Jump to content


- - - - -

Prehrana macaka, sunka i virsle


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
42 replies to this topic

#31 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 11 September 2011 - 20:18

Moguce je da sam te pogresno razumeo, ono dekadentno mi je nekako impliciralo kritiku jedenja mesa.


Mozda sam i ja danas malo skrta na rijecima, pa je mogucnost interpretacije veca. :)

Ti si spomenuo sta se sve stavlja u virsle, ja rekoh (neovisno od konzervansa i dodataka) da podrzavam, kad se iskoristi sto vise od zivotinje. Dekadentno bi bilo ubiti zivotinju, pojesti biftek, a ostatak baciti. Medjutim, i u tom pravcu se nase drustvo razvilo - svako bi najbolji komad mesa, po najjeftinijoj mogucoj cijeni i ako je moguce svakodnevno. No, da ne raspredam (nemoj sad nista pogresno shvatiti!)...



Ovaj, khm, upravo vrtim siljeze na raznju, pa ako si raspolozena, svrati :D


Ne znam, sta je siljeze, google kaze "izmedju janjeta i ovce, mlada ovcetina". Sto se mene tice, hvala, rado. :D

#32 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 11 September 2011 - 23:40

Moguce je da sam te pogresno razumeo, ono dekadentno mi je nekako impliciralo kritiku jedenja mesa. Ovih dana sam malkice osetljiv po pitanju te teme, pre neki dan mi je jedna moja poznanica skoro pokvarila rucak drobeci mi skro pola sata da je to sto jedem meso strasan zlocin i da sam ja maltene nekakav krvolok, zbog koga se mucki ubijaju nesrecne zivotinje.


Evo ti malo 'municije':

http://www.youtube.com/watch?v=GKTsWjbjQ8E

;)

Dekadentno bi bilo ubiti zivotinju, pojesti biftek, a ostatak baciti. Medjutim, i u tom pravcu se nase drustvo razvilo - svako bi najbolji komad mesa, po najjeftinijoj mogucoj cijeni i ako je moguce svakodnevno.


I crvi, i bakterije moraju da jedu, nista se na ovoj planeti ne baca. Davno Sekspir napisa - hranimo zivotinje da bi nahranili sebe, a hranimo sebe da bi nahranili crve... Ja ne vidim nista dekadentno u tome - svako jede ono sto si moze priustiti, pa ako neko moze da dere samo ramstek zasto bi jeo mlevene kosti, iznutrice i papke u formi virsle ili pastete (zna se kako je pasteta dobila ime - pa steta da se baci :rolleyes: )? Ima ko ce da jede i to, a ako nema, tu su bakterije da pociste ostatak. Po tebi ispada da je dekadencija i da jedes oljustenu bananu - i kora ima dovoljno nutritivnih vrednosti, i nije otrovna (za razliku od nekih iznutrica), a ume da iznosi i do trecinu mase banane. Uostalom, ako se dekadencija kvalifikuje kao preterivanje u odnosu na prirodne tokove, imas ti i lavova koji ulove i pojedu samo najbolji deo zebre, pa odu, a onda dodju drugi da se ogrebu za ostatak, i sve tako dok ne ostane samo trpeza za bakterije - je l' sad taj lav dekadentan sto je sposoban i sto moze sebi da priusti najbolje?

Ne znam, al' ako je dekadencija jesti kvalitetno ili ono sto neko voli, onda sam ja dekadentan do koske. Uostalom, sta ima lose u dekadenciji? Sto Hemingvej rece: Decadence is a difficult word to use since it has become little more than a term of abuse applied by critics to anything they do not yet understand or which seems to differ from their moral concepts.

Nego daj predlozite gde da prebacim ovu temu, posto svakako nije 'drustvena' ma koliko se ovde lepo druzili ;)

#33 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 12 September 2011 - 02:37

Dekadentno je ubiti zivotinju zbog ramsteka ili bifteka.

