Jump to content


Photo
- - - - -

wakeboarding


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
15 replies to this topic

#1 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 04 March 2011 - 12:36

Dakle wakeboarding ... Na zahtev velikog broja zainteresovanih (:lol:), da otvorimo i tu temu.

Postoje brojna pitanja, razmišljanja, dileme - šta je zapravo wakeboarding? Kao što nas je (pre) duuugo školovanje naučilo, postoje dve teorije - objektivna, i je li, subjektivna. Po objektivnoj, reč je o sportu. Prema subjektivnoj, u pitanju je dilema iz naslova, koju ja, evo, posle tri ipo godine, i dalje nisam uspeo da razrešim.

Umesto definicija i objašnjenja, koje je neprevaziđeni prof. dr. Internet Guglović ionako besprekorno daje u nekom od svojih brojnih izdanja, mislim da je pametnije da vam ispričam svoju pričuTM. Poznog leta 2007., u maniru pravog hiperaktivnog, a zaključanog pos'o - kuća - pivo kavezom savremenog života, na pragu loma tridesetihTM mučenika, posle milijarditog km bajsom po Adi, zavaljaen u ležaljku, sa 'ladnim nesom u ruci, gledam decu (i dalje čvrsto verujem da su u pitanju vanzemaljci), kako obrću krugove, skaču, lete, plešu tango sa gravitacijom. Rešim da samo probam. Kako to kod bolesti zavisnosti obično i ide, "samo skije, samo jedan krug, samo ovaj jedan put". Važi :rolleyes: .

Dve ipo godine kasnije, eto me na takmičenju za matore, majica sa rednim brojem na leđima, čekam da prozovu moje ime na na startnoj rampi.

Rečju, leti samo wake, zimi, šta da kažem, Drajzerova :D.

O scenama mahnite (skoro maksimalnih 60 km/h) vožnje Ladom, u 4 pm, na 500 stepeni prečicama (preko železničke, mostarske petlje, pored Sajma), te bacanja odela u gepek na parkingu, navlačenja šorca i guranja dece od 7 godina iz reda, ili dolaženja subotom od 8 am, nakon bureka posle izlaska, kad društvo odlazi na spavanje, nekom drugom prilikom.

Umesto zaključka, klip:

http://www.youtube.com/watch?v=xmVPJWv8eyE

Par "korisnih" informacija: kod nas ima na Adi (Aqua ski Ada), može svako (od 7 do 77TM, ali bukvalno), skupo k'o npr. tenis.

Iako se nalazim pri dnu lestvice onih koji bi bili pozvani da pričaju o ovom sportu, u slučaju potencijalnih pitanja, tu sam, više nego rado. :)

Edited by snooker, 04 March 2011 - 12:59.


#2 desired login

desired login
  • Members
  • 1,944 posts

Posted 10 March 2011 - 12:34

Snooker i wakeboarding... šta je sledeće - boćanje i base jumping...? :ajme:

:lol: ;)



#3 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 10 March 2011 - 12:48

Snooker i wakeboarding... šta je sledeće - boćanje i base jumping...? :ajme:

:lol: ;)



Ovim si zaslužio da ti (sa postolja za veterane, normalno) mahnem u kameru iz Rija 2016. ;)

Posted Image

#4 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 23 April 2011 - 19:03

Life has a meaning again!

Posle 6 meseci vežbanja bicepsa dizanjem daljinskog, piva i kašike, danas je svečano otvorena (meni 4., jubilarna) sezona cable wakeboarding – a na Adi. Cene, sve osim pristupačnih, ali, sreća nema cenu. :)

Mnogobrojni forumski ljubitelji, a pre svega njihova mala i malo starija deca, mogu da probaju svakog dana od 12 do 17, a od 01.05. kreće full verzija od 09 do zalaska sunca.

Hint – poenta je probati (navući decu) sada, dok nema raspusnih (za vreme raspusta) gužvi, a zatim ih, tako navučenu, ostavljati tamo po ceo dan tamo kad krene isti taj raspust. :D


Edited by snooker, 23 April 2011 - 19:05.


#5 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 25 August 2011 - 08:07

PRESS RELEASE 15-AVG:

Evropsko Prvenstvo u vejkbordu na žičari


Poštovani,

Želimo da Vas obavestimo da se od 1. do 4. septembra 2011. godine na Adi Ciganliji, na AQUA SKI žičari za skijanje na vodi, održava Evropsko Prvenstvo u vejkbordu na žičari (cable wakeboard).

