Jump to content


Photo
- - - - -

Islamska Religija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
365 replies to this topic

#31 Commandant Carlos

Commandant Carlos
 • Members
 • 169 posts

Posted 16 September 2012 - 14:04

taj video vise govori o islamu negativno, ako osoba ga gleda kriticki, nego sto sto te moze dirnuti

#32 Upekkha

Upekkha
 • Members
 • 3,058 posts

Posted 16 September 2012 - 14:23

Eh, nemoj gresiti dusu. Ako ljigavi zabavnjak nije u stanju da dirne, sta jeste?

#33 qwertyui

qwertyui
 • Members
 • 1 posts

Posted 16 September 2012 - 20:04

za pocetak ja sam buffy

voleo bih da kazem nesto u svoju odbranu jer sam video raspravu o svojoj sudbini, i to da su neki od ucesnika imali vrlo lose misljenje o meni.
ovo ce biti jedini put da pisem nesto pod ovim imenom i vraticu se za predvidjenih 30 dana

dakle.
problem je u generalizaciji
vidim zasto je moguce da sam je napravio, mada mi to nije bila namera nego rezultat lenjosti. cak sam bio lenj i pri izvinjenju i nisam se objasnio kako treba iako sam znao da treba. nisam se potrudio i potpuno definisao pojmove koje sam koristio. sa druge strane, odredjena mera generalizacije je ipak neophodna kada se govori o ovim stvarima. statisticki podatak o pismenosti neke zemlje ne znaci da su svi nepismeni. u ovom slucaju statistika je broj mrtvih i ranjenih, u sirem smislu broj ucesnika demonstracija.

jedini put da sam rekao nesto o broju onih na koje se moj post odnosi izrazio sam se na sledeci nacin:

muslimani ovih dana dizuci frku oko nekog filma pri cemu padaju i glave, ponovo pokazuju da su u znacajnom broju kulturno u srednjem veku.

znacajan broj je onaj koji je potreban za ovakve nesrece. ni jednom nisam rekao vecina ili 99% sto su neki pominjali
problem je mozda nastao oko izraza muslimani na pocetku recenice.
prethodna recenica u kojoj ih poredim sa hriscanima objasnjava da zapravo nije rec o porecenju vera nego civilizacijskih celina (ma sta to bilo)

razlike modernog islama i hriscanstva, cini mi se pokazuju da je samo donekle bitno sta vera uci za nacin primene njenog ucenja.
vaznije je na kom su kulturnom nivou vernici.


kada sam rekao modernog islama i hriscanstva nisam mislio na vere nego na kulturni nivo vernika, kao sto sam rekao.
moglo bi se reci da je i to generalizacija, da svaka osoba ima svoj kulturni nivo ali mi bar imamo iskustva sa tim sta je kulturni nivo celine, npr kroz desavanja oko gej parada.
priznajem, kulturni nivo celine ne postoji ali sam upotrebio takav prilaz kao alat. mozda je taj alat pogresan, ali sigurno ga nisam objasnio i zato sam pogresno shvacen.

zadnja recenica sa sa navodom da su iskompleksirani je jos jedna nedozvoljena generalizacija, ali se odnosi na nacin reagovanja slabijih nacija ili kultura. japanci su imali mejdzi reforme a kinezi bokserski ustanak. ta dva pristupa postoje i u islamskim zemljama, i tamo gde preovlada bokserski ustanak, cini mi se da je rec o iskompleksiranosti. ponovo generalizacija ali sposoban sam da je sto se tice nekih postupaka rulje i dela islamskih intelektualaca objasnim dalje.

ovaj put nisam bio lenj, jer sam shvatio da na ovom forumu to nije preporucljivo

podsecam vas da je moja izjava izazvana smrcu nekih ljudi, po meni iz potpuno idiotskih razloga i to me ispunjava tugom i besom

puno pozdrava i sve najbolje.

citacemo se

Edited by qwertyui, 16 September 2012 - 20:05.


#34 kajzerica

kajzerica
 • Members
 • 136 posts

Posted 17 September 2012 - 02:42

Sećajći se one karikature s Muhamedom, oko koje je dignuta žestoka frka u islamskom svetu, ali i nedostojanstveno defanzivne reakcije "prozvane" strane, nimalo me ne čude aktuelne reakcije na film Nevinost muslimana. No, o filmu nešto kasnije.