Ovim si nacela novu temu (idem u troll, pa ako treba, splitovacemo opet... :D )

Zivio sam dugo na Aljasci. Mislim da bi i tebe fascinirala stara eskimska kultura. U lovu (tj. ulovu) nema otpada. Sve je iskoristeno - meso (misici) za prehranu, koza, mast za razne namjene, kosti za alat, svirale ili ukrase itd. Ni jedan jedini gram nije bacen. Ipak, i to se u moderno doba gubi...
Na Aljasci ne vole lovacki turizam. Previse njih je razljutilo domoroce tako sto su dosli u lov, pokupili rogove, sape ili kakve vec trofeje, mozda par kila izabranog mesa, a ostalo ostavili da trune. Domaci koriste sve, ili skoro sve. Dobra 'rana...

#34 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 12 September 2011 - 08:58

Nego daj predlozite gde da prebacim ovu temu, posto svakako nije 'drustvena' ma koliko se ovde lepo druzili ;)


Priroda i ekologija? Ima sve macke, aditive, GM i neGM hranu, ...

#35 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 12 September 2011 - 09:04

Iskreno receno, ovu temu sam shvatila kao neku saljivu, vise za razbibrigu, nego za neku ozbiljnu diskusiju.

#36 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 12 September 2011 - 09:07

Uzmu se koza, ostaci mesa, repovi, masnoca, iznutrice, oci, usi, zile, otkosteni komadi mesa (a ostane i pomalo kostiju), sve se to sitno samelje, pomesa sa brasnom, sojom, dodaju se konzervansi i dodaci koji treba da "poboljsaju ukus". Sve to se spakuje u sinteticko crevo, osusi i nazove "virsla". Onda to uzme pekar stavi oko toga lisnato testo, ispece i proda kao "rol-virslu".

A onda se to jede. A istovremeno je digose toliku buku oko "stetnosti GM hrane" :krsta:


Sto jeste jeste. Nisam ni za GM, ali vala i svasta jedemo da i ne znamo sta jedemo. Kako god okrenemo, crno nam se pise.

#37 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 12 September 2011 - 21:25

Jedva pronadjoh temu, vec sam je na deponiji trazila. ;)

[...]
Ne znam, al' ako je dekadencija jesti kvalitetno ili ono sto neko voli, onda sam ja dekadentan do koske. [...]


Ne branim ja nikom da jede kvalitetno meso, niti tjeram nekog da jede virsle. Mozda sam u svom citavom zivotu pojela 5 virsli. Nije dekadentno jesti ramstek, a ne jesti virsle, nego je dekadentno podrzavati strasno rasipnistvo u kojem zivimo. Naravno, ne ocekujem da svako pri svakom zalogaju misli na one, koji umiru od gladi, a ne bi morali, ali mi zivimo u jednom apsolutno pretjeranom izobilju i ogromne kolicine hrane se bacaju.

Svako moze za sebe odluciti, da li to podrzava ili ne, i svojim konzumiranjem i navikama doprinijeti odrzavanju/promjeni tog stanja.

Malo sve ovo sto sam napisala zvuci dramaticno, ali to je definitivno do mene, posto momentano nisam uopce u stanju pisati smislene recenice na nasem jeziku. Pardon.

Zivio sam dugo na Aljasci. Mislim da bi i tebe fascinirala stara eskimska kultura. U lovu (tj. ulovu) nema otpada. Sve je iskoristeno - meso (misici) za prehranu, koza, mast za razne namjene, kosti za alat, svirale ili ukrase itd. Ni jedan jedini gram nije bacen. Ipak, i to se u moderno doba gubi...
Na Aljasci ne vole lovacki turizam. Previse njih je razljutilo domoroce tako sto su dosli u lov, pokupili rogove, sape ili kakve vec trofeje, mozda par kila izabranog mesa, a ostalo ostavili da trune. Domaci koriste sve, ili skoro sve. Dobra 'rana...