Evropsko Prvenstvo je najveće i najmasovnije međunarodno takmičenje ove vrste u ovoj kalendarskoj godini, koje okuplja preko 100 sportista iz mnogih Evropskih zemalja. Osam od devet najbolje rangiranih takmičara sa svetske rang liste najavilo je svoje učešće:

1 Steffen Vollert Germany:

2 Dominik Gührs Germany:

3 Nick Davies Great Britain - povređen, neće učestvovati;

4 Mike Ketellapper Netherlands;

5 Rene Konrad Germany;

6 Stefan Lebwohl Austria;

7 Daniel Fetz Austria;

8 Lior Sofer Israel;

9 Tom Richter Germany;

Na ovom prvenstvu će, osim vrhunskih evropski takmičara, uzeti učešće i domaći najbolji takmičari Stefan Lalić u senorskoj i Filip Veličković u juniorskoj kategoriji.

Da se radi o izuzetno atraktivnom i perspektivnom sportu govori i činjenica da je vejkbord ušao u grupu kandidata za novi olimpijski sport na olimpijskim igrama 2020 godine. Iz tog razloga na takmičenu u Beogradu očekuje se dolazak posmatrača Svetskog Olimpjiskog Komiteta (IOC).

Prvenstva organizuje Saveza za skijanje na vodi i vejkbord Srbije u saradnji sa kompanijom Aquacom, a pod pokroviteljstvom Svetske Federacije za skijanje na vodi i vejkbord (IWWF), Ministarstva prosvete i sporta Srbije, Sekretarijata za Sport grada Beograda, Ministarstva Odbrane, JP Ade Ciganlije, kompanije AQUA SKi i AQUA SKi kluba Beograd.

Svečano otvaranje prvenstva je u četvrtak 1. Septembra, a finala i svečano zatvaranje je u subotu 3. Septembra.



#6 Arsenije Pesic

Arsenije Pesic
  • Members
  • 13,862 posts

Posted 25 August 2011 - 11:22

i činjenica da je vejkbord ušao u grupu kandidata za novi olimpijski sport na olimpijskim igrama 2020 godine


Pih...a ja već smislio lukav plan da me prošvercuješ kao bagaž u Rio...<_<

:D

#7 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 25 August 2011 - 11:37

Pih...a ja već smislio lukav plan da me prošvercuješ kao bagaž u Rio...Posted Image

:D


Provalili bi nas na granici - otkud doseljavam ormane ako sam došao samo na dve nedelje, na turističku vizu ... :unsure:

:P :D

Edited by snooker, 25 August 2011 - 12:05.


#8 Arsenije Pesic

Arsenije Pesic
  • Members
  • 13,862 posts

Posted 25 August 2011 - 11:46

Pa ti misliš da sam ja amater?

Kažeš imam specijalnu dasku (rusku) od 2 kubika...š'a zna carinik š'a je wakeboard...;)

#9 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 25 August 2011 - 12:35

Zaboravih da se na adekvatan način zahvalim Arseniju na izdvojenom vremenu, iskazanom interesovanju, kao i celokupnoj podršci na popularizaciji ovog relativno novog, ali istovremeno sporta pred kojim je lepa budućnost, te da ga jednim skromnim spoilerom barem malo nagradim i podstaknem da ostane sa nama. :+1:
Spoiler


#10 Arsenije Pesic

Arsenije Pesic
  • Members
  • 13,862 posts

Posted 25 August 2011 - 12:51

Fala domaćine na zahvalnici, malo sam se i sam informisao o ovom sportu i shvatio da je veoma koristan za mentalno i fizičko zdravlje, te polako postajem fan.

#11 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 30 August 2011 - 12:19

European Championships 2011 - Press Release 1

Belgrade, August 26th, 2011.

Posted Image



On Thursday, the 1st of September, Belgrade, Serbia will host the largest ever Cable Wakeboard and Wakeskate European Championships. With over 160 riders from 19 nations, this will be the biggest cable wakeboard and wakeskate competition ever seen in Europe. Competition will be fierce for the defending open wakeboard champions Mike Ketelepper (NED) and Kirseen Mitchel (GBR) and the defending open wakeskate champion Jan Kissmann (GER).

The competition will span 3 days, with finals on both Friday and Saturday. Riders will have two chances to show their skills and earn a place in the finals. Each category will be split into qualification heats with the leaders progressing straight to the finals and the rest having one final chance to qualify in the high pressure one run last chance qualifiers. With favorites going out early in the past, all riders will be riding hard from the moment they
get on the water.

Aqua Ski Belgrade is situated on a large oxbow lake just outside the city and is a main tourist destination. The crouds are sure to be large with spectators watching the fight to become the 2011 European champions.

With cable wakeboard having been recently put on the short list of sports being considered for the 2020 Olympic games, this competition will be particularly important for the younger riders who will be hoping to gain valuable experience and results.

