Jump to content

Photo
- - - - -

Geneticki modifikovana hrana

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
339 replies to this topic

#16 Sunshine State

Sunshine State
  • Members
  • 1,505 posts

Posted 07 September 2011 - 13:43

evo vam dole dokaza koje mogu razumeti cak i zaposleni u Monsatu i pripadajucim NGO

Mislis na Monsanto?

U oba svoja posta ih nazivas "Monsato"

#17 Black Dog

Black Dog
  • Members
  • 1,255 posts

Posted 07 September 2011 - 14:03

Ne znam čemu toliki hype oko gm-a. Hrana koju jedemo je prepuna kojekavih pesticida, herbicida i koječega, svojevremeno je bilo i na b92 - od 800 vrsta hemikalija za zaštitu koje naši poljoprivrednici koriste 500 je poreklom iz *stan-ova, naravno - bez deklaracije. Po učestalosti oboljevanja od kancera smo međ samim vrhom u Evropi - i ne, ne može se sve objasniti "osiromašenim uranijumom", zaverom iluminata, klingonaca i monti pajtonovaca.
Najveći uvoznici GM semena soje u Vojvodini nisu Monstanto, Umbrella Inc. i Evil Corp već Kole, Miško, Beko i ekipa - koje niko ne dira, ne smeju bre ni da pitaju al se zato likovi iz Dosijea X pojave kad treba spaliti njivu nekom nesretniku koji proizvodi za sopstvene potrebe.
Najnovija vest je da je izmena zakona odložena do 2019 - "dok ne uđemo u EU", alal vera a dotle - ko šta uhvati, zvanično samo zli Pera iz Krčedina je na svojih 500 kvadrata odlučio da potruje srBstvo i sve nas pretvori u zombije.
Za to vreme će GM (dakako nezvanično) preplaviti tržište bez ikakve kontrole kvaliteta al će pobornici zdrave hrane i prosečan srBski antiglobalistički vo biti zadovoljni jer se hrane zdravo a GM je ZABRANJEN. Pa se onda ne treba čuditi kad lubenice umisle da su protivtenkovske mine a jabuke operski pevači - pošto će seme biti iz radionice ludog "stanskog" naučnika - jerbo je profitabilnije našim uglednim privrednicima. Onda će se neko dosetiti 2016 - pošto dobijemo po pičci od EU zbog zdrave hrane koju pokušamo da im uvalimo da promeni regulativu i to preko noći. Ništa novo. A dotle rađanje troglave dece i teladi s dva anusa ćemo pripisati osiromašenom uranijumu, kosmičkom zračenu i nataši kandić...

Edited by Black Dog, 07 September 2011 - 14:06.

#18 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 08 September 2011 - 22:03

Joj, ne, opet se medj' polupismenim i nepismenim stanovnistvom dize firka od nepoznatog. Ja na ovu temu rekoh davno sve sto imam na mnogim mestima, pa cu samo sa jednog preneti snipete da ne arcim tastaturu ponovo, a ko zeli da procita celu raspravu sa neukim paranoicarima (u zargonu: kako krstim one koji prde) moze da ode na Brlog i da procita ceo thread OVDE. Pa da krenemo:

...
(sprocut teoreticara zavere i ostalih bukaca)

A sad malo za promenu... Ljudi koji nesto znaju, za razliku od ovih sarlatana, paranoika i skermongera. Recimo... Recimo... Norman Borlag, covek za koga se kaze da je spasio milijardu zivota! Ili to nisu dovoljni akreditivi naspram visprenog Aleksica?

http://www.youtube.com/watch?v=tIvNopv9Pa8
(Za celu epizodu trazite Penn & Teller: Bullshit - Eat This!, a korisno je odgledati i: Penn & Teller: Bullshit! - Organic Foods)

Pa vi birajte kom carstvu ce se `privoleti`. Ja pozivam sve ljude koji misle da su se svi, od farmaceutske do industrije hrane, u dosluhu sa drzavom naravno, urotili da ih pobiju, potruju, opljackaju, ili sta im je vec tog dana na paranoidnom repertoaru - da se odreknu svih modernih dostignuca, da ne vakcinisu ni sebe, ni svoju decu, da jedu samo 'organsku' hranu, da ne idu kod doktora nego kod vracara i travara, i tako to... Tako cete najbolje doprineti covecanstvu, a ja cu se zaloziti da svi dobijete grupnu Darvinovu nagradu.