To doista zvuci fascinirajuce. Koliko si dugo zivio na Aljasci, ako smijem pitati? Sad smo svakako na prirodi i ekologiji, pa nije cak ni spam. :)

Tako je slicno i u Kini, mada se i to u ovo doba gubi, ali ako nista, jos uvijek Kinezi vole vidjeti da je komad mesa, koji jedu, pripadao zivotinji. Kokos se obicno servira cijela, dakle sa glavom i nozicama, sto nerijetko dovodi do zgrazavanja Evropljana i Amerikanaca. Hajde da je neka egzoticna zivotinja, ali obicna kokos i odmah zgrazavanje. Ja sam samo bila malo zatecena, kad su mi kao pocasnom gostu ponudili glavu i trticu od kokoske. Jer to kokos ipak ima samo jednom, dakle specijalitet. :)


Iskreno receno, ovu temu sam shvatila kao neku saljivu, vise za razbibrigu, nego za neku ozbiljnu diskusiju.


Pa niko te ne sprjecava da se ti salis, visnja! Kod mene nema sale, ja samo znam ozbiljno. ;)

#38 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 12 September 2011 - 22:42

Tako je slicno i u Kini, mada se i to u ovo doba gubi, ali ako nista, jos uvijek Kinezi vole vidjeti da je komad mesa, koji jedu, pripadao zivotinji. Kokos se obicno servira cijela, dakle sa glavom i nozicama, sto nerijetko dovodi do zgrazavanja Evropljana i Amerikanaca. Hajde da je neka egzoticna zivotinja, ali obicna kokos i odmah zgrazavanje. Ja sam samo bila malo zatecena, kad su mi kao pocasnom gostu ponudili glavu i trticu od kokoske. Jer to kokos ipak ima samo jednom, dakle specijalitet. :)

Izvini, sta je trtica? Bulja? Nemoj mi samo reci da to daju pocasnim gostima? :blink:

#39 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 12 September 2011 - 23:01

A ja ne znam sta je bulja. lol Trtica je zadnjica, straznjica, dio oko analnog otvora. :D

Pa da, ako je kokos servirana (kao jedno od jela), onda pocasnom gostu, pocasni dijelovi: glava i trtica. Naravno, mozes ti reci da ti je batak drazi.

Jedino sam bila odbila przene strsljenove (bili su poprilicno veliki i debeli) i kuhani morski krastavac. Inace vrlo zdravo i raznovrsno sam se hranila. :kece:

Edited by Vollmeise, 12 September 2011 - 23:05.


#40 XXL

XXL
  • Members
  • 18,731 posts

Posted 12 September 2011 - 23:16

A ja ne znam sta je bulja. lol Trtica je zadnjica, straznjica, dio oko analnog otvora. :D

Pa da, ako je kokos servirana (kao jedno od jela), onda pocasnom gostu, pocasni dijelovi: glava i trtica. Naravno, mozes ti reci da ti je batak drazi.

Jedino sam bila odbila przene strsljenove (bili su poprilicno veliki i debeli) i kuhani morski krastavac. Inace vrlo zdravo i raznovrsno sam se hranila. :kece:

lele, glava i bulja pocasnom gostu. pa matere mi bi konobara sakom opalio da mi to donese. valjda nije neki brus liev rodjak. opet, kad skontam da ima jedno milion i po rodjaka, mozda ga i ne bi udario.

#41 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 12 September 2011 - 23:27

Hahahaha, pa ne donese konobar samo glavu i trticu, on donese citavu kokos pripremljenu i razrezanu. I Kinezi su izrazito gostoljubivi, nema potrebe za marisanjem. :D

#42 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 12 September 2011 - 23:28

A šta da radimo mi koji smo vlasnici mačaka? Ja već razmišljam da ovom svom dam lepo pare i pošaljem ga u samoposlugu, pa nek bira šta hoće da jede ;)

#43 visnja

visnja
  • Members
  • 2,145 posts

Posted 13 September 2011 - 09:35

Pa niko te ne sprjecava da se ti salis, visnja! Kod mene nema sale, ja samo znam ozbiljno. ;)



Moj post je bio odgovor na pitanje, gde smestiti ovu temu? :) Nemam nista protiv ozbiljnih komentara. :)