Jedva pronadjoh temu, vec sam je na deponiji trazila. ;)
[...]
Ne znam, al' ako je dekadencija jesti kvalitetno ili ono sto neko voli, onda sam ja dekadentan do koske. [...]
Ne branim ja nikom da jede kvalitetno meso, niti tjeram nekog da jede virsle. Mozda sam u svom citavom zivotu pojela 5 virsli. Nije dekadentno jesti ramstek, a ne jesti virsle, nego je dekadentno podrzavati strasno rasipnistvo u kojem zivimo. Naravno, ne ocekujem da svako pri svakom zalogaju misli na one, koji umiru od gladi, a ne bi morali, ali mi zivimo u jednom apsolutno pretjeranom izobilju i ogromne kolicine hrane se bacaju.
Svako moze za sebe odluciti, da li to podrzava ili ne, i svojim konzumiranjem i navikama doprinijeti odrzavanju/promjeni tog stanja.
Malo sve ovo sto sam napisala zvuci dramaticno, ali to je definitivno do mene, posto momentano nisam uopce u stanju pisati smislene recenice na nasem jeziku. Pardon.
Zivio sam dugo na Aljasci. Mislim da bi i tebe fascinirala stara eskimska kultura. U lovu (tj. ulovu) nema otpada. Sve je iskoristeno - meso (misici) za prehranu, koza, mast za razne namjene, kosti za alat, svirale ili ukrase itd. Ni jedan jedini gram nije bacen. Ipak, i to se u moderno doba gubi...
Na Aljasci ne vole lovacki turizam. Previse njih je razljutilo domoroce tako sto su dosli u lov, pokupili rogove, sape ili kakve vec trofeje, mozda par kila izabranog mesa, a ostalo ostavili da trune. Domaci koriste sve, ili skoro sve. Dobra 'rana...
To doista zvuci fascinirajuce. Koliko si dugo zivio na Aljasci, ako smijem pitati? Sad smo svakako na prirodi i ekologiji, pa nije cak ni spam. :)
Tako je slicno i u Kini, mada se i to u ovo doba gubi, ali ako nista, jos uvijek Kinezi vole vidjeti da je komad mesa, koji jedu, pripadao zivotinji. Kokos se obicno servira cijela, dakle sa glavom i nozicama, sto nerijetko dovodi do zgrazavanja Evropljana i Amerikanaca. Hajde da je neka egzoticna zivotinja, ali obicna kokos i odmah zgrazavanje. Ja sam samo bila malo zatecena, kad su mi kao pocasnom gostu ponudili glavu i trticu od kokoske. Jer to kokos ipak ima samo jednom, dakle specijalitet. :)
Iskreno receno, ovu temu sam shvatila kao neku saljivu, vise za razbibrigu, nego za neku ozbiljnu diskusiju.
Pa niko te ne sprjecava da se ti salis, visnja! Kod mene nema sale, ja samo znam ozbiljno. ;)