Smatram da je u slučaju inkriminisane karikature zapadnjačka pragmatičnost kukavički ustuknula i propustila priliku za otvaranje ozbiljnog i principijelnog dijaloga sa "drugom stranom" o zaštiti demokratskih sloboda, kao civilizacijskoj tekovini, te njihovim granicama i načinima za rešavanje sporova koji bi se mogli okvalifikovati kao uvreda nečijih verskih osećanja. Guranje problema pod tepih pri stanju latentne konfrontacije sa konfesijom koja ima više od milijardu sledbenika i bežanje od zauzimanja jasnog stava, ne vodi ničemu, osim neprestanoj opasnosti od nekontrolisane eskalacije verskog fanatizma i iznuđivanju daljih ucenjivačkih ustupaka. Još veća je greška stavljati u isti koš sve pripadnike ove konfesije, ne pokušavajući da se nađu saveznici za dijalog, posebno među delovima njihove intelektualne elite koja poznaje sistem vrednosti zapadnog društva i pokazuje iskrenu želju da doprinese unapređenju suživota islamske sa hrišćanskim zajednicama.

Umetničke animacije u kojima se kritički tretiraju pojedine ličnosti ma kojeg konfesionalnog predznaka, ne bi smele da budu pod embargom, tj.tabuizirane od strane njihovih samozvanih zaštitnika, čiji se "umetnički" diskurs ne slaže sa ostatkom drugoverne planete. U tom smislu ne treba nipošto pokleknuti pred pretnjama, jer to ucenjivače samo ohrabruje da postavljaju sve nerazumnije zahteve. Ali ne treba ni čekati da dođe do nekog novog incidenta, pa ga rešavati kao izolovan slučaj, kada je uveliko jasno da se radi o globalnom problemu koji zahteva koordiniran i nedvosmislen nastup zemalja s razvijenijim demokratskim tradicijama. U tom smislu, konstruktivnu pomoć (makar ih na to naterali, a za to se uvek nađe načina) bi im mogli pružiti verski prvaci zemalja u kojima islam nema tradiciju fanatičnog šehidskog samožrtvovanja za mesto u raju.

Poštovanje verskih sloboda, odnosno forme praktikovanja vere, u ovom slučaju njenih islamskih načela, treba se na Zapadu tolerisati do granice koja ne narušava principe na kojima počiva savremeni svet, a koji su regulisani međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava, te drugim pravnim aktima koji su od bezbednosnog značaja za državu. Šta to znači? U zapadnim zemljama u kojima, kao državljani, žive brojne zajednice pripadnika islamske konfesije, treba biti omogućeno upražnjavanje verskih običaja, ali ne preko granice koja izlazi izvan okvira pravnog uređenja. Praktično, to bi značilo, recimo, da se ne ograničava nošenje "specifične" odeće, osim kada vrsta posla zahteva određeni dress code, kao i kada pokrivanje preko lica onemogućava identifikaciju osobe u prilikama u kojima se ona nužno obavlja od strane službenih lica.

Šerijat jeste skup pravila koja određuju ne samo privatni život pojedinca, već duboko zadiru i u pravno ustrojstvo države, što će još dugo predstavljati izvor nesglasica između zapadnog društva i njegovih članova islamske konfesije, ali nikada ne treba zaboraviti da njegova primena nije jednoobrazna u svim islamskim zemljama, pa bi bilo poželjno unapređivati saradnju s onima koji imaju fleksibilnije stavove prema usvajanju vrednosti zapadne demokratije. Jasno je da će to biti dug proces, ali i Amerika je uspešno prešla put od odvojenih Wc-a, autobusa i itd. za "obojene" - do Afroamerikanca u Beloj kući.
Btw, grozomoran je primer Velike Britanije koja je, iz cinično pragmatičnih razloga, u domenu sporova iz porodičnog prava dozvolila formiranje šerijatskih sudova, ne želeći da se bakće sa tradicijama svojih istočnjačkih doseljenika.

