Jump to content


Photo
- - - - -

Pocetak kraja bliskoistocnih diktatura?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4081 replies to this topic

#1 Anduril

Anduril
 • Members
 • 5,593 posts

Posted 28 January 2011 - 12:21

Petak, 28. januar 2011. - Objavljeno 03:44 GMT

Hapšenja u Egiptu

Advokat najveće opozicione grupacije u Egiptu, Muslimanske braće, kaže da su vlasti uhapsile najmanje četvoricu visokih funkcionera i desetine drugih članova ove organizacije.

Hapšenja su izvršena svega nekoliko sati pre planiranih masovnih antivladinih demonsracija.

Muslimanska braća su prvi put u četvrtak saopštila da će podržati demonstracije koje bi trebalo da počnu posle zajedničke molitve petkom.

Egipćani javljaju o velikim poremećajima u radu internet mreže i sistema za slanje SMS poruka mobilnim telefonom korišćenih pri organizaciji dosadašnjih trodnevnih protesta.

Nove demonstracije su, u četvrtak, održane na Sinaju kao i u Ismailiji i Suecu.

Od početka demonstracija ubijeno je najmanje 7 osoba dok ih je nekoliko stotina uhapšeno.

Petak proglašen za "Dan gneva"

Petak bi mogao bi da bude odlučujući dan kada je reč o protestima, javlja iz Kaira BBC-jev urednik za bliskoistočna pitanja Džeremi Bouen:"Biće to test i za demonstrante i za vlasti. Očekuje se da će vlada angažovati hiljade policajaca u uniformama i civilu. Ako dan prođe relativno mirno moći će da objave pobedu; egipatski politički izvori kažu da su šefovi bezbednosnih službi predsedniku Hosniju Mubaraku rekli kako su u stanju da izađu na kraj sa bilo kakvim nevoljama. Ali ako dođe do velikih demonstracija, u Kairu i drugim delovima Egipta, i ako službe bezbednosti budu imale teškoća da ih kontrolišu, pokret koji organizuje proteste značajno će dobiti na snazi. Arapi širom regiona pažljivo prate dešavanja u Egiptu a isto važi i za velike strane sile i Izrael. Egipat je tradicionalni lider arapskog Bliskog istoka te je i pored nepopularnog mira sa Izraelom i dalje je vrlo uticajan. Demonstranti u drugim arapskim zemljama biće ohrabreni ukoliko dovoljno veliki broj Egipćana odluči da se usprotivi državnoj moći", javlja iz Kaira BBC-ijev bliskoistočni urednik Džeremi Bouen. .

Proteste je do sada organizovao neformalni pokret mladih čiji se zahtevi kreću od promena u vladi, do pobećanja plata.

Vladajuća stranka predsednika Mubaraka je nešto ranije saopštila da je spremna na dijalog sa javnošću i opozicijom.

Generalni sekretar Nacionalne demokratske stranke Safvat El Šerif izjavio je da je nastupio trenutak da se nezadovoljni Egipćani saslušaju:"Ja kažem 'da dijalogu', 'da podeli vlasti' i 'da podeli i razmeni stavova' -- ali na miran i zakonit način".

Stvari, čini se, dodatno komplikuje činjenica da se u Egipat vratio vodeći opozicionar, bivši visoki funkcioner Ujedinjenih nacija i dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed El Baradej koji je po povratku najavio učešće u demonstracijama koje će se održati u petak:"Tamo odlazim da bih bio sa njima. Učinili su upravio ono što sam od njih želeo, da shvate da će do promene doći samo kada su zajedno. Nju ne može da ostvari samo jedna osoba. Kao što sam im uvek govorio -- ja sam zastupnik te promene, ako žele da me vide kao njen simbol... Ali ta promena će doći samo ako je oni sami žele... To su pokazali i zato želim da sa njima budem, kako bi im pružio duhovnu i političku podršku".

No, da li demonstranti žele da El Baradej bude njihov zastupnik promene? Neki svakako ne:"On do sada nije bio u kontaktu sa ulicom i to je upravio isti problem sa kojim su Egipćani danas suočeni. Oni žele nekog ko doživljava njihovu svakodnevnu borbu i želi da je reši. Oni samo žele humaniji život, dostojanstvo, žele da se osećaju kao građani i deo ove zemlje. Svega toga nije bilo tokom tridesetogodinje Mubarakove vladavine", zabeležio je BBC izjavu jedne učesnice antivladinih protesta u Egiptu.

