Jump to content


Photo
- - - - -

Novi Ustav Mađarske-po meri desnice ili...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 radnikx

radnikx
  • Members
  • 7 posts

Posted 05 May 2011 - 14:40

Mađarski parlament je u ponedeljak odobrio novi, sporni ustav: 262 poslanika glasala su za njega, 44 protiv, jedan poslanik se uzdržao od glasanja. Projekat je predložila desno-nacionalna, vladajuća partija Fides (Savez mladih demokrata), koja u parlamentu raspolaže dvotrećinskom većinom neophodnom za promenu ustava. Opozicione socijaldemokrate (MSP) nisu prisustvovale glasanju. Novi ustav treba da stupi na snagu 1. januara 2012. godine.
Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu izrazilo je sumnju da se novi ustav može uklopiti u "vrednosti Evropske unije". Zelena frakcija u Evropskom parlamentu je zamerila što se od članica EU ne zahteva poštovanje osnovnih prava. Fides je izjavio da svaki Mađar može da bude "ponosan" na svoj ustav. Predsednik mađarskih socijaldemokrata Atila Mešterhazi novi ustav nazvao je, međutim, "neligitimnim" i "prolaznim".
Na osnovu ovog ustava Fides može da preuredi zemlju, učvrsti sopstvenu vlast i svaku buduću vladu onesposobi da deluje. Ukoliko se blagovremeno ne prihvati državni budžet, predsednik države može da raspusti parlament. Savet za budžet, izabran na devet godina, a koji kontroliše Fides, svojim vetom može da blokira svaki budžet neke naredne vlade.
Ustav počinje prvim stihom mađarske nacionalne himne "Bože, zaštiti Mađare". Naslov preambula je "Nacionalno verovanje" i kao pravna merila utvrđuje Boga, hrišćanstvo, krunu, ponos na sopstvenu istoriju, kao i pobliže nedefinisani "istorijski ustav". Kritičare to podseća na fašističku ideologiju tridesetih godina.
Mađari više ne mogu da se žale ustavnom sudu, taj pravni put je zatvoren i za opštine. Samo predsednik države, vlada ili grupa koja se sastoji od najmanje četvrtine poslanika može da zahteva preispitivanje zakona na ustavnost. Ustavni sud više ne sme da sudi o zakonima, koji se tiču državnog budžeta.
Građani imaju manje mogućnosti da oblikuju politiku. Referenduma više ne treba da bude, potpuno su isključeni referendumi o promenama ustava ili izbornim zakonima. Lokalni izbori ne treba više da se održe svake četvrte, već svake pete godine.

http://www.vreme.com...w.php?id=988057

Bože čuvaj Mađare: U Mađarskoj se novim Ustavom brišu nacionalne manjine



I dok nacionalne manjine imaju zajamčena prava (bar Ustavom), a prava nekih manjina se iz godine u godinu povećavaju, susjedna Mađarska iz svog vrhovnog zakona manjine nastoji izbrisati, piše Novi list.



S Mađarima u njihovoj zemlji trenutno koegzistira 13 nacionalnih manjina, među kojima je i hrvatska. Novi Ustav Republike Mađarske, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, kaže: Bože čuvaj Mađare (…) Narodnosti i narodnosne zajednice koje žive u Mađarskoj smatraju se dijelom mađarskog naroda, a kulturne raznolikosti se poštuju.

Predstavnici manjina uložili su amandman kojim traže jamčenje cjelovite zaštite i jačanja manjinskih prava, a ova odredba Ustava u suprotnosti je, piše Novi list, s konvencijom o zaštiti nacionalnih manjina Vijeća Europe i ostalih konvencija UN-a, EU-a i OESS-a. Ako 18. travnja ove godine novi Ustav bude odobren, a 24. travnja ga potpiše i mađarski predsjednik, od sljedeće godine sve će manjine u toj zemlji biti na putu potpune asimilacije.

Velika Mađarska

Mađarske je u posljednje vrijeme imala dosta ispada vezanih uz nacionalizam i veličanje tzv. Velike Mađarske: Ustav im je pisan na arhaičnom mađarskom jeziku, u Bruxellesu su prilikom preuzimanja predsjedništva EU-om u predvorju zgrade Justus Lipsisus postavili kartu Velike Mađarske koja je između ostalog obuhvatila i veće dijelove Rumunjske, Slovačke, Srbije i Hrvatske.

Izvor: Novi list, 7. 4. 2011.