A što se tiče filma koji je izazvao talas nasilja na zapadne ambasade, radi se o pritupom, ali žestoko ostrašćenom propagandnom trešu, koji ostavlja utisak najprizemnijeg pljuvanja, pre svega, jedne konfesije an general, mada ga "protestanti" kvalifikuju prevashodno kao uvredu proroka Muhameda. Definitivno, to jeste projekat s visokim koncentratom govora mržnje, pa bi, kao takav, eventualno, mogao biti sudski sankcionisan, ali, svakako, ne sme biti povod za kolektivne odmazde i fizičko nasilje prema bilo kome.

.

#35 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,222 posts

Posted 21 September 2012 - 19:14

...

http://blog.b92.net/...im-muslimanima/

>> ... Blog B92

Poruka uvređenim muslimanima
alexlambros / 21.09.2012. u 18:11

gost autor: Pat Condell

prevod: AleXandar Lambros

Čitavu nedelju slušamo muslimane koji nam objašnjavaju kako mi na Zapadu moramo razumeti koliko je za njih prorok važan. Razumeli smo. I nije nas briga. U tome je suština. Ne zanima nas ni sada niti će nas ikada zanimati. Naviknite se na to. Savršeno nas ne zanimaju vaša osećanja. Naša su nam važnija i ona nam kažu da nam je prevrh glave vaše religije i zato oladite. I, ne postoji količina nasilja koja će to da promeni. Što više divljate i dernjate se to ćemo vas manje slušati. To će nas samo utvrditi u nameri da ne dozvolimo da nas maltretiraju ljudi čije vrednosti ne poštujemo jer ne postoji ni jedan razlog da ih poštujemo i, što je još važnije, niste u stanju da nam date takav jedan razlog. Ukratko, neće nam niko govoriti šta smemo a šta ne smemo da pričamo, ni sada ni ubuduće. Bez obzira na to koliko zastava spalite, koliko ambasada napadnete, sloboda govora će opstati i vi ćete je posisati i još će vam se i dopasti.

Ponovo smo u prilici da vidimo divljački izliv besa pripadnika religije neprestane uvređenosti. Neke se stvari nikad ne menjaju, zar ne? Ponovo smo u prilici da vidimo islam kako se autoaktivira, ako kapirate ironiju izraza, i ponovo nam pokazuje zašto je na ovoj planeti dobrodošao koliko i asteroid. Ponovo smo u prilici da vidimo na hiljade muslimanskih ludaka koji su uzeli predah od premlaćivanja žena kako bi nam pokazali svoju osećajnu stranu. Kako? Tako što će polupati gradove u kojima žive podstaknuti neukim klericima čiji su motivi još niži od stepena pismenosti njihovih sledbenika. I ponovo smo mi u civilizovanom svetu pozvani da se samocenzurišemo iz poštovanja prema religiji koja krši ljudska prava polovine stanovnika planete što dobija dvostruko na težini kao se posmatra kao politička ideologija koja se ne da razlučiti od nacizma.

Bilo bi smešno da nije tako tužno. Ili obrnuto? Nazvati ove proteste infantilnim i imbecilnim značilo bi dati im dostojanstvo koje ne zaslužuju. Oni se jedino mogu opisati kao islamski. Da budem jasan: od nas se očekuje da ispoljimo toleranciju i poštovanje za religiju koja ne zna za značenje ovih reči što nam svakodnevno i demonstrira? Od nas se očekuje da izmenimo naše vrednosti kako bi obuhvatili i religiju koja ne obuhvata nikoga i ništa? Samo sanjajte. To se neće dogoditi jer u islamu sve ide u samo jednom pravcu. Savladali smo tu lekciju i to na teži način. Ne možemo sebi priuštiti više tolerancije i poštovanja. Suvi smo ko dren. I dozlogrdio nam je iscenirani islamski bol. Postalo je toliko dosadno da sada kada čujemo kakvog bradatog pajaca ili naduvanog tupana koji nam objašnjavaju koliko su uvređeni nije više čak ni zabavno.

