Jump to content


Photo
- - - - -

Trcanje i Biciklizam


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 ivanhoe80

ivanhoe80
  • Members
  • 8 posts

Posted 14 April 2011 - 15:50

Caos ljudi,

Da li se neko od vas bavi rekreativno trcanjem i/ili biciklizmom? Ne vidoh da je neko skoro poveo diskusiju o tome (da ne otvaram teme od pre ko zna kada).

Ja se vec vise godina, i ako sam amater, bavim relativno ozbiljno trcanjem i biciklizmom. Ne takmicim se, naravno, ali vodim racuna o vremenima, predjenim kilometrima i trudim se da napredujem i budem sve brzi i bolji. Sve je krenulo kao hobi i zelja da se odrze kilogrami, ali su s vremenom trcanje i biciklizam postali nacin zivota - heh.

Da ne pricam o svoj opremi koju kupujem i pratim non-stop - lol. Salu na stranu, kvalitet treninga i mogucnost da pratim i planiram kada, sta i kako radim mi je zaista vazno. Ne samo samo zbog pracenja napretka, vec i iz razloga sto me motivise da napredujem. Patike, bicikli, sportski satovi, meraci pulsa... Sta vi koristite ili biste voleli da imate?

Meni je najbitniji "gedzet" sportski sat koji meri sve i svasta. Daje mi jako puno korisnih informacija o treningu. Verujem da vecina vas koji trce profesionalno ili rekreativno ima i koristi neki od satova? Ja sam koristio Nike pulsometar, pa presao na Polar i Garmin satove. Svaki ima nekih svojih prednosti i mana, ali su svi odlicni. Polar je merio puls jako tacno, ali me je oduvek nerviralo sto nije imao integrisan GPS, vec sam morao da kacim dodatni modul. Trenutno sam na Garminu i jako sam zadovoljan. GPS modul je integrisan u sat, koji je lepo dizajniran i nije veliki i ne smeta mi na ruci, sto mi je vazno, a pruza mi sve sto mi je potrebno. Koristio sam Garmin Forerunner 110 ranije, ali sam skoro nabavio noviji Forerunner 210 i stvarno sam prezadovoljan. Jednostavn za upotrebu i pregled informacija, mogucnost da kreiram intervalne treninge i analiziram sve to na kompu kasnije... Da ne davim previse odmah u prvom postu. Nadam se da ima jos vas koji se bavite trcanjem ili biciklizmom rekreativno ili, sto da ne, profesionalno?

Koristite li neki sportski sat i zasto? Na koji nacin planirate treninge?

Koja su vasa iskustva?

#2 ivanhoe80

ivanhoe80
  • Members
  • 8 posts

Posted 26 April 2011 - 22:28

Nema bas previse zainteresovanih za diskusiju izgleda. :)

Nadam se da je ok da postavim i koju sliku?

Jedna od najinteresantnijih opcija kod Garmin Forerunner satova (ja koristim Forerunner 210, mada je isto i kod drugih modela) je mogucnost analize treninga kada prebacite informacije na kompjuter, tj recimo na Garminovu sjajnu stranicu Garmin Connect. Vrlo pregledno i jasno se vide mnogi parametri koji vam govore o treningu:

Posted Image

Nadam se da moze da se vidi kako to sve izgleda. Naravno, Garmin Connect je samo jedan od nacina na koji mozete da analizirate vase treninge. Meni je interesantan jer je moguce da drugi vide vas trening, da vi vidite gde su drugi trcali, vozili bicikl ili setali. Super stvar.

#3 srleprle

srleprle
  • Members
  • 1,718 posts

Posted 03 May 2011 - 19:25

Aj da ozivimo malo temu. Moze se reci da se bavim biciklizmom. Naime svaki dan prelazim od 15 do 40 km, u zavisnosti od slobodnog vremena. Koristim Polar za merenje pulsa, a imam merac na bajsu za brzinu i kilometrazu, najobicniji sa buvljaka :kece:. Sto ti kazes jednostavno tera me da vozim sto brze, da obaram vreme a i brate nervira me kad je neko ispred mene, obavezno moram da ga zaobidjem. Za trcanje nisam bas

#4 ivanhoe80

ivanhoe80
  • Members
  • 8 posts

Posted 09 May 2011 - 09:38

Aj da ozivimo malo temu. Moze se reci da se bavim biciklizmom. Naime svaki dan prelazim od 15 do 40 km, u zavisnosti od slobodnog vremena. Koristim Polar za merenje pulsa, a imam merac na bajsu za brzinu i kilometrazu, najobicniji sa buvljaka :kece:. Sto ti kazes jednostavno tera me da vozim sto brze, da obaram vreme a i brate nervira me kad je neko ispred mene, obavezno moram da ga zaobidjem. Za trcanje nisam bas


Haha, i tebe nervira kada je neko ispred? Ili ih zaobilazim, ili se trkam sam sa sobom svaki put - lol. Forerunner 210 mi tacno kaze da li sam brzi ili sporiji u odnosu na prosli put, pa je uvek trka - hehe.

Hvala na odgovoru.

#5 dissolvius

dissolvius
  • Members
  • 3,865 posts

Posted 02 April 2012 - 12:47

svaki dan 40-60 km, sa uglavnom Oldtimer-ima( celik je keva) :D

Raleigh, Koga Miyata, Motobecane i Peugeot ramovi sa uglavnom Campagnolo i Shimano sistemima.

Raleigh-a cuvam k'o malo vode na dlanu, '78 Giro d'Italia!

