Jump to content


Photo
- - - - -

Privatne penzije sve traženije?!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
51 replies to this topic

Poll: Privatne penzije sve traženije?! (37 member(s) have cast votes)

Verujete li u privatne penzione fondove?

  1. apsolutno (6 votes [18.75%] - View)

    Percentage of vote: 18.75%

  2. možda (5 votes [15.62%] - View)

    Percentage of vote: 15.62%

  3. ne znam (3 votes [9.38%] - View)

    Percentage of vote: 9.38%

  4. nemam nikakva saznanja o tome (2 votes [6.25%] - View)

    Percentage of vote: 6.25%

  5. čista prevara (16 votes [50.00%] - View)

    Percentage of vote: 50.00%

Vote Guests cannot vote

#1 Gojko Rodić

Gojko Rodić
  • Members
  • 5 posts

Posted 18 September 2011 - 22:02

Ovaj naslov objavljen je u dnevnom listu Blic u nedelju 21.08.2011 godine, a članak su preuzeli i preneli mnogi internet mediji. Ono što nije nigde rečeno jeste da je članak sponzorisan od pojedinih osiguravajućih kuća i banaka koje nude privatne penzije. Ništa tu ne bi bilo sporno kada bi tabela u članku pod nazivom PRIVATNE PENZIJE I ŽIVOTNO OSIGURANJE, bila korektno i istinito prikazana. Naime po navedenoj tabeli objavljenoj od strane Sosijete ženeral penzije i Grawe osiguranje stoji da ćete za 5.000 din mesečene uplate za penziju tokom 10 godina, iz penzionog fonda narednih 10 godina dobijati 12.713 dinara, za 25 godina uplate po 5.000 din mesečno - dobijati 56.619 mesečno tokom 20 godina isplate, a za 10 godina uplate Životnog osiguranja po 5.000 dinara mesečno - dobijaćete 7.500 dinara mesečno tokom 10 godina isplate.

Da je sve ovo nesitinito i krajne nekorektno obmanjivanje čitalaca možete se lako uveriti na blogu KAKO SE ZAŠTITITI OD PREVARE OSIGURAVAJUĆE KUĆE, gde možete pronaći i link do kalkulatora Narodne banke Srbije pomoću kojeg možete veoma približno izračunati koliko vam para sleduje po pojedinom uplatama za penzioni fond ili životno osiguranje. Naravno ti iznosi su veoma približni i kreću se po onoj - koliko ste dali, toliko ćete i primiti, ali samo pod uslovom da novac ne pojede inflacija ili ne propadnu investicije penzionog fonda, ili vam novac ne pojedu troškovi poslovanja..

Gojko Rodić
Viši policijski inspektor MUP-a Srbije


#2 Dragan.

Dragan.
  • Members
  • 336 posts

Posted 18 September 2011 - 22:15

Imam 34 godine, nisam bas prezadovoljan finansijama i kada shvatim da treba da radim bar jos 35 da bih dobio penziju uopste ne razmisljam o istoj, Narocito sto sam 100% uveren da necu ziveti narednih 35 godina a da ne dodje do novog svetskog rata, pa ce onda i onako sve da propadne. Ja sam ubedjenja da se ovako mirno i fino moze ziveti bar jos 10 godina, posle toga nesto mora da pukne, vidite i sami da sve dogoreva svuda u svetu. Ne gledam buducnost tako daleko jer ni ona bliska nije toliko svetla.

#3 Milenkovic

Milenkovic
  • Members
  • 19 posts

Posted 18 September 2011 - 22:28

Ja ne mogu da preboli činjenicu da se i u državni penzioni fond uplaćuje išta od moje zarade... Slično kao imoj vršnjak Dragan, verujem da od naših penzija neće biti ništa. Očekujem bonove i tačkice u najboljem slučaju, eventualno zajednički kazan... Bilo kakvu uplatu u bilo koji privatni fond ne mogu da posmatram drugacije nego kao reprizu Dafine i Jezde u malo elegantnijem stilu.