Čak ni kada urnebesni turski premijer zahteva da se „islamofobija" proglasi zločinom protiv čovečnosti dok je, sa dokazima kojima raspoložemo, proglasiti islam zločinom protiv čovečnosti mnogo logičnije. Sem toga, Turska je već kriva za jedan od najgorih zločina protiv čovečnosti u istoriji - genocid nad Jermenima, zločin za koji nema muda čak ni da ga prizna. Kada muslimani počnu da ispoljavaju isti stepen besa za stvari koje su istinski uvredljive, kao što je silovanje, sakaćenje i ubijanje na hiljade devojčica i žena u njihovim zemljama svake godine, možda počnemo ozbiljnije da ih shvatamo. Kako stvari sada stoje na planeti nema ničeg što zaslužuje manje simpatija ili poštovanja od muslimanskog besa.

Zapravo, ima nečeg suštinski komičnog u njemu. Toliko je proračunat i toliko beskičmeno neosvešćen da je nemoguće shvatiti ga ozbiljno, čak i kad bi hteli, a to neće više niko, ko je pri zdravoj pameti. Postojalo je vreme kada je islam uživao uvažavanje od strane mnogih na Zapadu. Sada mislimo da je otrovan i voleli bismo da nikad za njega nismo ni čuli, jer 20 godina neosnovanog bola koji ne prestaje da jača i širi se i refleksivna uvređenost, pokazale su nam o čemu se zapravo radi kod ove religije. Sada nit nam se dopada nit joj verujemo i nikada je nećemo poštovati. I savršeno nas ne zanima kako se muslimani tim povodom osećaju.

Za ovu religiju sve je uvreda. Pa, nikog više zabole za to. Došli ste do kraja. Ubili ste koku koja leže zlatna jaja. Tako da, ako ste uvređeni musliman, što se nas tiče izvolite nabijte glavu u rernu. I ako mislite da ćete nasiljem naterati Zapad da na koncu popusti, to se neće dogoditi. Čak i kad bi političari digli ruke, ljudi to neće dozvoliti. Mi ćemo nastaviti da izražavamo mišljenje slobodno i otvoreno jer na to imamo pravo rođenjem koje nam niko ne može oduzeti, može samo biti ustupljeno. A islamu ne ustupamo ništa jer nam i on ne daje ništa. To je religija koja neprestano zahteva i uzima - daj, daj, daj - to je sve što čujemo. Daj mi poštovanje iako ga nisam zaslužio, daj mi poseban status ili ću se ja uvrediti a ti ćeš biti rasista. E, pa, dozlogrdilo nam je da to slušamo, dozlogrdio nam je islam i dozlogrdili su nam bespotreban sukob i zastrašivanje koji neprestano i u svakoj prilici dolaze od ove religije.

Čitavu nedelju slušamo muslimane koji nam objašnjavaju kako mi na Zapadu moramo razumeti koliko je za njih prorok važan. Razumeli smo. I nije nas briga. U tome je suština. Ne zanima nas ni sada niti će nas ikada zanimati. Naviknite se na to. Savršeno nas ne zanimaju vaša osećanja. Naša su nam važnija i ona nam kažu da nam je prevrh glave vaše religije i zato oladite. I, ne postoji količina nasilja koja će to da promeni. Što više divljate i dernjate se to ćemo vas manje slušati. To će nas samo utvrditi u nameri da ne dozvolimo da nas maltretiraju ljudi čije vrednosti ne poštujemo jer ne postoji ni jedan razlog da ih poštujemo i, što je još važnije, niste u stanju da nam date takav jedan razlog. Ukratko, neće nam niko govoriti šta smemo a šta ne smemo da pričamo, ni sada ni ubuduće. Bez obzira na to koliko zastava spalite, koliko ambasada napadnete, sloboda govora će opstati i vi ćete je posisati i još će vam se i dopasti ... <<

...

#36 Commandant Carlos

Commandant Carlos
 • Members
 • 169 posts

Posted 23 September 2012 - 17:26

@Kinki :+1:

Autor bloga ima gomilu dobrih tekstova koji otkrivaju stetnost Islama i njegov poguban uticaj sa moderno drustvo.

#37 Bosniak

Bosniak
 • Members
 • 1,786 posts

Posted 02 October 2013 - 02:13

@Upekkha

 

Uzeo si najgoru praksu modernog zapadnog drustva - koja, uzgred, predstavlja grubo krsenje etickih normi pa i zakonskih akata do kojih je ta civilizacija stigla - i poredis to sa najboljom praksom iz islamskog sveta?

