Jump to content


Photo
- - - - -

Sloboda, tehnologija, mogucnost promene


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 07 October 2011 - 13:25

Postoji jedna zamka u koju padaju levicari, kad govore, o izgledima za drustvene promene. Na primer, tekuce demonstracije na Wall Street-u vide se kao inicijalna kpisla, mogucstvo za konacni obracun za parazitskim bankarima i konacno oslobadjanje zivota iz sluzbe kapitala. Svest ucesnika demonstracija o pravom karakteru liberalnog kapitalizma oni vide kao dovoljnu za uspeh nove drustvene revolucije u kojoj tehnologija ima svoju ulogu. Prema toj ideju dovoljno je da svi imaju internet, da glasaju preko svojih kucnih kompjutera itd.

Medjutim, drustveni problemi daleko su slozeniji.

Ukoliko bi se i navedena promena desila, uz opstu radost mladih sa I-podo-vima, studenata i progresivnih profesora vec sledeceg jutra radnici kanalizaciej bi morali u svoje smrdljive cevi, a pekari bi morali rano na posao. Pretpostavljam d abi napredna omladina tada spavala u svojim srecnim, srednjoklasnim i malogradjansim krevetima.

Priroda ljudske civilizacije je takva da podela rada zahteva represiju. Jedan cisti klozete dok drugi sedi za stolom kao ja sada. Pogodnost d aja sedim za stolom nije uslovljena nikakvim mojim ljudskim kvalitetima vec samo trzisnom cenom i znacajem mog rada za kapitalizam. Jedni ce dakle biti dole, a drugi dore i to uslovljava tehnoloski proces i profit. Price o jednakim sanasam astavite za neki kurs za mlade is upravljackih struktura Istocne Evrope jer je prohodnost kroz institucije uvek veca z aone ciji su roditelji bili drustveno "iznad".

dakle, sama tehnologija, sam nacin kako je drustvo organizovano indukuje represiju. A buduci da je slozeno, da ogromni broj ljudi zivi na malom prostoru, neko mora da svojih osam sati i vise provodi disciplinovano radeci neprijatneposlove. Ukoliko mislite da su svi poslovi prijatnio, zaposlite se na pokretnoj traci u nekoj japanskoj fabrici, budite cistac u nekom strip baru u Amsterdamu ili mornar na brodu za lov na lignje.

Zato moram da razocaram levicare i libertarijance: slobode nece biti dokle god su nam nasi laptopi i mobilni telefoni neophodni. Samo demontiranjem civilizacije, kao sto se demontira neeksplodirana bomba mozemo se osloboditi.

Gde cemo stati? Koji je to nivo civilizacije koji nam je jos neophodan. Hocemo li stati kod tekuce vode i vodokotlica i donjeg rublja ili cemo ici i dalje?

U svetu ekoloskih katastrofa, bilo kakav pokusaj da se sistem izbegne je besmislen jer bi smo trenutno imali milijarde mrtvih od gladi i bolesti.

U koliko postupimo pametno, unisticemo danasnju potrosacku civilizaciju i svesti je na razumni novo za stotinak godina.

Ukoliko ne postupimo pametno, proces ce biti brzi i bolniji.

Molim vas da razmislite o ovome.