Jump to content


Photo
* * * * - 4 votes

Kuda ide ova Srbija?


  • Please log in to reply
36597 replies to this topic

#35221 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 September 2018 - 12:32

...

 

Nesto nema d_baneta  ;) , no nadam se da barem cita 4um.

Evo za njega nesto edukativno.

 

 
>> ... Nevidljivi lanci
Posted By Mijat Lakićević
22/09/2018
 
 
Pašće kiša. Ne znam kad ni gde, ali pašće sto posto. Da li bi iko ovakvog „meteorologa“ uzeo ozbiljno? Pitanje je retoričko, naravno. Iz nekog razloga, međutim, oni koji svako malo prognoziraju svetsku ekonomsku krizu smatraju se ozbiljnim ekonomistima. Kao inspiracija za ove redove, priznajem, poslužilo mi je nedavno (sreda, 19. septembar) gostovanje Momira Bulatovića na TV N1. Povod je bio, ako sam dobro razumeo, Bulatovićeva nova knjiga „Nevidljivi lanci: moć nepostojećeg novca“. On se tom prilikom, između ostalog, pridružio prorocima kataklizme kapitalizma.
 
Ali, nije to ono zbog čega ovo pišem. Bivši predsednik Crne Gore, sada valjda ekonomski konsultant, pokazao je nerazumevanje nekih osnovnih ekonomskih kategorija. Između ostalog da ne pravi razliku između bankara i banaka. Tačnije, ne pravi razliku između rukovodstva banke i same banke, ali zato pravi razliku između bankarskih vrhova i „bankarske boranije“, da tako kažem. U koju spada, po rečima samog Bulatovića, i njegova ćerka. Oni „gore“ su, dakle, zli i halapljivi, dok su ovi „dole“ dobri, takoreći Samarićani. No, dobro, ta moralna hipokrizija nije ništa novo u našem društvu.
 
Ovo je, međutim, ključno. Bulatović je rekao, a propo priče o krizi, da države, kada spasavaju banke – spasavaju bankare, tj. njihove pare. To je vrlo raširena zabluda među građanima Srbije – što nije ni čudo kad je šire i profesori ekonomije – pa joj zato i vredi posvetiti malo pažnje. Stvar je u tome što, sasvim uprošćeno govoreći, banke ne rade svojim, tj. parama bankara (vlasnika i direktora) nego tuđim, tj. parama građana i privrede. Za osnivanje banke potrebno je pet ili 10 miliona evra, ali je to svega par procenata, ako je i toliko, količine novca sa kojom banka radi, odnosno sume koju ona prikupi od tzv. deponenata, tj. građana i privrede. I koju posle, kroz kredite, „deli“ (tim istim ili drugim) građanima i privredi, ali to je druga priča. Dakle, banka ne radi svojim nego tuđim novcem. Tako da kada država spasava neku banku, ona zapravo spasava hiljade, ili milione, građana i preduzeća koji bi ostali bez svog novca (delimično ili sasvim) ukoliko bi banka propala. Da li iz te spasilačke akcije neku „kolateralnu korist“ nezasluženo izvuku i bankari – dešava se, ali ne retko i oni plate određenu cenu. Ako je verovati onom filmu The Wizard of Lies cena koju je platio Bernard Medof uopšte nije bila mala, naprotiv.
 
Naravno, i ovom prilikom više uzgred, može se postaviti pitanje da li države uopšte treba da spasavaju banke. Mnogi ekonomisti liberalne orijentacije smatraju da ne treba, jer svako treba da odgovara za svoje postupke, ali fakat je da bi u tom slučaju, makar trenutno, tj. jednokratno, posledice bile mnogo teže, jer bi tada banke povukle u propast i mnogo nevinih.
 
No, kad smo već kod svetske ekonomske krize, čija je desetogodišnjca „proslavljena“ ovih dana, valja reći da je nju, bar na ovom našem jezičkom području, u istoimenoj knjizi najbolje objasnio Slaviša Tasić. U najkraćem Tasić je pokazao da su glavni krivci za krizu bile dve (para)državne institucije, Fredi Mek i Feni Mej, koje je osnovala američka vlada i koje su po političkim instrukcijama kupovale hipotekarne obveznice banaka podstičući ih tako da što više daju (kako se kasnije ispostavilo – nenaplative) stambene kredite.
 