 

Ni prvo ni drugo nije ni najgore i najbolje.

Pored stotine ratova i milione mrtvih ti neeticko ubijanje zivotinja smatras najgorom praksom  zapadnog drustva?

 

Doduse malko kvari utisak to sto ogromna vecina tih nahranjenih siromaha u islamskom svetu duguje svoju bedu i siromastvo upravo islamu

 

 

Kvaziargument, da ne kazem smijesna prica. A sto je ironija covjek cije zemlje si vjerovatni drzavljanin trazi kredit od jedne islamske zemlje. :lol+:#38 Upekkha

Upekkha
 • Members
 • 3,058 posts

Posted 02 October 2013 - 06:33

@Upekkha


Ni prvo ni drugo nije ni najgore i najbolje.


Tvrdis da postoji bolja islamska praksa eutanazije od islamskog halala? Sta si ti - novi islamski prorok?

 

 

Pored stotine ratova i milione mrtvih ti neeticko ubijanje zivotinja smatras najgorom praksom zapadnog drustva?


Iz onog sto sam napisao je savrseno jasno da ne smatram cak ni to za 'praksu zapadnog drustva', buduci da sam naglasio da takva praksa predstavlja grubo krsenje etickih normi i zakonskih akata te civilizacije - tako da je jasno u kom kontekstu se pozivam na zapadnu civilizaciju. Tu pored toga mislim i na civilizaciju koja je iznedrila nesto sto se zove Univerzalna deklaracija ljudskih prava, sto je, slozices se, nesto dobro. Osim glupog imena naravno, buduci da ne vazi u islamskom svetu.

 

 

 

 

Kvaziargument, da ne kazem smijesna prica. A sto je ironija covjek cije zemlje si vjerovatni drzavljanin trazi kredit od jedne islamske zemlje. :lol+:


Hoces da kazes da ja imam manje osnove da tvrdim da je islam odgovoran za bedu koja preovladava u islamskom svetu nego sto ti imas osnove da tvrdis da je islam zasluzan za bogatstvo doticne drzave? Pa evo ja tvrdim da je islam direktno odgovoran za gusenje napretka te civilizacije zbog pogubnog uticaja na razvoj filozofske i naucne misli u razmeri naspram koje se cak i jedna katolicka crkva moze smatrati pro-naucnom. Gde je tvoja osnova da tvrdis da je islam zasluzan za bogatsvo doticne islamske zemlje? Da nisu mozda molitvom stvorili naftu? Uzgred, posedujem drzavljanstvo EU drzave koja je iznad svih islamskih zemalja po Human Development Index-u i bez sedenja na nafti - tako da mozes da se cerekas i toj ironiji ako te vec ljudska nesreca razgaljuje.


Edited by Upekkha, 02 October 2013 - 06:37.


#39 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 02 October 2013 - 15:02

Jedan od uzornih zivota muslimana i nemuslimana navodim drzavu Maleziju koja ima puno demokracije i covjekoljublja tako da muslimanima treba biti uzor Malezija koja je veoma dobra Islamska drzava koja u sebi ima Budste, Hindu i ostale religije. 

 

Potpuno neutralno gledajuci na religije, Malezija nije bas najsvetliji primer demokratije. Igrom slucaja radim sa ljudima iz Malezije na mnogim ekonomskim/drustvenim temama i na zalost znam da recimo : U Maleziji je zakonom zabranjeno menjati religiju - Malajac mora biti Musliman (ostali mogu da menjaju kako hoce), pokusaj menjanja religije je kaznjiv zakonom. Zakonom je zabranjen mesani brak izmedju muslimana i ne-muslimana - ne-muslimani moraju prvo preci u Islam pre braka. I zakonom je obavezno u licnoj karti pokazati da li je neko musliman ili ne. Malajci Islamske vere po ustavu imaju vise prava od svih ostalih stanovnika. Malajci cine 52% stanovnistva, ali 95% policije, sudstva, medicinskih sestara, i inace zaposlenih u javnim sluzbama? Gde se 95% tendera za javne radove dodeljuje (po zakonu) Malajcima? U javnim skolama Malezije drzava finansira Islamsku veronauku koja je OBAVEZNA za muslimansku decu. Nemuslimanska deca ne moraju da je pohadjaju. #40 JimmyM

