Jump to content


Photo
- - - - -

Problem autoriteta


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
18 replies to this topic

#16 Mashinovodja

Mashinovodja
  • Members
  • 2,454 posts

Posted 09 March 2011 - 19:19

Zlo čovečanstvo.
Šta nudiš kao alternativu?

Rangiranje ne po važnosti, nego po delima i zaslugama.

#17 Mashinovodja

Mashinovodja
  • Members
  • 2,454 posts

Posted 09 March 2011 - 19:39

Tacno tako. Autoriteti u drustvu bez prinude postaju zapravo jos vazniji i izgradjuju se na drugacijim osnovama od gole sile ili polozaja.

Društvo bez prinude je utopija jer bi to zahtevalo da svi njegovi članovi budu savršeni, da slično razmišljaju i da dele sličan, ako ne i isti sistem vrednosti. Naravno, to je nemoguće. Najbliže što se tome možemo približiti je društvo gde će ipak posojati vođe i autoriteti, ali oni neće biti nametnuti, niti će oni to postajati samim nivoom u hijerarhiji koji zauzimaju, nego na osnovu svojih delima, znanja i zalaganja. Takve autoritete će ljudi poštovati zbog njih samih, a ne zbog straha od nekakve kazne.

Nijedan (veći) orkestar ne može bez dirigenta, ali jedno je dirigent koji se prema članovima orkestra ponaša kao gonič robova, a drugo je dirigent kojeg svi muzičari poštuju jer je pokazao i dokazao da ima dovoljno znanja i talenta, kao i da sve što radi, radi ne zato da bi samo on lično profitirao, nego da bi ceo orkestar zvučao bolje.

Zato, na primer, nijedan naš ministar ne može biti autoritet ni za koga (osim za niščije duhom koji padaju na njihov populizam i demagogiju) jer su svi oni više nego ubedljivo dokazali da su nepodobni za položaje koje zauzimaju. Naši ministri pokušavaju da se nametnu kao autoriteti na osnovu položaja koje su zauzeli, odnosno uzurpirali, ali svojim radom nisu pokazali da zaslužuju te položaje. Naprotiv, dokazali da zaslužuju položaje samo u institucijama zatvorenog tipa.

Nije ništa bolja situacija s nabeđenim i umišljenim autoritetima u SANU, SPC i sličnim institucijama.

#18 Betonski Zid

Betonski Zid
  • Members
  • 5 posts

Posted 06 January 2015 - 15:27

Po mome misljenju postojanje autoriteta je dobro i korisno. Nemoguce je da jedna osoba bude autoritet u svim oblastima (zdravstvo, sport, astrofizika, vojna taktika, politika, umetnost, kompjuteri, valjkasti crvi,...). Tako da kada odete kod lekara i on vam kaze dijagnozu i nacin lecenja vi to prihvatate zato sto ne posedujete licno znanje medicine ili ne u tolikoj meri. Bez pokoravanja autoritetu licno ili njegovoj reci mnoge stvari u zivotu ucili bi na tezi nacin. Jer vecinu znanja koje posedujemo nije nase licno vec od raznih autoriteta (roditelji, drugari, nastavnici, lekari, crkva, saobracajci, naucnici,...).  Nas jedini odgovor na vecinu pitanja zasto bi nesto trebalo da uradimo ili ne uradimo bi bio zato sto tako nalaze autoritet. Zasto da se pridrzavam ogranicenja brzine na putu? Zasto ne valja krasti? Zasto ne sme da se sipa voda u kiselinu? Zasto se ne bismo pokorili recima  petogodisnjaka o ogranicenju brzine vozila na putu? Slusanje autoriteta je razumno ali i kriticki stav prema njemu i ispitivanje autoriteta je isto tako razumno. Zauzimanje kritickog stava je bitno iz razloga da autoritet svoju poziciju ne shvata kao neko ko pokorava vec kao neko ko vodi. Razlika je u tome sto se kroz autoritet (osobu, grupu ljudi, instituciju ) u prvom slucaju zeli ostvariti interes samog autoriteta ili onog ko stoji iza njega. U drugom slucaju krajnji cilj je neko dobro za drustvo. Takodje moramo biti svesni da autoritete ne moramo da poslusamo (roditelje, lekare, meteorologe,...) ali moramo biti svesni posledica. Hijerarhija je dobra i skladna ako osebe koje je cine odlikuje vrlina.Nekad nije tako. Ne videci siru sliku dovodimo autoritet u sumnju. Nekad slusanjem autoriteta ne dobijamo nikakvo dobro za sebe ili grupu. Cak stavise suprotno. Zrtvovanjem vojnika, jedinice ...zarad viseg cilja. Za datog vojnika, jedinicu smrt-za generala pobeda.#19 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 06 January 2015 - 20:12

U poslednje vreme često izgovarana "dijagnoza"-vi imate problem autoriteta
Kako ovu "pojavu" tretirate?

 

problem autoriteta se obicno javi onda kada mislis da je neko drugi zauzeo tvoje mesto,

da bi ti jedan i jedini na tom mestu bio uspesniji i bolje se pokazao cak i onda kada nisi bio ni blizu da budes postavljen na poziciju bilo kakvog autoriteta ...ili upravo tada.

 

...ali ako si sam svoj autoritet, takve probleme nemas

i mozes da podneses neciju autoritet poziciju bez vecih psihicki razdirucih problema

 

 

no, ako je tvoj autoritet kompletni retard - onda je normalno da imas problem s takvim i mislis da si bolji

ali to nije problem autoriteta vec sasvim drugih okolnosti