Jump to content

Photo
- - - - -

Trebinje

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
9 replies to this topic

#1 trebinjac

trebinjac
  • Members
  • 11 posts

Posted 12 March 2011 - 14:43

Vidim da dosad nije bilo teme o mom gradu. Danas sam se registrovao na forum, pogledaću kako izgledaju teme o drugim gradovima, pa ću slično pisati o mom gradu. Za uvod samo ukratko: nalazi se na samom jugu RS i BiH, na tromeđi je BiH, Crne Gore i Hrvatske. Na pola sata je vožnje od Dubrovnika, manje od sat od Herceg Novog, sat od Nikšića i malo više od sat od Mostara. Vlada mediteranska klima i ima mnogo sunčanih dana u godini. Sportsko društvo i brdo iznad grada se zovu Leotar. Brdo istočno od grada zove se Crkvina, na njemu je izgrađena crkva poznata kao Hercegovačka Gračanica, u kojoj počivaju posmrtni ostaci Jovana Dučića, najpoznatijeg Trebinjca. Svakog ljeta održava se festival amaterskih pozorišta. Kruži priča da su Trebinjci najviši ljudi u Evropi, Trebišnjica (rijeka koja protiče kroz grad) je najveća ponornica u Evropi.

Dovoljno za uvodni post.

#2 lary ptica

lary ptica
  • Members
  • 696 posts

Posted 12 March 2011 - 14:58

Samo da pozdravim temu, kasnije cu nesto napisati.

U Trebinju sam bio prije 5 godina i moram reci da je malo koji grad ostavio tako pozitivne utiske.

#3 Nikolina5

Nikolina5
  • Members
  • 18 posts

Posted 13 August 2013 - 15:12

Cula sam da imate mnogo dobra vina, pa ako imate neku preporuku bila bih vam zahvalna?

#4 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 14 August 2013 - 23:15

Cula sam da imate mnogo dobra vina, pa ako imate neku preporuku bila bih vam zahvalna?

Nisam sigurna koliko se ta vina mogu nabaviti ako nisi u Trebinju...negde sam probala vino iz Trebinja ali to prave po kucama, nije bilo etikete itt.. i rekli su mi da je vino Vladikino, zato sam i probala, rekoh mora da je nesto dobro, ali kako nisam strucnjak ne znam sta da kazem, nista specijalno ...kao recimo jeftinija italijanska vina, malo do dosta kiselo..Ali mozda i nije bilo stvarno vladikino a oni mislili da jeste

#5 Nikolina5

Nikolina5
  • Members
  • 18 posts

Posted 07 October 2013 - 15:38

Nisam sigurna koliko se ta vina mogu nabaviti ako nisi u Trebinju...negde sam probala vino iz Trebinja ali to prave po kucama, nije bilo etikete itt.. i rekli su mi da je vino Vladikino, zato sam i probala, rekoh mora da je nesto dobro, ali kako nisam strucnjak ne znam sta da kazem, nista specijalno ...kao recimo jeftinija italijanska vina, malo do dosta kiselo..Ali mozda i nije bilo stvarno vladikino a oni mislili da jeste

Hvala

#6 Starešina

Starešina
  • Members
  • 10,905 posts

Posted 07 October 2013 - 16:04

Probaj vina iz vinarija Petijevic i Andjelic

#7 Waters68

Waters68
  • Members
  • 10 posts

Posted 16 December 2015 - 20:46

Proguglajte malo o vinima vinarije Vukoje. Obratiti pažnju na osvojene nagrade. I nije vino vladikino, već tvrdoško, možete i o njemu proguglati.

#8 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 16 December 2015 - 21:28

Proguglajte malo o vinima vinarije Vukoje. Obratiti pažnju na osvojene nagrade. I nije vino vladikino, već tvrdoško, možete i o njemu proguglati.

Vinarije Vukoje, Andjelic i vinarija manastira Tvrdos su poznate svim ljubiteljima vina u Srbiji. S tim da mislim da vinarija Andjelic ima vinograde u Crnoj Gori i da odatle dovozi grozdje, sto znaci da se ne radi o autohtonom vinu. Nisam ljubitelj vranca, ali dobro je sto ga forsiraju, jer sam pobornik gajenja autohtonih sorti gde god je to moguce. Iako vranac nije autohtona sorta u Hercegovini vec je donesen tamo iz Makedonije i Crne Gore, ali u hercegovini ima neke svoje specificnosti i vec se odomacio tamo. Od belih prave zilavku koja je autohtona sorta, ne znam sto su sad poceli da experimentisu sa sardoneom i prave kupaze, to je glupost. Koliko sam primetio u trebinjskim vinarijama nema blatine, koja je takodje hercegovacka autohtona sorta, trebali bi da porade na tome.
Kad sam bio student, cimer mi je bio iz Trebinja. Njegovi su donosili domace crno vino koje su oni pravili. Sta ja znam, ja nisam ljubitelj teskih crnih vina. Ko voli trebao bi da proba.

#9 Waters68

Waters68
  • Members
  • 10 posts

Posted 16 December 2015 - 21:48

Vinarije Vukoje, Andjelic i vinarija manastira Tvrdos su poznate svim ljubiteljima vina u Srbiji. S tim da mislim da vinarija Andjelic ima vinograde u Crnoj Gori i da odatle dovozi grozdje, sto znaci da se ne radi o autohtonom vinu. Nisam ljubitelj vranca, ali dobro je sto ga forsiraju, jer sam pobornik gajenja autohtonih sorti gde god je to moguce. Iako vranac nije autohtona sorta u Hercegovini vec je donesen tamo iz Makedonije i Crne Gore, ali u hercegovini ima neke svoje specificnosti i vec se odomacio tamo. Od belih prave zilavku koja je autohtona sorta, ne znam sto su sad poceli da experimentisu sa sardoneom i prave kupaze, to je glupost. Koliko sam primetio u trebinjskim vinarijama nema blatine, koja je takodje hercegovacka autohtona sorta, trebali bi da porade na tome.
Kad sam bio student, cimer mi je bio iz Trebinja. Njegovi su donosili domace crno vino koje su oni pravili. Sta ja znam, ja nisam ljubitelj teskih crnih vina. Ko voli trebao bi da proba.

Nisam upoznat za trebinjske vinarije, u mom vinogradu ima blatine. Selo Orašje u Popovom polju.

#10 Waters68

Waters68
  • Members
  • 10 posts

Posted 17 December 2015 - 22:42

http://www.saransak....uma-vukoje-1982