Jump to content


Photo
- - - - -

Albanci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 lebanon

lebanon
  • Members
  • 25 posts

Posted 07 October 2011 - 20:59

Albanci, narod koji zivi pored srpskog naroda i ima zajednicku istoriju sa njim, a o njima tako malo znamo. Albanci predstavljaju nepoznanicu kako za svoje komsije tako i za istoricare sirom sveta. Koje je njihovo poreklo? Kad i odakle su dosli na Balkan? Sa kojim narodima su srodni i imaju slican jezik? Jedini narod na Balkanu koji ima pripadnike sve tri velike religije. O njihovoj najranijoj istoriji se ne zna skoro nista... Kako smo od saradnika u davnoj proslosti postali neprijatelji? Da li na Balkanu mozemo da diskutujemo o ovome a da ne mesamo dnevno politicke dogadjaje...

#2 st1981

st1981
  • Members
  • 4 posts

Posted 08 October 2011 - 18:40

albanci?
probajmo da odgovorimo na ta pitanja, a da ima neke logike.
zasto malo o njima znamo?
albanci su od kraja drugog svetskog rata pa do smrti envera hodze bili izolovani, iz razloga sto su im oduzeti delovi teritorije za koje smatrraju da su njihovi .
te teritorije pripadaju sada grckoj (janjina...), makedoniji (tetovo, skoplje) , crnoj gori (ulcinj, skadar..), a i srbiji je pripadalo kosovo, i jos uvek pripada presevska dolina... iz straha da ne izgube jos vise tritorije i u nadi da osvoje izgubljenu tritoriju oni su se izolovali od svojih komsija i sveta.

sa kojim narodima su srodni?
albanci sada zive na mestima gde su ziveli starosedeoci iliri.
ilir na albanskom znaci slobodan
ima dosta albanaca koji se zovu ilir, agron kao ilirski kralj ili teuta kao ilirska kraljica.
nijedan drugi narod ne koristi ta imena osim albanaca.
albanci imaju dosta postovanja prema zmijama isto kao i iliri...

albanski jezik je jedinstven, nema slicnosti ni sa kojim drugim narodima.

zasto albanci imaju pripadnike tri velike religije?
na balkanu su vladali rimljani koji su bili katolici, verovatno je da su albanci preuzeli njihovu veru.
posle njih je vladala vizantija (pravoslavci) od kojih su preuzeli veru, ali ne samo to, danas znamo da je na albanskoj zastavi dvoglavi orao, vizantinci su ga tada imali, a imaju ga i danas jos neke drzave koje su u istoriji bile pod vizantijom.
posle vizantije su dosli turci osmanlije i oni su takodje vladali na balkanu, od kojih su albanci takodje preuzeli veru.

ovoliko od mene

Edited by st1981, 08 October 2011 - 18:41.


#3 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 08 October 2011 - 19:16

na balkanu su vladali rimljani koji su bili katolici, verovatno je da su albanci preuzeli njihovu veru.
posle njih je vladala vizantija (pravoslavci)


rimljani katolici? ili ja ne razumem šta si hteo da kažeš ili si lupio za sve pare. :D

#4 Bellini

Bellini
  • Members
  • 2,036 posts

Posted 08 October 2011 - 19:22

rimljani katolici? ili ja ne razumem šta si hteo da kažeš ili si lupio za sve pare. :D


Mozda je mislio na zapadno rimsko carstvo? :huh: Mada, ne mozemo bas govoriti o pravoslavnoj i katolickoj crkvi pre 1054., tada je hriscanstvo bilo jedinstveno. Jedino je postojao sukob izmedju pojedinih poglavara crkve, ali tada nikako nisu postojale dve religije.

#5 st1981

st1981
  • Members
  • 4 posts

Posted 08 October 2011 - 20:23

Mozda je mislio na zapadno rimsko carstvo? :huh: Mada, ne mozemo bas govoriti o pravoslavnoj i katolickoj crkvi pre 1054., tada je hriscanstvo bilo jedinstveno. Jedino je postojao sukob izmedju pojedinih poglavara crkve, ali tada nikako nisu postojale dve religije.


pa recimo da su preuzeli hriscansku veru od rimljana i da su kasnije pod uticajem vizantije delom postali pravoslavci i tako se podelil, a dolaskom turaka su dobili jos jednu veru.

#6 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 08 October 2011 - 21:50

pa recimo da su preuzeli hriscansku veru od rimljana i da su kasnije pod uticajem vizantije delom postali pravoslavci i tako se podelil, a dolaskom turaka su dobili jos jednu veru.

pa i meni to izgleda logicno. mrzi me da sad citam o tome, ali mi je ovo najlogicnije.

