Jump to content


Photo
- - - - -

Zadnje vreme doslo ZVEZDA KRADE PA RASTURA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

Poll: zakon je strog: ZATVORSKA KAZNA JE OBAVEZNA (4 member(s) have cast votes)

Koliko godina robije će da dobiju krivci za krađu autorskih dela?

  1. 5 god (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  2. 5 god za svako delo, pa da se sve sabere na gomilu (1 votes [33.33%] - View)

    Percentage of vote: 33.33%

  3. manja uslovna, pa da im se zaboravi sve i oprosti za 7 dana (1 votes [33.33%] - View)

    Percentage of vote: 33.33%

  4. da budu odlikovani, nagrađeni i pozvani u žiri za izbor miss topless 2012 (1 votes [33.33%] - View)

    Percentage of vote: 33.33%

  5. my head hurts. what day is today? (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

Vote Guests cannot vote

#1 stella_artois

stella_artois
  • Members
  • 2 posts

Posted 04 September 2011 - 05:31

Krađa intelektualne svojine i autorskih prava

Ne može ni Pakom na svakoga šakom


Lopovski mentalitet novokomponovanih srpskih bogataša se ne zaustavlja ni pred međunarodnim kompanijama, kako pokazuje slučaj Crvene zvezde, niškog Pakoma i portala Sportal protiv američke produkcije Video Fenomen pred podmitljivim srpskim pravosuđem. Posle se ovdašnji zvaničnici čude što nas strane kompanije zaobilaze


Igor Milanović

Čikago je zbratimljen sa 25 gradova širom sveta. Sa Beogradom se pobratimio 2005, a već maja 2010. je iz srpske prestonice pozvan fudbalski klub Crvena zvezda da uzme učešća na internacionalnom kupu zvanom Chicago Sister Cities International Cup.

Zvezda je na ovom turniru pre glasila kao autsajder, budući da su na njemu učestvovali još i Legia iz Poljske i Pari Sen Žermen (PSG) iz Pariza. Pošto u Čikagu živi veliki broj Srba, od naših momaka se očekivalo da uspostave kontakt sa publikom, a po mogućstvu i sa loptom.

Čuda se, međutim, dešavaju, i to onda kada im se čovek najmanje nada. U finalu se Zvezda susrela sa PSG-om. Regularno vreme i produžeci su završeni bez pobednika, rezultatom 1-1, pa su izvođeni jedanaesterci. Jedan penal je francuski igrač promašio i Crvena zvezda neočekivano postade pobednik turnira. Intonirana je srpska himna, pucao je vatromet, a zvezdaši su pokupili pehar i ček od 100.000 dolara i otišli nazad za Beograd.

Menadžer sadržaja
O fudbalskom čudu su na drugom kraju sveta, u Srbiji, pisale sve novine, javljali su se izveštači i fotoreporteri, ali ni jedna televizija nije imala nikakav snimak utakmice i slavlja u Čikagu. Snimci, naravno, postoje, ali nisu besplatni ni za televizije u Srbiji.

Studio B
je tri dana pre finala emitovao kratak snimak sa susreta Crvena zvezda - Legia koji je prosto ukrao sa Youtubea, internet sajta koji omogućuje besplatno postavljanje, ali ne i skidanje video zapisa. Snimak je premontiran i zamuljan, neko je grafikom prekrio obeležja američke video produkcije Fakty Chicago i to je tako pušteno u etar. Ukradeni prilog su potpisali Miroslav Čorbić i montažer Nebojša Mitrović. Gradska televizija nije čak ni pomenula pravog vlasnika snimka.

Ono što može Studio B, umemo i mi, pomislili su vlasnici i direktori Pakom Grupe iz Niša i pribegli čitavom nizu krivičnih dela, privrednih prekršaja i povreda autorskih prava. Privatna produkcija iz Amerike Video Fenomen je na svojim sajtovima postavila nekoliko video snimaka sa utakmice u Čikagu kako bi Zvezdini navijači mogli da se dive uspehu svog tima. Jasno je bilo naznačeno da je gledanje dozvoljeno, ali ne i reemitovanje bez dozvole nosioca autorskih prava.

