Jump to content


Photo
- - - - -

Agencije za nekretnine


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
64 replies to this topic

#61 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 09 June 2012 - 13:16

Pozdrav,
Da li neko moze da mi, iz svog iskustva, preporuci agenta za nekretnine? Ili advokata?
Zainteresovana sam, ali postoji mnogo agencija i nisam pametna odakle da krenem. Kakva iskustva ste imali sa njima?

Sigurno će se naći neko ko će dati preporuku i pozivamo forumaše da pomognu.

Samo da podsetim na zabranu pravila o reklamiranju, a sve se može objasniti i preko privatnih poruka.


#62 Topyslawe

Topyslawe
  • Members
  • 9 posts

Posted 30 October 2012 - 01:23

s obzirom da su agencije za nekretnine jos jedan od (frustrirajućih) elemenata kupovine strana bilo bi korisno razmeniti iskustva i sto se njih tice

mi smo dosta dugo u procesu trazenja stana, nismo realizovali kupovinu, ali evo sta smo do sada prosli sto se agenata tice (uz napomenu da gledamo samo starogradnju, vrednosti oko 75 000e, te je moguće da kupci vrednijih nekretnina imaju interakciju sa profesionalnijim agentima)

- s pocetka smo imali susrete sa zaista raznovrsnim agentima, neretko neprijatne (npr posto smo poceli u vreme kada su cene bile maksimalne, jako su se ljutili na nase ponude - a koje su bile 10% niže od ponudjene cene (sada smo im jako zahvalni na tome Posted Image), sa sve primedbama agenta tipa "i mi hocemo u EU, ne radi se tako posao"; jedan nam je pricao o nekoj "tajnoj bazi kupaca koju agencije imaju i razmenjuju i agenti mogu nekog kupca da stave na crnu listu" - nevešt pokušaj indukovanja paranoje, šta li Posted Image )

- zbog toga, kada smo naisli na agenticu koja je kulturna u ophodjenju sa klijentom, smo odlucili da nam ona bude ekskluzivni agent kako ne bismo vise gubili zivce sa raznima ali to donosi i plus i minus: neko za vas obavlja pozive, donekle filtrira ponudu i ponekad cak dobije relevatne informacije od agenta prodavca (narocito u poslednje vreme kada je kupoprodaja stala pa su sada agenti vise orijentisani ka kupcu nego ka prodavcu) ali desava se da neki agenti ne žele da rade sa kolegom jer ne žele da dele proviziju. Minus je i sto smo od drugih culi da se sa agencijom može pregovarati o spuštanju provizije (3%) ali kada su dve agencije u priči onda nema prostora za tako nešto. Da li je neko od vas uspeo da spusti proviziju agenciji? Takođe, agencija insistira da joj se plati provizija pri potpisivanju predugovora a nama je logično da dobiju proviziju po obavljenom poslu (ili kao prodavac 10% odmah pa po realizaciji ostatak) a ne unapred (čuli smo da često čim agencija uzme proviziju ostavlja kupca da se nadalje sam snalazi). Kada ste vi plaćali proviziju agencijama - pri potpisivanju predugovora ili ugovora?

- mi smo nekoliko puta bili na korak od sklapanja preugovora ali uvek se u tom koraku nesto zakomplikovalo. Agenti uvek kada padne dogovor o ceni kupoprodaje izvrše veliki pritisak da se predugovor potpiše bukvalno odmah, iste sekunde, u po noći ako treba, što naravno nije razumno i do sada se nama pokazalo da agenti ne vrše pritisak bez veze već da uvek postoji razlog koji pokušavaju da promuvaju u toj zbrci-frci koju prave. Jer, onda se ispostavi da papir ovaj, onaj ipak nije kakav bi trebalo da bude, da nesto nedostaje ili vec nesto tog tipa. Pri tom, agent nam uvek kaze kako nije obicaj da prodavac da papire stana pre potpisivanja predugovora da ih kupac proveri vec iskljucivo na uvid pri potpisivanju predugovora. Mi nismo na to pristajali i uvek smo insistirali na kopijama i uvek ih i dobili - dakle, može se. Mi smo uzeli svog advokata (sto jako ljuti agenciju jer eto "nemamo poverenja u njihovog advokata a to je čovek iz renomirane blabla kancelarije") koji gleda i proverava papire pre bilo kakvog potpisivanja.

- takođe, redovno se dešava da šta direktno ne pitamo to niko neće ni reći iako je relevatna informacija za proces npr ako smo iz nekog razloga propustili da direktno pitamo da li je stan otkupljen to agent spontano neće reći sve dok ne dodje faza papira tako da je generalni savet da se ništa ne podrazumeva vec sve da se pita direktno i da se proverava svaki put (npr poslednji put nam je rečeno da je stan u OK stanju (ispostavilo se da nije) ali poseban je utisak bio što stan nema ni parket a što su eto zaboravili da spomenu...)

To je naše skromno iskustvo jer dalje od ovog koraka nismo stigli.


Poštovani, želeo bih prvo da vas pozdravim.

