Jump to content


Photo
- - - - -

VAZNO:: Tražim oca :: Todorović Aleksandar :: rođen 10.04.1929 u Be


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
15 replies to this topic

#1 celtia

celtia
  • Members
  • 9 posts

Posted 13 August 2011 - 12:16

Dobar dan svima,

Ostavljam vam ovu poruku koja sadrži kratki životopis, s nadom da će mi pomoći pronaći rođenog oca.
Rođen sam 1960., i majka me ostavila dok sam bio beba od 2 nedelje. Proglašen sam kao "napušten", i odrastao sam u porodici koja me je prihvatila. Država mi je promenila ime i prezime.
Pre 3 nedelje, trebao mi je kompletan izvod iz matične knjige rođenih koji sadrži i očinstvo, da bih izvadio biometrijski pasoš. U svim dosadašnjim administrativnim obavezama (venčanje, lična karta, pasoš itd.), uvek sam dobivao jednostavni izvod sa imenom koje sam nosio od detinjstva. Otišao sam u Pariz po taj dokument, i tada sam imao iznenađenje!

Otkrio sam da je moj otac priznao očinstvo nada mnom 2 nedelje posle mog rođenja (kad me majka napustila) i da je stanovao u susedstvu. Iz radoznalosti sam otišao na tu adresu, gde je sada stambena zgrada, a tada je bio hotel. Sasvim slučajno pretražujući okolinu sam upoznao stariji par koji je stanovao na toj adresi u to vreme.
Taj susret je bio zapanjujuć : čim sam stigao, gospođa je rekla da me prepoznaje (!?) a kada sam joj objasnio razlog posete, zaplakala je : kaže da posve ličim na oca.
U to vreme, cela priča nije ostala nezapažena. Majka je navodno napustila hotel, a otac koji se vraćao nakon par dana odsustva (navodno je radio u nekoj pilani) tada je video da sam nestao. Pošto skoro nimalo nije poznavao francuski jezik, pokušavao je tokom dve godine da me pronađe uz pomoć velikog dela jugoslovenske dijaspore. O tome postoji trag u obliku prijave u policijskoj stanici. Sudeći po tim svedočanstvima, taj gospodin mi je objasnio da moj otac više nije vodio nikakav normalan život (toga se dobro sećaju) i da je na kraju odustao pošto je saznao da su državne službe proglasile da sam "napušten".
Te iste osobe su ga videle 2 ili 3 godine kasnije, i jedina ideja u glavi mu je bila da me pronađe i da me uzme pod svoje starateljstvo : očigledno je francuska Država odlučila da do toga nipošto ne dođe!

Moj otac se zove TODOROVIĆ Aleksandar, rođen 10 aprila 1929 u Beogradu. Nakon boravka u Francuskoj, najverovatnije se vratio u Srbiju (predpostavljam).
Ja sam rođen kao TODOROVIĆ Miodrag-Alexandre


Telefonirao sam i pisao raznim administrativnim upravama u Francuskoj, bez uspeha. Sreo sam se sa šefom Konzularnog Odela Srbije koji je obećao da će mi pomoći.
Takođe sam se obratio Ocu Slaviši (svešteniku SPC u Parizu), i pristao je da mi pomogne, iako sam odgajan kao katolik.
Nedavno sam pisao Gradonačelniku Beograda, Predsedniku Republike Srbije, kao i Patrijarhu Ireneju.

Teško mi je odrediti koliko će mi srpski činovnici moći i hteti pomoći u ovoj potrazi.

Nemam nikakav način da saznam da li je moj otac još živ. Predpostavljam da imam i rodbine u Srbiji. Ako je još živ, najveći poklon koji bih mu mogao dati bi bio naš susret. Voleo bih i da upoznam rodbinu i vlastite korene.

Zato bih voleo da pokrenem lanac solidarnosti među srpskom zajednicom u svetu ali i u Srbiji, kako bi se moja poruka prenela na što više mesta. Prvi korak je bio da upoznam srpsku zajednicu u Francuskoj koja je i prevela ovaj tekst (predpostavili ste da ne razumem srpski).

Isto tako, voljan sam da stupim u kontakt sa ljudima koji se razumeju u internet, kako bi eventualno napravili stranicu koja bi bila optimizovana za pretragu na svim poznatim pretraživačima i na više jezika, ako je tako nešto moguće.

