Jump to content


Photo
- - - - -

Razlicitost ex-srpskohrvatskih jezika


 • Please log in to reply
401 replies to this topic

#376 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 27 December 2017 - 14:10

Tragedija ljudi kao sto je Gotovac i jeste u tome sto su nacionalizmom pokusali da se bore protiv ex yu rezima, kojeg ti nazivas zlocinackim represivnim totalitarizmom. 

 

 

 

 

Prvo, što je uopće za tebe nacionalizam i smatraš li da je svaka nacionalna država po defaultu "nacionalistička" u negativnom kontekstu? Drugo, koja je precizna razlika između Gotovčeve ljubavi prema Hrvatskoj i tvoje ljubavi prema Jugoslaviji?

Treće, ako si doista gledala film, kako bi ti nazvala taj režim? "Banja za odmor"? 

 

 

 


Verovatno da u to vreme i u tim okolnostima i nisu imali drugih sredstava na raspolaganju, no to ne anulira njihov nacionalizam.

 

 

Ponavljam pitanje iznad. 


 

 

 

Oni medju njima koji su imali ljudskog postenja i casti, a Gotovac jeste, kad-tad su i sami postali zrtve toga cijem su stvaranju pridoneli i od cega se nisu ogradili.

 

 

 Od čega se to točno Gotovac trebao ograditi? Od napada jugo vojske na Hrvatsku?

 

 

 

Jer takav je nacionalizam. On se ne zaustavlja tamo gde neko smatra da je to dobro i korisno, vec raste kao bujica i na kraju nosi sve pred sobom.

 

 

Imaš  obraza uspoređivati Gotovca s nacionalistima, mada nikad nije imao veze s njima, što je pokazano i u filmu, ali ti i dalje trubiš po svom. Inače te ljude koje ti izjednačuješ s Gotovcem je odgojila yugo komunistička partija, a ne Gotovac. Jednostavno ne mogu vjerovati koju količinu ravnodušnosti  ispoljavaš usprkos onome što si vidjela u filmu. Ili nisi gledala film, ili ti se sviđaju uvjeti u Staroj Gradiški -  iskreno me užasava tvoja reakcija. Sorry, ali ne znam uopće kako bih se postavila prema tebi nakon ovog. 

.

 

 

....(preskacem deo s ad hominem spekulacijama o tome sta je i kada meni bilo lepo, a sta nije)....

 

 

Nisi morala. Evo, ja neću. Nema potrebe spekulirati jer si dovoljno jasna. I meni je bilo lijepo, no to ne znači da kanim cijeli život ostati noj s glavom zabijenom u pijesak i pokriti se po ušima da slučajno ne doznam istinu. 

 


Sto se danskosvedskog tice, veoma gresis. Niko se ovde ne bi pobunio da se jezik tako nazove.

 

 

Pitala si ih? 
 

 

 

 

Mnogi Svedjani smatraju pitanjem casti da razumeju danski i norveski, i ne koriste prevodioce i tumace, iako su jezici razliciti i moze da dodje do ozbiljnih nesporazuma.

 

 

Švedski i danski nisu postojali kao odvojeni službeni jezici. Prve razlike među njihovim jezicima  nastaju tek oko 1 100 godine. I pretpostavljam da nitko od njih ne histerizira zbog  činjenice da kao nacionalne države imaju svoje zasebne jezike. I naravno da je pitanje časti, zašto ne bi bilo.  Zar ti doista misliš da netko tko zna i govori i voli hrvatski jezik automatski mrzi srpski? Gdje ti živiš? Mislim, Zoran, pa ti... gdje se vi uopće informirate o stanju u Hrvatskoj? Bila si nedavno u Splitu, je li te netko maltretirao, tukao te, zabranjivao ti da govoriš ekavicom?

 

 

Ni svedski nacionalizam nikad nije usmeren protiv nordijske sabrace, vec uvek protiv onih koji stoje izvan tog kruga. Zato im nikako nisu ni jasni nasi usitnjeni balkanski nacionalizmi. Svako poredjenje na tom nivou je krajnje besmisleno.

 

 

 

 

Razlikuješ li ti uopće nacionalizam od ljubavi prema domovini, zemlji, državi u kojoj živiš? 

 

 

 

 

@Blond

 

 

Obrati paznju da oba navedena primera oslikavaju misljenje/odusevljenost stranaca kojima si suprotstavila misljenje ( nasih ) lokalaca, tako da ne vidim dodirne tacke?

 

 

 

 

Nisam suprotstavila mišljenja, nego tradicije i odnose prema njima.  