In order to compete at the Europeans all riders must qualify with their federations by competing at national and international competitions, so for every rider just being able to enter the competition marks a great achievement.



#12 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 30 August 2011 - 13:25

Zaboravih da pomenem da učestvuju i Božić i Miljenović! :o

#13 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 02 September 2011 - 08:10

Život i stil

Daska, uže i uživanje na talasima


Na Adi Ciganliji od danas do nedelje održava se Evropsko prvenstvo u vejkbordingu, sportskoj disciplini koja je kandidat za novi olimpijski sport na OI 2020. godine

Posted Image


Brzine koje se dostižu iznose i do 50 kilometara na čas prilikom skokovaEvropsko prvenstvo u vejkbordingu, na žičari, održava se od danas na Savskom jezeru, na kraju makiške strane Ade Ciganlije, uz učešće oko 160 takmičara iz 21 zemlje. Za ovu sportsku disciplinu na vodi potrebni su daska sa vezovima, jako čelično uže koje pokreće žičara ili čamac, mišići vozača i, naravno, želja za adrenalinom. Ovo je najmlađa disciplina gde daska zauzima prestono mesto. Posle surfovanja po morskim talasima i snoubordinga po snegu, vejkbording je od sredine osamdesetih godina 20. veka našao mesto kod zaljubljenika u brzinu i avanturu.

– Od čak devetorice najboljih u Evropi u Beograd dolazi njih osam: vozači iz Nemačke, Britanije, Austrije, Holandije ali i iz Izraela... Učestvuju i dame, ali je njih znatno manje – kaže Davor Todorović, predsednik vejkbording odbora u Savezu za skijanje na vodi i vejkbording.

Posetioci će imati priliku da gledaju takmičare kako voze uz pomoć žice dugačke 720 metara. Brzine su od 29 do 31 kilometar na čas. Prilikom okreta i skokova, a na stazi će biti „kikera”, „slajdova”, „top tabli”, brzina se dostiže i do 50 kilometara na čas.

Kako dodaje Todorović, ovaj sport je najprisutniji u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Americi i Australiji... U Beogradu je od 2002, kada je i postavljena žičara na samom „ćošku” Savskog jezera, a u Srbiji postoji firma koja se bavi proizvodnjom dasaka za vejkbording.

Daska na kojoj se vozi po vodi razlikuje se od one za snoubording a kao poddisciplina vejkbordinga je skejtbording kada se daska vozi ali bez vezova, odnosno takmičar stoji bos poput surfera na dasci dok se rukama drži za sajlu.

Posted Image


Krivci za vejkbording su surferi kojima je dosadilo da čekaju talase

Zaljubljenici u vejkbording su oni koji vode skejterski način života. Mnogi najpre probaju vejkbording pa se tek onda prebace na skijanje na vodi ili snoubording. Ova disciplina ima svoja obeležja i u garderobi, muzici. Vejkoborderi nose pantalone sa širokim nogavicama, kačkete, a muzika koja prati bravure na vodi je od Metalike do hiphopa.

--------------------------------------------------------------

Celodnevna vožnja za 2.500 dinara

Od 850 do 1.250 dinara potrebno je za 30 minuta, odnosno sat vožnje, uz prethodnu instruktažu i korišćenje neophodne opreme. Za celodnevnu vožnju potrebno je izdvojiti 2.500 dinara. Amaterima nije potrebna profesionalna oprema ali oni koji žele da imaju svoju dasku i vezove morali bi da izdvoje najmanje 500 evra.

Kandidat za Olimpijadu 2020.

Vejkbording je trenutno u grupi sportova kandidata koji bi mogli da se nađu na zvaničnom spisku olimpijskih disciplina 2020. godine. Očekuje se uži izbor od četiri nova olimpijska sporta pa se vejkborderi nadaju da će njihova disciplina biti izabrana.

A. C.objavljeno: 01.09.2011.



izvor - politika.rs

Slika prva - Pufi, naš najbolji wakeskater; slika druga - Fića, naš najtalentovaniji wakeboarder.

#14 snooker

snooker
  • Members
  • 3,936 posts

Posted 03 September 2011 - 13:32

Za sve zainteresovane (:lol:) strim za finala, oko 15h pocinje najjace:

www.livestream.com/ec2011

Edited by snooker, 03 September 2011 - 13:33.


#15 glimmer twins

glimmer twins
  • Members
  • 40,295 posts

Posted 23 January 2012 - 23:36

Snuki, a da predjes na ovaj sport? 0:) :D

http://www.youtube.com/watch?v=7-KczCp0OQ4&feature=player_embedded