Jump to content


Photo
- - - - -

Šta čitate?


 • Please log in to reply
4968 replies to this topic

#4966 Janne240

Janne240
 • Members
 • 5,868 posts

Posted 08 October 2018 - 20:18

Fran Finžgar: "Pod svobodnim Suncem", lepa knjiga.


 • 1

#4967 highlanderka

highlanderka
 • Members
 • 3,148 posts

Posted 14 October 2018 - 09:42

" Ako to što imaš da kažeš nije lepše od tišine, a ti ćuti!"

 

" Ova zapovest, kaligrafskim slovima ispisana na ragastovu vrata, slovima ćoškastim i geometrijski pravilnim, tipičnim za stil kufi, bila je ujedno i prva lekcija za Idrisa. Činjenica je da je učitelj Abdel Gafari preporučivao svojim učenicima da u toku prve tri četvrtine časa, uopšte ne otvaraju usta.

U malom kabinetu gde je proizvodjeno mastilo za kaligrafski atelje na zidu mogao se pročitati jedan drugi tekst. Bilo je to slovo Prorokovo koje povlači bezuslovnu granicu izmedju mudrosti islama, s jedne strane, i kulta bola i smrti svojstvenog hrišćanstvu, sa druge strane: 

 

"Više istina ima u mastilu učenih nego u krvi mučenika".

 

E, Idris je naučio kako se pravi to mastilo učenih. Za to je bilo potrebno pola litra vode, pet grama soli, dvesta pedeset grama gumiarabike, trideset grama hrastovih šišarki, proprženih pa samlevenih, četrdeset grama gvoždje-sulfata i trideset grama meda. Ostaviti sve to na tihoj vatri i povremeno mešati, a onda dodati dvadeset grama ugljene čadji, pa ostaviti na vatri još jedan sat. Na kraju sipati mastilo kroz vrlo fino sito". .....Mišel Turnije, "Zlatna kapljica", 1985.......

 

Mišel Turnije......moje sigurno mesto, kao veranda moje bake iz Banata sa vežama tuberoza čiji miris potseća na kolačiće od meda, sa gorkim bademom. 

 

Konačno, prava mera gorčine našeg vemena koju jedino mogu da podnesem. 

I, jaka asocijacija na Antoana de Sent Egziperija.....uz opasku da ovde, kod Turnijea, mali princ nema zlaćanu kosu.......


Edited by highlanderka, 14 October 2018 - 09:52.

 • 1

#4968 Friend of Peachy Carnahan

Friend of Peachy Carnahan
 • Members
 • 18,048 posts

Posted 15 October 2018 - 23:24

Prado_TragKredom_str_42_600.jpg

 

Trag kredom, Migelanco Prado

Poezija, slikarstvo, metafizika.

Jedna od najboljih grafickih novela koje sam procitao.


 • 0

#4969 highlanderka

highlanderka
 • Members
 • 3,148 posts

Posted Yesterday, 14:23

Mišel Turnije, "Petko ili limbovi Pacifika", 1967, kod nas objavljeno 1990.

 

" Okrenuvši malo glavu, video je Sperancu, crtu modrog peska u ravni talasa, nadiranje zelenila i stenoviti krš. Tu je postao svestan odluke koja je u njemu neumoljivo sazrevala, da pusti Belu pticu da otplovi i da ostane na ostrvu s Petkom. Pored svega ostalog što ga je odvajalo od ljudi sa tog broda, na takvu odluku bio je naveden svojim paničnim odbijanjem vremenskog kovitlanja, ponižavajućeg i smrtonosnog, što su ga oni okretali oko sebe i u kojem su živeli. 19 decembar 1787.Dvadeset osam godina, dva meseca i devetnaest dana. Ti neosporni podaci nisu prestajali da ga zaprepašćuju. Da nije doživeo brodolom na podvodnim stenama Sperance, bio bi skoro pedesetogodišnjak. Kosa bi mu bila siva, zglobovi bi mu škripali. Njegova deca bila bi starija nego što je on sam bio kada ih je napustio, ćak bi možda bio deda. Jer, ništa  od svega se nije desilo. Speranca se uzdizala na dva kabela od ovog broda punog zaraznih isparenja, kao svetla negacija sveg tog kobnog uniženja. U stvari, danas je bio mladji nego pobožni i škrti mladi čovek koji se bio ukrcao na "Virdžiniju". On nije bio mlad biološkom, pokvarljivom mladošću koja u sebi nosi nešto poput nagoveštaja oronulosti. Bio je mineralne, božanske, solarne mladosti. Speranca je treperila u stalnoj sadašnjosti, bez prošlosti i budućnosti. On se neće otrgnuti od tog večnog trenutka u ravnoteži na vrhuncu savršenstva, da bi pao u svet habanja, praha i ruševina". 

 

Koliko čovek  treba da bude lud ili drzak pa da se dohvati teme jednog od načitanijih i najpopularnijih dela svetske literature?

 

Mnogo,  osim ako ima šta da kaže. 

 

 Defo objavljuje svoj roman 1719, Turnije - 1967 godine. Razlika - 248 godina ljudske istorije. Istorije koju je pisao Defoov Robinzon i čiji učinak Turnijeov junak odbacuje sa gadjenjem. 

 

Odoh da nadjem svoju Sperancu.......

 

P.S. "Robinson je zalud tražio pogled njegovih očiju, tako svetlih da je čovek verovao da mu kroz glavu vidi dan". Majstor.

         Mislim da je prevodjenje bilo živa muka za prevodioca i da bi bilo lepo da dobijemo nov prevod ovog dela. 


Edited by highlanderka, Today, 06:20.

 • 0