Još je, međutim, značajnije ovim povodom podsetiti da ta svetska ekonomska kriza zapravo nije bila ni tako svetska ni tako velika kakvom se često prikazuje. Naime, samo jedne godine, 2009, došlo je do pada svetskog bruto domaćeg proizvoda. I to za relativno skromnih 0,1 odsto. Pre toga, 2008, BDP sveta je bio porastao za 2,8 odsto, a posle toga – 2010. za 5,4 odsto, a 2011. za 4,3 odsto. U stvari, do pada je došlo u razvijenim zemljama (za 3,7 odsto) i u zemljama centralno-istočne Evrope (za 3,6 odsto). Zemlje u razvoju su i 2009. zabeležile rast od sasvim pristojnih 2,8 odsto. Zatim je njihov rast još više skočio – 2010. čak za 7,3 odsto i 2011. za opet vrlo visokih 6,2 odsto. A one, zar ne, ipak čine veći deo sveta.
 
Najgori su nevidljivi lanci u glavi. To kad okuje – ne pušta.
 
Peščanik.net, 22.09.2018. ... <<
 
...

  • 0

#35222 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 September 2018 - 12:26

...

 

Smejurija!

 

Onaj lik uneo u 'rijaliti' utoku, a i ovi mu kon kurisu!

Dakle - ovo je sVrBski 'istorijski rijaliti', komad sa pevanjem i puicanjem!

:twak:

 

 

>> ... "Specijalci kosovske policije ušli u centar u Z. Potoku"

Specijalci kosovske policije ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, rekli su za RTS predstavnici lokalnih vlasti.
IZVOR: B92, RTS, subota, 29.09.2018.
 
Beogradski mediji su preneli da je 60 naoružanih pripadnika ROSU "upalo i preuzelo jezero Gazivode sa fantomkama i dugim cevima", a pojavili su se i navodi da su radnici koji su se zatekli tamo "vezivani".
 
"Akciju je izvelo nekoliko desetina naoružanih specijalaca, potvrđeno je od predstavnika lokalne samouprave. Oni su zauzeli objekat za razvoj ekologije i sporta u kom se nalazi i Crveni krst. Nema informacija kada je tačno izvedena akcija, a postoje informacije da su specijalci upali i sa kopna i sa jezera. Napeto je, ali nema incidenata", javio je izveštač RTS Andrija Igić. 
 
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su na severu Kosova i Metohije uhapšeni Srbi koji nisu počinili nikakvo krivično delo. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, saznaje B92. 
 
Uskoro opširnije... <<
 
 
>> ... Naređena "najviša borbena gotovost zbog napada na Srbe"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, saznaje B92.
IZVOR: B92, subota, 29.09.2018.
 
Naredba je preneta načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a kao razlog se navodi “napad albanskih specijalaca na Srbe na severu Kosova i Metohije”.
Specijalci kosovske policije ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, rekli su za RTS predstavnici lokalnih vlasti. 
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su na severu Kosova i Metohije uhapšeni Srbi koji nisu počinili nikakvo krivično delo. 
 
Uskoro opširnije… <<
 
...

Edited by Kinik, 29 September 2018 - 12:33.

  • 0

#35223 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 September 2018 - 14:20

...

 

Smejurija 2

:rotflmao:

Normalno onaj bolid Djuric nacisto pohisterisao.

Hebem li ga, ako vojno-politicki halucinator Drecun mora da gasi vatru koju raspiruju sVrBski paranoicari - stvari su zaista otisle predaleko.

 

 

 
>> ... Slučaj "Gazivode": Opšta uzbuna, šetnja i teške reči
O dešavanjima na severu Kosova i Metohije, odnosno jezera Gazivode, iz različitih izvora su stizale oprečne informacije.
IZVOR: B92 SUBOTA, 29.09.2018.
 
