Jump to content


Photo
- - - - -

Olimpizam


  • Please log in to reply
230 replies to this topic

#1 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 27 July 2011 - 22:12

Tacno je godinu dana do otvaranja 30. tih Olimpijskih igara u Londonu. Vec uveliko traju takmicenja u kojima se sportisti sirom sveta bore za olimpijske norme i za privilegiju da ucestvuju na ovoj sigurno najvecoj smotri sportista u ovoj deceniji.

London je izabran za grad domacin 06. Jula 2005 godine, a protiv kandidati su mu bili Pariz, Madrid, New York i Moskva. Interesantno je da London nije u pocetku bio favorit i da je glavna sansa davana Parizu i Madridu. Ipak u petoj rundi glasanja London je pobedio Pariz sa 54-50 i izborio pravo da 2012. godine doceka najbolje sportiste sveta. London je takodje postao prvi grad koji je 3 puta dobio cast da organiziju Igre u moderno doba, posto je bio domacin jos 1908 i 1948. godine.

Igre ce biti odrzane od 27. Jula do 12. Avgusta, a takmicice se u 26 sportova i 302 discipline.

Trenutno na Trafaglar skveru se nalazi veliki sat koji otkucava vreme do pocetka Igara.

Attached File  800px-London_2012_countdown_clock_(1).jpg   57.67KB   15 downloads

London ce ispred sebe imati jako tezak zadatak da nadmasi igre u Pekingu koje su po ocenama mnogih najbolje organizovane. Poduhvat ce svakako biti tezak, ali ne i nemoguc, obzirom da ogromnu tradiciju koji imaju Englezi, a i na kraju krajeva bili su do sada vec domacini igara, tako da to nece da predstavlja problem. Prilog u tome ide i dosadasnja prodaja karata, obzirom da vlada nezapamceno interesovanje i procenjuje se da ce 82% karata za igre biti prodato, a cena se krecu od 20 do 2000 funti za ekskluzivna mesta.

Prvo takmicnje ce biti u Strelicarstvu, a odrzace se na Lord`s Cricket Ground, jednom od najstarijih sportskih zdanja u Londonu. Takmicenje ce poceti tacno 27. Jula u 10 casova. Pored ovog sportskog objekta, jos nekoliko ce biti izdradjeno, ukljucujuci i nov Olimpijski stadion, koji ce po zavrsetku igara pripasti FK West Ham, takmicenje u Tenisu ce biti odrzano na VImbldonu, a fudbalski mecevi ce se pored Vemblija, igrati i na Old Trafordu i Newcastlu, ali i u Glazgovu i Kardifu.

Ovo je drugo ucesce Srbije na igrama od sticanja nezavisnosti a do sada su ucesce obezbedila 30 sportista u 4 sportske discipline (streljastvu, atletici, plivanju i vaterpolu). Treba napomenuti da u mnogim sportovima tek treba da se dodele olimpijske vize, tako da ce i broj srpskih sportista u Londonu biti sigurno znatno veci.

Nadam se da cemo na ovom mestu pratiti rezultate kako nasih tako i inostranih sportista u predolimpijskoj godini, i da cemo zajedno uzivati u jubilarnih 30 Olimpijskim Igrama.

Za pocetak uzivajte u slici Olimpijskog parka....

http://www.bbc.co.uk...ctures-14298797

Edited by DonJuan, 27 July 2011 - 22:28.

  • 4

#2 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 11 August 2011 - 12:05

Spoiler

  • 0

#3 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 19 August 2011 - 19:33

Broj nasih sportista na OI u Londonu se povecao na 41, Bravo za kanuiste, posle 8 godina imamo predstavnike u tom sportu i to za sada u 3 discipline :thumbs: ...Cekamo veslace, kosarkase, odbojkase, odbojkasice.....Bice nas preko 100 :)...
  • 0

#4 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 27 October 2011 - 07:31

Za sada 48 Srba na OI u Londonu
Izvor. B92 Tim Srbije za Olimpijske igre u Londonu za sada broji 48 sportista, saopšteno je na sednici Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije.

