Jump to content


Photo

Dosta vise, Djelicu!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 Stari Grad

Stari Grad
  • Members
  • 3 posts

Posted 11 August 2011 - 04:49

Posle danasnje Djeliceve izjave u Blicu o restituciji u Srbiji, on vise nema sta da trazi ni u vladi, ni u skupstini, a bogami mozda ni u drzavi Srbiji. Mozda ne bi bilo lose da svoj nekadasnji veliki rejting i veliko znanje stavi na raspolaganje Francuzima, odakle je inace i dosao. Nije mi poznato sta on ima od kvalifikacija, ali sudeci po njegovim izjavama, nivo njegovog znanja ne prelazi prvu godinu ekonomije. On ili ne zna sta govori ili je toliko drzak da se u lice smeje celom narodu. Ne samo zbog restitucije, nego zbog citavog niza stvari koje su vezane za njegovu delatnost, od kako se pojavio u Srbiji pa do danas.

Gospodin Djelic ocigledno ne razlikuje pojmove restitucije i privatizacije ili, pak, namerno zeli da stvari zamagli i zapetlja. Da je on pravnik ili advokat i da je ziveo u Srbiji u vreme Broza, mislio bih da je dobro naucio skolu nekih starih advokata koji su govorili “ako zbog korupcije sudije ne mozes da resis spor kako je po zakonu, onda ga zapetljaj i produzi da sacekas bolja vremena”. Cak i ako je ekonomista po struci, morao bi da zna jednu ostvovnu stvar, a to je da je restitucija pravni institut, a privatizacija najobicnija prodaja, koja je kao ekonomska pojava poznata svakom trgovackom pomocniku.

Ono sto predmetni gospodin pokusava da provuce prilicno je providno - vraticemo u naturi sve sto je moguce vratiti, ali ono sto je dobilo nove vlasnike (a to je 90% stvari koje su vredele) putem privatizacije nece se moci vratiti jer bi to bila “nepravda” nanesena novim vlasnicima, a nepravda se ne moze resiti novom nepravdom. E, nece moci, gospodine Djelicu!!! Prva nepravda je nanesena ljudima koji su, ni krivi ni duzni, preko noci ostajali bez imovine kada su horde komunista, prvoboraca, partizana, osmo-ofanzivaca i drugog olosa ulazili u nase stanove, urlikajuci neke samo njima poznate pesme, i paleci nase parkete, praveci ognjista u sred stanova. Oduzimanje stanova stecenih od tih i takvih, stecenih na taj nacin ili, pak, kupljenih kroz jednu od tih vasih namestenih privatizacija, nije, gospodine Djelicu, nepravda. Vasi privatizacijski kupci su tacno znali sta kupuju i bili su svesni da sve sto dobijaju uglavnom prestavlja plen komunisticke otimacine i posleratne pljacke, a sto zemljisne knjige jasno i nedvosmisleno pokazuju. A i da nisu, zar im nije bilo sumnjivo da kupuju stvari za 5 centi koje vrede $1? Dete od 5 godina bi posumnjalo da tu nesto nije u redu.

Pravni princip, koji datira jos od rimskog prava (a vazi i danas) zabranjuje konvalidaciju i konverziju. Ne postoji protek vremena niti bilo kakav politicki ili bilo koji drugi dogadjaj koji moze svojinu, koja nije pravno stecena, da ucini pravnom. Za svaki promet neophodna je saglasnost dveju volja, koja, u konkretnom slucaju, nije postojala.

O kakvoj pravicnosti vi, gospodine Djelicu, pricate ? Jel’ to ona komunisticka pravicnost, cijeg idola - hohstaplera, lopova i kriminalca, skulpturu drzite u Skupstini? Da li je to pravicnost onih partizanskih oficira i podoficira koji su upadali u stanove Srba u Beogradu i gurali majku i dete u sobu i kuhinju, a uzimali predsoblje i ostale sobe za svoje oficire. Da li vi to pricate o onoj pravicnosti gde je vrsena ekspropriacija kuca i zemljista bez resenja o ekspropriaciji, uz prisustvo milicijskih snaga i buldozera, kada ste rusili u sred bela dana, a porodice u kucnim odorama izbacivali napolje? Da li je je to ona pravicnost kada su oficiri onog zlikovca Tita ubijali ljude u centru Beograda, bacali ih u kanalizaciju, a porodicu iseljavali u barake na obali Save, da bi oficiri i politicki funkcioneri mogli da se usele? Vase francusko drzavljanstvo, koje verovatno imate po domicilnim i medjunarodnim propisima, nece vam dati mogucnost da izbegnete odgovornost za sve ono sto ste radili i radite u Srbiji. Zasto ne izbacite Cecu Raznjatovic iz njene vile koja kosta milione i milione evra, pa u nju uselite sadasnje ljude iz policije i vojske, jer oni zaista obavljaju posteno svoj posao, a ta je vila kupljena parama stecenim samo i jedino kriminalom? Sa vase pozicije ste duzni da brinete o finansijama i dobrobiti Srbije, pa tako i o svakom objektu, a narocito o tome kako se i da li se sprovode zakoniski propisi o ispitivanju porekla imovine.

U Srbiji se pojavio jedan broj ljudi-biznismena iz inostranstva, koji su, navodno, tamo stekli pare. Da li ste vi utvrdili poreklo tih para pri ulasku novca u Srbiju i kako je taj novac iznesen iz domicilnih? Ako ste vi i utvrdili da je novac stecen u inostranstvu, da li ste putem pravne pomoci medjunarodne policijske, sudske i finansijske saradnje utvrdili da li su ta lica platila porez u tim zemljama na tako veliki i brzo zaradjeni novac, itd., itd, itd.

Gospodine Djelicu, ovakvim vasim radom vi uvlacite Srbiju u ogroman broj medjunarodnih problema, a srpski narod dovodite u situaciju da ni za sto godina nece moci da plati sve one stete koje im je komunizam pricinio. Za sve ovo nije manja krivica ni bivse vlade, ni bivsih zvanicnika, kao ni sadasnjih, ali se nadam i duboko verujem da, ako ovaj narod ima i malo mozga u glavi, ovakve vlade u buducnosti vise nikada nece biti u Srbiji.

Za pocetak, izbacite ono djubre od sculpture iz Skupstine da narod ne iritira, jer narod ce to u protivnom uraditi umesto vas!!!



#2 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 11 August 2011 - 10:52

Otvoreno, znajuci Djelica jako dobro iz perioda njegovog nesrecnog ministrovanja naukom, mogu reci samo jedno, pa po cenu warna, bana ili cega god vec - covek je TOTALNI KRETEN.

Tako da me nista dalje, pa ni ovo oko privatizacije ne moze zacuditi.