    Beogradski mediji su u inicijalnim izveštajima navodili da su specijalne jedinice kosovske policije “zauzele jezero Gazivode“.
    RTS je javio da je nekoliko desetina kosovskih specijalaca upalo u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku i zauzeli veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode, ali je potom saopšteno da oni ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane. 
    Kroz medije su se potom prenele informacije da je stigla naredba da se borbena gotovost pripadnika Vojske Srbije podigne na najviši nivo, “zbog napada na Srbe na severu Kosmeta“, a to je naređeno i pripadnicima policije, uz šta je ministar Nebojša Stefanović dodao i da su “uhapšeni Srbi“. 
    Agencija Beta je prenela da su oko 13 časova pripadnici specijalne jedinice ROSU, naoružani i sa fantomkama opkolili objekat Centra za sport i kulturu i Crvenog krsta na jezeru Gazivode, a radnik obezbeđenja Nemanja Milovanović, koji je bio unutar objekta rekao da ne zna razlog zbog kojeg su oni tu. 
    Situacija je postala nešto jasnija kada se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obratio, kako je rekao ”domaćoj i međunarodnoj javnosti, u ime Republike Srbije”. 
    Uz formulaciju da su “teroristi napali i preuzeli jezero Gazivode”, Đurić je istakao da je to urađeno sa ciljem da se predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači “prošeta”. 
    Dramatičan scenario je opovrgao i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je gostujući na RTS izjavio da specijalne jedinice kosovske policije nisu zauzele akumulaciono jezero, već da samo obezbeđuju trasu kojom treba da prođe delegacija na čelu sa Tačijem. 
    Sve je daleko jasnije bilo u momentu kada su se pojavili medijski izveštaji o dnevnim aktivnostima šefa privremenih institucija u Prištini – posle obilaska graničnog prelaza Brnjak, policije i carine, u povratku je “svratio” i do Gazivoda. 
    Beta je prenela i da je Tači na jezeru proveo petnaestak minuta, “prošetao se branom” i “provozao jezerom”. 
    Vredi istaći da je Centar u Zubinom potoku tokom nedavne posete obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i da je i on obišao jezero Gazivode. 
    Takođe, dok je Tači u “obilasku”, u Prištini se održavaju veliki protesti protiv njegove ideje korekcije granica, koju je predložio u okviru dijaloga Beograda i Prištine oko rešavanja kosovskometohijske situacije. ... <<
 
...

Edited by Kinik, 29 September 2018 - 14:21.

  • 0

#35224 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 September 2018 - 17:15

...
 
>> ... Kremlj: Rano je govoriti o ruskoj pomoći Srbiji
Moskva -- Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je suviše rano govoriti o tome da li će Rusija pružiti pomoć Srbiji nakon zaoštravanja situacije na Kosovu.
Izvor: TANJUG, nedelja, 30.09.2018 ... <<
 
 
Tacno je - nisu se svrBovi dovoljno sagnuli!
Pa nisu valjda pomislili da ce tek tako da pozovu a putljer odmah dotrci?
Ima oni jos mnogo da se saginju i trckaraju oko rusa ako budu hteli da dobiju bilo sta.
 
A iz nekog istorijskog iskustva svi znamo sta jedino mogu da dobiju.
 
:rotflmao:
 
...

  • 2

#35225 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 10 October 2018 - 17:18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za BBC, kako navodi britanski javni servis, da oseća da je vreme za Srbiju da preispita negativna osećanja prema NATO.

"Mislim da je sve to zbog emotivnih pitanja - uglavnom zbog 1999. godine i pitanja Kosova. To je nešto na čemu moramo da radimo - i to je nešto što ćemo raditi u budućnosti. Mislim da ćemo nakon nekog vremena, morati da postavimo stvari na racionalnije osnove. I to će se dogoditi", rekao je Vučić.

 

 

IZVOR

 

Hajde, mrdaj više g*** i sklanjaj ruski ološ odavde.


  • 1

#35226 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 10 October 2018 - 17:25

IZVOR

Hajde, mrdaj više g*** i sklanjaj ruski ološ odavde.