Pakom Grupu
ovo upozorenje nije obavezivalo. Nju su osnovali i na njenom čelu stoje sinovi bivšeg gradonačelnika Niša, još iz doba Miloševića, Dragoslava Pavlovića. Sveprisutna štetočina srpske politike Mlađan Dinkić im je lično 2009. uručio državne subvencije u visini od 125.000 evra kako bi Pakom u Srbiji uveo evropske standarde. Ovako politički i rodbinski potkovani, braća Pavlović su pomislila da su evropski standardi i bezočna krađa autorskim pravima zaštićenih dela. Na kraju krajeva, iza njih je stajala moćna Crvena zvezda. Još 2007. javnost je iz Pakom Grupe obaveštena kako će Crvena zvezda imati najbolja rešenja iz oblasti informacionih tehnologija. Koliko je najtrofejniji srpski klub Nišlijama platio za ovo zamajavanje ostaje službena tajna, ali je činjenica da po zvaničnom sajtu crveno-belih, koji održava Pakom, Zvezda od 2007. nije učestvovala ni na jednom važnijem fudbalskom događaju, jer nema odgovarajućih snimaka. Tek 2010. se pojavljuje loše montirani prilog iz Čikaga.

Gramziva i beskrupulozna ekipa iz Pakoma malo je krala sa Youtubea, malo više sa weddingvideology.com, sajta u vlasništvu produkcije Video Fenomen. Sklapajući tri odvojena video snimka oni su tako skarabudžili čudo u trajanju od 14 minuta i 30 sekundi izuzetno lošeg tehničkog kvaliteta. Ostavili su zaštitni žig, ali su izbacili uvodne špice produkcije, a prigodnu muziku su zamenili arlaukanjem pijanih navijača bez ikakvog sluha. Zatim su ovu brljotinu prikačili na Zvezdin sajt navodeći da sva autorska prava pripadaju Pakom Grupi.

Pravi vlasnik autorskih prava posle toga se obratio niškim piratima i poslao im - račun. Umesto da isplati nadoknadu za korišćenje tuđeg dela, Pakom Grupa potura nekog Dušana Ilića, "content menagera" (šta god to značilo, osim ako nije trebalo da piše kontejner menadžer) sajta Crvene zvezde, koji priznaje da su za potrebe prezentacije korišćena tuđa autorska dela. Istovremeno, Ilić odbija da plati bilo šta ili da makar skine piratsku tvorevinu. U Srbiji sve menadžer do menadžera, pa se tako Video Fenomenu samoinicijativno obratio i PR menadžer Crvene zvezde Marko Nikolovski i, priznajući da se neovlašćeno koriste tuđa autorska dela, zatražio da se povuče račun poslat serviseru Zvezdinog sajta - Pakom Grupi. Dakle, moćna Zvezda zaista punim kapacitetima stoji iza niških pirata.

I internet portal Sportal je zloupotrebio jedan snimak Video Fenomena da obogati svoje stranice. Direktor ovog portala Ognjen Rackov je takođe odbio da pošteno plati objavljivanje zaštićenog autorskog dela, izgovarajući se da je sporne materijale dobio od Crvene zvezde. Ipak, Sportal je brže bolje uklonio snimke. Pošto su videli da sa srpskim lopovima ne može drugačije, pravni zastupnici Video Fenomena podneli su niz prijava i odštetnih zahteva protiv odgovornih lica - Vladana Lukića, Dejana Pavlovića i Ognjena Rackova. Za neka od dela za koja su podnete krivične prijave predviđene su i zatvorske kazne u trajanju do pet godina. Tako su Amerikanci dobili i retku priliku da se pobliže upoznaju sa korumpiranim i krajnje nesposobnim srpskim pravosuđem.

Postoji presedan
Zakon o autorskim pravima u svom članu 211. predviđa mogućnost za sudsko obezbeđivanje dokaza i pre pokretanja tužbe. Pod ovim se podrazumeva "pregled prostorija, knjiga, dokumenata, baza podataka i dr., kao i zaplena dokumenata i predmeta kojima je povreda izvršena..." Ovakvo zakonsko rešenje ima smisla, budući da se njime onemogućuje da pirat uništi dokazni materijal. Sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Milosava Jovanović, kojoj je dostavljen zahtev Video Fenomena za obezbeđenjem dokaza, o ovome pismeno obaveštava Pakom Grupu, usput pitajući da li se oni slažu sa tim da sud protiv njih prikupi dokaze!? Pakom Grupa, naravno, izražava neslaganje, ali sigurnosti radi uklanja sve sporne snimke.

Član 207. Zakona o autorskim pravima predviđa da je postupak po tužbi zbog povrede autorskih i srodnih prava - hitan. U srpskom pravosuđu je ovo veoma relativan pojam, posebno kada na optuženičkoj klupi treba da se nađe jedna Crvena zvezda.