...
(sprocut autoriteta)

I onda dodjes do raskrsnice na kojoj, hteo ili ne hteo, moras da odaberes kom ces autoritetu verovati. Sa jedne strane imas one koji su proveli decenije uceci, istrazivajuci, testirajuci i dokazivajuci svoje tvrdnje, a sa druge strane imas nekog ko je izvukao neku teoriju iz svog dupeta i tvrdi da ga nista ne moze ubediti u suprotno, i sad sakuplja publicitet tvrdeci nesto za sta nema ni trunke dokaza. I, kao sto gore rekoh, ti biraj, hoces verovati jednom Normanu Borlagu ili jednom Nikoli Aleksicu? Ne bih da vredjam, al' onaj ko tog drugog izabere za autoritet je, vrlo blago receno, idiot.

...
(sprocut zdrave hrane)

Nego, cek prvo da definisemo sta je to zdrava hrana. Je l' to po 'naski' - zdrava hrana je hrana koja nije hibridizirana ili genetski modifikovana? If so, moram da te razocaram, 99.9% onoga sto jedes ne potpada pod tu kategoriju. Je l' volis banane? Ako volis, znaj da nikada u zivotu nisi pojela organsku bananu jer ista - o cuda - ne postoji. Tzv. organska banana (as nature has intended) je duplo manja od regularnih banana i NIJE slatka, nema cak ni isti miris. Isto vazi i za grejpfrut, i za mnoge, mnoge druge kulture. Recimo vec 50 godina niko na svetu, van laboratorija, nije video nehibridni kukuruz.

Ili je 'zdrava hrana' ono sto se ne proizvodi na velikim farmama, nego nesto sto seljak sprcka u svojoj tri-ara leji i onda rucno ubere? If so, je l' treba da te podsetim kako 'nas' prosecan seljak, sa nula znanja o agrotehnici, uzgaja vocke i povrcke? Recimo proizvoljno nalije par litara rastvora plavog kamena preko patlidzana (jes' ko je pa jos umr'o od trovanja bakar sulfatom). Ili koristi 'prirodno djubrivo' iz septicke jame (tzv. night soiling)? To nije zdrava hrana, iako se za takvu izdaje, a svakako nije zdravija od testirane i po striktnim regulacijama proizvedene GM hrane.

...
(sprocut zlog krupnog kapitala)

A kad pa to nije bio povezan krupni kapital? Jok, ja cu u svojoj garazi da sklepam nuklearni akcelerator, Zika ce da napravi MRI skener u svojoj stolarskoj radionici a Laza ce da napravi vakcinu protiv raka u svojoj kuhinji. Normalno da je povezan krupni kapital, bez kapitala nema nicega od ovog. Zasto mora po default-u da krupni kapital bude nesto lose? Pa majku mu, ovo mesto gde iznosite ove teorije zavere ti je omogucio krupni kapital. Jok, neko iz cistog altruizma porinuo hiljade kilometara optike ispod Atlantika, a te kablove su iz opste humanosti napravili radnici i rudari koji su kopali rudu za doticne materijale na masinama koje su pale s neba. Money makes the world go round!

Sta je tu strasno? Svako ima svoj interes, mi da dobijemo produkte, naucnici da dobiju grantove a kapitalisti da to unovce. Je l' to mora da bude a priori lose? Pa ko mislis da sedi u upravnim odborima tih kompanija, sve sami Hitleri, Staljini, Idi Amini i Slobe, pa nemaju sta pametnije da smisljaju nego gledaju kako da sto vise ljudi pobiju da bi zaradili neke pare? Jesi svesna da je takav pristup klinicka definicija paranoje?

Je l' ti zaista mislis da je vecina ljudi pokvareno do srzi i da bi uradili sve za neke pare? Jer to je preduslov za tvrdnju da farmaceutska industrija hoce da te otruje. Pa nije neka tamo farmaceutska kompanija bog pa da moze da radi sta hoce. Znas ti koliko ljudi ima u lancu od istrazivanja do finalne prodaje nekog leka? Od samih naucnika, preko raznih regulatornih tela i samih drzava pa na kraju sve do apotekara koji prodaje i lekara koji prepisuje neki lek. I ti tvrdis da su bas svi oni korumpirani i gramzivi i da bi uradili sve za pare, jer da samo jedna karika pukne nema celog lanca? Da li bi ti plasirala neki lek za koji znas da je otrov za bilo koje pare? Ne bi? Zasto onda mislis da bi to drugi ucinili? Jebote, jesam ja jedini ovde koji polaze nadu u ljudsku rasu i ko je spreman da tvrdi da je ogromna vecina ljudi dobrodusno i posteno? Vi se toboz' borite za dobrobit coveka a istog tog coveka iz dna duse prezirete. E to je ono sto je strasno, a ne krupni kapital i multikompanije.

