Izbor banke za deviznu štednju
Posted 29 July 2012 - 15:59
Posted 29 July 2012 - 17:30
Ono sto je problem je sto ima relativno malo iole kvalitetnih deonica, tako da vredi pogledati i srbijanske deonice, npr. NIS se obavezao da ce minimum 15% profita isplacivati u obliku dividendi, ima jos par deonica koje mogu da se uzmu.
Posted 31 July 2012 - 19:25
Sa sobom možete preko granice, iz Srbije, bez ikakve potvrde poneti 10.000€ u jednom prelasku, za više od toga vam takođe treba potvrda o poreklu iznosa preko 10000€
Posted 02 August 2012 - 19:52
Posted 02 August 2012 - 21:47
Nije njima lako, zamislite sad od ponedeljka imaju na stolu d e s e t m i l i j a r d i e v r a ! ! ! Braaateeeee... samo da srce ne izda, velika je to lova...
Posted 02 August 2012 - 22:06
Pre je na forumu bio postavljen link sa cenama zlata u sloveniji a mozda je bio i za austriju, pa bi molio nekog da ponovo postavi linkove.
Ako iznajmim sef u banci da li sam osiguran od kradje?
Edited by Commandant Carlos, 02 August 2012 - 22:20.
Posted 02 August 2012 - 22:32
Ovi novi meni deluju kao totalni diletanti. Sa jedne strane kažu kako će pojeftiniti kredite, a sa druge strane kako će podići referentnu kamatu i tako stabilizovati kurs. Mogu eventualno da povećaju porez na kamatu, da podignu obavezne rezerve banaka i da dodatno pritisnu banke da smanje kamate i na štednju i na kredite. Sva ta tri elementa dovode do sve manje zarade od štednje i onda se depoziti polako smanjuju jer korist od štednje postaje sve manja, a rizik sve veći.
Suma sumarum, mislim da se u početku neće ništa vidljivo loše desiti, a za kasnije... pratićemo situaciju.
Posted 03 August 2012 - 07:57
ovo je link najpoznatije kovacnice zlata u okolini (Austrija): http://www.muenzeoesterreich.at/eng
a ovo je link za kupovinu/prodaju zlata u Sloveniji: www.moro.si
Ako kupujes zlato, moja preporuka su Dunavski Filharmonici ili Juznoafricki Krugerrandi
Za sefove sam se raspitivao kod ljudi koji su ih imali i u vreme hiperinflacije. Cak i u to vreme sefovi nisu otvarani, i onaj ko ih je imao mogao je bez problema da raspolaze njima. Jedan od razloga je i taj sto se u sefovima osim novca uglavnom drze i razne "osetljive" stvari (ugovori, fotografije, video klipovi, ...) pa mozes da zamislis sta bi se desilo da takav materijal dodje u pogresne ruke

