Ajde ovako, neka je ovo bilo malo laicki, jesam i ja preplasen, reci mi u cemu gresim ako sam ovako shvatio sustinu, citao sam malo,a nesto valjda i znam:
Ama gde si ti tu sustinu shvatio? Dodje mi, posle svega sto napisah i ovakvog tvog odgovora, da se zapitam i cime. Pa eno u prethodnom postu ti sazvakah sve sta jeste i sta nije CA, i ti se vratis i opet izneses svoje pobijene predrasude koje si na ko zna kom okupljalistu nepismenih ludaka procitao. Sve sto si pomenuo sam pokrio, sem ekonomskog aspekta jer isti nema veze sa CA pa se na isti nisam ni osvrtao. Ako ti ni moje sazvakavanje, linkovanje i referenciranje na relevantne standarde nije dovoljno - ne znam sta bi bilo? Ako ne znas engleski, nadji nekog da ti prevede, nemoj da uzimas zdravo za gotovo lupetanja domacih paranoika koji, da ponovim, da je ovo normalna drzava bi vec mirisali aps zbog izazivanja panike, prevara i tako toga. Evo, jos jednom ukratko, a ti se, molim te vrati na
prethodni moj post pa ga malo bolje prouci za detalje.
1.Monsanto je najjaca firma na svetu za razvoj biotehnologije u industriji hrane i pokriva 90% americke proizvodnje GM hrane, ustvari soje, koja je u osnovi lanca ishrane i ljudi i zivotinja, bar u Americi. Svoju moc zapravo zasniva na pravima licenciranja GM semena i bilo ko ko bi zeleo u svetu da prizvodi GM soju morao bi njima da placa licencu. Najveci je donator u kampanjama kada su izbori u SAD.
Monsanto jeste najjaca firma na tom polju, nije bas da drzi 90% americke proizvodnje GM hrane, ali je svakako the top-dog. To da su im
business practices daleko od pozeljnih je davno poznato i moze se na siroko diskutovati o tome (recimo kupuju sirom sveta lokalne proizvodjace semena kako bi sprecili konkurenciju). To da pare vade od patentiranja je jos poznatija stvar. ALI! Sve ostalo je takva ordinarna laz da bi mene bilo sramota da istu iznesem bez da proverim. Niko tebi ne brani da ti u svojoj laboratoriji razvijes svoju varijantu genetski modifikovane soje (ili bilo cega for that matter) ako imas know-how i resurse. Ali ne mozes njihovu patentom zasticenu intelektualnu svojinu da koristis u procesu. Sad, ja se slazem da su patenti ordinarna glupost in this day and age, jer prvenstveno stite velike korporacije koje imaju para za istrazivanja i skup proces patentizacije od slabe konkurencije, ali to zadire mnogo dalje od pitanja GM hrane.
Dakle, da ponovim - GM soja nije samo jedna, postoje oho-ho varijanti i podvarijanti i samo na deo istih polaze patentna prava (jos 10-ak godina, patenti zastarevaju posle 20) Monsanto. Ako neces njihovo seme, a ti blagoizvoli pa razvij svoje, ili kupi od nekog od konkurenata. A niko te ne tera ni da koristis GM seme - mozes i klasicno, hibridizirano doduse (na sta pak, opet, neko drugi moze da drzi patentna prava) posto niko ne koristi izvorne biljne vrste u proizvodnji, pa cak ni so-called
organic farmers.
Monsanto ne ulazi ni u promile kad je rec o donacijama predsednickim kandidatima SAD. Ako ne verujes, izvol'te statistika
OVDE - agribusiness, pod koji spada i Monsanto je bio ukupno cetvrti otpozadi u donacijama na proslim izborima. Od toga, Monsanto nije bio ni u top 20 u Agribusiness klasi sto mozes videti
OVDE, a u predstojecim izborima 2012-e je trinaesti na listi (za sad) Agribusiness donatora sto mozes videti
OVDE. Kad je rec o individualnim donacijama, na proslim izborima zaposleni u Monsantu su izdvojili svega $41,309 ukupno, sa najvecom donacijom od $2,300 - za vise detalja mozes traziti
OVDE. Pa nije ti USofA Srbija pa da se ne zna ni ko pije, ni ko placa.
2. Codex alimentarijus je to sto jeste, niz pravila o kontroli hrane od semena do trpeze, slicno HACCP. Ono sto ga razlikuje od bilo kog drugog pravila jeste da se ekspilicitno ne zahteva naglasavanje da je GM hrana proizvedena na nacin na koji jeste, odnosno da ne znas da li je hrana organic, GM, prskana, bilo sta, samo da je tehnoloski ispravna, zasticena kako pise u pravilima. Amerika pritiska Evropu upravo u toj stvari, da ga prihvati takvog kako jeste, a ne da doda natpis da je hrana GM, to je valjda sustina. Pa da mi prihvatimo taj standard ali da napisemo da je hrana GM, opet bi nam Amerika i dalje sedla na grbaci kao sto sedi i Evropi, kao da nista nismo ni potpisali.