...
(sprocut toga cije interese stitim te za koga radim)

Za sebe prvenstveno. Nisu mi ni farmacija ni proizvodnja hrane bliski tako da nemam razloga ikoga da branim iz interesa, cak mi ni profesionalno nisu bliske grane, al' ne mogu da shvatim kako mogu naizgled razumni ljudi da tako lako potpadaju pod propagandu raznoraznih attention seeker-a i slicnih sarlatana. Da se to odrazava samo na njih, ni po muke, al' ja ovoliko kicim i skicim zato sto se sutra moze zadesiti da mene, ili meni bliske osobe leci neka osoba koja veruje u ove gluposti, ili da mi kucu projektuje 'alternativni arhitekta', ili da mi automobil projektuje `alternativni inzenjer`, ili da mi obracun u banci vrsi `alternativni ekonomista`...

Ne znam za vas, al' ja iz nekih apsolutno iracionalnih razloga volim ljudsku rasu, i mrsko mi je da gledam kako razni alternativni kreteni, teoreticari zavere i slicni bukaci hoce da istu unazade.

...

'fala vi ga na paznji. Ja bih inace voleo da krene opet da se proizvodi samo tzv. organska hrana - ovi sto za istom kukaju najcesce nisu dovoljno obrazovani i informisani, a to implicira low paying jobs, a organska hrana koooooosta oho-ho - prvo ce ti da pocrkaju od gladi. Jedino mi zao sto ce u tom slucaju i milioni drugih u nerazvijenim podrucijima, kojima se nece ni ponuditi GM opcija, da stradaju ni krivi ni duzni ali dobro sad, nisam ja taj koji zagovara da nekoliko milijardi ljudi treba da pocrka od gladi da bi paranoicna gospoda mogla da uziva u svom organskom paradajzu. Vec ima tamo na Politiki jedan sto tvrdi da je ljudska rasa nesto najgore sto je zadesilo ovu planetu :wacko:

Edited by incognito, 08 September 2011 - 22:17.

#19 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 09 September 2011 - 09:31

zanimljiva reakcija elite: "vi ste idioti, ne znate da je to za vase dobro, da ne umrete od gladi".
Ovu glupost slusamo vec odavno, dok svet tone....

Fundamental Weaknesses of the Concept
  • Imprecise Technology—A genetic engineer moves genes from one organism to another. A gene can be cut precisely from the DNA of an organism, but the insertion into the DNA of the target organism is basically random. As a consequence, there is a risk that it may disrupt the functioning of other genes essential to the life of that organism. (Bergelson 1998)
    Posted Image
  • Side Effects—Genetic engineering is like performing heart surgery with a shovel. Scientists do not yet understand living systems completely enough to perform DNA surgery without creating mutations which could be harmful to the environment and our health. They are experimenting with very delicate, yet powerful forces of nature, without full knowledge of the repercussions. (Washington Times 1997, The Village Voice 1998)
    Posted Image
  • Widespread Crop Failure—Genetic engineers intend to profit by patenting genetically engineered seeds. This means that, when a farmer plants genetically engineered seeds, all the seeds have identical genetic structure. As a result, if a fungus, a virus, or a pest develops which can attack this particular crop, there could be widespread crop failure. (Robinson 1996)
    Posted Image
  • Threatens Our Entire Food Supply—Insects, birds, and wind can carry genetically altered seeds into neighboring fields and beyond. Pollen from transgenic plants can cross-pollinate with genetically natural crops and wild relatives. All crops, organic and non-organic, are vulnerable to contamination from cross-pollinatation. (Emberlin et al 1999)

http://www.safe-food...ue/dangers.html

#20 bojant

bojant
  • Members
  • 4,523 posts

Posted 10 September 2011 - 14:32

zanimljiva reakcija elite: "vi ste idioti, ne znate da je to za vase dobro, da ne umrete od gladi".

ko je elita :)
ne mislim da su ljudi koji ne zele da jede geneticki modifikovanu hranu idioti i da ne znaju sta je dobro za njih, imaju potpuno pravo da budu skepticni i da koriste druge izvore prehranjivanja
smatram da su bezobrazni jer drugim ljudima onemogucuju da se prehrane koristeci pristupacnu hranu i pod izgovorom da se brinu za njih cine zlo.