#4 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 18 September 2011 - 22:29

nekretnine su majka jana. Ako same sebe isplacuju dok covek ne ode u penziju, onda ni jedna penzija ne moze da ih nadomesti, ma kako dobra bila.

#5 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 19 September 2011 - 01:16

Ja sam glasao "apsolutno" (za sada jedini takav glas od pet nas :), ali mislim na privatne penzione fondove u SAD ne u Srbiji, i pritom apsolutno NE mislim na penziju/stednju/investiranje kroz (mesovito) zivotno osiguranje nego kroz investicione fondove!

Koji su tacno linkovi za clanak u blicu i taj blog u vezi osiguravajucih kuca? (Nemojte samo da ostavljate linkove tipa http://www.google.co...SE ZAŠTITITI OD PREVARE+OSIGURAVAJUĆE+KUĆE :)

#6 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 19 September 2011 - 01:48

orisni, to sto se tice US fondova, je tacno(mislis na401k,403k) medjutim, moja im je zamerka sto stalno moras da ih motris i manipulises njima. Drugim recima ako ne pratis trziste, moze se desiti da manjka.

#7 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 19 September 2011 - 07:36

moja im je zamerka sto stalno moras da ih motris i manipulises njima. Drugim recima ako ne pratis trziste, moze se desiti da manjka.

Nisam razumeo sta si hteo reci ovim. Sto se tice brojki i slova, to sto si naveo - 401k ili 403b - i sto nisi naveo - IRA i Roth IRA - su penzioni programi preko kojih moze da se ulaze u mnogo (na IRA) ili malo (zavisno od firme za 401k) investicionih fondova. Kad kazem da apsolutno verujem u to, onda je to da drzava nece nacionalizovati (ili znacajno oporezovati) te programe. E sad, kako ce investicije ici kroz razne fondove, to vec zavisi od mog izbora fondova i tu nema sta na koga da se ljutim ako ne ide kako treba.

#8 Buum

Buum
  • Members
  • 2,042 posts

Posted 19 September 2011 - 12:03

@ orisni

Da li si čuo koliko je privatnih penzionih fondova propalo u SAD jer su ulagali u toksične derivate sa AAA rejtingom?

#9 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 19 September 2011 - 16:13

@Buum
Ne, nisam cuo. Imas li ti neku statistiku? Ali po tvom pitanju pretpostavljam da kazes da je mnogo (mada je pitanje sta je mnogo, npr. ako godisnje u Americi propadne par desetina banaka, je li to mnogo ako ih ima par hiljada).

No, cini mi se da ne razlikujes penzioni program od penzionog fonda. Koliko ja razumem u Srbiji postoje samo ti penzioni fondovi gde ti biras kojoj banci ili osiguravajucoj kuci da das pare i onda dalje ne biras nista u vezi investiranja. U Americi imas te penzione programe gde ti sam biras u sta da se investira (a na nekima od njih kao sto su IRA i Roth IRA mozes da ulazes bukvalno u sta hoces: fondovi, akcije, opcije, zlato, kukuruz, svinjske plecke...). Tako isti investicioni fond moze da bude nekome na penzionom programu a nekome na obicnom "taxable" racunu gde placa porez. Ako propadne taj investicioni fond, propao je svima, bez obzira na penzioni program. "That said", ima penzionih programa gde ne mozes da biras gde se investiraju pare i koji jesu propali. Ali ako mi je izbor drzati pare na "taxable" racunu ili na penzionom programu, uvek bih pre drzao na penzionom programu gde mogu da biram, narocito na Roth IRA. Naravno, sva je ova prica samo teoretska za Srbiju...

#10 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 19 September 2011 - 16:26

Nisam razumeo sta si hteo reci ovim. Sto se tice brojki i slova, to sto si naveo - 401k ili 403b - i sto nisi naveo - IRA i Roth IRA - su penzioni programi preko kojih moze da se ulaze u mnogo (na IRA) ili malo (zavisno od firme za 401k) investicionih fondova. Kad kazem da apsolutno verujem u to, onda je to da drzava nece nacionalizovati (ili znacajno oporezovati) te programe. E sad, kako ce investicije ici kroz razne fondove, to vec zavisi od mog izbora fondova i tu nema sta na koga da se ljutim ako ne ide kako treba.