Posted Image

Šef Misije na Igrama u Londonu Branislav Jeftić istakao je u taj broj nisu uračunati teniseri, jer trenutno njih šestoro ispunjava uslov da se nađe na listi učesnika.

Jeftić je, takođe, naglasio da još uvek nije poznat ni broj biciklista koje će Srbija potencijalno imati na Igrama, jer Međunarodna biciklistička unija (UCI) nije objavila zvaničnu raspodelu kvota.

Naglašeno je da se ulaskom boksa i Aleksandra Drenovka među kvalifikovane sportiste Olimpijski tim Srbije približava jednom od postavljenih ciljeva, ulasku u drugu trećinu misija po broju sportova na Igrama.

Na Predsedništvu je usvojena i nova olimpijska kategorizacija, kao i programi OKS za 2012. godinu, koji u najvećoj meri obuhvataju pripreme i nastup na Igrama u Londonu. Usvojeni su i razvojni prorami za EYOF i Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. i na Igrama 2016. u Rio de Žaneiru.

Predsednik Komisije za programska pitanja OKS Nebojša Ilić obrazložio je da su prema novoj kategorizaciji, sportisti svrstani u četiri kategorije i to: olimpijci kandidati za medalju, top 10, učesnici Igara, odnosno vlasnici B normi, i potencijalni olimpijski kandidati za “Londion 2012”.

Odlukom Predsedništva OKS, kandidat za ovogodišnji Trofej MOK, nazvan „Sport i društvena odgovornost“ je Odbojkaški savez Srbije. U obrazloženju kandidature istaknut je kontinuitet rada ove organizacije na omasovljenju bavljenja odbojkom, sa posebnim osvrtom na ovogodišnju akciju “Odbojka spaja”, koja je za jedan od ciljeva imala što veće uključivanje žena i devojaka u sport.



  • 0

#5 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 14 November 2011 - 07:51

Olivera Jevtić ispunila normu za OI

Najbolja srpska atletičarka na maratonu u Italiji obezbedila plasman na Olimpijske igre. Trku u Torinu završila je na petom mestu sa vremenom 2:32:09.

Posted ImageUžičanka je ostvarenim vremenom nadmašila olimpijsku normu za četiri minuta i 51 sekund.

Nacionalna rekorderka u polumaratonu i maratonu je sjajnim rezultatom obezbedila četvrti plasman na Olimpijske igre, posle učešća u Sidneju 2000. godine, Atini 2004. i Pekingu 2008. godine.

Rezultat u Torinu posebno dobija na težini kada se uzme u obzir činjenica da je najbolja srpska atletičarka zbog povrede pauzirala više od godinu dana.



  • 0

#6 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 14 November 2011 - 10:11

Od koga možemo očekivati medalju u Londonu?
Posted ImageNarednog leta očekuju nas jubilarne, tridesete Olimpijske igre. Letnje OI 2012. će se održati u Londonu (Velika Britanija) od 27. jula do 12. avgusta 2012. godine. London će tako postati prvi grad u istoriji modernog olimpizma koji je tri puta bio domaćin igara, zahvaljujući prethodnim domaćinstvima iz 1908. i 1948. Svetski sportisti boriće se za medalje u 26 sportova koji će biti podeljeni u 302 takmičenja.

Ko će nas od naših sportista obradovati narednog leta? Gledajući tradiciju, medalju možemo očekivati pre svega od vaterpolista. U ovom sportu smo i na reprezentativnom i na klupskom planu može se slobodno reći prava velesila.

Posted Image

Kada je reč o plivanju, naši plivači bi mogli da naprave uspeh, ali za sada je to vrlo teško prognozirati. Najvažnije je da otplivaju najbolje što mogu i da budu zadovoljni trkom. O plasmanu ne treba razmišljati sada, pošto to ne zavisi samo od njih, već i od njihovih rivala. Ipak, nekako po navici, oči će najviše biti uperene u Milorada Čavića i Nađu Higl.

