mi smo dosta dugo u procesu trazenja stana, nismo realizovali kupovinu, ali evo sta smo do sada prosli sto se agenata tice (uz napomenu da gledamo samo starogradnju, vrednosti oko 75 000e, te je moguće da kupci vrednijih nekretnina imaju interakciju sa profesionalnijim agentima)
- s pocetka smo imali susrete sa zaista raznovrsnim agentima, neretko neprijatne (npr posto smo poceli u vreme kada su cene bile maksimalne, jako su se ljutili na nase ponude - a koje su bile 10% niže od ponudjene cene (sada smo im jako zahvalni na tome

- zbog toga, kada smo naisli na agenticu koja je kulturna u ophodjenju sa klijentom, smo odlucili da nam ona bude ekskluzivni agent kako ne bismo vise gubili zivce sa raznima ali to donosi i plus i minus: neko za vas obavlja pozive, donekle filtrira ponudu i ponekad cak dobije relevatne informacije od agenta prodavca (narocito u poslednje vreme kada je kupoprodaja stala pa su sada agenti vise orijentisani ka kupcu nego ka prodavcu) ali desava se da neki agenti ne žele da rade sa kolegom jer ne žele da dele proviziju. Minus je i sto smo od drugih culi da se sa agencijom može pregovarati o spuštanju provizije (3%) ali kada su dve agencije u priči onda nema prostora za tako nešto. Da li je neko od vas uspeo da spusti proviziju agenciji? Takođe, agencija insistira da joj se plati provizija pri potpisivanju predugovora a nama je logično da dobiju proviziju po obavljenom poslu (ili kao prodavac 10% odmah pa po realizaciji ostatak) a ne unapred (čuli smo da često čim agencija uzme proviziju ostavlja kupca da se nadalje sam snalazi). Kada ste vi plaćali proviziju agencijama - pri potpisivanju predugovora ili ugovora?
- mi smo nekoliko puta bili na korak od sklapanja preugovora ali uvek se u tom koraku nesto zakomplikovalo. Agenti uvek kada padne dogovor o ceni kupoprodaje izvrše veliki pritisak da se predugovor potpiše bukvalno odmah, iste sekunde, u po noći ako treba, što naravno nije razumno i do sada se nama pokazalo da agenti ne vrše pritisak bez veze već da uvek postoji razlog koji pokušavaju da promuvaju u toj zbrci-frci koju prave. Jer, onda se ispostavi da papir ovaj, onaj ipak nije kakav bi trebalo da bude, da nesto nedostaje ili vec nesto tog tipa. Pri tom, agent nam uvek kaze kako nije obicaj da prodavac da papire stana pre potpisivanja predugovora da ih kupac proveri vec iskljucivo na uvid pri potpisivanju predugovora. Mi nismo na to pristajali i uvek smo insistirali na kopijama i uvek ih i dobili - dakle, može se. Mi smo uzeli svog advokata (sto jako ljuti agenciju jer eto "nemamo poverenja u njihovog advokata a to je čovek iz renomirane blabla kancelarije") koji gleda i proverava papire pre bilo kakvog potpisivanja.
- takođe, redovno se dešava da šta direktno ne pitamo to niko neće ni reći iako je relevatna informacija za proces npr ako smo iz nekog razloga propustili da direktno pitamo da li je stan otkupljen to agent spontano neće reći sve dok ne dodje faza papira tako da je generalni savet da se ništa ne podrazumeva vec sve da se pita direktno i da se proverava svaki put (npr poslednji put nam je rečeno da je stan u OK stanju (ispostavilo se da nije) ali poseban je utisak bio što stan nema ni parket a što su eto zaboravili da spomenu...)
To je naše skromno iskustvo jer dalje od ovog koraka nismo stigli.