Sto se tice najnovijih desavanja oko guvernera, misljenja sam da ce nova vlada pre totalnog unistenja privrede stampanjem novca, prodati i EPS i Telekom (sto se ne ogrebati malo i oko privatizacije) i kupiti sebi vreme do kraja 2013. Ozbiljne probleme mozemo ocekivati u 2014. godini, osim ako se u zoni evra ne desi neki neocekivani prasak, pa nas to sve brze pogura prema dnu.
Posted 03 August 2012 - 12:10
Posted 03 August 2012 - 18:13
I jos jedno pitanje gde je bolje kupiti deonice ovde u Srbiji ili negde na zapadu, koji je pokazatelj dividende koju trenutno donosi akcija? Jer nesto sam nacuo da nasi menadzeri sakrivaju profit da ne bi doslo do isplate dividendi pa me to malo kopka.
@mflab
kako je stanje sa isplatom dividendi u Bosni da li oni kao Srbi muljaju ili ih Evropa drzi pod sapom?
@Benvenuti
Nijo to jedini sajt naleteo sam na neki koji trguje iz Slovacke, tamo zakupi i sef drzis zlato sve cakum pakum, ali ja se iskreno plasim , sta cu kad sam paranoik. Nekako to sa posrednikom mi bas i ne uliva poverenje, ja sam vise konzervativan tip volim ugovore izmedju banke i mene, a jos vise volim kad su drzave konzervativne kad ne talasaju mnogo nego imaju neku tradiciju (Austrija, Svajcarska,...).
http://www.zlatnapoluga.eu/
Edited by Commandant Carlos, 03 August 2012 - 18:19.
Posted 03 August 2012 - 21:09
Naravno da ne postoji sigurna investicija, i kao sto vec rekoh uvek treba diversifikovati. Zlato je odlicno u uslovima inflacije, sto je po meni najverovatniji ishod ove krize, mada nije nemoguca ni deflacija.
Sto se tice deonica u Bosni, u principu postoji samo nekoliko zanimljivih deonica, mtel vec godinama placa izuzetne dividende, ovde mozes da vidis kako to izgleda:
http://www.blberza.c....aspx?code=tlkm
Znaci u poslednje dve godine je dividenda preko 10 evrocenti po akciji a cena akcije je oko 75 evrocenti, sto mu dodje 13% dividendne stope. No verovatno to nece potrajati, vlasnik mtel-a je Telekom Srbije koji je u velikim kreditima pa izvlaci maksimum koji moze preko dividendi u Srbiju. Mozda ti se vise isplati sacekati da srbijanski telekom izadje na berzu, dosta ljudi ce odmah da proda akcije posto-poto, i oni u principu dosta dobro posluju i verovatno se moze ocekivati solidna dividenda.
Osim njih imas par termoelektrana i hidroelektrana, ali su daleko neredovnije isplate dividendi. Rafineriju nafte su uzeli neki ruski kriminalci i ne placaju ni porez ni dividendu, to zaobidji.
Edited by mrblaf, 03 August 2012 - 21:17.
Posted 05 August 2012 - 11:31
Ova banjalucka berza je bas pregledna, i daje lep prikaz dividendi dok to kod nase nisam mogao naci ili ne znam sta znace odredjene skracenice.

Gde to mogu ovde videti?
Posted 05 August 2012 - 13:27
Sto se tice zlata, trenutni rudnici imaju u proseku 2-3 grama zlata po toni rude dok vecina novih otkrica ima oko 1.5 gram u proseku, sto znaci da ce za 10-tak godina trebati obraditi 50% vise rude da bi se dobila ista kolicina zlata.
Sto se tice deonica u Srbiji, imaju zadnju isplatu dividendi na tabu 'Informator', kad otvoris neku firmu ovi podaci koje si izlistao su na prvom tabu 'Pregled', tabovi su iznad podataka.
Malo je nepregledno, na ovom linku su svi finansijski podaci o Aerodromu Nikola Tesla, podaci o dividendi su na tacki 13:
http://www.belex.rs/...informator/AERO
Ako ti trebaju podaci o starijim isplatama dividende, moras da ides na tab 'Vesti' i tamo trazis u arhivi, ja barem nisam uspeo naci pregled podataka na jednom mestu.
Edited by mrblaf, 05 August 2012 - 13:28.
Posted 05 August 2012 - 14:03

Trenutan odnos cena Zlato/Nafta=1600/90=17.8, gledajuci taj odnos nalazimo se u gornjem delu dijagrama gde je isplativo kupiti zlato, jer sve preko odnosa 21 je precenjeno. Ova racunica pije vodu sve dok nafta ne padne ispod 75$, sad kakva je mogucnost za to???? To je pitanje od milion dolara!!! Ja se nadam da nece padati ispod te cene, iako padne to ce biti kratkog daha zbog kao sto sam vec napisao povecanja cena eksplatacije i povecanja traznje na svetskom trzistu.
Da li ja to gresim ili pola kompanija sa Beogratske Berze ne isplacuje dividende? Stoje im neke tackice ili u poljima gde treba da bude iznos iste.
P.S. Po vama sta ima vece sanse da se desi Inflacija ili Deflacija?
Posted 05 August 2012 - 14:13
E sad da li to znaci da su devizne rezerve sigurne i pod kljucem, da se ne mogu upotrebiti za razne budalastine (razvojna banka, gradnja stanova, puteva, placanje gasa) i da je druzina Bajatovic, Betoven, Velja Selja, Mrka & Co. ostali kratkih rukava i da su popili cusku od MMF-a I SB-e i da konacno mozemo odahnuti?