shto u procesu medjusobnog unishtavanja Homo sapiensa fasuju i zivotinje, biljke, priroda uopshte, that's all.
Posted 03 December 2004 - 01:04

Posted 03 December 2004 - 09:53
da. ti si zapravo bolje definisao ono sto sam htela da kazem. naime, ja ne odobravam da se zivotinje koriste ni u naucne svrhe, ali ako ne postoji nikakav drugi nacin da se nadje lek od raka (u sta licno sumnjam), mozda ne bih bila militantna - ne zato sto ljudima dajem posebnu prednost ako gledam po osecanjima, vec jer neki ljudi mogu opet da budu korisni za zivotinje, da se na neki nacin oduze onima koje su stradale za njih.
skapirala sam tendenciju ka realnosti koju ima dunadan, i to mi je ok, jer s tim stavom definitivno mozes da budes dosledniji, za razliku od mene.
jedino nisam shvatila ono za onkolosko odelenje u kamenici. zazvucalo mi je spooky.
mislim da je ovde problem sto ljudi ne znaju sta je testirano na zivotinjama, to vam i kazem. imate na www.peta.com spisak firmi koje (ne) testiraju na zivotinjama. dove su, nazalost, na crnoj listi, ali to nisam ni ja znala ranije. kakvi fakin luzeri.
nadam se da se moj stav ne shvata kao moralisanje. sustina je da mene iskreno uznemirava nasilje, narocito ako je neko bespomocan ili sjeban u pitanju. na zivotinje sam osetljiva, jer nemaju izbora. one toliko zavise od coveka, a zavisiti od ljudi je pakao. isto me pogadja kada je neko bolestan. da ima izbora, bio bi zdrav.
u svakom slucaju, najkorisnije od sve ove diskusuje za mene je bilo saznanje da neki ljudi ovde ipak razmisljaju o tome.
p.s. ovo za delfine je , bilo da su ti ili neki drugi, jos jedan dokaz normalnosti ljudi.
Posted 03 December 2004 - 09:57

Posted 03 December 2004 - 13:48
jedino nisam shvatila ono za onkolosko odelenje u kamenici. zazvucalo mi je spooky.
shto bi bilo spuki? vishe me deprimira kad chujem da je novi kontigent ulovljenih ptica iz Srbije uhvacen na hrvatskoj ili italijanskoj granici (kako zgodno, nikad nisu uhvaceni na nashoj granici, mamu im jebem) nego shto me deprimira npr. onkoloshko odeljenje a.k.a. human suffering.
Posted 03 December 2004 - 14:45

termin 'normalnost ' bio upotrebljen ironicno.
Posted 03 December 2004 - 14:51
shto bi bilo spuki? vishe me deprimira kad chujem da je novi kontigent ulovljenih ptica iz Srbije uhvacen na hrvatskoj ili italijanskoj granici (kako zgodno, nikad nisu uhvaceni na nashoj granici, mamu im jebem) nego shto me deprimira npr. onkoloshko odeljenje a.k.a. human suffering.
au, meni je vec ovo hevi. cak i da ne znam osobu/e koja je umrla od raka, tj. i kada je nisam znala, to me je potresalo vise nego ista sto mogu da zamislim. sad sam zbunjena. ok je da zivotinje pate sto ih masakriraju polako u kozmeticke svrhe, ali te takodje i ne potresa patnja ljudi /dece na onkoloskom odeljenju. bukvalno nista ne razumem. mislim, nije ni vazno, mozda sam ja nesto pogresno shvatila. jedino mislim da ljubav prema zivotinjama ne iskljucuje istu takvu ljubav prema ljudima, s tim sto prema ljudima mogu da budem i besna i da ih prezirem, ali sa svim bolesnima se saosecam najvise na svetu. i ne mogu da poredim to osecanje ni sa cim. narocito sto bes prema onima koju si maltretirali zivotinje mogu negde i da usmerim i da se potrudim da jednom se i to promeni. a kod bolesti sam bespomocna, kao i svi mi. nemoc je najtuznija stvar na svetu.
Posted 03 December 2004 - 14:57
ok je da zivotinje pate sto ih masakriraju polako u kozmeticke svrhe, ali te takodje i ne potresa patnja ljudi /dece na onkoloskom odeljenju.
C,c,c... No-no!

