Obično ide obrnuto - kada joj ponestaje likvidnosti, banka poveća kamate da bi privukla klijente.Samo da skrenem paznju - Societe Generale je drasticno smanjila kamate - to mi govori da su krenuli zestoki problemi sa naplatom datih kredita.
Postoji i opšti trend smanjenja kamata jer je nivo kreditiranja sve manji, a i euribor je nizak.
Ovde sada govorimo o ''normalnim'' bankama. Agrobanka nije bila normalna banka, to je bila državna mafijaška ustanova tako da tu ne treba povlačiti paralele sa normalnim i zdravim bankarskim sistemom. Normalne banke nikada neće davati toliko problematične kredite za koje je jasno da su pljačka banke jer ne postoji mogućnost da se vrate. Doduše, imali smo jedan sličan slučaj, ne tako drastičan, sa Hypo Austrija pa je i tamo na kraju država ''intervenisala''. Kada god pročitam da država nešto ''rešava'', ''pomaže'', ''interveniše'', ''povezuje'' i sl, zamišljam jednu ogromnu mafijašku družinu koja mimo budžeta, plana, zakona i pravila uzima pare od svih nas i daje ih nekoj maloj grupi. U slučaju Agrobanke, to je bilo pre mesec dana i koštalo je 85 miliona evra, dakle svako od nas je platio oko 12 evra. Ajde da država ''reši'' i meni da malo pomogne, mogla bi od svih vas da uzme po jedan evro, a ja dobijam preko 7 miliona. Vi nećete ni osetiti, a meni će biti ekstra. Ah, da, moram najpre da uđem u neku sektu pa da se tamo malo laktam i isplivam na vrh i tek onda da uživam blagodeti državne ''pomoći''.