U pravu si, nisam dobro otkucao 403b, a ire nisam naveo posto su slicnog tipa, jedino nisu vezane za poslodavca. Upravo mi je problem to sto treba biti aktivan i u periodima velikih skokova paziti na stanje. Dobra stvar je sto se porez place tek kasnije i sto obaraju, u odredjenim slucajevima, poresku osnovicu, pa ih s'vremena na vreme koristim, ali uglavnom na taj novac zaboravim. Sigurno ce dobro doci, jednog dana.

#11 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 19 September 2011 - 16:37

Upravo mi je problem to sto treba biti aktivan i u periodima velikih skokova paziti na stanje.

Prvo, postoje nacini da se investira pasivno i ne mora se biti "aktivan i paziti na stanje". Imas recimo izvesni NII portfolio koji pratimo vec godinama na jednom drugom forumu. Drugo, da li ces investirati pasivno ili aktivno nema veze sa time da li su ti pare na penzionom programu ili nisu. Ako imas neke pare u Americi, mozes uraditi otprilike tri stvari: potrositi ih, investirati kroz "taxable" racun, ili investirati kroz penzioni program. To da li si na "taxable" ili na penzionom programu samo odredjuje kako se placa porez. A to kako ces investirati zavisi od tebe. Da su ti pare na "taxable" umesto na 401k, zar ne bi i onda trebalo biti "aktivan i paziti na stanje", ako vec verujes u to (za razliku od mene).

uglavnom na taj novac zaboravim.

To sto moze da se investira kroz 401k bez da se mnogo radi na tome ne znaci da ne treba nista raditi na tome. :) Zasto ne pogledas gde su ti tacno te pare i ne vidis kako se to uklapa u tvoj investicioni plan.

#12 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 23 September 2011 - 03:59

Ko je jos glasao "apsolutno"? :) Vidim da sad ima (nasa) dva glasa.

#13 Carl Menger

Carl Menger
  • Members
  • 20 posts

Posted 27 September 2011 - 01:11

Ja sam glasao "apsolutno" takođe, jer smatram da je sistem Pay as You Go koji danas funkcioniše u skoro svim zemljama u svetu neodrživ. Štednja ne postoji jer se dohodak jednih građana prebacuje kod drugih tako da je to samo transfer potrošnje. Nema kapitalizacije doprinosa jer su gotovo svi sistemi PAYG u deficitu, i američki će uskoro da zađe u crveno, te očekujem da se javno mnjenje pomeri ka drugačijoj viziji. A to je sistem ličnih računa gde svako štedi na svojim privatnim računima deo dohotka kroz dugi niz godina, ta štednja se kapitalizuje na tržištu i od esktenzivnih prinosa omogućava se isplata penzije nakon što pojedinac ispuni odgovarajući broj godina štednje. Detaljno objašnjenje kako je ovaj mehanizam uveden u Čileu i kako funkcioniše, te kako su rešeni problemi regulacije, postoji na youtube-u. Linkovaću ako bude potrebe. Samo potražite Jose Pinhera - u.

#14 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 27 September 2011 - 09:10

svako štedi na svojim privatnim računima deo dohotka kroz dugi niz godina

Mozda treba da pise "dugi niz decenija" ne "dugi niz godina". :) Hajde ostavi link na Cile.

#15 Carl Menger

Carl Menger
  • Members
  • 20 posts

Posted 27 September 2011 - 14:23

Mozda treba da pise "dugi niz decenija" ne "dugi niz godina". :) Hajde ostavi link na Cile.


Evo ovde je serija tekstova o privatnim penzionim sistemima. http://www.katalaksi...d=170&Itemid=57 sa portala Katalaksija.

Imam i ja neke svoje tekstove ali mi je rečeno da ne smem da se reklamiram :)

Edited by Carl Menger, 27 September 2011 - 21:09.