Posted Image

Do medalje bi naravno mogao i svetski "broj 1" u tenisu - Novak Đoković, koji već ima odličje sa Olimpisjkih igara u Pekingu 2008. godine, kada je osvojio bronzu. Teniseri imaju sedam učesničkih kvota, pa je moguće da se svi naši najbolji teniseri i teniserke nađu u Londonu.

Posted Image

Prvaci Evrope u odbojci učešće na OI overavaju na Svetskom kupu u Japanu, gde su trenutno i evropske šampionke, naše odbojkašice. Naše dame su posle poraza od Kineskinja sa 3:1 na ovom turniru gotovo izvesno izgubile šansu da se već sada kvalifikuju na Olimpijske igre u Londonu. Međutim, izabranice selektora Zorana Terzića bi u preostalim mečevima trebalo da zabeleže što bolji plasman, kako bi dobile što više bodova za svetsku rang-listu, čime bi se obezbedio plasman na poslednji, treći, kvalifikacioni turnir za OI u Londonu koji će biti i najlakši.

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije učestvovaće na Svetskom kupu u Japanu od 20. novembra do 4. decembra, što će biti prvi kvalifikacioni turniru za Olimpijske igre u Londonu. Plasman na će izboriti tri prvoplasirane reprezentacije. Od naših zlatnih momaka trebalo bi takođe očekivati da obezbede plasman, a na samoj smotri veoma je moguće i neku od medalja.

Posted Image

Ne bi bilo nimalo čudno da neko od srpskih strelaca zablista u Londonu. Iako nam je iz Sidneja i Atine donela po srebrnu medalju, Jasna Šekarić još uvek nije overila vizu za London. Ukoliko se to dogodi, to će našoj sjajnoj sportistkinji biti sedmo učešće na Olimpijskim igrama. Mada, i svi ostali srpski strelci, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji, u poslednje vreme beleže veoma dobre rezultate, tako da za sada u toj disciplini imamo sigurnih sedam putnika na OI.

Posted Image

Ono što je veoma interesantno, Srbija na Olimpijskim igrama u Londonu učestvuje treći put kao samostalna zemlja. Prvi nastup Srbije je bio na prvom zvaničnom učestvovanju na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine.

Srbija za sada ima 52 sportista koji su obezbedili učešće na Olimpijskim igrama u Londonu. Našu zemlju za sada sigurno će predstavljati sportisti iz osam sportova, odnosno sedam pojedinačno i jedna ekipno. Na ceremoniji otvaranja 27. jula 2012. godine barjak sa zastavom naše države najverovatnije će nositi najbolji teniser planete Novak Đoković.

Uspesi na poslednje tri Olimpijade:


Osvajači medalja Peking 2008.
1. srebrna, Milorad Čavić, plivanje 100m delfin
2. bronzana, Novak Đoković, tenis, singl
3. bronzana, vaterpolo reprezentacija

Osvajači medalja Atina 2004.
1. srebrna, Jasna Šekarić, streljaštvo, vazdušni pištolj
2. srebrna, SCG, vaterpolo

Osvajači medalja Sidnej 2000.

1. zlatna, Jugoslavija, odbojkaši
2. srebrna, Jasna Šekarić, streljaštvo, vazdušni pištolj
3. bronzana, Jugoslavija, vaterpolo

Do sada overili vizu na OI London 2012

Atletika

Muškarci:

Asmir Kolašinac Bacanje kugle A norma
Predrag Filipović 20 km hodanje B norma
Emir Bekrić 400 m prepone B norma
Mihail Dudaš Desetoboj A norma

Žene:

Dragana Tomašević Bacanje diska A norma
Ivana Španović Skok udalj B norma
Biljana Topić Troskok B norma
Tatjana Jelača Bacanje koplja B norma
Olivera Jevtić Maraton A norma

Biciklizam

Ivan Stević Drumska trka
Gabor Kasa Drumska trka

Boks
Aleksandar Drenovak Srednjeteška (do 75 kg)

Džudo
Dmitri Gerasimenko (90 kg)