 

Mind you, tako su I stranci odusevljeni "egzotikom" Kusturicinih filmova, ne?

 

 

Ne volim Kusturicu pa ne pratim tko ga voli a tko ne, ali sam recimo totalno oduševljena što se u Vojvodini pokraj Subotice obnavljaju neki stari salaši i postaju turistička atrakcija. Jedva čekam da odem tamo i to vidim. :wub: 

 

 

 

Da su Kuba I Sao Vicente prosli kroz raspad drzave tokom kog su termini "tradicija/kultura/identitet" bili rabljeni na nacin kao u nas, mozda bi I kod njih to bilo dozivljavano kao retrogradno I nazadno?

 

Tradicijsku kulturu ne treba brkati s ratom, to i jeste moja poanta.  


Edited by Ziza, 27 December 2017 - 15:05.

 • 1

#377 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,575 posts

Posted 27 December 2017 - 16:44

...

 

>> ... Norwegian language
From Wikipedia, the free encyclopedia
 
Norwegian (norsk) is a North Germanic language spoken mainly in Norway, where it is the official language. Along with Swedish and Danish, Norwegian forms a dialect continuum of more or less mutually intelligible local and regional variants.
 
These Scandinavian languages, together with Faroese and Icelandic as well as some extinct languages, constitute the North Germanic languages. Faroese and Icelandic are hardly mutually intelligible with Norwegian in their spoken form because continental Scandinavian has diverged from them.
 
As established by law and governmental policy, the two official forms of written Norwegian are Bokmål (literally "book tongue") and Nynorsk (literally "new Norwegian"). The official Norwegian Language Council (Språkrådet) is responsible for regulating the two forms, and recommends the terms "Norwegian Bokmål" and "Norwegian Nynorsk" in English.[citation needed] Two other written forms without official status also exist, one, called Riksmål ("state language"), is today to a large extent the same language as Bokmål though somewhat closer to the Danish language. It is regulated by the unofficial Norwegian Academy, which translates the name as "Standard Norwegian". The other is Høgnorsk ("High Norwegian"), a more purist form of Nynorsk, which maintains the language in an original form as given by Ivar Aasen and rejects most of the reforms from the 20th century; this form has limited use.
 
Nynorsk and Bokmål provide standards for how to write Norwegian, but not for how to speak the language. No standard of spoken Norwegian is officially sanctioned, and most Norwegians speak their own dialects in all circumstances. Thus, unlike in many other countries, the use of any Norwegian dialect, whether it coincides with the written norms or not, is accepted as correct spoken Norwegian. However, in areas where East Norwegian dialects are used, a tendency exists to accept a de facto spoken standard for this particular regional dialect, Urban East Norwegian or Standard East Norwegian (Norwegian: Standard Østnorsk), in which the vocabulary coincides with Bokmål.[3][4] Outside Eastern Norway, this spoken variation is not used. ... <<
 
...

 • 0

#378 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,575 posts

Posted 27 December 2017 - 23:07

...

 

... 

:ajme:

 

'Komedija / pa i 'tragedija' (kako za koga) - je u tome sto su neki totalitarizmom pokusali da se bore protiv demokratije. Imali su i druga sredstva na raspolaganju, no to ne anulira njihovo totalitarno misljenje. I oni medju njima koji su imali ljudsko postenje i casti ... kad-tad su i sami postali zrtve tog sistema cijem su stvaranju pridoneli i od cega se nisu ogradili. Jer, takav je totalitarizam. On se ne zaustavlja tamo gde neko smatra da je dobro i korisno, vec raste kao bujica i na kraju nosi sve pred sobom'.
 
Btw, a ste ce ti onaj 'kiśjeli cvijetak' na avataru?
;)
 
U Ex_Yu apsolutno je bilo zabranjeno, pod pretnjom drasticnih kazni bilo kakvo politicko organizovanje / delovanje van zvanicnih struktura - partije, soc.saveza i kilavog sindikata - 'transmisije'. Nije se dopustalo ni teoretisanje, gde bi mnogi teoreticari trpeli sikanu / nadrljali (korculanska skola). To je bila posledica sizofreme raspolucenosti partije koja se prema spolja borila za 'pravo svake partije / drzave' na svoje principe / stavove, protiv 'soc.internacionalizma & monolitnosti', a na ututrasnjem planu upravo za 'internacionalizam / monolitnost'. Pa posto im oponenti nisu mogli doakati, potezali bi jedino preostalo - 'nacionalno pitanje' koje taj vusrani sistem nikada nije mogao da resi, jer ga je zasnivao na pogresnim premisama - na 'klasi, solidarnosti i partiji kao vodji radnog naroda, na celu sa sluzbom bezbednosti'.
:lol+:
A opet, nije se moglo 'an gro' ignorisati 'nacionalno pitanje', posto su i istorija, i kultura, pa i delovanje tog istog totalitarizma bili zasnovani na nacijama i njihovom neotudjivom pravu na .... pa i do otcepljenja ... etc, etc. To se pokusavalo prelomiti preko kolena, ucitavanjem plasilice zvane 'nacionalizam' pa se na kraju to zaista i dozvalo / povampirilo. To je bila zemlja razlicitog nivoa razvoja, vise nacija, vise jezika, vise religija, razlicite civilizacijske, politicke, ekonomske i kulturne tradicije.
 