Ne znam koliko ova moja inicijativa ima šanse da bude uspešna, ali vam pišem sve što mi je na srcu.

Unapred hvala.

#2 celtia

celtia
  • Members
  • 9 posts

Posted 05 September 2011 - 18:48

Dobar dan

Jel ima nekoga da mene pomogne ?

Trazim sada u cijelu srbiju.
Ako neko posna neki todorovic aleksandar, molim vas, javi te se preko PM.

Unapred Hvala

#3 Bite my shiny metal ass

Bite my shiny metal ass
  • Banned
  • 5,781 posts

Posted 05 September 2011 - 21:53

Zasto ne nazoves neki od maticnih ureda u Beogradu, obzirom da imas ime i prezime, te datum rodjenja. Mislim da nije veliki problem u maticnim knjigama pronaci osobu, i naravno saznati da li je ziva.

#4 Tale Surovi

Tale Surovi
  • Members
  • 363 posts

Posted 05 September 2011 - 22:03

Kakvi crni patrijarsi, predsednici, apeli preko Interneta i šta ja znam? Nećeš tako ništa uraditi.

Imaš sasvim dovoljno informacija za efikasnu pretragu. Imaš ime, prezime i datum rođenja. Na osnovu toga policija u Srbiji može vrlo lako doći do podataka o poslednjem prebivalištu te osobe. I to je to. E sad, kako privoleti srpski MUP da bude kooperativan, to je druga stvar, ali pretpostavljam da nije neizvodljiva.

Verovatno bi mnogo pomoglo da angažuješ advokata u Srbiji, on će mnogo lakše pronaći pravni put da dođeš do informacija koje ti trebaju.

#5 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 05 September 2011 - 23:01

Dobar dan

Jel ima nekoga da mene pomogne ?

Trazim sada u cijelu srbiju.
Ako neko posna neki todorovic aleksandar, molim vas, javi te se preko PM.

Unapred Hvala


možda ne bi bilo loše da ga potražiš preko biračkog spiska. Njegov JMBG bi trebalo da bude 1004929710*** (tri poslednje cifre ne mogu da znam). pokušaj preko nekog od beogradskih matičara, ili neke od policijskih stanica.

#6 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 05 September 2011 - 23:08

možda ne bi bilo loše da ga potražiš preko biračkog spiska. Njegov JMBG bi trebalo da bude 1004929710*** (tri poslednje cifre ne mogu da znam). pokušaj preko nekog od beogradskih matičara, ili neke od policijskih stanica.


10049297100**.....00 je pol kod osoba ženskog pola su ova dva broja "uglavnom" 50...(u 99% slučajeva je tako).

#7 kajzerica

kajzerica
  • Members
  • 136 posts

Posted 05 September 2011 - 23:16

Na spisku beogradske telefonije imaš tačno 55 osoba s imenom Aleksandar Todorović.

#8 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 05 September 2011 - 23:23

10049297100**.....00 je pol kod osoba ženskog pola su ova dva broja "uglavnom" 50...(u 99% slučajeva je tako).


nisi u pravu. poslednja nula (deseta cifra) je oznaka pola (0 muškarci, 5 žene). preostala tri broja trebalo bi da budu (koliko znam) redni broj matične knjige rodjenih. ni moja ćerka ni ja nemamo tu nulu o kojoj govoriš.

7 je oznaka za rodjenog u srbiji a 1 je oznaka za rodjenog u beogradu.


edit:
moja greška - bold: poslednji broj je kontrolni broj.

0 jeste za muškarce, 5 za žene.

više o JMBG.

Edited by Vesna, 05 September 2011 - 23:47.


#9 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 05 September 2011 - 23:45

Joj, ajd' ne zbunjujte coveka. Poslednje cetiri cifre su: <maticni broj (3)><kontrolni broj (1)>*, tj. struktura JMBG-a je: <DD><MM><GGG><RR><BBB><K>, gde se po automatizmu BBB delio na dve grupe - 000-499 za muskarce, i 500-999 za zene. Tako da bi iz navedenog primera JMBG izgledao 100492971<0-4>***, uopste ne mora da znaci da je deseta cifra nula - meni je deseta cifra 2.
* kontrolni broj se racuna na osnovu svih cifara po jednostavnoj formuli

