Jump to content


Photo
- - - - -

Novi udarac nauci u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
39 replies to this topic

#16 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 09 April 2011 - 19:07

Читајући све ово, човек се просто запита да ли је уопште требало сакупљати оних 5 000 потписа...

Како би по Вама требало да изгледа идеалан однос науке и државе (укључујући финансирање и слично)? Постоји ли неки пример у свету где наука функционише без министарства (или било које друге форме државне службе)? Да ли би фундаментална истраживања могла да опстану препуштена тржишту, без икаквог финансирања од стране држава? Како би у том случају дошло до лета на Месец и других сличних скупих подухвата, који су потпуно незанимљиви потенцијалним финансијерима у таквом систему, јер не доносе никакав профит? А знамо да научници воле да се играју и понекад се значај њиховог рада не може измерити мерним инструментима инвеститора. :)


Ma nije toliko vazno fizicko postojanje ministarstva - treba da imamo Fondaciju za nauku, kao sve normalne zemlje, dosta otkrivanja tople vode. Evo covek je ovde sve rekao:

http://www.vreme.com...w.php?id=981520

(inace to je jedan od nasih najuspesnijih fizicara u dijaspori)

#17 Epistimonas

Epistimonas
 • Members
 • 14 posts

Posted 10 April 2011 - 00:11

Ma nije toliko vazno fizicko postojanje ministarstva - treba da imamo Fondaciju za nauku, kao sve normalne zemlje, dosta otkrivanja tople vode. Evo covek je ovde sve rekao:

http://www.vreme.com...w.php?id=981520

(inace to je jedan od nasih najuspesnijih fizicara u dijaspori)


http://www.scimagojr...n=0&min_type=it
Ауууу, сад видех ову листу. Знао сам да смо дно дна, али ово ме уверило да има још места и испод дна. Posted Image

#18 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 14 April 2011 - 16:29

Pa Dear Shredinzhere,

Stvari su cupavije nego sto smo i pomisljali...

U medjuvremenu ex-ministar potura pricu kako su mu uzeli MNTR, a on toboze, besan, isto predao preko volje...Kakva je to lazovcina i manipulator.

Dakako da je zbrisao, sto dalje od svojih brljotina. Ja cujem, danas, da ce plate biti kasnije ovog mecesa, valjda 20. aprila, umesto 15. tog, kako smo navikli tamo od 2001. godine. Videcemo....

Sto se tice DMT-2, zamor se probio do mene da ce biti nesto "sitno" sada, a "krupno"'nesto kasnije. Koliko je to sitno, pogadjajte - 20 000 - 30 000 po projektu? U vrh glave. Mislim, to je kao za kvartal :)

Trenutna situacija po institutima je sledeca - koleginica mi kaze - i to sa jednog manjeg instituta - da nemaju vise ni toalet papira. That is it. Dno.
Razgovaram sa sefom jednog veoma ambicioznog projekta. Oseca se kao kreten, jer ne samo sto je prevario saradnike iz ovdasnjih instituta angazovanjem na njegovom projektu, vec se izblamirao i prema inostranim saradnicima. A sve to, zamislite, jer je verovato Minhauzenu-Djelicu, da ce sredstva za projkete od nacionalnog znacaja biti odobrena 100%.

Uzgred, kolege pocinju da panice iz zbog drugih stvari. Naime, banke traze da se rate kredita isplacuju do 10. tog u mesecu. Sada, sa ovim novim rasporedom od 20. (ako je tacno) pritisak se pojacava.

I tako...lagano se urusava, kao sto se urusava i citava zemlja....ali mi smo, na zalost, nemocni.