Interesantno je da se na 'cast / ljudsko postenje' pozivaju novokomponovani ljubitelji one ideologije koja je tako zalosno zavrsila u glibu sveopsteg bescasca i totalnog nepostenja.
 
U samom startu, u osnovi te totalitarne ideologije, postojao je manjak demokratskih kapaciteta, a sve ostalo bio je proizvod 'politickog voluntarizma / lakocemizma' i ostale drljavine koja je tako neslavno propala. Da ne govorimo o lazi, prevarama, 'cvrstorukastvu' i zlocinima u ime neke sulude ideje kao i galeriji patoloskih tipova. Na kraju krajeva ta 'partija' je prozdrala samu sebe. 
Kakav je to bio politicki idiJotizam i jadno kreveljenje - vidi se po naslednicima i njihovom iscasenom zuborenju.
I to ne samo u zemljama nastalim posle raspada Ex_Yu, vec i u drugim, koje su zacudo bile mnogo 'naprednije / razvijenije'.
:ajme: 
Osnovna karakteristika im je totalni antimodernizam, robovanje ideoloskim floskulama, beskrajno presipanje iz supljeg u prazno, lazno moralizatorstvo, i, u velikoj meri - sizofreno, raspoluceno ponasanje. Hteli bi oni nesto, ali da to drugi plati / izdrzava / namece cvrstom rukom. Srecom, sad im se moze ukazati rukom, a nekima bogami i nogom - 'vrata su tamo', a neki smorni uradak jednostavno pritiskom na tipku 'Del', poslati u korpu za smece.
 
Ono oko tumacenja 'usitnjenog balkanskog nacionalizma' ne bih - jednostavno, ne tice me se papazjanija u necijoj leftistickoj glavi.
Njegov problem.
 
...

 • 3

#379 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,928 posts

Posted 28 December 2017 - 06:34

 

 

 

 

Prvo, što je uopće za tebe nacionalizam i smatraš li da je svaka nacionalna država po defaultu "nacionalistička" u negativnom kontekstu? Drugo, koja je precizna razlika između Gotovčeve ljubavi prema Hrvatskoj i tvoje ljubavi prema Jugoslaviji?

Treće, ako si doista gledala film, kako bi ti nazvala taj režim? "Banja za odmor"? 

 


 Od čega se to točno Gotovac trebao ograditi? Od napada jugo vojske na Hrvatsku?

 

Imaš  obraza uspoređivati Gotovca s nacionalistima, mada nikad nije imao veze s njima, što je pokazano i u filmu, ali ti i dalje trubiš po svom. Inače te ljude koje ti izjednačuješ s Gotovcem je odgojila yugo komunistička partija, a ne Gotovac. Jednostavno ne mogu vjerovati koju količinu ravnodušnosti  ispoljavaš usprkos onome što si vidjela u filmu. Ili nisi gledala film, ili ti se sviđaju uvjeti u Staroj Gradiški -  iskreno me užasava tvoja reakcija. Sorry, ali ne znam uopće kako bih se postavila prema tebi nakon ovog. 

 

Prvi bold - nikakva, nema razlike. Ono sto je meni bila Jugoslavija, njemu je bila Hrvatska. Znaci, zemlja koju volis i s kojom se identifikujes. No zato ja imam potrebu da se stalno ogradjujem od onog sto je u ime te zemlje koju sam smatrala svojom cinjeno, a sto sigurno nije bilo u redu - od nacionalizacije imovine, preko politickih hapsenja do agresije na sopstvenu zemlju i gradjane.

