Jump to content


Photo
- - - - -

Izbor banke za deviznu štednju


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
757 replies to this topic

#106 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 11 September 2012 - 07:15

Zaključite svoje ugovore o štednji do kraja septembra gde god je to moguće pa onda ili napravite nove ili sačekajte nedelju štednje jer država od 1. oktobra povećava porez na prihod od kapitala sa 10 na 15% Verovatno će banke, ukoliko ne budu ucenjene od mafijaškog režima, već sada u septembru ponuditi dobre uslove sa isplatom kamate unapred za ceo period oročenja i tako omogućiti svojim klijentima plaćanje poreza na prihod po staroj ceni.
Ne znam da li ovo povećanje ide u paketu sa povećanjem poreza na prihod preduzećima ili je pak posebno doneta odluka da se poveća porez na prihod od kamate i dividendi, ali znam da su to namerno uradili pred nedelju štednje jer tada dolazi na naplatu većina oročenih depozita. Isto tako znam da neće imati neke naročite koristi od toga jer verovatno jedan deo štednje, bar jedna trećina, a možda i nešto više, uopšte i nije oročeno jer se radi o malim sumama, manjim od 1.000 evra, a ostatak neka je oročen po prosečnoj kamati od 5% pa sa povećanjem poreza sa 10 na 15 država dobija možda negde oko desetak miliona evra više. Nadam se da će jedan deo klijenata, prevashodno stranaca, povući svoje uloge jer je jasno da se povećala nesigurnost u depozite i državu kao garanta istih, što će u potpunosti anulirati taj povećani prihod države.
Ako krajem septembra prekinemo oročenja uz full kamatu, a onda sve to oročimo na 1 mesec po kamati od samo 3%, dobićemo ukupno više para, a država će ostati uskraćena za trećinu onoga što bi nam uzela ako čekamo novembar.
I nemojte se previše plašiti za depozite jer bez njih, odnosno bez banaka država više ne može da funkcioniše. Obrni okreni, sada mi više upravljamo državom nego što država upravlja nama jer ukoliko država zapreti depozitima, depoziti odoše napolje ili u slamarice, a banke onda ulaze u krizu nelikvidnosti i ne mogu više da finansiraju tu državu koja će sve više i više da se snabdeva kešovinom direktno iz komercijalnih banaka, pod komercijanlim uslovima. I nemojte kupovati nekretnine u Srbiji iz straha za svoje depozite. Ko je plašljiv za svoj depozit, neka ga pošalje napolje da vidi malo sveta ili neka ga ušuška negde gde je sigurno. Ko baš oće nešto od cigle i betona, ima povoljnih apartmana na moru u CG, naročito u HR i to baš sada pred ulazak u EU. To je mnogo bolja investicija od npr. stana u Beogradu.
Na kraju, da me neko ne bi pogrešno razumeo, nemam ja ništa protiv Srbije, tu živim i to je moja država, ja samo komentarišem odluke aktuelnog državnog aparata i dajem svoja skromna predviđanja.

#107 Benvenuty

Benvenuty
  • Members
  • 20 posts

Posted 11 September 2012 - 08:01

Taman sam pomislio da ce nova vlada ponuditi podsticajne mere za sve delove privrednog zivota, a ono "nece da bude".
Povecanje poreza na stednju sa 10% na 15%, je svaljivanje dela tereta kriza na one koji STEDE. Zasto vlada nije vise oporezovala one koji TROSE, recimo da je PDV povecala na 22%.
Samo bih pomenuo (jeste da nije u okviru teme) u kontekstu lose poreske politike vlade, zasto nije smanjen POREZ NA BEBE?

#108 cvele

cvele
  • Members
  • 65 posts

Posted 11 September 2012 - 12:05

Da li bi neko (Grado?) umeo da objasni povezanost onog člana 18 (koji nije prošao ali namera je pokazana - što je uznemirujuće) sa sigurnošću deviznih depozita građana? Da li je član 18 omogućavao - bar teoretski - i trošenje deviznih depozita građana?

Koji scenario bi mogao da dovede do toga da devizna štednja građana postane nedostupna deponentima i/ili konvertovana u dinare?

#109 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 11 September 2012 - 13:57

Da li bi neko (Grado?) umeo da objasni povezanost onog člana 18 (koji nije prošao ali namera je pokazana - što je uznemirujuće) sa sigurnošću deviznih depozita građana? Da li je član 18 omogućavao - bar teoretski - i trošenje deviznih depozita građana?