Registrovao sam se isključivo zato što sam video ovaj vaš post na koji moram da reagujem. Radim u agenciji za nekretnine, zajedno sa mojim roditeljima već punih 4 godina. Studiram prava. Kao i u svakom poslu i u ovom imate prevarante i ljude koje žive od toga. Svoj posao uvek radimo maksimalno profesionalno i korektno. Kod nas, retko koja nekretnina nema neki problem. Što zbog neznanja vlasnika, nedostatka novca, manjka želje, spore administracije. Agencija je tu da pomogne da se kupoprodaja obavi brzo, bezbedno, pošteno i bez problema tako što proverava nepokretnost nakon samog potpisivanja ugovora o posredovanju. Tako da ona ima informacije o svakom potencijalnom problemu, za koju prodavac nije znao ili nije želeo da kaže. Pored toga se OBAVEZNO pre svake kupoprodaje, zajedno sa kupcem vrše provere u katastru nepokretnosti, u poreskoj upravi, u elektrodistribuciji... Ako se tako radi do prevare ne može doći.

Po ZOO, agencija je dužna da nastoji da nađe i dovede u vezu lica koja bi sa nalogodavcem zaključila ugovor i tada ima pravo na naknadu, osim ako drugačije nije ugovoreno. Zakon o obligacionim odnosima je jako star, još stara SFRJ je koristila ovaj zakon. Ima dosta prostora za njegovu izmenu i smatram da će se to brzo realizovati. Postojalo je i nekoliko inicijativa da se donese i Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, čak postoji i nacrt ali do toga nije došlo.

Pitali ste zašto se isplaćuje provizija prilikom potpisivanja predugovora. (Izvinjavam se ako je neko već odgovorio, zaista nisam mogao da čitam sve postove)
Zaista i jeste logičnije da se provizija isplaćuje na glavnoj isplati ili 1/2 prilikom kaparisanja a 1/2 na kraju.
Vođen, dosadšnjim iskustvom smatram da je najpraktičnije da se provizija naplaćuje od kapare zato što niko ne garantuje da će se isplata glavnog dela realizovati preko agencije što otvara poveći prostor za malverzacije i prevare. Često se dešava da agencije budu prevarene. I to obično od ljudi kojima završite ogroman posao koji sami ne bi mogli da urade, sve pomognete, gubite vreme (novac) , živce i snagu rešavajući tuđe probleme. A ko voli da rešava probleme? I tada jedino ostaje tužba, a kada do toga dođe, doživljavate silne neprijatnosti... O tome ne bih želeo dalje da govorim, jer je to neka druga priča i tema. Sa druge strane, postoje dosta klijenata sa kojima ste postali prijatelji, ostali u kontaktu, oni koji vas poštuju i cene. Nije sve baš tako crno.

Trebalo bi, da se prilikom kaparisanja (kapara treba da iznosi najmanje 10% od cene) potpiše predugovor (OBAVEZNO OVEREN U SUDU) ali postoji mogućnost i da se potpiše priznanica (Obično kada je kapara niska, ili kada se kupoprodajna cena u celosti isplaćuje odmah sutra.... ) zbog same cene predugovora (50-150 eura) i njegove izrade, overe. Ukoliko papiri nisu u redu, a kupac zahteva da se papiri regulišu, agencija od novca koji je dat na ime kapare (ukoliko prodavac nema drugi novac) , pomaže prodavcu (ili ih sređuje sama, zavisi od dogovora) i GARANTUJE da će se sve dovesti u normalno stanje.Čak ni skidanje hipoteke ne predstavlja problem i ne bi trebalo da predstavlja bauk.
Tako je bar kod normalnih agencija i agenata.

Većina advokata (svaka čast izuzetcima) zbog obimnosti drugih poslova koje rade ili neznanja ponekad ne mogu da sve to "izguraju do kraja" ili jednostavno traže paprene cifre za završavanje posla. Imao sam posla sa dosta njih i mogu da vam kažem da 1/2 ne zna da uradi "kasvetan" predugovor ili ugovor. Još jednom, svaka čast učenim ljudima i onima koji rade svoj posao onako kako treba ( i ja sam uostalom budući pravnik). Samo želim da ukažem na to da i advokati nisu baš "cvećke".

Ovo što se tiče te "crne liste" me je tako slatko nasmejalo. :) Uvek se trudite da proverite sa kim sarađujete, APR pruža uvid da li agencija radi na crno ili ne.

Ukoliko vam je potrebna neka vrsta saveta, slobodno se javite preko privatne poruke. A ja ću vam dostaviti svoju mail adresu. Pokušao sam da ovom prilikom, sažeto napišem odgovor. Tematika je opširna :) ali pravilo je jedno: "Ono što u sebi nosi poštenje, jače je i od samog zakona"


P.S. Nadam se da ćete i vi naći (ako niste već) svoj prostor, svoj dom u kome ćete biti srećni i napredovati. Veliki pozdrav

Edited by Mare_Miladinovic, 30 October 2012 - 01:43.


#63 betmen55

betmen55
  • Members
  • 3 posts

Posted 28 April 2015 - 12:07

Pozdrav,
Da li neko moze da mi, iz svog iskustva, preporuci agenta za nekretnine? Ili advokata?
Zainteresovana sam, ali postoji mnogo agencija i nisam pametna odakle da krenem. Kakva iskustva ste imali sa njima?

Jeste, al javi mi se u privatnu poruku da ti saljem.#64 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 30 April 2015 - 07:21

Jeste, al javi mi se u privatnu poruku da ti saljem.

Zar ne mislis da je za ove skoro 3 godine, koliko je proslo od postavljanja pitanja, sigurno vec dobila odgovor i nasla agenta i/ili advokata i zavrsila kupoprodaju stana?

Posebno ako se uzme u obzir ovo:

 

 

Petrinja Member Since 23 Mar 2012
Offline Last Active Aug 08 2012 12:48

 

 #65 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 30 April 2015 - 07:53

Spammer.

 

Sledeći korak - okači link - banovina.

 

U dvajes marke. :lol+: