Jump to content


Photo
- - - - -

Peticija; STOP ubijanju delfina


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 June 2011 - 14:42

Volite li delfine?
Delfini spadaju, a na sto ukazuju relevantne znanstvene studije, medju najinteligentnija bića na planeti. I ne samo da su izuzetno inteligentni, nego posjeduju i svijest o sebi samima, odnosno samo- spoznaju;

"Self-knowledge, including self-awareness, enables one to develop a self-image and monitor and evaluate one's own behaviors. Dolphins recognize themselves in a mirror a rare ability previously demonstrated in the great apes and humans for a review) and, recently, in elephants. Mirror self-recognition not only indicates an ability to correctly interpret information in a mirror as oneself but also demonstrates an individual's motivation to use the mirror as a tool to view one's own body. Dolphins are also aware of their own behaviors, able to understand and act on gestural instructions to repeat or not repeat a previously performed behavior, or to monitor self-produced bubble rings, Dolphins also reveal conscious awareness and conscious control of their own body parts, using them in specific and often novel ways as directed by gestural instructions. Finally, dolphins demonstrate awareness of their own knowledge states, i.e., metacognition, by indicating their certainty or uncertainty about which of two sounds is of higher pitch."
Detaljnije možete procitati OVDJE

Pa iako je posljednjih desetljeca senzibiliziranjem najsire javnosti i brojnim aktivnostima ubijanje delfina zabranjeno u skoro svim zemljama u kojima je to bila dugogodisnja tradicija, u Japanu je lov na delfine i dalje dopusten i godisnje ih se poubija 23 000, a sto je ujedno i tema nagradjivanog dokumentarnog filma The Cove u kojem je prikazana sva brutalnost ovog masakra.
Ukratko o filmu za one koji nisu gledali;

Zaljev Taiji u Japanu je potpuno zatvoren za javnost, pristup podrucju je strogo zabranjen, a masakr se odvija uz blagoslov japanske vlade. Prvo stjeraju delfine u mali plitak zaljev koji ograde mrezama, a onda ih stojeci na čamcima, kolju sa dugackim sipkama. Ovi ubijeni zavrse na jelovnicima, (cesto pod laznom etiketom kitovog mesa jer je "cijenjenije") a nekolicinu zivih prodaju zabavnim parkovima. Svake godine poubijaju 23 000 delfina, a japanska vlada i dalje uspjesno lobira da se pokolj nastavi, mada je ovaj film izazvao poprilicno negodovanje u mnogim zemljama.

PRIZOR IZ FILMA:
http://www.youtube.com/watch?v=lxVvlehmOIM

Ovakvo klanje bi mozda bilo razumljivo da je u pitanju neko neuko pleme kojima su delfini jedini izvor hrane, ali tamaniti bića koja su medju najinteligentnijima na planeti u civiliziranoj i visoko razvijenoj zemlji poput Japana, je tesko "probavljiva" cinjenica od koje zazire gotovo cijeli svijet. Ako se i Vi sami tu prepoznajete, mozete dati svoj mali doprinos potpisivanjem peticije na globalnom nivou, kojoj je cilj pokusaj zaustavljanja ubijanja delfina u Japanu.

Peticiju mozete potpisati OVDJE gdje ujedno mozete procitati sve detalje o ovoj akciji.

Mozete takodjer, (ako zelite) ovaj post ili dio s linkom za peticiju siriti dalje putem svojih osobnih kontakata, drustvenih mreza, foruma, itd.

Puno hvala svima u ime delfina. :)


Attached File  himani-dolphin-kiss.jpg   40.59KB   0 downloads

#2 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 June 2011 - 15:09

.... i samo jos jedan sjajan video klip.




#3 Pareidolia

Pareidolia
  • Members
  • 998 posts

Posted 23 June 2011 - 18:22

Ja sam tek nedavno potpisala ovu peticiju nakon gledanja dokumentarca The Cove. Nadam se da ce se svest covecanstva o ubijanju i eksploataciji ovih divnih stvorenja makar malo promeniti. Vise o ovoj akciji imate i na zvanicnom sajtu ove organizacije http://www.savejapandolphins.org/

#4 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 24 June 2011 - 21:21

Koliko znam, drustvo Sea Shepherd jedini je ozbiljniji protivnik tih zlikovaca u koje spadaju i ljubitelji mesa kitova i delfina. Da podsetim, Japan, Norveska i Island ne odricu se lova na morske sisare, a pokolji se izvode pod maskom naucnih istrazivanja. Da verujem u kosmicku pravdu, pomislio bih kako samo jedna od ovih zemalja dugo nije bila u udarnim vestima...



#5 Istria

Istria
  • Members
  • 14 posts

Posted 16 August 2011 - 21:46

Zbog ovog filma sam počeo mrziti Japance, vjerojatno nisam u pravu ali dok god ima potražnje za mesom biti će i ubijanja delfina i kitova, znači na Japancima je da zaustave pokolj za koji znaju, može ih biti sram kao naciju!!!

#6 dekifisher

dekifisher
  • Members
  • 1,308 posts

Posted 23 August 2011 - 12:18

Koliko znam, drustvo Sea Shepherd jedini je ozbiljniji protivnik tih zlikovaca u koje spadaju i ljubitelji mesa kitova i delfina. Da podsetim, Japan, Norveska i Island ne odricu se lova na morske sisare, a pokolji se izvode pod maskom naucnih istrazivanja. Da verujem u kosmicku pravdu, pomislio bih kako samo jedna od ovih zemalja dugo nije bila u udarnim vestima...

OMEN

#7 ekopuls

ekopuls
  • Members
  • 8 posts

Posted 08 December 2011 - 17:09

OMEN



Zabranu treba promovisati, a trebalo bi i neke tv stanice da se ukljuce u borbu protiv ubijanja delfina

#8 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 08 December 2011 - 19:38

Volite li delfine?


Video koji sam skoro radio!

http://www.youtube.com/watch?v=Asvzl2UITbw