No tu i staje moja kritika, jer mnoge stvari koje se danas zameraju toj zemlji, treba staviti u kontekst tadanjeg vremena. Kriticari svega i svacega vezanog za Jugoslaviju lako zaboravljaju da su npr sedamdesete one godine kad mnoge evropske zemlje jos uvek uredno imaju kolonije, kad USA sravnjuju Vijetnam sa zemljom, u mojoj Svedskoj postoji i radi rasnobioloski institut, a homoseksualnost se smatra bolescu i uz to je kriminalizovana. Pa se sve to pomenilo, i niko danas tadasnje drzave ne naziva zlocinackim, vec produktom vremena koje se ne moze samo tako porediti s danasnjim. No kad je Jugoslavija u pitanju, upravo to se radi.

 

Dakle, nemam nikakvu dilemu da su politicka hapseja i osude bile lose, ukljucujuci i Gotovcevu. Tacnije, posebno njegovu. Ali nikada nisam cula da se bilo ko od tadasnjih politickih disidenata u Hrvatskoj jasno ogradio od terorista koji su u isto vreme dok su se ovi zalagali za cistocu hrvatskog jezika, postavljali bombe u bioskope, vrsili atentate i otimali avione po Svedskoj, vrsili teroristicke upade u Bosnu.,, I oni su se borili protiv totalitarizma i velikosrpskog terora, zar ne? Jedan od njih je doziveo i da postane general u hrvatskoj vojsci i da mu se podigne spomenik. Od takvih stvari je Gotovac trebalo da se ogradi, a koliko znam, nije nikad.

 

Sto se mene tice, njegovo hapsenje jeste bilo zlocin, jer je njegovo delovanje bilo iskljucivo politicko. To sto su (slucajno?) u isto vreme kad je on politicki delovao, gorepomenuti teroristi ubijali ljude, njega ne cini saucesnikom. Ali eticki bi bilo ograditi se od njih, jer iako su im sredstva bila razlicita, cilj je bio isti.

Sto se tice uslova u zatvoru, to je vec posebna prica. Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali u Srbiji nisu nista bolji ni danas. U Lepoglavi i Staroj Gradiski takvi su tada bili za sve zatvorenike i problem nije u tim uslovima, vec u samoj cinjenici sto je bio zatvoren zbog politickog delovanja.

 

I naravno da sam gledala film, nemam razloga da tvrdim da jesam ako nisam. Razlika izmedju tvog i mog gledanja je u tome sto je na mene najjaci utisak ostavio opis pretresa stana, koji je prethodio hapsenju, a koji opisuje njegova cerka. Agresivna zvonjava na vratima, kad znas da ti ne dolazi prijatelj, tri sata preturanja po licnim stvarima, slavodobitni izraz lica onih koji veruju da su pronasli dokaze tvog zlocinackog delovanja... Sve sam to dozivela u vreme kad je Gotovac, kao bivsi disident, vec bio na nekoj jacoj poziciji u Hrvatskoj. Zato i uvidjam svu bizarnost plakanja nad njegovom, mojom ili bilo cijom slicnom sudbinom. Preziveli smo, a mnogi drugi nisu.

To je moja pozicija, a ti me postavi gde god hoces, tvoja stvar.


 • 1

#380 Sleepers

Sleepers
 • Members
 • 8,129 posts

Posted 28 December 2017 - 07:36

No zato ja imam potrebu da se stalno ogradjujem od onog sto je u ime te zemlje koju sam smatrala svojom cinjeno, a sto sigurno nije bilo u redu - od nacionalizacije imovine, preko politickih hapsenja do agresije na sopstvenu zemlju i gradjane.

 

 

Ne znam, mislim​ da je takva vrsta kolektivizma prije svega štetna za tebe samu, a i : zašto bi se ti poistovjećivala na bilo koji način s teroristima? Gotovac se  svojim ponašanjem ogradio i od šovinizma, i od ustašluka i od Tuđmana i njihove politike naspram Hrvatske. Čini mi se da je to dovoljno. 

 

 

​Za druge zemlje - samo što u demokratskim društvima (a daleko od toga da su savršena) ljudi smiju reći što misle i prije ili kasnije političari ili vlast snose odgovornost za svoje ponašanje.

 

Idolopoklonstvo naspram Tita i Jugoslavije je ono što teško mogu shvatiti, kao i posve nekritičko razmišljanje. Način na koji su nas politički "odgajali"  mi se neizrecivo gadi. 

 

​U nekoj paralelnoj stvarnosti, da je Tito imao snage pokrenuti demokratske procese u Jugi i da su bile veće pojedinačne slobode, nešto labavije veze između republika i da se išlo na konfederaciju, mislim da do rata nikad ne bi došlo, a u takvom ozračju bi se i prema jeziku i jezičnim razlikama ljudi drukčije odnosili - ne bi to shvaćali kao nekakvo ugrožavanje ni sa čije strane. Ali Tito se nije mogao, odnosno nije se htio odreći svoje doživotne pozicije holivudskog glumca. 

