Necu ponavljati da je sunce plavo - jer jednostavno nema dokaza da je tako. Od svega sto ti je covjek napisao i dokumentovao iz raznih izvora, odgovorio si one liner-om o sporednoj stvari, koji bi kao trebao da dovede u sumnju sve napisano... E pa necemo tako Dino.
Mi ovde polemisemo zato sto niko nema dokaz ni za sta. Kada bi se zaista dokazalo da je npr.decji sapun najbolji na svetu, pa mislis li da bi iko ikada na planeti kupio neki drugi?
Kada se govori o hrani, hemijskim preparatima, genetskom inzinjeringu, nijedna stvar se ne zasniva na dokazu, nego na vremenskim probama i testovima. Videli smo kroz vreme koliko su oni podlozni uticaju mocnih kompanija. Pre 50 godina objavili kako je maslac stetan zbog nekih masti i uveden hidrogenizovan margarin. Sad ga na sva usta izbacise iz upotrebe (naravno ne i mi) i ko ce sad znati da li je u povoju mlecna mafija ili su zaista u pravu? Kako neko moze da mi kaze da je dokazano da e330 nije stetan?
Zato i jesam protiv Codex-a. Zbog sve veceg poskupljenja hrane u svetu sve se vise slabe granice upotrebe nekih dodataka. Mozda je to nuzno zlo, a mozda samo neciji interes. Kamo srece da se uvedu opsta pravila koliko god stetna i losa bila, pa da mi neko kaze da nece biti gladnih na planeti.
Primer koliko je standardizacija oborila kvalitet poslednjih godina: seljaci su neverovatno pritisnuti da paze na uzgoj zivotinja i to je dobro. Moj ujak se zali, kaze mora da ima pasos za svaku kravu, sada mlekare pri otkupu imaju brze testove, nece da im uzmu mleko ako su kravi dali antibiotik ili nesto slicno, sve se testira momentalno. Znaci ta pocetna faza je izgleda prilicno dovedena u red. U isto to vreme u radnjama naglo opada kvalitet mlecnih proizvoda, kvalitet sira oboren za 40% za 3 godine. Odgovor: standardizacija ih ne obavezuje na ovo, na ono, niko vise ne vodi racuna o kvalitetu, nego o standardu. Pitam Imlek zasto im je sad jogurt skoro kao slatno mleko? U skladu smo sa novim standardima.
Moja drugarica u Maxi-ju kupuje paradajz. Ja je pitam da li zna koliko to stoji, koliko je prskano kad izdrzi po 2 meseca u onim friziderima? Zasto ga ne kupi na pijaci? A ona: MAXI IMA HACCP SERTIFIKAT.
Koliko god su ti sertifikati uredili primarnu proizvodnju (kultivisali seljake), oni toliko u drugoj krajnosti popustaju preradjivacno-hemijskoj industriji odakle dobijamo sve losiju robu. Sto vise nalepnica vidis sa tim sertifikatima na jednoj radnji, to su proizvodi gori i jeftiniji.
Opet dajem primer Matijevica 500g posebne kobasice 78 dinara, sada sa te cene skini primarnu preradu, skladistenje, prevoz, skupu maloprodaju mesne industrije (zbog frizidera, klima i jake higijene), reklamu, porez, zaradu, Matijevic ima apsolutno sve sertifikate, i postovanje istih znatno kosta, sad vi meni recite sta je ostalo para za sirovinu mesnog proizvoda od 500g?
Ja tvrdim da nista nije zbog zdravlja, nego para, oni uvek daju sve slabije standarde da bi preradjivacka industrija prihvatila te uslove i lepo ih platila (jer to naravno uvek kosta).
Codex alimentarijus jeste novo slabljenje opstih uslova prerade hrane cime se favorizuje americki najliberalniji sistem, a onaj cija se pravila uvedu, uvek najvise i dobije.
Ne postoji dokaz da GM hrana silom ulazi kroz Codex Alimentarijus, ali Evropa negoduje zbog neke veze koja se javila izmedju novih pravila i GM hrane. Verovatno je da ne postoji ni dokaz da ne ulazi.
Edited by Dragan., 22 September 2011 - 01:52.