Jump to content


Photo
- - - - -

Uvoz Auta u Srbiju iz Amerike


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
23 replies to this topic

#16 aleksandarzz

aleksandarzz
  • Members
  • 3 posts

Posted 07 January 2014 - 23:02

Da bi se auto uvezao u Srbiju neophodno je da ispunjava euro3, tj da je tako proizveden. Za vozila koja su prvi put registrovana u nekoj od zemalja EU posle 01.01.2002. podrazumeva se da ispunjavaju taj standard, dok je za sva ostala (a takva se pominju u ovoj temi) neophodno uraditi homologaciju. Homologacija se radi tako što se šalju dokumenta agenciji za bezbednost saobraćaja, a oni dostavljaju uvozniku odgovor. Da bi se to uradilo, auto uopšte ne mora da bude u Srbiji i u ovakvim slučajevima je najbolje prvo to obaviti pa tek onda uvoziti auto u Srbiju, naravno ako je odgovor pozitivan.

Uvozne dažbine tj. carina i pdv iznose 35% od vrednosti auta. Kako će se ta vresnost utvrdjivati, trenutno ne mogu da kažem jer je uprava carina dostavila nov pravilnik po kome se od nove godine vrednost polovnih automobila ne obračunava po katalogu zemlje iz koje dolazi, već po katalogu AMSS-a.

Budući da vozila iz USA obično imaju veliku kubikažu možda je bolje i isplativije plaćati granično osiguranje i voziti ga sa USA tablicama, nego ga cariniti.

 

PS

Pre par nedelja me je neko zvao u vezi carinjenja vozila iz Kanade i tvrdio da ima uverenje da ispunjava euro3 (homologaciju) izdato od agencije za bezb. saobraćaja, tako da nije nemoguće dobiti je.



#17 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 08 January 2014 - 23:20

ovo je vec odgovor koji sadrzi deo nama koristan. mozemo poslati zahtev za homologaciju dok smo u USA I cekati odgovor ovde. znamo da to traje I to je bio razlog protiv uvoza, uvezes auto pa cekas mesecima na uverenje ne bi li ga vozio.

 

carina ,prevoz, PDV kao sto rekoh ranije nisu nam interesna zona ovaj put.

 

I na kraju pitanje: zna li neko/ aleksandar zz/ koliko kosta zahtev za homologaciju I naravno gde poslati zahtev , u srbiju ili negde u EU ne bi li to stvarno I prakticno moglo biti uradjeno na nacin na koji ti kazes.

 

Hvaaaalaaaa



#18 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 08 January 2014 - 23:27

izvini, nasla cene sama, ako je istina da to kosta samo 3650 dinara plus neka taksa od valjda 500 ili kolikovec onda je to savrseno povoljno. mora da ima neki z... probacu da ih zovem sutra.mnogo mi to povoljno I dobro zvuci.....



#19 aleksandarzz

aleksandarzz
  • Members
  • 3 posts

Posted 09 January 2014 - 20:11

Evo, ovi ovde su nadležni http://www.abs.gov.r...mologaciju.html

Šalje se: Zahtev, overena kopija saobraćajne i takse.

Zahtev je na linku koji sam postavio. Ukoliko nešto nije jasno oko popunjavanja, pitaj slobodno. Odgovor će stići na adresu uvoznika koja se u zahtevu navede, i na njega se vozilo mora i cariniti.

Saobraćajnu dozvolu treba fotokopirati i overiti kopiju da je verna originalu u sudu ili ko je već nadležan za tako nešto. Prihvataju se i overe nadležnih organa iz zemlje iz koje auto dolazi.

Takse koje se uplaćuju su takođe na onom linku. Za fizička lica su 3510 + 3000 dinara.



#20 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 09 January 2014 - 22:37

sve videla, zvala ih ali ovako kazu, to sto smo podneli zahtev ne znaci da ce biti I odobren / meni zvucalo vise kao retko  se odobrava, ali recimo da sam pesimisticna samo/ I drugo nisu mi rekli rok  koliko process moze da traje. kola uvozimo mi pri povratku iz usa, tj idu u kontejner sa drugim stvarima I carine smo oslobodjeni,tako da valjda navodimo nas kao uvoznike, jer ne ide ni preko kakve firme.ako nam stigne od njih neki odgovor za sledeca 2 meseca,tovarimo ako ne stigne ne tovarimo.