 

I nisu danas više  u Hrvatskoj tenzije zbog jezika. I ništa se ne prevodi sa srpskog na hrvatski. Posebna priča je sa nekim stručnim radovima, na primjer iz kemije - e tu ima dosta razlika ali iskreno, nemam pojma kako se to rješava. Vjerojatno nikako jer se svi znanstveni radovi pišu i na engleskom. 


Edited by Ziza, 28 December 2017 - 07:37.

 • 1

#381 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,575 posts

Posted 29 December 2017 - 23:39

...

 

... 

 

 

Ovo je mucno citati.
:ajme:
Neko je 'voleo / identifikovao se' sa dzugasvilijevom / maovom / pol potovom degenerisanom tvorevinom.
Kako bi necija 'ljubav' to na bilo koji nacin mogla da ih opravda?
 
Za mene se sva 'dostignuca' te Ex_Yu nakazne tvorevine iscrpljuju elementarnom 'emancipacijom' - kupanje / presvlacenje / bolja ishrana, skromne medicinske usluge, skola, stanovanje i jadna platica. Nista vise!
Pa do 67. godine u mnogim kucama u Ex_Yu je postojao zemljani pod.
 
Jeste, stado je bilo opsednuto 'progresom / napretkom' pa je u ime 'ideje' bilo spremno da proguta mnoge nepodopstine. Mislilo se - 'sutra ce biti bolje'. Pa je bilo - malo sutra. Te ideje im nista nisu dale - naprotiv - lisile ih i onog jada & bede koji su imali.
 
Pa, ne mozes ti da godinama lazes ljude, a da ti jednog dana ne zakucaju na vrata! Uostalom, to je bio 'revolucionarni standard', od vremena francuske revolucije. Jedne gospodare 'narodnom revolucijom' smenjuju drugi.
So what? 
 
Nisu  tzv. 'socijalisticki urbani gradjani' bili ti koji su cinili vecinu / odredjivali tendencije. Kvajt opozit.
Dovoljno je bilo otici na 'seoski vikend' pedesetak kilometara van 'grada' i suociti se sa tuznim & surovim cinjenicama.
 
To sto nekolicina zaljubljenika od te Ex_Yu pravi lepljivu, neprobavljivu secerlemu - to je njihov problem, a ne Ex_Yu.
Ne bih o drljavini 'kolonije / vijetnam / swejska' i ostalo. Nisam tamo ziveo - ne interesuje me. No, zacudno i ovde se umislilo da kosovo moze biti 'kolonija', a da se misljenje moze podvesti pod 'delikt'. Ne bih ni o 'terorizmu' - pola toga je bilo delo 'sluzbe' da bi se 'radni narod' raspametio. Sta bi sa onim nemackim osudama 'sluzbinskih likova'?
 
Ne vidim ni problem da se neko zalaze za 'cistocu rvackog jezika' - pa zar da ga osudimo na dugogodisnju robiju?
 
Neko postao 'general' u necijoj borbi? Pa koliko je njih vukojebinsko-brdjanskih, opancarskih cizmasa, postalo oficiri / generali? 
Svako nemusto / siromasko seljacko celjade je zurilo da uturi mrsavo doope u vojnu uniformu, pa neki stigli samo do 'st. vodnika I klase', a mastali o 'jorgan planini'! I da dobiju sve ostalo.
;)   
No, nije im se dalo. Dosli 'drugi' koji su hteli to isto.
 
Mene takvi kao sto je Gotovac ne brinu. Zabrinjavajuca je pojava svetine koja se nicim nije preporucila, osim uzvrelim tupchastim emocijama - pa nesto rezolutno zahtevala, sad i odmah. I kad je istamburaju po laprdavoj gubici / ideoloskom doopetu - pocne kuknjava: jaoj, uzelo mi ... i ostalo trc-prc. A nije razmisljao kad je drugoga lisavao? Barem da ga lisavao zabluda, pa svima na kraju bilo bolje - nego samo nametao svoje zablude, pa je to jednom stiglo na naplatu. 
I treba.
 
Sta - sada treba da se vratimo na ideju 'drugarske samokritike / revidiranja'?
:wicked:
 
I ovima, na vlasti, jednog dana ce stici na naplatu ako nastave da budalisu.
Svi ce platiti, a ne samo protagonisti.
 
Tako da je najmanji problem kako neko govori i kako se taj govor zove.
Veci je problem - sta taj govori.
 
...