#19 emigrant

emigrant
 • Members
 • 26 posts

Posted 14 April 2011 - 16:34

http://www.scimagojr...n=0&min_type=it
Ауууу, сад видех ову листу. Знао сам да смо дно дна, али ово ме уверило да има још места и испод дна. Posted ImageAuuu, 143. mesto, ako sam dobro upamtio. Hmm, probacu Holandske Antile kao destinaciju..:)

#20 Epistimonas

Epistimonas
 • Members
 • 14 posts

Posted 03 May 2011 - 21:40

Па када на b92, која важи за прогресивну кућу, можете да нађете овакве чланке, шта онда да очекујемо...
http://www.b92.net/z...5&nav_id=509818 Posted Image

#21 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 07 May 2011 - 15:11

Па када на b92, која важи за прогресивну кућу, можете да нађете овакве чланке, шта онда да очекујемо...
http://www.b92.net/z...5&nav_id=509818 Posted Image

Hahahaha, "nema materijalnu dozu" :blink: Ma b92 je sve neprijatnije od neprijatnijeg iznenadjenja...naravno, na celu sa citalackom publikom i njihovom stalnom rubrikom "komentari bez grama mozga"...

#22 Treadstone

Treadstone
 • Members
 • 584 posts

Posted 17 June 2011 - 15:05

Није баш ударац науци, али је текст о ударцима и решењима:
http://www.vreme.com...w.php?id=995996

...
Činjenica da domaći društvenjaci retko objavljuju u inostranstvu i malo ostvaruju kontakte sa stranim društvenjacima ima reperkusije na ostale aspekte istraživanja u društvenim naukama. Prvo, najveći broj domaćih istraživačkih radova je deskriptivnog karaktera. Politikološka, ekonomska i pravna literatura se uglavnom svodi na prepričavanje. Domaći tekstovi i knjige pucaju od fraza i citata velikana iz istorije ekonomske, političke ili filozofske misli. Iza toga, međutim, često stoji teorijska jalovost i nesposobnost da se teorijskim konceptima koje su razvili velikani društvene misli objasni stvarnost u kojoj se nalazimo. Pod teorijskim istraživanjem, kako studenti tako i mnogi njihovi profesori i istraživači, često podrazumevaju prepričavanje nečije tuđe teorije, ili formulaciju koncepata bez jasne logičke strukture, a ne pokušaj da se formalno-logički utemelji neka nova teorijska postavka koja objašnjava neki problem sa kojim se suočavamo. Odsustvom baza podataka (kao i, često, odsustvom znanja statistike i ekonometrije) pravda se mali broj kvalitetnim empirijskih radova. Stoga, često, domaći istraživački radovi zapravo ništa ne istražuju, već prepričavaju već poznato. Takvi bi radovi, čak i kada bi bili prevedeni na savršeni strani jezik, teško ušli u uži izbor za objavljivanje i u manje prestižnim časopisima. Nasuprot ovakvim radovima, istraživanja koja se mogu objaviti u vodećim međunarodnim časopisima su dominantno fokusirana na teme od velikog značaja, i imaju za cilj da objasne sa raznih strana neki važan fenomen. Veća izloženost međunarodnoj konkurenciji (koja bi bila posledica većih nagrada za objavljivanje u stranim časopisima) podstakla bi narednu generaciju istraživača da više objašnjava svet u kome se nalazi, a da deskripcija bude u funkciji naučnog objašnjenja.
...Са овим оценама могу мирне душе да се сложим.

...
Potrebno je izvršiti reviziju pondera za knjige objavljene za renomirane međunarodne izdavačke kuće, tekstove objavljene u najprestižnijim međunarodnim časopisima, i učešće na prestižnim međunarodnim konferencijama u odnosu na domaće ekvivalente: umesto da tekst u vrhunskom međunarodnom časopisu i učešće na vrhunskoj međunarodnoj konferenciji vredi duplo više od teksta u domaćem časopisu i učešća na domaćoj konferenciji, potrebno je da vredi najmanje pet-sedam puta više. Alternativno, prilikom promocije u više zvanje trebalo bi omogućiti da objavljivanje makar samo jednog rada u vrhunskom časopisu bude dovoljno za unapređenje u više zvanje, bez dodatnog čekanja. Na taj način, oni koji to žele, imali bi podsticaj da pored domaće izgrade i međunarodnu naučnu reputaciju.Potrebno je izvršiti reviziju pondera koji se dodeljuju domaćim časopisima. Nelogično je da domaći časopis koji nema "slepe" recenzente i nema međunarodnu redakciju bude na listi "časopisa od međunarodnog značaja verifikovanih posebnom odlukom ministarstva" (kategorija M24), koji nosi četiri poena za objavljeni tekst, ako najveći broj tekstova koji se u njemu objavljuje ne zavređuje da se objavi ni u drugorazrednom međunarodnom časopisu. Time bi se izdvojili istinski kvalitetni domaći časopisi od onih manje kvalitetnih.
...