Fundamental Weaknesses of the Concept

• Imprecise Technology—A genetic engineer moves genes from one organism to another. A gene can be cut precisely from the DNA of an organism, but the insertion into the DNA of the target organism is basically random. As a consequence, there is a risk that it may disrupt the functioning of other genes essential to the life of that organism. (Bergelson 1998)
    Posted Image
  • Side Effects—Genetic engineering is like performing heart surgery with a shovel. Scientists do not yet understand living systems completely enough to perform DNA surgery without creating mutations which could be harmful to the environment and our health. They are experimenting with very delicate, yet powerful forces of nature, without full knowledge of the repercussions. (Washington Times 1997, The Village Voice 1998)
    Posted Image
  • Widespread Crop Failure—Genetic engineers intend to profit by patenting genetically engineered seeds. This means that, when a farmer plants genetically engineered seeds, all the seeds have identical genetic structure. As a result, if a fungus, a virus, or a pest develops which can attack this particular crop, there could be widespread crop failure. (Robinson 1996)
    Posted Image
  • Threatens Our Entire Food Supply—Insects, birds, and wind can carry genetically altered seeds into neighboring fields and beyond. Pollen from transgenic plants can cross-pollinate with genetically natural crops and wild relatives. All crops, organic and non-organic, are vulnerable to contamination from cross-pollinatation. (Emberlin et al 1999)

http://www.safe-food...ue/dangers.html

prvo, kao sto je vec napomenuto, treba da se raspitas kakva je hrana vec u opticaju.
drugo, svi clanci su preko 10 godina stari, zar ne mislis da smo malo napredovali od tada
trece, sto se tice samih stavki
- side effect - ne znam za stvari koja ih nema, ali svidja mi se poredjenje, kao da se izvodi operacija na srcu lopatom. Dakle ako je pacijent u zivotnoj opasnosti i nema mu spasa, ne postoji bolja tehnologija, naravno da treba pokusati i lopatom pomoci
- widespread crop failure - ukoliko pratis ove stvari znao bi da je ovo vec uveliko postojeci fenomen. Farmeri su sadili vrste i podvrste biljaka koje su u stanju da najvise uspeju na datom podrucju i na taj nacin stvorili identicnost koja ima sve mane koje su navedene u ovoj stavci. Geneticki inzenjering bi u ovom slucaju mogao i da dovede do potrebne raznovrsnosti kako bi se odredjene kulture spasile

#21 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 10 September 2011 - 17:57

smatram da su bezobrazni jer drugim ljudima onemogucuju da se prehrane koristeci pristupacnu hranu i pod izgovorom da se brinu za njih cine zlo.

Upravo taj bezobrazluk ih cini idiotima.

Edited by st.maurice, 10 September 2011 - 17:58.

#22 Sapunar

Sapunar
  • Banned
  • 2,066 posts

Posted 14 September 2011 - 12:26

evo, jos malo o opasnostima, posto vidim da su mnogima vazniji psi i macke od ljudi

http://www.foodconsumer.org/newsite/mobile/Safety/gmo/gm_foods_children_3002100732.html

Excerpted from Jeffrey M. Smith’s Genetic Roulette: The Documented Health Risks of Genetically Engineered Foods

“Swapping genes between organisms can produce unknown toxic effects and allergies that are most likely to affect children.” —Vyvyan Howard, expert in infant toxico-pathology at Liverpool University Hospital, United Kingdom

Changes in nutrition have a greater impact on the structure and functioning of young, fast-growing bodies. More of the food is converted to build organs and tissues, whereas adults convert more to energy and store this as fat.

The UK Royal Society said that genetic modification “could lead to unpredicted harmful changes in the nutritional state of foods” and recommended that potential health effects of GM foods be rigorously researched before being fed to pregnant or breast-feeding women and babies.” Epidemiologist Eric Brunner said that “small changes to the nutritional content might have effects on infant bowel function.”

#23 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 14 September 2011 - 15:44

evo, jos malo o opasnostima, posto vidim da su mnogima vazniji psi i macke od ljudi

could... potential... might...