JimmyM
 • Members
 • 94 posts

Posted 04 October 2013 - 07:56

Je l to ona happy ( ^_^)  religija koja tvrdi da sperma nastaje između rebara i kičme?  :wub:

 

U to ime, evo jedan divan sajt za sve naše drugare koji slede smrtožednog Alaha alejhi mu seo i tako te IN stvari! :heart:

 

http://www.thereligionofpeace.com/

 

Jao, a tek što mi se svia ovaj deo sajta mf_boobies.gif

 

http://www.thereligi...23-violence.htm

 

Živeo Alah, živela ravna Zemlja i ljudi od ilovače! ^_^


Edited by JimmyM, 04 October 2013 - 08:01.


#41 pixel

pixel
 • Members
 • 2,487 posts

Posted 04 October 2013 - 11:31

Ha, pade mi na pamet sjajni Jim Jefferies, par njegovih citata koji se odnose na Bibliju ali se mogu primeniti i na ostale tzv. svete knjige:

 

The Bible should be one sheet of paper. And on that sheet of paper it should say, "Try not to be a cunt." And if you do that every day, you'll be a good person.

 

Like, if I were God, at the end of the Bible I would've lent in and said: "Oi... Tell 'em it's round."

 

:D#42 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 04 October 2013 - 14:20

 Pa evo ja tvrdim da je islam direktno odgovoran za gusenje napretka te civilizacije zbog pogubnog uticaja na razvoj filozofske i naucne misli u razmeri naspram koje se cak i jedna katolicka crkva moze smatrati pro-naucnom. Gde je tvoja osnova da tvrdis da je islam zasluzan za bogatsvo doticne islamske zemlje? Da nisu mozda molitvom stvorili naftu?

 

Uz duzno postovanje, ovo jednostavno ne moze biti tacno onako kako je napisano - posto ogroman razvoj naucne i filozofske misli u periodu (grubo) izmedju 8. i 12. veka se odvijao upravo u doba najvece ekspanzije islama. Postignuca te civilizacije - sa kojom se, doduse, malo ljudi potrudi da se upozna (posebno shokantan primer videti, recimo, na http://www.sciencema...t/315/5815/1106) - su velicanstvena i samo za dlaku iza anticke grcke i potpuno uporediva sa evropskom renesansom. Druga je stvar sta se desilo u medjuvremenu od tada i kako je nakaradni i ludacki fundamentalizam postao glavni tok islama (mada i tu mislim da je glavni faktor bila politika, najpre pogubna otomanska dominacija nad Arapima i - delom - Persijancima, potom i intervencije evropskih i ruskih kolonijalista)...#43 Upekkha

Upekkha
 • Members
 • 3,058 posts

Posted 04 October 2013 - 16:07

Uz zasluzeno postovanje, moram da primetim da me takva nekriticka apologija islama podseca na apsurdnu pohvalu priona primerom krave muzare PRE no sto su joj ti isti prioni napali mozak od cega je u ropcu sutnula kantu i prosula mleko. Nista od svih tih dostignuca o kojima govoris nije stvoreno zaslugom islama kao takvog, vec kreativnim naporima ljudi uprkos islamu. Kakav je stvarni uticaj islama kao takvog na nauku i filozofiju se vidi upravo u ruiniranju te kulture pojavom pravovernih koji su podsetili na cinjenicu da se ozbiljno zastranilo iz islama, jer islamski kanoni jasno ukazuju da Alah ne odobrava nista od svega toga. Naizgled paradoksalno, sveka pohvala te kulture pre Al Ghazalija je vise argument protiv islama nego njegova odbrana - nesto poput slike lepe devojke sa blistavim osmehom pre no sto se navukla na heroin. #44 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 04 October 2013 - 18:30

Uz zasluzeno postovanje, moram da primetim da me takva nekriticka apologija islama podseca na apsurdnu pohvalu priona primerom krave muzare PRE no sto su joj ti isti prioni napali mozak od cega je u ropcu sutnula kantu i prosula mleko. Nista od svih tih dostignuca o kojima govoris nije stvoreno zaslugom islama kao takvog, vec kreativnim naporima ljudi uprkos islamu. Kakav je stvarni uticaj islama kao takvog na nauku i filozofiju se vidi upravo u ruiniranju te kulture pojavom pravovernih koji su podsetili na cinjenicu da se ozbiljno zastranilo iz islama, jer islamski kanoni jasno ukazuju da Alah ne odobrava nista od svega toga. Naizgled paradoksalno, sveka pohvala te kulture pre Al Ghazalija je vise argument protiv islama nego njegova odbrana - nesto poput slike lepe devojke sa blistavim osmehom pre no sto se navukla na heroin. 