 • 4

#382 Kinik

Kinik
 • Members
 • 41,575 posts

Posted 02 January 2018 - 14:22

...
 
 
>> ... (Ne)bitnost identitetskih pitanja 
Koliko god pojedini politički akteri u našoj državi tvrdili da su identitetske teme nevažne i odraz zaostalosti, one doživljavaju renesansu u gotovo svim zapadnim društvima.
Filip Milačić / izvor: Pobjeda
 
 
„Partija se mora više fokusirati na pitanje nacije“, „religija je neodvojivi dio našeg identiteta“, „uklanjanje spomenika je atak na istoriju naše države“, „naš nacionalni identitet je ugrožen“ ... To su samo neke od izjava visokih državnih i partijskih funkcionera. Iako debate o naciji, spomeniku i crkvi, siguran sam, zvuče veoma poznato, ipak nije riječ o crnogorskoj političkoj sceni i pokušajima da se „podijeli narod“. Riječ je o gorućim temama na političkoj sceni Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, a slične izjave dio su političkog života i svih ostalih država Zapada. Dakle: koliko god pojedini politički akteri u našoj državi tvrdili da su identitetske teme nevažne i odraz zaostalosti, one doživljavaju renesansu u gotovo svim zapadnim društvima.
 
Usljed konstantnog višegodišnjeg rasta broja imigranata zapadna društva polarizuje pitanje: da li pripadnost naciji treba definisati kroz zajedničke vrijednosti (koncept građanske države) ili kroz zajedničku kulturu, istoriju i etničko porijeklo (koncept etničke države)? Štoviše, na pitanjima nacije, kulture, jezika i religije bazira se i aktuelni rast desničarskih populista, koji je bez presedana u istoriji zapadnih demokratija. Iako su njihovim izbornim uspjesima doprinijeli i glasovi takozvanih ekonomskih „gubitnika globalizacije“, ekonomska pitanja nijesu ključna za njihove dobre izborne rezultate. I to ne samo iz razloga jer se ovdje radi o bogatim državama koje su već odavno prebrodile posljedice ekonomske krize – ili ih gotovo nijesu ni osjetile, kao što je to slučaj sa Njemačkom. To nam potvrđuju i podaci o strukturi njihovih glasača.
 
Primjera radi: dok samo 19 odsto birača desničarske populističke Alternative za Njemačku (AfD) ima niska primanja, većina američkih građana koji zarađuju više od 50.000 dolara godišnje glasala je za Donalda Trampa. Drugim riječima, partije, pokreti i kandidati dobijaju značajan broj glasova na identitetskoj izbornoj platformi, predstavljajući se pri tome kao zaštitnici nacionalnog identiteta: od Brexita, preko američkih i francuskih predsjedničkih izbora, pa sve do holandskih, njemačkih i austrijskih parlamentarnih izbora. Uz to, ankete govore da će se ovakav trend nastaviti i u svim ostalim državama Zapada u kojima će se izbori održati u 2018. godini.
 
Imajući u vidu navedeno, iskustva sa Zapada nam šalju jasnu poruku. Čak iako ste bogato društvo sa konsolidovanim demokratskim sistemom, identitetska pitanja će igrati važnu ulogu u političkom sistemu. Primjeri zapadnih društava pokazuju nam, naime, da je iluzorno očekivati da će se guranjem pod tepih identitetska pitanja sama od sebe riješiti ili će nestati ekonomskim razvitkom i fokusom na socio-ekonomske teme, kao što to predlažu pojedini naši politički akteri. Umanjivanje njihovog značaja - jer vam politički ne odgovara pozicioniranje u odnosu na njih - nije ništa manja manipulacija nego kada ih koristite za mobilizaciju svojih birača i za skretanje pažnje sa gorućih socio-ekonomskih tema. Pri tom se takođe ne smije zaboraviti da ovdje nije riječ o takozvanim „manje ili više“, već o takozvanim „ili-ili“ konfliktima, jer se ove vrste identiteta smatraju teško promjenljivim, pa je zato kod takvih političkih debata teško naći kompromis.
 
Primjera radi, neuporedivo je lakše pronaći kompromis kada su u pitanju poreske stope ili iznos minimalne cijene rade, nego pronaći „sredinu“ između crnogorskog i srpskog jezika. Stoga ako im se ne posvetite, identitetska pitanja će prouzrokovati jaku polarizaciju čitavog političkog sistema i nestabilnost u društvu, pretvarajući političke procese u takmičenje između prijatelja i neprijatelja. Konkretnije: identitetska pitanja su biračima veoma važna i ukoliko odgovorni politički akteri ne ponude odgovore na njih, profitiraće oni koji njima najbolje manipulišu... <<
 
...

 • 0

#383 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,667 posts

Posted 02 January 2018 - 22:35

Ja izbegavam da ulazim u diskusije sa onima koji – iako to ni sami ne znaju – vide jezik kao nesto staticno. Njima je zapravo u glavi sve staticno. Kao da nikada nisu procitali neki starovremski text. Jezik zivi, stalno se menja. Ako moze da menja jezik moze i ime. Otkud bi to mogli da primete oni koji zive u emotivnoj jezickoj zabokrecini? Ja kad odem u Beograd samo mogu da konstatujem da se tamo vise ne govori kao kad sam ja tamo zivela pre 30 godina, so what!

 

Spoiler

 

Jezik jeste usko vezan sa, pre svega, licnim identitetom ali to nista narocito ne znaci samo po sebi jer svako izlazi na kraj sa sobom kako zna i ume, te licne jednacine - narocito one nostalgicne - ne mogu biti reper. Dobro, ako neko bas ne zna da izadje na kraj sa samim sobom onda je najlakse zabiti se u kolektivne rovove i sakriti se iza kolektivnog identiteta. Na kraju ipak uvek odluce govornici i vecinska praksa, to prevagne. Ako govorite isto kao vase babe i dede, svaka cast na uzeglosti! Btw, svaki jezik zivi dok ne umre i poslednji govornik; tako ce i s/h. Ljudi na ex-Yu prostoru ne dele vise neka zajednicka iskustva i samim tim nekadasnji jezicki konstrukt pada u vodu, jezicka osamostaljivanja oblikuju i menjaju jezicke prakse na prostoru koji nije vise zajednicki, razlike ce biti sve vece. 

 

Svaki brucos na filologiji zna da jezici nastaju i politickim odlukama. Nije to nista novo i nista strasno. Strasno je kad covek ne govori razgovetno, kad guta slogove/nastavke, kad se frlja sa postapalicama, kad mu je fond reci na najnizim granama … kad mu nedostaje jezicko/licno dostojanstvo - mada, to nije zabranjeno, to je samo recito. Sve to nema veze sa tim kako se zove jezik kojim neko govori. Meni se desava da kad neko zine prvo cujem ko je a ne kojim jezikom govori.

 

 

Da li ih se neko seca?

 

Gordana Bonetti, rodjena u Beogradu, umrla u Splitu, spikerica na TV Zagreb – jednom jedna dikcija i artikulacija.

 

Dusanka Kalanj, rodjena u Sibeniku, umrla u Beogradu, spikerka na TV Beograd – jednom jedna dikcija i artikulacija.

 

Nisu mi poznati danasnji pandani. Ali primecujem da su jezicki rovovi dublji. Na kraju ce biti nepremostivi, ne zbog jezika nego zbog gluposti. Neka svako zove svoj jezik kako hoce. Ima ona izreka, zovi me lonce ako hoces samo nemoj da me razbijes. 


 • 4

#384 DerWish

DerWish
 • Members
 • 62 posts

Posted 06 January 2018 - 10:45

Jezik zivi, stalno se menja. Ako moze da menja jezik moze i ime.

Može onda i da mu se promeni ime iz hbs(m) u nešto drugo, jel?

Btw, svaki jezik zivi dok ne umre i poslednji govornik; tako ce i s/h. Ljudi na ex-Yu prostoru ne dele vise neka zajednicka iskustva i samim tim nekadasnji jezicki konstrukt pada u vodu, jezicka osamostaljivanja oblikuju i menjaju jezicke prakse na prostoru koji nije vise zajednicki, razlike ce biti sve vece. 

Pa ako je konstrukt, što ga onda nazivaš jezikom? Nego čemu ta opservacija o (iz)umiranju: mislim (iz)umreće i horvatski, srBski, Bosanski, montenegrinski… i?
 

Neka svako zove svoj jezik kako hoce.

Evo, ti slobodno nazovi ovaj jezik kojim se sporazumijevamo kako ti duša ište. Može naški? :)
 • 1

#385 mizopizo

mizopizo
 • Members
 • 6 posts

Posted 11 January 2018 - 18:05

problem jezičkog ujedinjenja je što ide ruku pod ruku s bizarnim ideologijama, ujedinjenjem u identitetu  u kojem se većina nas "ujedinjenih" ne prepoznaje..

ko se ne pravi blesav zna o čemu pričam jer internet vrvi tim teorijama. paralele s engleskim i njemačkim koje takvi koriste su tek komične. američki i australski ne postoje jer su te krajeve kolonizirali englezi. njemac(deutsch,german) je širi pojam od lokalnih naroda i narodnosti, naziv za nizozemce dutch je izvedenica od deutch ka npr slovak i slovenac, hrpa nacionalnih jezika je germanskog porijekla...pandan tome su slaveni a pandan Njemačkoj bivša država..