Koji scenario bi mogao da dovede do toga da devizna štednja građana postane nedostupna deponentima i/ili konvertovana u dinare?


Nema to direktne veze. Devizne rezerve se sastoje iz više delova, a jedan deo je i obavezna rezerva koju banke izdvajaju iz depozita fizičkih lica. NBS ima na gomili sve rezerve zajedno i što više tih rezervi potroši, veći je rizik od spoljne nelikvidnosti zemlje, nestabilnosti domaće valute i nepoverenja u banke i državu, odnosno njene obveznice. Ona ih može i sada trošiti, ali ne može ih selektivno davati samo za neke projekte ili samo za neke firme ili direktno u budžet (plate za javni sektor i penzije). Može ih trošiti za jačanje dinara i od toga svi imamo koristi, a taj član 18 je predviđao da neki budu malo jednakiji pa samo oni dobiju pare od NBS, na časnu reč da će ih vratiti, samo da tetki odnesu lek. E, to ne može po evropskim standardima.

Devizna štednja postaje nedostupna onoga trenutka kada banka proglasi stečaj, a država ne može ili neće da plati ono što po zakonu mora. Štednja može postati nedostupna i u slučaju nekog vanrednog stanja gde bi država zabranila raspolaganje depozitima radi nekih viših državnih interesa, npr. radi sprečavanja bankrota države. Mislim, to je sve bolesno, ali me ništa ne bi iznenadilo, iako mislim da su šanse za tako nešto veoma, veoma male.
Devizna štednja bi najverovatnije bila konvertovana u dinare ukoliko bi došlo do nekontrolisanog raspada evrozone. Dakle, evro jednostavno nestane, postane bezvredan, i sve države vrate svoje nacionalne valute praktično u jednom danu, a depozite svojih građana automatski konvertuju. U slučaju kontrolisanog raspada, naše evre država bi poslala u ECB, a depoziti bi bili konvertovani po fiksnim kursevima u te novonastale valute. Jedino ne znam da li bi mogli da biramo koju ćemo valutu uzeti po fiksnom kursu ili bi dobili sve nove valute i to u onom procentu koliko su te države učestvovale u sadašnjem evru (to bi bilo nekako najpravičnije, a onda ih pustiti na berzu pa ko oće da menja može, ali po plivajućim kursevima).

#110 cvele

cvele
  • Members
  • 65 posts

Posted 11 September 2012 - 15:39

Hvala na iscrpnom odgovoru :+1:

Ja sam još ranije odlučio ali sada sam još sigurniji - reoročiću samo ako mi banka ostavi mogućnost da u svakom trenutku podignem štednju (pri čemu, naravno, gubim kamatu). Može i ona stepenasta štednja, opet sa mogućnošću podizanja uloga (kod njih je, valjda, moguće podizanje na kraju svakog meseca).

A jeste primetili kako su a-vista kamate pale na minimum?

#111 rado

rado
  • Members
  • 2 posts

Posted 12 September 2012 - 08:53

"Ako krajem septembra prekinemo oročenja uz full kamatu, " kaze Grado.
Izvini, Grado, kako to mislis?

#112 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 12 September 2012 - 18:08

Pa, neke banke daju mogućnost prevremenog razoročenja bez naknade i bez gubitka kamate. One koje to nemaju kao opciju u ugovoru moguće da bi pristale kada im objasnite da pare i dalje ostaju kod njih, ali sada oročene na samo mesec dana. To je i za banku bolje jer joj se smanjuje ukupna količina para koje mora da nam isplati kao kamatu, a i nama je bolje jer će nam ostati više para od kamate, obzirom da oko 90% poreza plaćamo po staroj ceni.
Dakle, kada kažem full kamata, mislim da nam banka prizna ugovorenu kamatu za izdržanu ročnost, dakle za nešto manje od 11 meseci. Mislim, nisu to neke razlike, nije ni taj novi porez astronomski, ali država je stvarno preterala i otima od onih koji su najmanje krivi za g..na u koja nas je sve zajedno uvalila.

#113 Commandant Carlos

Commandant Carlos
  • Members
  • 169 posts

Posted 12 September 2012 - 19:37

Da li povecanje poreza na 15% obuhvata i porez na stednju?

#114 rado

rado
  • Members
  • 2 posts

Posted 12 September 2012 - 22:42

Grado, hvala na odgovoru. Bojim se da je to malo verovatno (da ce banka pristati) ali vredi pokusati.