A trenutno smirglam jedan Bianchi ram, koji ce verovatno da zavrsi kao SingleSpeed. :)

#6 Ridjis

Ridjis
  • Members
  • 37,708 posts

Posted 02 April 2012 - 19:36

Eво теме на којој смо већ доста исписали о трчању, теретани и тренирању сваке врсте http://forum.b92.net...65#entry3508326

#7 Trofej

Trofej
  • Members
  • 4,307 posts

Posted 03 December 2013 - 20:40

Jesenja trkačka priča

 

Sve lepe životne priče počinju na isti način i nisu interesantne, one ružne i tragične su vrlo originalne, neponovljive. Nemojte da budete akter takve životne priče, ne dozvolite da jesen ikada uvuče svoje šuštavo lišće u vaše srce i da osetite miris starosti, raspadanja i nestajanja. Pesnici miris jeseni najavljuju kao kraj života, ali to su oni boemi koji poput Bodlera i našeg Branka utehu nalaze u čašici pića. Ali,i među piscima ima zdravih i srčanih sportista, ali pazite, ne u cvetu mladosti, već u zreloj starosti.

Haruki Murakami trči u svojoj 87 godini, prevazilazi sebe kao starac iz romana Starac i more. Sve je moguće, granice ne postoje, jesen života je onda kada smrt pokuca na vaša vrata, ali o tome ne treba razmišljati. Mlad si koliko se osećaš, sam krojiš svoj dan i gospodar si sveta koji te okružuje, sam bojiš svoje raspoloženje i praviš kolekciju prijatelja i neprijatelja. Kao u crtanom filmu, dok trčiš, vraća ti se ceo film u glavi, ubrzano, kao na filmskoj traci. Ne treba ti psihijatar da te vrati u normalu, pivo i bensedini da se osećaš kao oni normalni, a i šta to znači? Čuvaj svoje patike, kao zenicu oka svoga…. ne dozvoli nikom da te obeshrabri da u hladnim mesecima ne potrčiš.

 

Zašto je jesen dobra za trčanje?

Imam mali stan, pravi golubarnik, mislim da će stvari i kutije da počnu da mi padaju na glavu, sudaram se sa ukućanima. Onda mi pukne film, navučem patike i izluftiram se, očas posla brzinsko čišćenje misli u glavi. Ne treba da se peru samo sudovi i veš, sređuje kuća… niste razmišljali da vam često treba i čišćenje nervnog sistema od ovog urbanog ludila? Nema bolje terapije za hiperaktivne, neurotične i depresivne.

 

Ne volim jesen jer…

Neprijatan osećaj, kažete nije zadovoljstvo kada vas vetar reže a vi jurcate po ulicama, pa još ugazite u baru, ona hladna, smrdljiva a patike nove… pokvarićete frizuru, džabe ste se fenirale?  Izgradite svoju dušu, indirektno, preko tela jer u zdravom telu je zdrav duh. Kada naučite sebe da radite neuobičajne stvari, koje drugi ne rade, osetićete zadovoljstvo promene. I nije bitno da li se ponašate po standardu, kao konformisti. Budite svoji, ne dozvolite da vas par stepeni ispod, kišica koja rominja i vetar koji duva ometa u vašoj omiljenoj rekreaciji, sportu, ritualu. Pa baš zato i treba da odradite svoj trening u lošijim uslovima.

Setite se Santjaga iz romana Starac i more…. prevazilaženje sebe bez obzira na okolnosti, svaki dan je pomeranje granica, testiranje. Koliko možeš da izdržiš, koliko si jaka, da li tu granicu možeš da pomeriš… koliko si spreman da se suprotstaviš onom negativnom glasu koji ti govori, ostani u krevetu, jao baš me mrzi, hladno je, prehladiću se….

Mislite da vam ukućani misle dobro kada vas odgovaraju od treninga po pljusku? Ne, oni su samo robovi urbanih predrasuda. Kako su ljudi u praistorijskom dobu preživljavali goli i bosi razne vremenske nepogode? Nismo mi svileni i osetljivi tako stvoreni, već od sebe pravimo urbane debile koji samo slušaju tuđe glasove, a ne umeju da oslušnu sebe. Naučite da osluškujete svoje potrebe i da se disciplinujete duhom, pogotovo oni koji trče maraton.

Mislim da nisam iskoristila sve svoje kapacitete, iako imam blizu pedeset, sigurna sam da mogu bolje, mada mlađi imaju bolje uslove za ostvarivanje rezultata. Ali baš zato hoću više da postignem, jer je dosadno stagnirati, zaostajati, lepo je boriti se čak i kada te stopala bride, stomak grči, vetar udara u lice. Osetićete zadovoljstvo jesenjeg jutra kada trčite parkom sami, a oko vas se ne čuje skoro ništa osim šuštanja lišća. Prijaće vam ta praznina i tišina pred radni dan koji vas čeka.

 

Ne jutarnje trčanje na jesen nije šok terapija!

Izgovor vam je da nećete stići sve da se organizujete. Jutarnji sati su za odmaranje pred napornu nedelju. Kada istabanate sat vremena, sami, zabride vam šake, zacrveni se lice, istuširate se i pet minuta legnete, osetićete zadovoljstvo jutarnjeg napora koji ne može da se meri pred onim što vas čeka u toku dana.

Ne dozvolite da vas bilo šta sputava i ograničava jer vi ste vlasnik svoga života. Trkač može biti pobeđen, ali ne i poražen, život može biti gorak, ali ko kaže da ne može da se zasladi.

Dobro jutro vredni trkači, ali ono jesenje, tmurno i kišno! Sušim patike na radijatoru, planiram da kupim neke, makar kineske za kišu, popravljam frizuru jer za tri minuta moram na posao… i osećam se čilo, odmorno, sveže. Trčanje… hvala ti što postojiš!

 

Snežana Jovicki

http://www.trofej.info/