 • 0

#386 DerWish

DerWish
 • Members
 • 62 posts

Posted 11 January 2018 - 22:49

problem jezičkog ujedinjenja je ...
...ko se ne pravi blesav zna o čemu pričam jer internet vrvi tim teorijama....

Молем, како, kaj, ujedinjenje? Da nije možda u pitanju opet neka internetska poštapalica - meme ili kako se to već zove po novijem pravopisima, teorijama, internet vrvljanjima? 😀

...što ide ruku pod ruku s bizarnim ideologijama ...
....
američki i australski ne postoje jer su te krajeve kolonizirali englezi
... trla baba lan...

Nisam siguran da li se razumemo: јел се то надвила над свеколико пучанство нека нова свјетска војна, Комонвелт ускраћује права на декларацију о положају и имену енглеског језика, шта? Да нису ту posrijedi te ideologije, bizarne, egzistencijalne, lingvocidne... kakve li već?
😷

... naziv za nizozemce dutch je izvedenica od deutch ka npr slovak i slovenac, hrpa nacionalnih jezika je germanskog porijekla...pandan tome su slaveni a pandan Njemačkoj bivša država...

Ma šta mi reče: slovak i slovenac su izvedenice od deutsch? Не чекај: њихови језици су германских подријетала? А не, у бити ријеч је о панданима: Njemačka vs. bivša država a s друге strane Славени vs. хрпа?
😵
EDIT:dopuna citata i pitanja

Edited by DerWish, 11 January 2018 - 22:59.

 • 1

#387 mizopizo

mizopizo
 • Members
 • 6 posts

Posted 12 January 2018 - 07:56

hehe znao sam da će se nakostrješiti "lingvisti", kako ste prozirni..ovo je nepregledno, predlažem da napišeš neki memorandum


 • 0

#388 DerWish

DerWish
 • Members
 • 62 posts

Posted 12 January 2018 - 19:06

problem jezičkog ujedinjenja je što ide ruku pod ruku s bizarnim ideologijama, ujedinjenjem u identitetu  u kojem se većina nas "ujedinjenih" ne prepoznaje...

čas identitet i nekakvo ujedinjenje

hehe znao sam da će se nakostrješiti "lingvisti"...

čas lingvisti. Iju i to sa sve "pravopisnim" znacima djuture. Ijuju i to nasumično razbacanim ... vjerojatno radi postizanja nekog "mističnog" efekta. Ijujuju.

Hehe

...kako ste prozirni..

Mi? A koliko nas to ima? A vas?

Heh


...ovo je nepregledno, predlažem da napišeš neki memorandum

Joj, mora da se neko pomučio s razumijevanjem teksta. Jel' zbog kirilice? Ili Latinice, "latinice", čega li? Predlažem za sad, samo privremeno, da se konzultira neki priručnik, bukvar. Nešto od te sorte. Mada ima i avtomatskih pomagala. Internetske prirode... pretpostavljam da je preferencija sugovornika na strani suvremenih tehnologija. Čisto uslijed manifestiranog dojma o lingvističkoj provenijenciji i/ili ne-"jezikoslovnoj" orijentiranosti. Makar da se za početak ne "smaramo" previše riječju memorandum. Memo, memorija, m(n)emotehika. I inima. Ili njenim - ispričavam se - njihovim eventualnim značenjima, uzusima, etimologijama, prenesenim značenjima, "metaforama", stilskim figurama, akrobacijama... kako li se to već naziva kod (Vas) "ne"prozirnih.

He
 • 0

#389 DerWish

DerWish
 • Members
 • 62 posts

Posted 12 January 2018 - 19:21

... neki memorandum...

Ајој, саг ми паде на памјет: да се није мислило употријебити реч "референдум". Дум, дум. Или је ипак требала стојати "декларација"? Ча... о положају и назив(љ)у "заједничког"? Чега? Нарјечја? Дијалекта? Кај од та три? Пардон четири. Oops. Пет... уфф забројак се.

Хехехе
 • 0

#390 mizopizo

mizopizo
 • Members
 • 6 posts

Posted 15 January 2018 - 16:34

ne uspijevam  pratiti, graničiš s genijalnošću..posebno uvečer,tad si najoštriji al takvima i treba manje sna


 • 0