Ovde se negde vracamo na to da je pola Srbije funkcionalno nepismeno, jer kroz tu pricu o ishrani macora ljudi su pokusali da objasne sta mi jedemo (a da nije zlikovacka GM) i sta ti ustvari smatras normalnom i bezopasnom hranom. Citirano ima veze samo sa strahovima, ne i realnim svetom i milionima koji jedu tu hranu i nije im nista.

Mogao bi i da odgovoris na pitanje sa kojim pravom ti nekome zabranjujes sta ce da jede?

Edited by st.maurice, 14 September 2011 - 18:38.

#24 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 14 September 2011 - 20:55

The Documented

Kako da ne.

A slučajno ili namerno, prenebegnuo si jednu suštinu:

recommended that potential health effects of GM foods be rigorously researched before being fed to pregnant or breast-feeding women and babies.

#25 tomkeus

tomkeus
  • Members
  • 681 posts

Posted 16 September 2011 - 16:37

Uvek mi je zanimljivo kako ove anti-GMO junoše nikako da zapaze da hrana koju smo jeli pre genetskog inženjeringa i sama genetski modifikovana i da nikada nije testirana. Argument da ona ne može biti opasna zato što su naši preci evoluirali da jedu tu hranu ne stoji, zato što je skoro svaka biljna i životinjska vrsta koju danas koristimo, nastala u poslednjih par hiljada godina i nije ni nalik onima iz vremena pre nego što su ljudi počeli da se igraju veštačke selekcije i ukrštanja.

Dakle, imamo dve vrste genetski modifikovane hrane:

1) Jedna, koja je nastala veštačkom selekcijom i ukrštanjem - manje više, slepi trial i error: ne znamo koji su geni uključeni u proces, ne znamo ništa o proteinima i hemijskim promenama koje su se desile
2) Druga, koja je nastala genetskim inženjeringom - gde se tačno zna koji geni su uključeni u proces i za koje proteine i enzime su ti geni odgovorni

Vrsta 1 nikada nije pobudila nikakvu sumnju ni kod koga i kompletno indisriminišuće je prihvaćena u ljudsku ishranu do tog nivoa da čini skoro 100% onoga što jedemo. Vrsta 2 iz nekog razloga izaziva histeriju, iako za razliku od vrste 1, ima proces genetski modifikacije koji je predvidljiv i poznat, a posle toga prolazi rigorozne provere i do dana današnjeg nema ni jedne peer-reviewed publikacije koja pokazuje da je vrsta 2 opasnija po zdravlje od vrste 1.

Edited by tomkeus, 16 September 2011 - 16:40.

#26 Dragan.

Dragan.
  • Members
  • 336 posts

Posted 20 September 2011 - 00:09

http://www.slobodnae...cle/825607.html

Apsolutno najdetaljnije objasnjeno sa svim mogucim pitanjima o GM hrani. Ja sam Protiv eksperimentisanja, ali trenutno u svetu nema drugog izlaza ako ne zelimo novi svetski rat. Bez GM hrane ovakvo stanje privrede i drustva u celom svetu bilo bi neodrzivo. Po pitanju svega sam dosta stedljiv i obazriv i realan u nekim stvarima. Meni je smesno kad sam otisao kod brata, renovirao je stan, stavio hodromasaznu kadu, masinu za sudove, onaj secko na struju u sudoperu, brdo sijalica nekih po stanu zbog efekta, i gledamo nesto u vezi nuklearki, a on kaze: boze, da li ovaj svet ima pameti, pa ja bih odmah zatvorio nuklearne elektrane :-)
Toliko i o ljudima koji su protiv GM hrane. Ima sigurno neke posledice, alergeni i slicno, ali niko ne pominje koliko je stetnije bilo veliko prskanje pre toga.

Ja se mnogo vise plasim aditiva, nekvalitetne hrane poput suhomesnatih proizvoda, Pangazius fileta soma koji je samo kod nas popularan i niko se ne pita zasto mu je tolika cena.
Ljudi ne znaju ni da uveliko koriste "MASINSKI OTKOSENO MESO" u svim suhomesnatim proizvodima, a treba da misle o GM hrani.