I pored nezapamćenih antivladinih protesta, posmatrači sumnjaju da je u Egiptu moguć tuniski scenario.

Predsednik Mubarak je u boljem položaju i zato što uživa međunarodnu podršku, posebno iz Vašingtona koji u stabilnosti Egipta i regiona vidi ključni nacionalni interes.

BBC-ijev dopisnik Džon Lejn koji takođe prati zbivanja u
Egiptu javlja da su ustupci od strane režima malo verovatni:"Utisak je da je vlada daleko odlučnija da ostane na vlasti, imajući možda u vidu i greške koje je napravio predsednik Tunisa Ben Ali. Mislim da je njihova strategija da ne pristanu ni na kakve ustupke, jer bi to bilo shvaćeno kao znak slabosti. Ne verujem da će ponuditi bilo šta politički, a ako išta ponude, čini mi se da će to biti novac. Daće novac najsiromašnijima i to putem povećanja plata ili subvencija. Tako bi eventualno mogli da spreče da se u proteste uključe niže kategorije društva. Jer, u ovom trenutku u demonstracijama učestvuju pripadnici srednje klase, što znači da na ulice nisu izašli milioni drugih Egipćana", kaže BBC-jev dopisnik Džonatan Lejn.

SAD imaju poverenje u Mubarakovu vladu

Reagujući na najnovije događaje u Egiptu, SAD - glavni Zapadni saveznik ove zemlje - su izrazile preko svojih zvaničnika poverenje u vladu predsednika Mubaraka.

Državni sekretar Hilari Klinton je rekla da vlada u Kairu "pokušava da odgovori na potrebe demonstranata", da je egipatska vlada "stabilna" i da Egipćani imaju pravo da protestuju.

Istovremeno je pozvala sve strane u Egiptu da se uzdrže od nasilja.


Ove narodne proteste treba videti izuzetno pozitivno jer ih nije zapocela neka opoziciona grupa/masinerija (bar za sada nema takvih indikacija) nego su opravdan izraz nezadovoljstva naroda kao i u Tunisu.

To takodje znaci da ce sledeca vlast, cak i ako bude islamisticka, morati da pripazi kako se ponasa mada verujem da bi neko poput El-Baradeja igrao tu takodje jaku ulogu. Od Egipta nece moci da naprave talibanski Avganistan ako se neko toga plasi ali bi zato razbijanje postojecih koruptnih drzavnih struktura bilo itekako pozeljno.

Takodje, promene u Egiptu ce biti mozda i poslednja sansa da se palestinsko pitanje uopste resi jer SAD i EU ocigledno nemaju taj potencijal a voz polako prolazi. Istovremeno to moze da bude i veliki rizik mada sumnjam da bi cak i MB isli u direktnu konfrontaciju sa Izraelom.

Mozda ce sada u Izraelu (SAD) konacno shvatiti u kakvom su problemu i da je zabusavanje od smrti Rabina bilo katastrofalno - nocna mora iz sezdesetih gde su bili opkoljeni citavim blokom neprijateljskih zemalja bi mogla da se ponovi (ako dodje do promena i u Jordanu) ali u mnogo goroj verziji jer su sada tu i Iran (Hizbolah je preuzela vlast u Libanu) + Turska. A sve to u atmosferi opsteg gubitka globalnog uticaja Zapada.

#2 duma

duma
 • Members
 • 1,673 posts

Posted 28 January 2011 - 12:44

Ove narodne proteste treba videti izuzetno pozitivno jer ih nije zapocela neka opoziciona grupa/masinerija (bar za sada nema takvih indikacija) nego su opravdan izraz nezadovoljstva naroda kao i u Tunisu.

Ma, lepo je što to sad izgleda spontano, samo nisam baš ubeđen da ljudi mogu tek tako masovno da se okupe bez neke organizacije. Znaš li ti za takve primere? Bio bi veliki problem ako bi kontrolu protesta preuzeli islamisti, sve i da ih je neko drugi započeo:

Muslimanska braća su prvi put u četvrtak saopštila da će podržati demonstracije koje bi trebalo da počnu posle zajedničke molitve petkom.


To takodje znaci da ce sledeca vlast, cak i ako bude islamisticka, morati da pripazi kako se ponasa mada verujem da bi neko poput El-Baradeja igrao tu takodje jaku ulogu. Od Egipta nece moci da naprave talibanski Avganistan ako se neko toga plasi ali bi zato razbijanje postojecih koruptnih drzavnih struktura bilo itekako pozeljno.