Vaterpolo
Muška vaterpolo reprezentacija Srbije - 13 vaterpolista

Veslanje

Muškarci:

Dvojac bez kormilara (Nikola Stojić, Jovan Popović)
Četverac bez kormilara (Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar)

Kajak i kanu

Kajak i kanu na mirnim vodama

Muškarci:
Marko Tomićević K-1 1.000 m
Edvin Holpert K-4 1.000 m
Aleksandar Aleksić
Milenko Zorić
Dejan Terzić

Žene:
Nikolina Moldovan K-4 500 m
Antonija Panda
Antonija Nađ
Olivera Moldovan

Plivanje


Muškarci:

Milorad Čavić 100 m delfin
Ivan Lenđer 100 m delfin

Potencijalni kandidati su Velimir Stjepanović, Čaba Silađi, Đorđe Marković, Stefan Šorak i Radovan Siljevski.

Žene:

Nađa Higl 200 m prsno

Isplivanu B kvalifikacijsku normu ima i Miroslava Najdanovski.

Streljaštvo

Muškarci:

Nemanja Mirosavljev 50 m puška trostav
Andrija Zlatić 50 m pištolj
Dimitrije Grgić 10 m vazdušni pištolj
Damir Mikec 10 m vazdušni pištolj

Žene:
Andrea Arsović 50 m puška trostav
Ivana Maksimović 10 m vazdušna puška
Zorana Arunović 10 m vazdušni pištolj

Tenis (sedam učesničkih kvota)
Novak Đoković
Viktor Troicki
Janko Tipsarević
Nenad Zimonjić
Jelena Janković
Ana Ivanović
Bojana Jovanovski



  • 0

#7 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 18 November 2011 - 08:51

Horhe Luis Frometa Matoš, bokserski stručnjak u Vrnjačkoj Banji


Vrnjacka Banja – Nedavno je uspeh vrnjačkog boksera Aleksandra Drenovaka na Svetskom prvenstvu u boksu u Bakuu obradovao sve vrnjčane bilo da su ljubitelji boksa ili ne. Biti peti bokser sveta i time obezbediti odlazak na OI u Londonu 2012 godine svakako je uspeh vredan pažnje.

Posted Image

Aleksandar Drenovak krenuo je sa pripremama za Olimpijadu čim se vratio sa svetskog prvenstva a ovih dana poznati kubanski bokserski stručnjak Horhe Luis Frometa Matoš doputovao je u Vrnjačku Banju.

On će tokom boravka u banji trenirati našeg reprezentativca za predstojeće OI u Londonu



  • 0

#8 lary ptica

lary ptica
  • Members
  • 696 posts

Posted 28 January 2012 - 16:04

Mislim da je Srbija dobila jos jednu Olimpijku posto je Dragana Gladovic usla u finale na turniru u Kazanu koji je kvalifikacioni za Olimpijadu.

Nisam 100% siguran jer je sistem kvalifikacija u tae kwon do-u jako komplikovan.

edit: imamo dva finala. sad vidjeh da je i Damir Fejzic usao u finale.Posted Image

edit2: pobjede Gladovicke i Fejzica u finalu

Edited by lary ptica, 28 January 2012 - 16:10.

  • 0

#9 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 29 January 2012 - 01:11

Mislim da je Srbija dobila jos jednu Olimpijku posto je Dragana Gladovic usla u finale na turniru u Kazanu koji je kvalifikacioni za Olimpijadu.

Nisam 100% siguran jer je sistem kvalifikacija u tae kwon do-u jako komplikovan.

edit: imamo dva finala. sad vidjeh da je i Damir Fejzic usao u finale.Posted Image

edit2: pobjede Gladovicke i Fejzica u finalu

Sjajna vest. I Gladovićka i Fejzić su izborili vize za London :).
  • 0

#10 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 29 January 2012 - 16:54

I MIlica Mandić izborila vizu za London na evropskim tekvodno kvalifikacijama u kategoriji do 67 kg.

