Jump to content


Photo
- - - - -

Pomoc oko Meksicke salate


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 Plavimost

Plavimost
  • Members
  • 1,114 posts

Posted 30 March 2011 - 21:29

Dobro vece,

uzeo sam u Delezu :kece: smrznutu meksicku mesavinu , i sad guglam netujem - kako da je spremim ? Da L da je przim ? Moze mala pomoc ? Nije mi bas najjasnije, hvala

Na netu nalazim rezultate tipa "isecite i pomesajte" i nista vise

#2 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 01 April 2011 - 03:59

Ako te ne mrzi postavi sliku toga sto si kupio."Meksicka salata/mesavina" moze da bude puno toga narocito ako je zamrznuta

#3 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 01 April 2011 - 17:36

Smrznute meksicke-mjesavine su obicno kombinacija paprike, kukuruza, crvenog graha, luka, krompira i paradajza. I takodjer obicno pise na kesici, kako da ih pripravis. Neke su vec zacinjene, pa ih trebas samo poprziti, eventualno uz dodak malo vode, ali u biti mozes svasta praviti s tim povrcem. Pomijesati sa rizom, makaronima, prodinstati, skuhati, kako zelis. Mozes od tog povrca takodjer napraviti smjesu pa filovati tortillas.

A evo i jedan prijedlog - ja te meksicke mjesavine najvise volim u tom izdanju. Skuhas makarone od cjelovitog brasna (ili obicne, kako volis) al dente, poprzis fasirano meso sa isjeckanim lukom, dodas zamrznutu mjesavinu meksickog povrca, paradajz, isjeckane svjeze ili suhe ljute feferoncice, so, biber i dinstas to nekih desetak minuta. Ubacis makarone, dodas kasiku-dvije pavlake, mozes i jedno jaje (ali brzo mijesaj, jaje je samo da poveze smjesu), ako imas kakvih svjezih trava i njih nasjeckas, ubacis sve to u vatrostalnu posudu ili tepsiju, pospes ribanim sirom i zapeces dvadesetak minuta.


Mhhhhm, da prste polizes!

#4 Publius

Publius
  • Members
  • 401 posts

Posted 02 April 2011 - 00:00

U Srbiji, da bi bilo koja mešavina bila meksička - dovoljno je dodati šećerac. :puke:

Ako si se već nameračio da praviš salatu sa meksičkom temom, evo kako bih ja to odradio:

Na par kašika maslinovog ulja izdinstaj manju glavicu crnog luka. Kad luk postane staklast, dodaj povrće iz miksa i dinstaj do ne omekša. Pred sam kraj dinstanja dodaj čili u prahu (ja obično koristim Kotanyi-jev), dinstaj još minut i skloni sa vatre.

U posebnoj činiji opranu zelenu salatu (napr. putericu) iskidaj ili iseci na manje komade. Prelij je sa dresingom od 2 kašike maslinovog ulja i jedne kašike soka od limete, posoli, pobiberi i dobro izmešaj. Dodaj dinstano povrće koje se u međuvremenu ohladilo. Kao završnicu odozgo možeš da staviš mrvljeni domaći beli sir.

¡Buen provecho!

#5 Plavimost

Plavimost
  • Members
  • 1,114 posts

Posted 03 April 2011 - 14:46

Hvala veliko :+1: , cim pojedem prebranac - odma cu da probam !!!