S druge strane, ne bih se ja oslanjao na JMBG previse zato sto:
1) (RR) ne mora da bude 71 - znam osobe koje su 'rodjene' u Beogradu, a ispalo da su im se majke poradjale negde drugde pa su dobili drugaciji JMBG, a i gospodin je rodjen pre uvodjenja JMBG sistema i maticne regionalizacije pa je mnogim ljudima arbitrarno isti odredjen u skladu sa time da li je bilo dovoljno mesta ili ne.
2) Znam muskarce koji su dobili maticni broj veci od 499 zato sto oni koji su vodili maticne knjige nisu bili azurni pa se gomilao broj novorodjenih beba, a kako se maticni broj dobija na osnovu datuma unosa a ne datuma rodjenja nije bilo drugog izbora nego da ih po JMBG-u proglase za zene. Znam i obrnute primere, ali isti nastaju aljkavoscu i mogu se ispraviti.
3) Ovo prethodno se posebno odnosi na ljude rodjene pre 50 i neke kada su maticne knjige razbijene na regione (trebalo im je desetak godina da prevedu mess iz crkvenih knjiga)

Vece sanse su da se neko raspita u MUP-u ili Opstini, al' cenim da i za to postoji procedura oko zastite podataka i tako toga, tako da savet sa angazovanjem advokata ima najvece sanse za uspeh.

Edited by incognito, 05 September 2011 - 23:46.


#10 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 06 September 2011 - 08:03

Pa ne bi bilo loše da se objavi neka fotografija traženog. Po netu, u svim tiražnijim novinama, pa i preko pojedinih loklanih TV stanica. Naravno to košta i pitanje je da li traženik može podneti sve te troškova.
Nelogično mi je da 80-godišnji starac ima razloga da se krije.

#11 celtia

celtia
  • Members
  • 9 posts

Posted 16 September 2011 - 15:01

Dobar dan,

Imam jedno pitanje, znam da je njegov otac bio u zatvor u francuskoj kada ga je policija proterala u Srbiju.
Htela da znam, a li je moguce da je njegov otac bio u zatvoru u Srbiji ? (u Jugoslaviji u to doba)
I gde mogu dobiti te informacije ... Slao sam mail U MUP, niko nije me odgovorio !

Hvala

Edited by celtia, 16 September 2011 - 20:12.


#12 celtia

celtia
  • Members
  • 9 posts

Posted 21 September 2011 - 22:01

Poštovani čitaoci i posetioci,

U sklopu pokreta solidarnosti sa ciljem pronalaska nestale osobe, molimo vas da pročitate obaveštenje u nastavku teksta kao i PDF u prilogu. Ako mislite da nam možete pomoći, ljubazno vas molimo da nam se obratite putem foruma ili slanjem mejla na jednu od navedenih adresa.



Naš član foruma MiCHEL se nalazi usred mukotrpnog ali neophodnog procesa traganja za svojim precima, pošto je odrastao kao siroče. Naime, majka ga je ostavila još kao dojenče, a odhranila ga je socijalna služba Republike Francuske.
Tek nedavno je saznao da ga je otac tražio prvih godina života, pre nego što je morao odustati. Tadašnji zakon o zaštiti dece je potpuno onemogućavao pristup svim informacijama koje bi se odnosile na napušteno dete koje bi država zbrinula.
Pošto je ilegalno boravio u Francuskoj, Mišelov otac je na kraju morao da se vrati u SFRJ.

Do sada, osnovne činjenice o Mišelovom koje vam možemo dati su sledeće:


================================================== ==============================
Ime: Aleksandar TODOROVIĆ
Datum rođenja: 10 april 1929
Mesto rođenja: Beograd (opština nepoznata)
Ime oca : Miodrag Todorović
Ime majke : Cecilija Čerminova
(informacije prikupljene na osnovi francuskih policijskih zapisa, nema traga o jugoslovenskim dokumentima, JMBG-u, i sl.)
================================================== ==============================



Detalji o potrazi i rezultatima koje je donela do sada, nalaze se u priloženom PDF-u


Možete nam se obratiti direktno na ovoj temi na forumu
Možete nam poslati elektronsku poštu:
network@orlovi.com (odel za odnose sa javnošću udruženja Orlovi)
investigation@orlovi.com (e-sanduče specijalno otvoreno za ovu pretragu)