MASINSKI OTKOSENO MESO:
Pile se naravno masinski cerupa od perja, tako ogoljeno ide u amonijak kako bi se unistili svi bacili. Zbog nesnosnog smrada ono je neupotrebljivo tako. Ide u masinu za mlevenje gde se melje sve sa sitnim kostima, krestom i onim stvarima koje nikada ne bi pojeli. Jakim aditivima vraca se ukus piletine, zbog amonijaka, a sve sitne kosti, hrskavica i sl, jakim presama i preparatima za razlaganje dovode se u stanje kase. Uz jako lepe boje dobija se nesto poput sladoleda koje zatim ide u sve moguce proizvode od pastete, virski parizera, sunki, nema ga samo u celim mesnim komadima, koji su skuplji, ali su i oni puni aditiva.

MARGARIN:
Najvise kancerogen proizvod ikada smisljen. A svi gledaju Zeljka Joksimovica kako ga sa vitaminima uvaljuje deci. Jedete ga u tortama, slatkisima, lisnatom testu, margarin je ustvari posni kackavalj, svuda ga ima. Procitajte nesto o njemu:
http://www.bebac.com....php/t1350.html

Pangazius somovina:

http://www.klubzdrav...obra-za-srbiju-

Sad mi recite nesto o vasem jelovniku i uticaju GM soje na vasu ishranu u odnosu na sve ovo sto sam naveo.

GM hrana je vec u Srbiji, ko kupuje kod Matijevica to je lepo istaknuto i na proizvodu (pogledaj znak na dnu, isti stoji i na radnji):

Posted Image

#27 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 20 September 2011 - 02:01

GM hrana je vec u Srbiji, ko kupuje kod Matijevica to je lepo istaknuto i na proizvodu (pogledaj znak na dnu, isti stoji i na radnji):

Umm, excusez-moi, kakve veze ima Codex Alimetarius i HACCP standard sa GM hranom? :unsure:

#28 Dragan.

Dragan.
  • Members
  • 336 posts

Posted 20 September 2011 - 09:32

Umm, excusez-moi, kakve veze ima Codex Alimetarius i HACCP standard sa GM hranom? :unsure:

Codex Alimentarius је скуп правила за регулацију пољопривреде и потпуну контролу хране од семена до коначног производа.

• Под Codex-ом више није потребно обележавати животиње које су генетски модификоване, што је до сада било обавезно. На тај начин ће се животиње укрштати и тиме ће се уништити природни потенцијал постојећих раса, што је и циљ Codex-а.
  • Сво поврће и семе ће бити изложено зрачењу. Тренутно се то ради само код семења и поврћа које је дуго у транспорту, како би остало свеже што дуже. Под Codex- ом ће то бити обавезно за сво поврће, семе, животиње и месо.

#29 Dragan.

Dragan.
  • Members
  • 336 posts

Posted 20 September 2011 - 09:51

http://www.infomreza.../#axzz1YTrlNM8g

#30 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 20 September 2011 - 14:12

(Ovo je ispao duzi post nego sto sam planirao, pa koga mrzi da cita sitno stivo moze odmah da skoci dole posle --- gde direktno odgovaram Draganu.)

Jooooj, ljudi, pa nemojte da se brukate i da ponavljate reci onog ordinarnog idiJota i tupdzije Nikole Aleksica koji bi trebalo, da je ova drzava iole normalna, da bude gonjen po sluzbenoj duznosti zbog izazivanja panike i blatantnog klevetanja te da dzedzi iza resetaka pa da sabraci lazovima i lopovima prodaje svoje teorije izvucene iz debelog creva... Umesto sto citate sta vam isti 'prevodi', u najboljem maniru 'novinara' Treceg Oka, lepo skoknite na oficijelni sajt pa procitajte Codex Alimentarius standarde - recimo u ovom slucaju procitajte: CAC/RCP 1-1969 - General Principles of Food Hygiene (Rev. 4-2003) posto je to ono sto pise na etiketi pa onda lepo pismeni ljudi mogu da pogledaju o chem je rec. Sad nadjite gde se u doticnom standardu i pominje GM hrana, narocito oznacavanje iste i odmah cu da pojedem svoju tastaturu, misa, monitor i da vam popusim pride.