Posted 03 December 2004 - 15:07
C,c,c... No-no!

ovde je samo mozda razlika u terminima 'deprimirati' i 'potresati', od kojih je drugi jaci.
ja sam ovo gore napisano razumela kako je ljudska patnja razlog za manje deprimiranje. ako sam dobro procitala, slazem se sa sobom tj. gore napisanim.
Posted 26 May 2005 - 11:35
Prvog dana sam oprezno usetao u dvoriste sa spremnim keksom u ruci, pa je lajala samo dok nije prisla i shvatila da joj donosim hranu. Kad je smazala sve sto sam joj nadrobio na komadice, malo se udaljila i nijemo me gledala, te ponovo lajala kad sam odlazio. Sljedeci put je dozvolila da je malo pomilujem dok je grickala svoje jelo, a kad sam juce tamo otisao, obradovala mi se i prije nego sto sam iz dzepa izvukao mirisnu slasticu. Ostao sam desetak minuta mazeci je dok je ona zadovoljno mahala repom i priklanjala se uz moju nogu. Cak imam utisak da joj je bilo zao na kraju opet ostavljam, valjda je psetu dosadno samom po cijeli dan.
Zabranjeno mi je da je vodim svojoj kuci, a vjerovatno bi toj ideji imala stosta da prigovori i moja kerusa, tako da mi preostaje jedino da obilazim B. sto cesce i ostajem malo duze. Fin je osjecaj kad se ocigledno sprijateljujes sa zivotinjom koja te je napala koliko prije neki dan.
Edited by autsajder, 26 May 2005 - 12:51.
Posted 28 May 2005 - 16:04

Posted 28 May 2005 - 17:40
Narator bio glumac iz Mucki, onaj visoki, ne znam sad kako se zove.
I uspjeli me rasplakat.
Fakat smo najveca prijetnja ovom planetu.
Fuj.
Posted 29 May 2005 - 02:09
Bila je ta emisija i na Animal Planet-uUpravo gledala na HTV-u dokumentarac o spasavanju cimpanzi.
Narator bio glumac iz Mucki, onaj visoki, ne znam sad kako se zove.
I uspjeli me rasplakat.
Fakat smo najveca prijetnja ovom planetu.
Fuj.
Sad sto se tice teme, trenutno bi covek trebao vise da brine o divljim zivotinjame nego o drugim ljudima. Razumem ja patnju rodbine i sl. kada im neko umre u porodici, ali ljudi jednostavno ima previse na ovoj planeti. Zato po meni onaj kineski sistem bi trebao da se primeni i u Indiji, Indoneziji i sl. Divlje zivotinje su blago koje smo trebali da sacuvamo u celosti, umesto toga covek je pravio "nakaradne" vrste zivotinja tipa pse, tu i tamo odredjene vrste macaka, golubovi, itd..... Sto se tice kucica samo procitajte kako je nastao doberma (mada se nezna tacno) ili kako su se razmnozavali labradori (rodbinski pa su im sad nekima zubala nekompletna). Sto se tice macaka, tu pre svega mislim na persijske (valjda su to one cupave, ako nisam pogresio) macka koje same vise nemogu da vode o svojoj higijeni. Sto se tice golubova tu ima svacega sa dugim nogama, "kvrgavim" kljunovima...
I mene zaboli kada se pronadje par hiljada ptica (medju kojima i ugrozene) vrste ili kad neki golubar ubije sokola ili sl. zbog svojih golubova. Ali sa druge strane ne bi trebao covek da prestane dsa jede meso, jer je covek evoluirao i postao omnivorno stvorenje, a ima zube koji su predvidjeni za jedenje mesa. A druga je prica sto covek nema mere pa lovi tunu u nesrazmernim kolicinama, a kad mu se upetlja delfin on ga harpun probode (i on je nekima poslastica

I jos nesto, ja nevidim sta ima lose u laboratoriskim eksperimentima nad pacovima, psima i sl. Te zivotinje nisu divlje i u divljini bi tesko prezivele. Te su zivotinje (mislim prvenstveno na glodare i sl.) uzgajane generacijama u nazad u laboratoriske svrhe i to nije imalo uticaja na divlju populaciju. Smetalo bi mi kada bi neko eksperimentisao sa orangutanima, belim nosorozima ili haterijama, to ne bi uopste odobravao. I zadnjna stvar o lutalicama. Po meni, nemaju sve lutalice pravo na zivot, iako imam u ulici jedno kucec koje obozavam i hranim veoma cesto. Iako bi to kuce verovatno bilo "usvojeno", ima na animal planetu kako se Ameri staraju o lutalicama. Sistem je odlican, pogotovu u MIAMI-u.
Mozda je ovo gore malo nepovezano, ali jbga kasno je.