#21 aleksandarzz

aleksandarzz
  • Members
  • 3 posts

Posted 09 January 2014 - 23:17

Odgovor stiže za oko dve nedelje. U njemu će pisati da li ispunjava euro3 ili ne. Treća mogućnost je da napišu da nisu sigurni i da treba da dostavite dodatna dokumenta. To je najčešće potvrda proizvodjača automobila. Može se dobiti i od ovlašćenih zastupnika.

Ako su u tom kontejneru vaše "selidbene stvari", imate pravo na oslobadjanje od plaćanja carine, ali morate imati potvrdu od ambasade/konzulata da ste na radu u inostranstvu bar dve godine. Te stvari morate cariniti u onoj ispostavi kojoj teritorijalno pripadate po mestu prebivališta u Srbiji. Automobili ne mogu spadati u selidbene stvari, tako da niste oslobodjeni carine. Mesto na kome ćete ga cariniti birate sami, a carinska stopa je 35%(carina i PDV) od vrednosti automobila. Pošto ste vi vlasnici, ne treba Vam nikakav ugovor, već je dovoljno da date izjavu o vrednosti.



#22 oslo

oslo
  • Members
  • 812 posts

Posted 09 January 2014 - 23:37

hvala aleksandre, to oko carinjenja je duga prica, I nije ni bitna za ovu temu. zahtev poslat danas videcemo sta ce da stigne nazad.



#23 Genex32

Genex32
  • Members
  • 3 posts

Posted 08 February 2015 - 04:30

ma ja sam budala,nisam ni procitao sta ti treba.
vozim na amercke table pa ih to ni ne zanima,jedino ih zanima granicno osiguranje.
znam da ima nekih varijanti za registraciju,cuo sam da nije jeftino zbog nasih bolesnih zakona.
raspitacu se kod drugara pa cu javiti sta kaze.
valjda je ta homologacija problem pa mora da se nosi u nemacku na pregled i tu adaptaciju valjda,nisam siguran,zvucim ko cvarkov ali tako sam cuo.
sve to moze samo je bitno koliko ti je stalo do bas tog auta.ja sam konkretno zapeo bas za taj moj pa sam i odradio.
da moram da ga registrujem nasao bi i za to nacin.
mozda da se fiktivno proda nekom prijatelju iz eu pa da ga on registruje u nekoj eu zemlji i onda ga proda tebi,ne znam,lupetam ali garantovano moze samo treba para i vremena i nerviranja.meni to nije bio problem s obzirom da sam i onako vec vodio neki depresivan zivot pa sta me kosta da se malo dodatno istrosim i iscimam sa autom...




Bas me interesuje dali placas registraciju/osiguranje ovde u USA ??? Kako bi oni U SRBIJI znali dali imas registraciju ili ne??
Koliko ja znam od carine moras da dobijes papir da ti je vozilo izvan USA da bih mogao da zadrzis tablice i da ne placas osiguranje sto ti nebi nikako pomoglo u srbiji svakako.

#24 Genex32

Genex32
  • Members
  • 3 posts

Posted 08 February 2015 - 04:54

 
Sad, neke fabrike americkim kupcima nude program "european delivery" - tj. da plate americku cenu, ali preuzmu kola u Evropi, provezaju se uz godisnji i posalju kola kuci. Za BMW i Mercedes znam sigurno, za druge ne znam.
 
Trebalo bi videti da li je moguce tako nesto izvesti, ali tako da "papirologija" ide preko USA, a kola fizicki budu celo vreme u Evropi - tj. da idu iz npr. Nemacke ravno za Srbiju...


Ja sam to radio sa bmw 2003 dan posle ubistva Dindica. Koja havarija nismo znali dok nismo dosli na granicu.

Nemoze jer kola "tehnicki nisu tvoja" sve dok ih ne preuzmes u USA ( ja znam ljude ovde koji su odbili kola kada su dosla sa broda i nikom nista, a u to vreme a mozda i sad luftransa ima kupi jednu kartu dobij drugo free ako radis europian delivery)
Drugo vozis kola za zoll tablama i nemackim osiguranjem za 15/30 dana
Tako kad te onaj vidi na granici ima odmah kod speditera da te salje.