Daj bre, kako mozete uopste da nasedate na takve idiotluke kojima vas kljukaju besposlene neznalice? Znam ja da je ukljuciti sivu masu ponekad tesko i da smo svi manje ili vise lenji pa volimo da nam neko drugi sve sazvace, al' ako vi verujete svemu sto cujete, il' jos gore procitate na Internetu, imam i kamion cigala i jednopilonski most iznad Ade da vam prodam. Codex Alimentarius je skup standarda donesen od Codex Alimentarius komisije (koja, uzgred, postoji od 1963-e i cije standarde smo i ranije delom ili u celosti postovali) unutar Svetske zdravstvene organizacije (ogranak UN), a koji se odnosi na to kako se hrana proizvodi, obradjuje, distribuira i skladisti - nista vise, i nista manje od toga. Ako zelis da izvezes svoju hranu u vecinu normalnih UN zemalja moras postovati date standarde. Ranije su sve drzave slusale preporuke CA komisije i delove toga gurale u svoje zakone i standarde pa je bilo nezgodno globalno izvoziti hranu jer je svaka drzava, a naravno da bi zastitila sopstvenu prehrambenu industriju, dodavala dodatne uslove ili ignorisala neke procedure za koje jos uvek nije bila tehnicki spremna (u nasem slucaju razni JUS-ovi). EU je u nacelu prihvatila HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point, sto je esencijalno ono sto CAC/RCP 1-1969 propisuje) kao osnovni standard i da bi od 2010-e (if I remember correctly) uopste mogli da izvozite hranu u EU moracete postovati te standarde. Otud i etiketa. Ko misli da to ima veze sa GM hranom, blago receno gaji iluzije o svojoj adekvatnosti.

Stavise, neki od Codex Alimentarius standarda (koji se ovde i ne pominju, niti primenjuju, pa nisu ni relevantni) propisuju da je obavezno da se uz GM hranu (sirovina ili preradjevina) dostavi i kompletna detaljna dokumentacija o genetskim izmenama, testiranjima, upotrebi, zakljuccima i tako to - maltene pasos hrane gde je zapisano sve od a do sh kako je proizvedena. Pa zbog toga su kukali i cvileli americki (i brazilski, i jos po koji) proizvodjaci hrane jerbo istrazivanja pokazuju da ce ljudi (zaplaseni budalama poput Nikole Aleksica, a budala 'fala bogu nikad manjkalo nije) radije odabrati non-GM hranu, a da ce drzave koje jure jeftin populizam istu zabraniti istu cak i u prenesenom znacenju (e.g. kobasice od svinja koje su tovljene GM sojom) - sto po CA standardu moraju da navedu na pratecoj dokumentaciji. Ne verujete? Izvol'te, crno na belo:

* Ovo je ahead of time, sem u laboratorijama ne postoje direktno genetski modifikovane zivotinje, ali kad/ako budu postojale ovo ce biti standardi.

I to nije sve - pored toga da se po CA standardima mora znati sve o hrani (jedino fali od podataka da l' se krava od koje se hamburger pravi zvala Sarulja il' Nevenka), CA standardi, nasuprot trabunjanjima ovih skermongera koje treba maljem utuci, propisuju da se mora naznaciti krajnjem kupcu da li je rec o GM hrani, u delu ili celosti. Ne verujete? Citiram delove CODEX STAN 1-1985 - General Standard for the Labelling of Prepackaged Foods:

• 3.1 Prepackaged food shall not be described or presented on any label or in any labeling in a manner that is false, misleading or deceptive or is likely to create an erroneous impression regarding its character in any respect.
  • 3.2 Prepackaged food shall not be described or presented on any label or in any labeling by words, pictorial or other devices which refer to or are suggestive either directly or indirectly, of any other product with which such food might be confused, or in such a manner as to lead the purchaser or consumer to suppose that the food is connected with such other product.
  • 4.1.1 The name shall indicate the true nature of the food and normally be specific and not generic:
  • 4.1.1.1 Where a name or names have been established for a food in a Codex standard, at least one of these names shall be used.
  • 4.1.1.2 In other cases, the name prescribed by national legislation shall be used. (Drzava odredjuje da li eksplicitno treba da stoji da je nesto GM-based ili ne, a ne CA standardi)
  • 4.2.2 The presence in any food or food ingredients obtained through biotechnology of an allergen transferred from any of the products listed in Section 4.2.1.4 shall be declared. (Cak i da drzava ne propise, ako je rec o alergenima mora se navesti!)

Pogledati jos i CAC/GL 1-1979 - General Guidelines on Claims, CAC/GL 23-1997 - Guidelines for Use of Nutrition and Health Claims i CAC/GL 32-1999 - Guidelines for the Production, Processing, Labelling and Marketing of Organically Produced Foods - za dodatne detalje oko oznacavanja hrane.