#115 Benvenuty

Benvenuty
  • Members
  • 20 posts

Posted 13 September 2012 - 07:32

Da li povecanje poreza na 15% obuhvata i porez na stednju?


Da, sada ce se prihod od kamate na stednju (deviznu) oporezivati sa 15%, umesto dosadasnjih 10%.
Sada jos ostaje da se vidi od kada ce vlada poceti da primenjuje navedeni porez. Sudeci po ovom tekstu http://www.dnevnik.r...ti-da-progutaju mislim da ce biti primena poreza od 01.10. jer prema stedisama nema puno "sentimenta", kao ni prema bebama (procitati poslednji pasos/stav o BEBY porezu) http://www.glasameri...mf/1506778.html.

Edited by Benvenuty, 13 September 2012 - 08:15.


#116 suvopek

suvopek
  • Members
  • 25 posts

Posted 20 September 2012 - 08:39

@grado,

Hvala na ideji vezano za razročavanje štednje pre stupanja na snagu promene poreza sa 10 na 15%.

Ja sam najavu povećanja poreza video, ali sam nekako bez razmišljanja prihvatio da se promena poreske stope odnosi samo na period posle 1. oktobra ... što naravno nije tačno. Porez na prihod od kamate će biti podignut za sve kamate koje se podižu posle 1. oktobra... bez obzira što je neko možda oročio 3 ili 5 godina ranije.

Sada je jedino pitanje da li će ova izmena zaista i stupiti na snagu 1. oktobra.
Siguran sam da ovakva mera ne može da se primeni retroaktivno (da npr u oktobru donesu odluku koja važi od 1. oktobra), ali kako se donosi?
Kakva je procedura za to? Da li je potrebno glasanje u Skupštini, ili se ovo rešava uredbom Vlade?
Ako je Uredbom, a li ona može biti donesena 30. septembra, ili je potreban neki rok za primenu, tipa 7 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku i sl...

Moguće je i da je ova vest bila samo probni balon... kao i mnoge druge, da se vidi reakcija javnosti.

Eto, rešen sam da ne poklonim državi ovaj porez, samo mi je važno da na vreme budem informisan.

#117 mrblaf

mrblaf
  • Members
  • 476 posts

Posted 20 September 2012 - 10:00

Bilo koja izmena poreske stope se sprovodi iskljucivo izmenama i dopunama odgovarujeceg zakona, u ovom slucaju to je Zakon o porezu na dohodak gradjana:
http://www.ius.bg.ac...milmls/ZPDG.pdf

Kao i svaka izmena i dopuna zakona, mora da se prodje standardna procedura - glasanje na skupstini, objava u sluzbenom glasniku itd.

#118 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 20 September 2012 - 13:31

Rasprava je, mislim, juče ili danas završena, sada se raspravlja o rebalansu budžeta i čini mi se da je sutra dan za glasanje. Dakle, najkasnije za neki dan izmene zakona će biti izglasane i sledeće nedelje objavljene u Službenom glasniku tako da možda neće biti primena baš od prvog oktobra, ali biće sigurno u prvoj nedelji. Njima je bitno da to bude pre nedelje štednje jer će tu da nagrabe najviše kešovine od tog poreza.
Da su banke malo aktivnije, ponudile bi već sada oročenje sa isplatom kamate unapred tako da bi se porez plaćao po staroj stopi, ali takvih ponuda je malo i sve su nepovoljnije od klasičnog oročenja, čak i uz veći porez. Da se razumemo, te razlike su male, ali u pitanju je princip i uvek postojeća opasnost da će država sledeće godine opet povećavati taj porez, npr. na 30 ili 40%, ništa im ne možemo.

#119 Benvenuty

Benvenuty
  • Members
  • 20 posts

Posted 20 September 2012 - 14:11

Kako im nista ne mozemo???

Setimo se 2009 godine, kada su skinili porez sa 20% na 0%

#120 suvopek

suvopek
  • Members
  • 25 posts

Posted 20 September 2012 - 15:41

Dobro.

Pratim temu i razoročavam novac dan pre nego što izmena stupi na snagu (imam povoljan ugovor), i ostavljam da leži po viđenju.

Za Nedelju štednje ću još videti.
Tu već postoji stara nedoumica: oročenje, nekretnine, hartije, biznis (i koji) ili sef...