Sad cesh da vidish kada srBska maloumna opoziciJa vrisne u glas: IZDAJA!!!
  • 0

#35227 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 10 October 2018 - 18:11

Ako, neka samo izvole. Jedva čekam da vidim one što se nazivaju demokratskom opozicijom kako gutaju knedle: s jedne strane im je Putko zavrnuo slavinu (u'vatile sankcije pa ne može da se baškari kao nekad, one kante od MiG-ova su morali da prodaju po NATO standardu, jer kakav god Srbistan da je kupac, ipak jeste kupac ), a sa druge, kada uđemo NATO, oni sa Zapada neće baš mnogo da odvrnu slavinu za one što sede na dve stolice ili otvorene rusofile. A $$$ su potrebni, Putko je ipak predaleko i geografija mu nije naklonjena. Jeste da članstvo u NATO-u košta, ali i to je mala cena za udaljavanje od Putka.


  • 0

#35228 slavisa063

slavisa063
  • Members
  • 1,994 posts

Posted 10 October 2018 - 18:42

To je trebalo odavno da se uradi, odbaci Ruski uticaj a prihvati zapadni tj NATO uticaj.


  • 0

#35229 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 October 2018 - 19:19

...
 
>> ... "Mene blatite, ali moju Tijanu i rad Fondacije – ne"
Beograd - Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić obratio se javnosti putem Fejsbuka zbog navoda koji su se pojavili u hrvatskim medijima.
Izvor: B92, petak, 19.10.2018. ... <<
 
 
Kad ce neko da kaze ovom, ocigledno, neinteligentnom, a vrlo alavom liku da je sam sebe oblatio svojim lopinstvom. 
Ta tragedija koja mu se  dogodila nikako ne moze ponistiti njegovu losu proslost, a valjda, ima nekog pametnog da ga posavetuje - tako se ne radi!
Kakva 'fodacija / kakvi bakraci'!
 
Bolid!
 
Krao si, uhvacen kao lopina - sada ima da ispastas i cutis do kraja zivota - samo si sitan krimos - 'rebraca'!
A i sa parama oko 'fondacije' je nesto muljao dok mu drzava nije sela za vrat.
 
Zali boze to nesretno dete, no ovaj 'otac', kako se ono kaze u narodu - 'otac ko kolac!'.
:wicked:  
 
...

  • 1

#35230 the dude

the dude
  • Members
  • 747 posts

Posted 20 October 2018 - 19:46

Upucen sam prilicno u citavu situaciju,(s obzirom da je lik iz Subotice) i mogu ti reci da su ti informacije o njemu, odakle god da si ih dobio, tacne. A navodno, likovi kojima je dugovao su unajmili onog bednika da kidnapuje Tijanu, ali je nesto poslo po zlu i zavrsilo je tako kako je zavrsilo. Ne znam za to muljanje koje pominjes, ali osnivanje fondacije, ali i agresivan nastup u medijima, pogotovo ovde u Subotici, je pranje savesti. Svako se cese tamo gde ga svrbi. Ne zelim da umanjujem njegovu bol koju sigurno oseca zbog gubitka kcerke, ali tako stvari stoje. 

 

Inace, znam lika koji radi u zatvoru u kome je smesten onaj majmun Djuric, i kaze da ga biju ko vola u kupusu


  • 0

#35231 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 22 October 2018 - 21:40

...

 

... 

 

 

Necu da odgovaram na onom tredu, jer se tamo ne raspravlja.
 
Cemu neki moj post? O tome odlucujem ja, pa cu izdvojiti ono sto ja smatram za bitno, a ne da se svake godine upustam u jeftini / povoljno naricanje / sVrBsku zrtvenos', koju jel'te niko ne ceni, umanjuje zrtve, pa i jasenovacke, kao i podrinjske.
:wicked:  
Ovde ima nekolicina onih koji su se pretplatili na 'crvena / crna slova' u prigodnom kalendaru. 
Tzv. 'sVrBsom martirologu'. Red zrtava / red propustenih pobeda. 
:frust:  
 
Bio zlocin okupatora? Jeste. 
Pomagali mu domaci izrodi? Jesu. 
Pomagali i onima 'drugima' i isto cinili zlocine? Jesu.
Jel to prvi put - nije!
:-1:
 
Zar oko toga nije vec dosta kuknjave?
I sta kazes - 'sramotu tog vremena nosi vecina evropskih naroda'? Kako to da se sVrBovi uvek trpaju tamo gde nisu pozvani? Eto neki tvrde da je 'dutchbat' takodje kriv?
 