---

A sad da pokrijem specificno Draganove crtice:

- Под Codex-ом више није потребно обележавати животиње које су генетски модификоване, што је до сада било обавезно. На тај начин ће се животиње укрштати и тиме ће се уништити природни потенцијал постојећих раса, што је и циљ Codex-а.

Kao sto vec rekoh, ne postoje, i jos jednom NE POSTOJE genetski modifikovane zivotinje van laboratorija. A oko labelovanja, ako vam i nakon svega sto sam napisao, citirao i linkovao nije jasno - nema vam pomoci!

- Сво поврће и семе ће бити изложено зрачењу. Тренутно се то ради само код семења и поврћа које је дуго у транспорту, како би остало свеже што дуже. Под Codex- ом ће то бити обавезно за сво поврће, семе, животиње и месо.

Prvo, ovo nema veze sa GM hranom pa ne znam zasto si to citirao, a drugo - to je kako mali Perica zamislja svet oko sebe. Ova gore recenica je takva laz da me prosto sramota da je uopste i citiram, let alone objasnjavam koliko nema veze sa zivotom (zracenje skracuje svezinu povrca, za pocetak). Zracenje je najefikasniji nacin da se pobiju mikroorganizmi (bakterije, gljivice i tako to) koji se mogu isporuciti uz hranu - da su one krastavce/klice/sta je vec bilo odgovorno za silna trovanja Eserihijom Koli pre koji mesec - proturili kroz sterilizaciju zracenjem, guess what - niko se ne bi otrovao. Isto se primenjuje vise od 50 godina sa ili bez CA i nigde CA ne navodi da se hrana mora sterilizovati zracenjem. Zracenjem se bombarduje i razara DNK datih zivotinja mikroskopskih, pa samim tim se pobiju iste - problem je naravno sto doticno moze da rasturi i same aminokiseline i proteine u hrani pa da hrana izgubi svoj ukus. Zato je zracenje preporuceno kao metod sterilizacije u situacijama gde je primenjivo, odnosno gde ne bi upropastilo ukus, sastav ili namenu hrane.

Ko zeli da vidi sta CA ima da kaze na temu sterilizacije zracenjem, umesto da slusa vec verifikovanog pretendenta za kosulju koja se kopca na ledja, Nikolu Aleksica, moze da lepo i kulturno procita: CODEX STAN 106-1983 - General Standard for Irradiated Foods (samo mali citat: The irradiation of food is justified only when it fulfils a technological requirement and/or is beneficial for the protection of consumer health. It should not be used as a substitute for good hygienic and good manufacturing practices or good agricultural practices.), CODEX STAN 231-2001 - General Codex Methods for the Detection of Irradiated Foods i CAC/RCP 19-1979 - Code of Practice for Radiation Processing of Food

E sad, ako vas mrzi da citate i mislite svojom glavom, a vi verujte na rec ordinarnom lunatiku Nikoli Aleksicu (i slicnima) koga proganjaju vanzemaljci i zaprasuju Amerikanci iz neobelezenih aviona:

Spoiler

I da se samocitiram na to:

O majko mila koji je taj Nikolic degen, a jos veci degeni su oni koji se primise onomad na njegovo trabunjanje o Codex Alimentarius-u :ph34r: Da l' bar malko ti zacrvene kad vide kakva im je neopevana gnjida krojila misljenje, i ne samo krojila nego ih ohrabrila da se i oni nadovezu na njegova maloumna naklapanja pa da i oni vezbaju evangelisanje paranoje pred mass auditorijumom? Ili, puj daleko bilo, neko jos veruje u to sta isti izvlaci zaracem iz dupeta i plasira kao intelektualno misljenje? :o

Aman ljudi, imate Internet, iskoristite ga da nesto naucite i procitate umesto sto samo fejsbukujete, forumasite i smejete smesnim klipovima na YT <_< Znam ja da je mozda previse za ocekivati od nacije koja se pre samo 10 godina krila od solarne eklipse, a pre samo par godina poverovala Dinkicu za akcije od 1000€, da sad naglo ukljuci mozak i obrazuje se, al' bar izrazite minimalnu ljudsku skepsu kad neko pocne da iznosi velike istine pa proverite njegove/njene tvrdnje pre nego sto ih uzmete zdravo za gotovo. Nije bas da smo nesto narocito radan narod pa da nemamo vremena da nesto i procitamo.