Jump to content


Photo
- - - - -

Kupanje beba


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
48 replies to this topic

#46 Mrs. Nobody

Mrs. Nobody
  • Members
  • 754 posts

Posted 15 April 2011 - 10:38

Hmmm, ono sta treba dodati celoj ovoj prici je to da je svuda, pa i u roditeljstvu teorija jedno a praksa nesto sasvim drugo. Moje dete je spavalo iskljucivo na stomaku, i to po savetu patronazne sestre. U pocetku sam i ja bila prestravljena pricama o SIDS-u, pa non stop slusala o tome kako beba treba da spava na boku ili na ledjima, i nisam htela da prihvatim njen savet. Prvih skoro mesec dana je spavao na boku, kako je trenutno preporuka kod nas i kako nas sve uce u porodilistu, i jako je lose spavao, budio se svaki cas, ja bila sva nikakva, i onda sam pokusala da ga stavim na stomak preko dana pod mojim konstantnim nadzorom i dete je odvalilo jedno 2 sata u cugu. A ja :blink: Nakon toga sam ga jedno vreme pratila, stavljala ga na stomak preko dana da spava, nocu na bok, i tek kad sam videla da on bez problema podize glavicu i okrece je i na jednu i na drugu stranu, onda sam pocela da ga u tom polozaju stavljam i nocu. Ja sam se osecala mnogo sigurnije zato sto sam imala strah od toga da ce se mozda u snu zagrcnuti izbljuvkom, a i kasnije se ovaj polozaj pokazao kao daleko korisniji - u slucaju da je beba slinava mnogo je bolje da spava na stomaku i da taj sekret izlazi napolje, zgodno je kod gasova, posle svakog podoja ja ga samo ostavim na stomaku i on se sit isprducka :D tako da nikakvih grceva nijsmo imali. Inace, kad se na samom pocetku ne naviknu da spavaju u ovom polozaju posle ce ga tesko prihvatiti sto u slucaju prehlade npr. moze da predstavlja problem

#47 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 23 April 2011 - 09:18

Osnovni problem kod svih ovakvih preporuka je osloboditi se predrasuda i navika. Većina nas je sklona da svoje navike i stavove a priori smatra ispravnim, a predrasude istinom. Valjda je razumnije poslušati savet lekara nego neke babe ili tetke sa njihovim iskustvom "od pre 100 godina" (nas su stalno savetovali da detetu vežemo crveni končić :))

Mi smo sa prvim detetom prvih par meseci svaki put imali grižu savesti ako ga ne okupamo (ponekad prespava, ponekad smo mi bili preumorni), dok posle 5-6 puta nismo shvatili da detetu ništa ne fali i ako se ne kupa svaki dan. Naravno, nismo ga ostavljali prljavog, musavog, usranog, ali ritualno kupanje u 20h smo zaista sveli na 2-3 puta nedeljno. Vlažne maramice koristimo samo kada smo na putu, a kada se ukaki, odnesemo ga u kupatilo i operemo čistom vodom.
Sa drugim detetom smo tako radili od početka i ništa mu ne fali, čak mnogo ređe ima ojede.

Dojenje je bitno i zbog toga što sisanjem, pored hrane, dete unosi i neka antitela (laički rečeno) koja ga štite od bolesti, a sve više se govori i značaju čula mirisa u interakciji beba-majka.
Ako dete normalno raste i razvija se samo sisajući, zašto bismo mu dodavali bilo šta drugo? Mi smo prvo dete dohranjivali (uz dojenje) formulom od rođenja, a drugo od 4. meseca, prvo je sisalo do 8. meseca, a drugo do 12. i obojica su "samoinicijativno" prestala.

Edited by namcor, 23 April 2011 - 09:19.


#48 Eddard

Eddard
  • Members
  • 4,278 posts

Posted 23 April 2011 - 12:30

dete unosi i neka antitela (laički rečeno)


I stručno... :D

#49 Pizza_Doctor

Pizza_Doctor
  • Members
  • 13 posts

Posted 25 April 2011 - 18:28

Jedan od rizicnih faktora SIDS, koji je reda velicine pozicije deteta u spavanju je i temperatura tj. prezagrejanost prostorije u kojoj dete spava ili neadekvatno utopljavnje deteta odecom.
Sto se tice pozicije za spavanje, licno sam pristalica spavanja na boku i pored toga sto neki trendovi Britanske i Americke medicine govore drugacije.