Ovo je vec za double-facepalm

Codex Alimentarius je ono sto sam ja naveo, a ne ono sto ti mislis da jeste i sto si procitao bog te pita gde, i da si samo malo ulozio truda da procitas sazvakano ne bi ovo uopste ni ponovio. Nije slican HACCP-u nego definise HACCP unutar vec objasnjenog do detalja CAC/RCP 1-1969 standarda. HACCP je deo CA. I vec sam naveo da ZAHTEVA da se hrana i definise, i proprati dokumentacijom (ukljucujuci i neverovatno detaljnu dokumentaciju kad je rec o GM hrani), i da se kupci ne dovode u zabludu, i da se ostavlja drzavama da zahtevaju dodatno labeliranje ako tako procene. I ne znam zasto bi se mi cak i zamarali oko toga kad
nasi zakoni
ne dozvoljavaju uvoz i proizvodnju GM hrane pa kod nas takva cak i ne moze da se nadje.
Amerika pritiska Evropu oko mnogih drugih stvari, CA je world-wide policy protiv koga su se prvi bunili americki proizvodjaci hrane! Njima isti ide na stetu, a ne na korist sto, opet, da si procitao ono sto sam napisao ne bi ni dovodio u pitanje. CA od nas prvenstveno zahteva Evropa jer se nas izvoz hrane u USofA ne meri ni u promilima.
3. Kada ga potpisemo, ali takvog kakav jeste, monsanto po principu unistavanja americkih farmera ulazi u Evropu, nadje nekog ko za velike pare prihvati sadnju njihovog semena koje je biotehnoloski jako i nadvladjuje i okolne useve. Monsanto te druge farmere tuzi na neplacanje licence, i oni su posle prinudjeni da kupuju od njih.
Auh, sorry, what a load of crap! Pa Monsantu je glavnom u interesu da svoje semenje modifikuje na nacin da je isto neplodno kako bi im svake godine farmeri placali za seme. Repeat after me: GM usevi, u najvecem broju slucajeva, su neplodni. Ne mogu ni da nadvladaju, ni da zagade okolne useve. Ova teorija gde tebi na njivi iznikne deset hektara soje koja je nekim cudom genetski modifikovana pa te onda Monsanto tuzi je zaista na nivou Treceg Oka. Monsantovo seme mozes da kupis samo od njih. Tacka. Nema teorije da ti 'njihovo seme' iznikne na 'tvojoj njivi' a da nije doslo od njih.
Ono sto se desavalo je da su neki farmeri krsili ugovore sa Monsantom koji su naglasavali da se neiskorisceno seme ili unisti, ili vrati Monsantu, a ne da se prodaje ili cuva za sledecu sezonu. E onda kad je neko koristio to seme koje nije ni trebalo da postoji po ugovoru, zakucaju mu na vrata Monsantovi advokati. Za sve koje je Monsanto tuzio je dokazano da su na ovaj ili onaj nacin prekrsili patentna prava Monsanta - to sto su se oni branili da je toboz doslo do kontaminacije je
naucno dokazano kao laz. Al' to ne sprecava paranoike i teoreticare zavere da sire svoju mentalnu dijareju. Pa da, zar cemo verovati cinjenicama kad ne odgovaraju nasoj umisljenosti?
Znaci da li gresim u 2 osnovne stvari:
1. AMERIKA INSISTIRA I OD EVROPE I OD NAS DA CODEX ALIMENTARIJUS PRIHVATI BEZ IJEDNOG JEDINOG DODATKA O BILO KOJOJ INFORMACIJI?
2. UKOLIKO SE UVEDE CODEX ALIMENTARIJUS U TOM OBLIKU VISE NIKO NIJE U STANJU DA SPRECI MONSANTO DA BUDE U HRANI ONO STO JE WINDOWS U IT-JU?
1. Yes, yes, and double yes! Gresis sinak, ovaj silno gresis! U stvari je obrnuto - Amerika bi, ako bi ikako mogla, da ukine neke od direktiva CA standarda kako bi mogla kroz third-tier posrednike da diluje GM hranu u zemljama gde je ista zabranjena, sto sprovodjenjem CA standarda jednostavno nije moguce.
2. CA, ponavljam i vicem jer ne znam kako drugacije da doprem do ispranih glava -
NEMA VEZE SA GM-om (u smislu propagiranja i guranja istog, naprotiv!) a Monsanto moze da postane ono sto je Windows u IT-u samo ako se ignorisu njegove monopolisticke taktike, sto se do sad nije desilo jer ih love na svakoj krivini.
Da li je Codex alimentarijus zapravo ulaznica za Monsanto u celi svet? I da niko vise nista nece moci da sadi ako njima ne plati licencu?
Nije. Tacka. Ako ti ni posle svega sto objasnih i linkovah nije jasno, bojim se da se moje objasnjavanje svodi na ono - ja ga krstim, a on prdi.
edit: sitnije stilske korekcije
Edited by incognito, 20 September 2011 - 17:02.