Jump to content


Photo
- - - - -

Zaštitimo sliv rijeke Drine


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 kajdara

kajdara
  • Members
  • 5 posts

Posted 11 May 2011 - 14:34

Udruženje demokratskih pravnika

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Zaštitimo sliv rijeke Drine

Rijeka Drina, sa svojim pritokama Sutjeskom, Hrčavkom, Ćehotinom, Bistricom, Kolinom, Osaničkom rijekom, Radojnom, Limom, Rzavom i Rakitnicom, predstavlja najveće izvore pitke vode u Evropi.

Vlasti RS-a, FBiH i Bosne i Hercegovine na tim rijekama imaju namjeru da izgrade niz hidroelektrana, a da pri tome nisu uradile strategiju koriššćenja vodenih resursa niti valjane ekološke studije. Zbog toga se izgradnja ovih centrala može negativno odraziti ne samo u slivu Drine, već i šire. Izgradnjom bi se ugrozio biljni i životinjski svijet na ovom području, a pored ostalog ugrozila bi se i Perućica – jedina prašuma u Evropi.

To je razlog što pozivamo akademsku i širu zajednicu, a posebno Akademiju nauka i umjetnosti BiH da nam se pridruži i organizira tim (u kojem bi pored ostalih znanstvenika bio i prof. dr. emeritus Avdo Sofradžija, izvanredni poznavalac sliva Drine) i svojim znanjem u autoritetom suzbiju ovo nasilje nad prirodom.

Pozivamo i lokalne vlasti sa područja Bosanskog podrinja da se udruže i angažiraju zajedničke nastupe kod državnih i entitetskih vlasti.

Molimo sve nevladine organizacije i udruženja građana da u susjednim državama i svijetu animiraju Pokret zelenih i da ono što nam je dobri Bog dao zaštitimo od nerazumnih ljudi koji to žele uništiti.

U Sarajevu, 11.05.2011. godine

Predsjednik UO Prof. dr. Hasan Balić s.r.