Aman, ako je to bio period PRVOBITNOG uspona necega, onda znaci da se kasnije nesto promenilo - jel' tako? To mu dodje cista logika. Secas li se kako je nastao termin fundamentalizam? Poceli neki hriscanski, tacnije protestantski, fanatici da izdaju casopis "Fundamentals" - u kome su zagovarali nekakav POVRATAK toboznjim temeljima hriscanstva. Povratak = obnavljanje, ponovno stizanje na mesto X, u stanje X, itd. To mu dodje semantika. E sad, dok je nastanak hriscanstva i dalje obavijen velom tajne, pa ne znamo dovoljno ni da li je istorijski Dzizus postojao, ko su mu bili prvi istinski ucenici, itd. isl. dotle nema tolike misterije oko porekla islama (ukljucujuci i pikanterije iz zivota Txe Proroka i slicno). Dakle, tu nije neophodno izmisljati nekakve "fundamente" ako bi DOISTA hteo necemu da se vratis. Ali je vrlo sumnjivo da islamski fundamentalisti zele da se vrate u period procvata kulture izmedju 8. i 12. veka - zapravo vrlo je indikativno da oni ne velicaju posebno taj period.

 

I nema nikakve "nekriticke apologije". Dobar je Al-Ghazali, ali veruj mi, Al-Horezmi, Alhazen i Omar Hajjam nisu nista manje dobri, a bili su geniji potpuno na nivou Eratostena, Euklida ili Arhimeda (ili Albertija, ako ti vise odgovara). Al-Horezmijeva "Algebra" je jedan od tri najuticajnija teksta u istoriji matematike - i niko ozbiljan to nece sporiti, a ponajmanje videti tu nekakvu "nekriticku apologiju". Nigde nisam napisao da verska zatucanost nije odgovorna i za opadanje i nestanak arapsko-persijske civilizacije; ali tvoja originalna tvrdnja da je islam sam po sebi nespojiv sa naucnim i filozofskim napretkom je, tel quel, svakako pogresna.#45 Upekkha

Upekkha
 • Members
 • 3,058 posts

Posted 04 October 2013 - 19:22

Pa nespojivost islama sa naukom i filozofijom i nije nesto na cemu ja insistiram - nek se spajaju do mile volje - ja insistiram samo na tome da na toj nespojivosti insistira sam islam. Dobar je Al Ghazali? Naravno - ali za sta? Uzmi samo njegovo delo 'Nekoherentnost filozofa' koje je dovelo do prekretnice u islamskom svetu - koje kulminira doslovnim pozivom na linc filozofa zbog blasfemije. Zaista bajna spojivost. Sta mislis zasto islamski svet nije iznedrio jednog Versalija iako je imao Avicenu? Da nije mozda zato sto islam striktno zabranjuje ne samo seciranje leseva, vec i graficko prikazivanje delova tela? To, slozices se, bas i nije sjajan podsticaj za razvoj medicine. I ne, ne radi se samo o razlici u stepenu fundamentalizacije islamskog sveta u odnosu na hriscanski npr - vec i o razikama u fundamentima. Sama islamska teologija je daleko problematicnija za razvoj filozofske i naucne misli buduci da je islamski nebeski tatica, je l', jaci od hriscanskog i jevrejskog - tj ideja boga/alaha u islamu je takva da je vec i sam pomen zakona prirode vid bogohuljenja  jer implicira da je alahova moc ogranicena. Gde je islamski Toma Akvinski koji je tvrdio da ni sam bog ne moze da krsi zakone po kojima je stvorio svet? Da nije uzrok tome sto ga nema izvesna nespojivost? Konkretno, nespojivost slobodoumne glave sa ramenima u islamskom svetu.