Unapred vam se zahvaljujemo na pomoći i saradnji.
Orlovi.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BIERNE, 21.IX.2011

Potraga za ocem: TODOROVIÆ Aleksandar, roðen 10 aprila 1929 u Beogradu

(roðen od oca TODOROVIÆ Miodraga i majke ÈERMINOVE Cecilije, njihova mesta i datumi
roðenja i smrti nepoznati)

UVOD:
U leto 1960, samo par dana nakon mog roðenja, majka me je ostavila kao siroèe. Sve do
1978 godine, kada sam postao punoletan, bio sam pod zaštitom francuske države.
Nedavno mi je za administrativne procedure potrebao kompletan izvod iz knjige roðenih,
tako da sam 21 juna 2011 otišao u glavnu opštinu u Pariz, da bih izvadio svu potrebnu
dokumentaciju.
Na moje veliko iznenaðenje, saznao sam da postoji dokument o priznanju oèinstva, kojeg je
moj otac potpisao samo par dana nakon mog roðenja (6 avgusta 1960), kao i da je moje
roðeno ime (Miodrag Aleksandar TODOROVIC) promenjeno 1976 godine u „Michel“, dok
sam ja uvek nosio samo ovo zadnje.
Služba za nezbrinutu decu „DDASS“ mi je govorila da su me roditelji potpuno napustili nakon
mog roðenja.
Iz znatiželje sam otišao na adresu koja je navedena kao ondašnje prebivalište mog oca. Tamo
sam sasvim sluèajno upoznao stariji par, koji je veæ živeo u komšiluku kada sam se rodio, i ti
ljudi su rekli da je poèetkom avgusta 1960 godine moja majka nestala ili otišla sa mnom, a da
su se oni, kao i mnoge druge porodice u komšiluku, pridružili pokušajima mog oca da me
pronaðe, ali bez uspeha. Starija gospoða je zaplakala, jer sam po njenim reèima „slika i
prilika svog oca, i da toliko lièim na njega da i sada u seæanju odlièno vidi njegovo lice“
Ta potraga je navodno trajala oko 2 godine, i urezala se u seæanju mnogih pripadnika
tadašnje mnogobrojne jugoslovenske zajednice u Ulici Sedaine u Parizu.
Nedavno me je socijalna služba za deèiju pomoæ obavestila da je sasvim normalno da je u
tom periodu bilo nemoguæe išta saznati o bebi koja bi veæ bila proglašena kao napuštena.

HRONOLOGIJA POTRAGE:
· Juli 2011
o Telefonski pozivi na više od 150 brojeva porodica Todoroviæ u Francuskoj
o Potraga za svedoèanstvima na podruèju bivšeg prebivališta mog oca


Po svim prilikama (podudarnost više svedoèanstava), otac me je tražio do
1962, zatim je nestao. Više osoba je reklo da je se vratio u Srbiju u periodu
1965-1970.
o Sastanak sa gðom. Radojeviæ, Konzulom Ambasade Srbije u Parizu. Ona je
stupila u kontakt sa MUP-om Srbije, i s njom sam u redovnom kontaktu.
Poteškoæa leži u èinjenici da je informatizacija podataka spora, i da su
mnoge matiène knjige još u fizièkom obliku, što podrazumeva da se mora
poznavati taèna opština roðenja osobe koja se traži.
o Kontakt sa Ocom Slavišom, sveštenikom SPC u Parizu. On se trudi da pogura
moju potragu na što više mesta.
o Apel za pomoæ na stranicama srpsko-francuskog kulturnog udruženja Orlovi
(www.orlovi.com). Njihovi èlanovi pokušavaju da pridobiju što više informacija
iz Srbije.
o Kontakt sa raznim administracijama u Francuskoj: Prefektura policije, državni
tužilac, sud, i u zadnje vreme Žandarmerija. Ovim putem sam saznao da je
moj otac uhapšen u Nici 23.IX.1969, i da ga je žandarmerija prebacila u KPD
„Santé“ u Parizu. Pronaðen je zatvorenièki broj i po njemu sam saznao da je
mom ocu suðeno 3. maja 1968.
· Avgust 2011
o Uspeo sam stupiti u kontakt sa advokatom koji je branio mog oca (još je živ na
današnji dan). Seæa se svog klijenta, i ganulo me je kad mi je rekao da je tada
pokušao da dobije informacije o meni, bez uspeha.
o Pisao sam i visokim dužnosnicima i liènostima u Srbiji: Predsedniku Tadiæu 2
puta, zatim gradonaèelniku Beograda, Patrijarhu Ireneju, i nedavno Princezi
Katarini.
o Uz pomoæ zajednice Orlovi, prikupili smo podatke o svim Todoroviæima iz
telefonskog imenika Srbije, i svima sam poslao pisma na engleskom jeziku uz
sintetièki prevod na srpskom (poslato na više od 200 kuænih adresa).
Do sada: nekoliko negativnih rezultata, i jedan pozitivan rezultat osoba koja
tvrdi da mi je stric, ali posle provere ispada da nije moguæe.
· Septembar 2011
o Nedavno je i Crveni Krst u Francuskoj prihvatio moju molbu: zajedno
sastavljamo dosje koji æe oni proslediti kolegama u Srbiji.