#7 lebanon

lebanon
  • Members
  • 25 posts

Posted 10 October 2011 - 20:13

Prvo bi krenuo od najranije istorije. Taj deo je i nejveca nepoznanica kadaje istorija Albanaca u pitanju. Opšte prihvaceno stanoviste kod istoricara saovih prostora je da su Albanci potomci Ilira. Madjutim ova teza se susrece samnogo teskoca. Veliki problem je to sto Iliri kao narod nikada nisu nipostojali. Iliri je bio naziv koji su Rimljani koristili za sve stanovnikesvoje provincije Ilirije, Pre toga su taj naziv koristili za narod koji se zvaoArdijejci (mada je i tu sporno da li je to bio poseban narod ili ne, mada cepre biti da se radi o plemenskom savezu raznih naroda) i sa njima su imalivelikih problema u ratnim sukobima. Kasnije se taj naziv prosirio na svestanovnike Ilirika. Iliri nikad nisu bili jedinstven narod vec naziv za raznenarode koji u principu nisu imali nikakve medjusobne veze. Ardijejci nisuziveli na podrucju danasnje Albanije nego su njene severne delove zauzeliosvajanjima, njihova centralna teritorija je bila oko usca reke Neretve. OIlirskim plemenima postoji vrlo malo podataka i mnogo toga oko njih je nejasno.Za pojedina plemena je utvrdjeno kakvog su porekla, odakle su dosli i ostaleosnovne odrednice, npr za Dardane se danas zna da se radi o trackom narodu...Povezivanje Albanaca sa Ilirima (a o Ilirima se manje vise zna samo to da kaonarod nikad nisu postojali) je manje vise proizvoljno bez i jednog konkretnogdokaza da postoji neka veza izmedju tih naroda. Jedino sto moze da povezeAlbance i Ilire je ime jednog od tzv ilirskih plemena, to su Albani iliAlbanoi. Medjutim problem sa njima je sto se oni prvi put pominju jako kasno zaIlire. Prvi put su spomenuti oko 150 godine nove ere u radovima Ptolomeja, onpominje i grad Albanopolis i ucrtava ga u jednoj svojoj mapi. Problem nastaje utome sto sem Ptolomeja njih niko nikada vise nije spomenuo, teritorija koju suoni po Ptolomeju naseljavali smestena je na podrucju danasnje Makedonije. Onjima se nista ne zna i prvi put se spominju dosta kasno da bi mogla da senapravi neka veza izmedju njih i ostalih "Ilira". Jos jedna stvarkoja dovodi u sumnju ilirsko poreklo Albanaca je to sto oni nisu Romani.Albanci ne predstavljaju Romanizovane starosedeoce Balkana, Albanci sa Romanimanemaju nikakve veze. Opste poznato je da su stanovnici provincija Ilirik iDalmacija bili potpuno romanizovani. Tvrdnja da su Albanci Iliri koji nisuromanizovani nemoze da opstane jer teritorije sa kojih su Albanci pocelida se sire po Balkanu se nalaze na obodima drzava ilirskih plemena i na njimasu od davnina postojali grcki a kasnije i rimski gradovi. Tako da bi logicnobilo da su te teritorije bile izlozene najjacoj romanizaciji. Tako da sto setice porekla Albanaca ja nebi gledao prema "Ilirima" nego bi seokrenuo na drugu stranu.

Albanci i Albanija se u mnogim istorijskim spisima i grckim mitovimaspominju mnogo pre Ptolomeja i mnogo vekova pre nove ere. Jasno se opisujunjihovi obicaji i ponasanje, tacno se odredjuju njihove granice i opisujunaselja. Spominju se i u cuvenom mitu o Jasonu i argonautima. Samo seteritorija na kojoj su ti Albanci ziveli stavlja daleko od Balkana, na Kavkaz iteritoriju danasnje Gruzije. O ovom narodu postoji dosta podataka. Zna se dapripadaju skupini Iberskih plemena (Iberi su poreklom sa Kavkaza i odatle sedeo njih preselio na Iberijsko poluostrvo, a deo je ostao u domovini). Mojekljucno pitanje je da li postoji veza izmedju tih Albanaca i te Albanije sanasim Albanacima i njihovom Albanijom. Pogotovo kad neka novaistrazivanja pokazuju da postoji jedan jezik koji ima odredjene slicnosti saalbanskim jezikom. To je baskijski jezik, a za Baske se zna da su potomcistarih Ibera...



#8 st1981

st1981
  • Members
  • 4 posts

Posted 11 October 2011 - 14:16

pa jel imaju neke zajednicke reci albanci i kavkazani, mora da postoji nesto, recimo kao sto je srpski slican sa ruskim. neke reci koje se isto izgovaraju i isto znace?
ne verujem u to da su oni kavkazani, nemoguce je da su potpuno promenuli jezik i obicaje, moraju imati neke slicnosti, ne moze ceo jedan narod kolektivno da se preseli na skoro drugi kraj sveta.
albancima su njihovi koreni mnogo bitni i ne zaboravljaju ih tek tako.
oni su veoma ponosni na svoje korene, obicaje itd.