Danas još samo rukometaši.
  • 0

#11 milan_l

milan_l
  • Members
  • 7,534 posts

Posted 31 January 2012 - 09:03

Četiri medalje za Srbiju u Londonu?
Izvor. B92, www.usatoday.com Ukupno četiri medalje, jedna zlatna, jedna srebrna i dve bronzane, predviđanje su učinka sprskih sportistkinja i sportista na OI u Londonu, piše Ju Es Ej Tudej.

Zlatna medalja, prema ovoj prognozi, trebalo bi da pripadne vaterpolistima, srebrna Novaku Đokoviću a dve 'bronze' idu Andriji Zlatiću.

Lista projekcija napravljena je pre dve nedelje a na njoj nema svih disciplina. Zanimljivo je i da na listi nema teniskih parova i 'miksa', disciplina u kojima bi mogli da očekujemo dobre vesti iz Londona.

Prema predviđanju dnevnika Ju Es Ej Tudej Rafael Nadal je najozbiljniji kandidat za zlatnu medalju na turniru tenisera, Novak Đoković je drugi a bronza je 'namenjena' Rodžeru Federeru. U konkurenciji žena nema srpskih teniserki u prvih osam, a 'viđeni' rasplet je Voznijacki, Zvonarjova, Serena Vilijams...

Vaterpolisti Srbije osvojiće, prema ovom predviđanju, zlatne medalje, srebrne će pripasti Hrvatima, bronzane Italijanima.

Andrija Zlatić je treći u obe discipline u kojima nastupa (vazdušni i sportski pištolj), a Zorana Arunović je, na januarskoj listi, četvrta u disciplini vazdušni pištolj.

Na korak od medalje je, prema autorima predviđanja, Milorad Čavić, četvrti na 100 metara delfin stilom, peto mesto 'namenjeno je' Nađi Higl na 200 prsno, peti bi trebalo da budu i odbojkaši, sedme odbojkašice.

Streljaštvo je sport u kojem je predviđeno još jedno finale, šesto mesto bi pripalo i Lidiji Mihajlović u trostavu.

Najviše medalja osvojiće, prema predviđanjima Ju Es Ej Tudeja, sportistkinje i sportisti Kine (93, 36-34-23), ispred predstavnika Sjedinjenih Država (91, 41-21-29) i Rusije (78, 20-29-29).

Nova lista biće objavljena početkom februara.


Znači odbojkaši, odbojkašice i Lidija Mihajlović će sigurno obezbediti plasman na OI. Mislim da nam onda nisu ni potrebne kvalifikacije.:lala:

Edited by milan_l, 31 January 2012 - 09:08.

  • 0

#12 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 08 April 2012 - 21:01

Čestitke rukometašima na plasman na OI. U ovom trenutku imamo 70 sportista na igrama, ako se plasiramo u obe konkurenice u odbojci, plus teniseri koji još nisu teoretski obezbedili plasman, imaćemo 99 sportista, i jako smo blizu da prebacimo stotku, što će biti ogroman uspeh..
  • 0

#13 Starešina

Starešina
  • Members
  • 10,905 posts

Posted 20 May 2012 - 20:07

Stadion Vojne akademije bio je poprište borbi na ekipnom prvenstvu Srbije. Za ekipu AK "Partizan" nastupio je Dragutin Topić (41), u disciplini skok u vis, i rezultatom 2,28m ispunio "B" olimpijsku normu i oborio svetski rekord za veterane.

Kako niko od naših atletičara nema "A" normu za London u ovoj disciplini, Dragutin Topić je ovim skokom, postao još jedan član naše delegacije koja će učestvovati na OI. Dragutinu Topuću će London biti 6. nastup na Igrama u karijeri.


Jebena legenda ! :hail: :hail: :hail:
  • 2

#14 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 20 May 2012 - 20:19

Jebena legenda ! :hail: :hail: :hail:

Ludak :D
  • 0

#15 nlavrnja

nlavrnja
  • Members
  • 31,992 posts

Posted 20 May 2012 - 20:22

Topicu je ovo 6. uzastopno ucesce na OI, jel ima neko (u svetu uopste) vise? Posted Image
  • 0