Upravni odbor FK Crvena Zvezda je, naime, na svojoj 33. sednici izabrao Pravnu komisiju kluba koju čine: Dragan Milošević, zamenik predsednika Višeg suda u Beogradu, dr Goran Ilić, zamenik republičkog javnog tužioca, Zlatan Dimitrić, v.f. predsednika Privrednog suda u Beogradu, i Stevo Đuranović, sudija Upravnog suda u Beogradu.

Na stranu što se pred nosom ovako sastavljene Pravne komisije nesmetano odvijaju bezakonje i otimačina, postavlja se pitanje o mogućem sukobu interesa članova komisije. Na jednoj strani oni treba da brane interese kluba koji ih je postavio i podmazao, na drugoj da rešavaju u sporovima protiv tog istog kluba. Nije onda čudno što su se "hitni" postupci u ovom slučaju pretvorili u uspavanku.

U predmetu P440/2011 pred Višim sudom u Beogradu tužba protiv Crvene zvezde i Pakoma predata je još 11. marta 2011, koju je sudija Predrag Vasić dostavio tuženima na izjašnjavanje, a zatim zaboravio da tužiocu dostavi odgovor na tužbu i da zakaže bar jedno ročište. Pred istim sudom, ovoga puta u predmetu 1P429/11 protiv Sportala, tužba je predata 22. februara 2011, jedino ročište bilo je sredinom jula, a novo je zakazano tek za 25. novembar 2011. Prijava protiv Crvene zvezde i Pakoma Ktr-Vtk-120/2011 predata je 11. marta 2011. zameniku VJT Aleksandru Milosavljeviću, a ovaj ju je tri meseca kasnije prosledio MUP-u na proveru. Za sada, nikakvih rezultata. Ništa bolja nije ni situacija po tužbi protiv Sportala, zavedenoj u Višem tužilaštvu pod brojem Ktr-1847/2011 (zamenica VJT Aleksandra Minić) još 22. februara 2011. U međuvremenu je MUP tužilaštvu dostavio rezultate svoje provere, ali nadležna zamenica tužioca još uvek ne pokazuje nameru da se probudi iz zimskog sna, iako je već i leto na izmaku. Najdalje se stiglo u postupku pred već pominjanom sudijkom Milosavom Jovanović u Prvom osnovnom sudu, koji traje od 19. novembra 2010, a u kome je već i veštak predao svoje nalaze. Kolika bi mogla da bude vrednost spora za naknadu može da se izračuna iz nedavnog slučaja, kada je Aleksandar Tijanić najavio tužbu protiv TV Pinka, koji je bez odobrenja preuzeo i emitovao snimak u trajanju od 20 sekundi iz zemljotresom pogođenog Kraljeva. Tijanić je za ovo tražio nadoknadu od 20.000 evra, odnosno 1.000 evra po sekundi. Pakom je bez odobrenja emitovao 870 sekundi, a Sportal 120 sekundi. Ukupno oko 1.000 sekundi, odnosno milion evra. Visoka cifra je, međutim, razlog više da lopovi sa političkim pedigreom budu zaštićeni.

Kakvo "sportsko" društvo

Pakom Grupa, koja navodno ima 250 stručnjaka u više zemalja, sa Vladom Srbije potpisala je ugovor o opremanju škola računarima, vredan 11,4 miliona evra. Na otvaranju informatičkog centra u Nišu (vrednost investicije 3,5 miliona evra) na noge im 2009. dolazi Mlađan Dinkić. Otac vlasnika i osnivača Pakom Grupe Dragoslav Pavlović, bivši gradonačelnik Niša, danas je veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije.

Sportal d.o.o. iz Beograda je u kolu sa sličnim firmama iz sveta, koje su specijalizovane za vođenje internet sajtova o sportu usko povezanim sa sportskim kladionicama. Osim u Srbiji, grupa Sportal posluje i u Nemačkoj, Bugarskoj i u više afričkih zemalja. Iza celokupne mreže Sportal i sličnih sajtova stoji britansko-južnoafrička 365 Media Group, koja pripada BSkyB-u, kojemu je vlasnik ozloglašeni Rupert Mardok. Pomenutoj mreži pripadaju i sajtovi: BettingZone, WSOP, Betting, Poker, Casino, Bingo, Oddschecker, Casino Checker, Poker Checker, Free Bets, Premier League Betting... Domaći Sportal d.o.o. voli da se hvali kako ima tesnu saradnju sa Crvenom zvezdom.

***

Prema ovome, izgleda da neko mora u zatvor. Što je i normalno. Zakon je jasan i strog. Propisuje isključivo zatvorske kazne: ne uslovne, ne 3 meseca, nego 5 god.

Šta li će da bude?