Prošle godine kod Jubmes banke na Novom Beogradu ispred mene je istrčala ženka fazana i sakrila se u žbunje na travnjaku pored zgrade. Ne znam otkud se tu stvorila, ali tu je prilično blizu park na Ušću i Muzej savremene umetnosti koji je okružen s dosta žbunja.
Pre nekih 5-6 godina sam iz 15ice posmatrala fazana kako se švrćka na onom delu ispred raskrsnice posle zgrade SIVa, s leve strane iz grada. Nadam se da ih ima još tamo.
Pelikani?!
NIsam ni znao da pelikani žive u Evropi, još manje da su nekad živeli i u ovim krajevima.
Stara, ali još uvek divna vest

Pelikani se vratili u Beograd
05. jun 2007. 13:09 > 13:16
Posle dva veka "izgnanstva", dve vrste pelikana, u Srbiji veoma retka ptica, mogu se ovih dana videti na ribnjaku Baranda nedaleko od Beograda, piše "Blic".
Kudravi nesit (Pelekanus krispus) i ružičasti nesit (Pelekanus onokratolus) gnezdili su se u našim krajevima još u 19. veku, ali su izumrli tokom melioracije i pretvaranja močvara u poljoprivredno zemljište tokom dvadesetog veka.
"Ova vrsta ptica je prava retkost za naš prostor. Gnezde se na Skadarskom jezeru, a u ovom slučaju je reč o mladuncima koji imaju običaj da lutaju u periodu odrastanja. U Srbiji je sve manje prirodnih vlažnih staništa, pa su za ptice trenutno najpogodniji veštački ribnjaci, kakav je Baranda", kaže orintolog Goran Sekulić.
Ove ptice se inače sreću u istočnom Mediteranu. U proseku žive deset godina i hrane se ribama.
"Šira okolina Beograda je povoljno stanište za ptice i ovde se može videti više od 200 vrsta. Tu se računaju i one kojima je stanište na rekama, ali i ptice prolaznice kakvi su, na primer, pelikani", kaže Sekulić.
Srbija je inače na 10. mestu najboljih zemalja u Evropi za posmatranje ptica.
(MONDO)