U ostalo kukumavcenje se ne bih upustao - dovoljno si pismen, pa pokreni neku inicijativu za 'dodeljivanje ulica / spomenika / p.maraka / kovanica / oficijelnog statusa heroja nacije'. Mogu ti dati adresu i raznih 'udruzenja', kao i portala gde se za sitne evritje krcme raznorazne prigodne medaljice iz proslih junackih vremena. Da se zacudis cega sve tamo nema. Samo nema nagrada za pametne. To niko ne nudi. 
Posto tako nesto niko nije dobio.
 
Ne znam sta ti podrazumevas pod dvolicnoscu - nisam se nikada izjasnio po nacionalnoj osnovi, niti sam, taman posla - sVrBov. A sto ne kukam u naZiJonskom toru - to je moj izbor. 
 
Zrtve su, normalno za zaljenje, i zasluzuju pijetet i postovanje, a ne da se 'svecarski / prigodno' uz armuniku & tambure razvlace o raznim datumima. Cudi jedna druga stvar - kako to u jednom ratu zrtve, a u drugom dzelati? Koliko jos onih tuznih satira - 'sve ce narod pozlatiti' jos mora da se napise, pa da prestane ceskanje svrBskih amputiranih udova (o cemu redovno citamo po raznim novinskim rubrikama)? Zar nista nisu naucili od svih tih zrtava, zalud potrosenih zivota? 
Ili se 'drvo patriJotizma redovno mora zalivati krvlju'?
:angry:
 
Oko 'kognitivne disonance' - obracas se na pogresnu adresu. Nikada ja nista nisam imao sa sVrBovskom junackom poJetikom. Niti sam resavao ukrstene reci - 'selo u sVrBiji', gde su se dva slova oђедном pretvorila u naZiJonski panteon.
:s_w:
 
Rekoh vec - sVrbsku_њики strogo izbegavam - osim kad su u pitanju priroda, geografski pojmovi i sl.
Posle one velike frke / naZijonskog ustanka za њики_истину kad je sajt zaposela grupa svesne patriJotske sVrBcadi - beskorisno je trositi vreme na budalaste, supljoglave naZiJonske radenike i krike 'jooj sVrBijo, lepoto medju sljivama!'
Ja sljive, bez naZijonskog odusevljenja, kupujem u obicnoj prodavnici.
 
Nego, hoce li i ove godine biti XYZ 'recitala' i ko ce dobiti 'opstinsku nagradu za istaknuto poetsko delo koje ce ostati zabelezeno u narednim generacijama?' Secam se jedne godine, bese taj 'recital' i posle njega kao, mali rock-koncerat. Pa ide nabrajanje ucesnika: Kerber, Vampiri, Generacija bez buducnosti, Elektricni orgazam, Idoli, Partibrejkersi, Bjesovi, Dza ili bu (nabacao sam ih onako).
:rolleyes:
Valjda je time tada rukovodio onaj cupavi 'julovac', danasnji 'ministar vojni'? Taj je kadar i stici i uteci.
 
Mislim, zar se tako postuju zrtve?
Zasto od svega cega se sVrBovi dohvate - naprave primitivni igrokaz tipa 'tesna kozica'?
B-)  
 
 
PS.
Btw, prema nekim izvorima to streljanje je bilo odmazda za neku partizansku nepodopstinu kad su ljudozderski sekirama izmasakrirali i dotukli neke ranjene / zarobljene nemce.
 
...

  • 2

#35232 vbarac

vbarac
  • Members
  • 272 posts

Posted 23 October 2018 - 10:55

Dobar tekst

 

https://www.danas.rs...cija-za-srbiju/


  • 0

#35233 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 23 October 2018 - 12:41

Makedonija nije nista resila, grupa oko zaeva pokusava da odradi zadatak krseci sva moguca pravila
  • 0

#35234 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 23 October 2018 - 12:57

...

 

:twak:

 

A ko je postavio ta 'pravila'?

Dve 'sluzbe' - ruska i sVrBovska?

 

...


  • 1

#35235 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 23 October 2018 - 17:16

srecom da se nato sluzba nije mesala uopste😆
  • 0