Из угла подстицаја истраживача ови предлози су ОК, мада ми се чини да гледају парцијално на проблем. Науку не чине само истраживачи, него и (између остаог) и научни часописи. Овај предлог се мири са чињеницом да је слепа рецензија готово непостојећа категорија, и некако обилази тај проблем. А да би домаћа наука напредоваа неопходно је јачање квалитета домаћих часописа, тј. обратити много више пажње на уређивачку политику.

У реду је да бодовање више подстиче објављивање радова на свим СЦИ листама (СЦИ, ССЦИ, АХЦИ, итд.), али неће бити добро ако се домаће научно издаваштво гурне у бодовни запећак пуком констатацијом да квалитет радова није довољно добар. И на то се мора обратити дужна пажња.

#23 vivaldi

vivaldi
 • Members
 • 225 posts

Posted 14 September 2011 - 19:31

A u cemu je fora sa ovom centralnom nabavkom opreme za projekte? I kad ce to uopste stici?

#24 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 14 September 2011 - 19:39

A u cemu je fora sa ovom centralnom nabavkom opreme za projekte? I kad ce to uopste stici?


Fora je da ti dobijes novac za troskove opreme (uglavnom racunara i slicnog), ali ne dobijes novac, vec pare ostanu u ministarstvu, a kada ti treba oprema ti napises ministarstvu sta ti treba, a onda ti oni kupe od koga oni zakljuce da treba i po ceni za koju oni ocene da je ok.

Da stvari budu jos gore ministartsvo je npr. sastavilo spisak racunarske opreme (racunar varijanta 1 do varijante 5, itd) koja moze da se naruci. Doticni racunari su, koliko sam ja video na spisku, barem 20% skuplji nego sto bi nas kostali da ih direktno nabavljamo. Ako nekome ne odgovara ponudjeno, moze da napravi svoj zahtev, a ministarstvo ce mozda, jednog lepog dana, nabaviti zahtevano, opet po svom cenovniku.

Elem u svakom slucaju idealno za raznovrsne manipulacije i namestanje poslova podobnim/partijskim fimama.

#25 vivaldi

vivaldi
 • Members
 • 225 posts

Posted 15 September 2011 - 19:50

Koliko vidim sad vise nema ni starog sajta MNTR, verovatno se ovih dana merdzira sa aktuelnim sajtom Ministarstva prosvete. Ko zna sta ce ostati na kraju i kako to pronaci na novom sajtu? I onaj stari je bio prilicno nefunkcionalan, mogu da zamislim na sta ce sad liciti pretraga od osnovne skole do naucnih projekata.

Nije mi jasno ni koje sad ministarstvo treba navoditi u zahvalnici publikacije, pored broja projekta, da bi ista bila prihvacena prilikom ocenjivanja projekta.

#26 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
 • Members
 • 4,349 posts

Posted 15 September 2011 - 20:16

Koliko vidim sad vise nema ni starog sajta MNTR, verovatno se ovih dana merdzira sa aktuelnim sajtom Ministarstva prosvete. Ko zna sta ce ostati na kraju i kako to pronaci na novom sajtu? I onaj stari je bio prilicno nefunkcionalan, mogu da zamislim na sta ce sad liciti pretraga od osnovne skole do naucnih projekata.

Nije mi jasno ni koje sad ministarstvo treba navoditi u zahvalnici publikacije, pored broja projekta, da bi ista bila prihvacena prilikom ocenjivanja projekta.


Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena.

#27 Treadstone

Treadstone
 • Members
 • 584 posts

Posted 12 November 2011 - 19:21

Штап и канап, по обичају.

#28 Treadstone

Treadstone
 • Members
 • 584 posts

Posted 25 November 2011 - 20:59

Posted Image

Attached Files#29 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 26 November 2011 - 01:12

sta bi ovo?! :blink: :ph34r:

#30 vivaldi

vivaldi
 • Members
 • 225 posts

Posted 28 November 2011 - 09:42

to mora da je neka fora