o Nekoliko starijih osoba srpskog porekla u Parizu pokušavaju da dobiju
informacije preko rodbine u Srbiji
o Poslali smo dokumentaciju i medijskim kuæama u Srbiji: da bi eventualna
potraga bila uspešnija, trebala bi mi slika oca, s kojom nažalost ne raspolažem.
REZULTATI DO SADA:
- Još nismo saznali za taènu opštinu roðenja mog oca, što bi bilo polazna taèka za
prikupljanje dodatnih informacija o mestu boravka, o tome da li je živ, itd., (uz pomoæ
JMBG)
- Smatramo da je moguænost da je moj otac još uvek živ ozbiljna: u nedavnom odgovoru
koje mi je poslalo srpsko Ministarstvo Unutrašnjih Poslova, stoji da mi oni ne mogu dati
podatke bez saglasnosti osobe o kojoj se radi!
- Za sada nismo dobili pozitivne odgovore od strane srspkih medija, uprkos mnogim
pismima.
- Pronašli smo detalje iz života mog oca iz perioda 1960-1968, ali ništa posle toga.
Naravno, pokušavamo i dalje da proširimo naša pretraživanja na internet, na staraèke
domove i zdravstvene ustanove u Srbiji (što je teško bez kontakta na licu mesta), ali se
pitamo i da li moj otac možda negde boravi kod rodbine (u sluèaju da je i dalje živ), npr. na
selu sa ogranièenim sredstvima komunikacije itd., i kako onda doæi do njega.
Unapred se zahvaljujem na svakoj pomoæi i savetima koje mi možete pružiti.
S poštovanjem
Michel.





#13 celtia

celtia
  • Members
  • 9 posts

Posted 30 September 2011 - 19:46

Dobar dan

Znamo da mu je otac ziv i da zivi u Srbiji ( mozda u Pancevo ), ali ne zivi sam.

Ziveo u Beogradu, ali srusili su zgradu, pa prebacili su njega na drugo mjesto, mozda u Pancevo.
Neznamo da li se nalazi u nekom starackom domu ili zivi kod nekoga.

Zato vam pisem ovo pismo, da li mozete nam pomoci ?

Molim vas da prosledite ovu poruku svim vašim prijateljima i poznanicima ako poznaju nekoga po prezimenu Todorović.
Pa javi te se na taj mail: investigation@orlovi.com

Stavila sam vam biografiju i pricu mog prijatelja na link.

http://orlovi-forum....Beograd-Srbija)

S postovanjem,

Hvala za vasu pomoc.

#14 celtia

celtia
  • Members
  • 9 posts

Posted 08 November 2011 - 19:14

Dobar dan

Nasa potraga ce biti u emiciji Sve Za Ljubav u cetvrtak 10 novembar u 21:00 na RTV PINK i RTV PINK PLUS.

Hvala u napred

S postovanjem

#15 celtia

celtia
  • Members
  • 9 posts

Posted 17 November 2011 - 07:52

Dobar dan,

Misel nije bio u emiciju, novinari su imali neke probleme.

Bice prvi deo ovaj cetvrtak na RTV PINK.

Ima novosti Posted Image

Nasa potraga je bila u POLITIKA i u Ilustranova POLITIKA

http://www.politika....sandara.sr.html


dobilismo Izvode iz Stari Grad.

Pozz

Attached Files