Nisam baš ubeđen da je Iran procvetao posle revolucije. Koliko znam ideje Muslimanske braće, s njima se Egipat usrećiti neće. Kad bi na vlast došao neko drugi, to bi već bilo nešto sasvim drugačije.

Takodje, promene u Egiptu ce biti mozda i poslednja sansa da se palestinsko pitanje uopste resi jer SAD i EU ocigledno nemaju taj potencijal a voz polako prolazi. Istovremeno to moze da bude i veliki rizik mada sumnjam da bi cak i MB isli u direktnu konfrontaciju sa Izraelom.

Od ovoga tek nema ništa. Ako MB osvoje na vlast glupo je i misliti da će imati dobre odnose s Izraelom. Teško da će ući u direktan sukob, ali sigurno neće raditi na trajnom miru između Arapa i Izraela. Čak i da dođe neko drugi imaće MB za vratom, tako da će teško smeti da napravi neki iskorak, pogotovu što u poređenju s drugim Arapima Egipat i sad ima ponajbolje odnose s Izraelom.

Edited by duma, 28 January 2011 - 12:46.


#3 down with the sickness

down with the sickness
 • Members
 • 8,325 posts

Posted 28 January 2011 - 12:47

Dobro je shto padaju diktature, to je uvek dobra vest. Kada se pogleda koliko su na vlasti pojedini diktatori, uglavnom 30-40 godina chovek se zaista zapanji.

Nije dobro shto iz dosadashnjeg iskustva uvek posle starih diktatora dolaze novi - mnogo gori. Izgleda da su za sada protesti gradjanske prirode, ali znajuci region, pitanje je trenutka kada ce ih imami uzeti pod svoje, "usmeriti revoluciju" a onda ............ nek im je stvarno bog u pomoci :ph34r: .

Ovih nekoliko drzava nije bash ni za poredjenje, Tunis, relativno evropski zivot u odnosu na ultra-siromashni Jemen, gde se zamalo umire od gladi i zivi iskljuchivo od religijske hrane.

U svakom sluchaju bure baruta. Nije dobro.

#4 Black Dog

Black Dog
 • Members
 • 1,255 posts

Posted 28 January 2011 - 13:20

Oglasili se pacovi:
"An Islamic Middle East is taking shape," Ayatollah Ahmad Khatami said in his Friday prayer sermon. "A new Middle East is emerging based on Islam ... based on religious democracy."
"This is God's tradition: Those who fight religion are doomed to fail," he said.
Iran's state TV provided extensive coverage of the violent protests that have engulfed Egypt, saying President Hosni Mubarak won't have a fate better than the shah's.

#5 monahan

monahan
 • Members
 • 1,898 posts

Posted 28 January 2011 - 14:02

Videćemo ko je sledeći.

Možda Libija.

#6 Black Dog

Black Dog
 • Members
 • 1,255 posts

Posted 28 January 2011 - 14:06

Mali update: izgleda da su demonstranti, tačnije 40k njih zauzeli kancelariju Mubarakove stranke u Mansuri (140 milja od Kaira), policija u Kairu staje na stranu naroda a režimski novinar na pitanje "da li će režim pući?" odgovorio sa "Već je pukao".
http://www.guardian....ts-live-updates

Kako se čini - ako ga danas ne obore neće nikada..

#7 monahan

monahan
 • Members
 • 1,898 posts

Posted 28 January 2011 - 15:31

Trebalo bi da se konsultuju sa Veljom Ilićem..

Vijesti
Wikileaks:SAD finansirale demokratske snage u Egiptu
28.01.2011

Sjedinjene Američke Države su sa nekoliko desetaka miliona dolara finansirale organizacije za promovisanje demokracije u Egiptu, na štetu predsjednika Hosnija Mubaraka, navodi se u dokumentima objavljenim na internet stranici Wikileaks, koje je u petak prenio norveški dnevni list Aftenposten.

Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) planirala je izdvojiti 66,5 miliona dolara u 2008. godini i 75 miliona u 2009. godini za egipatske programe demokratije i dobrog upravljanja, navodi se u bilješci američke ambasade u Kairu od 6. decembra 2007.

"Predsjednik Mubarak je duboko skeptičan što se tiče uloge SAD-a u promovirasaju demokracije", navodi se u diplomatskom telegramu od 9. oktobra 2007.

"Ipak, programi američke vlade pomažu u uspostavljanju demokratskih institucija i jačanju glasova pojedinaca u korist promjena u Egiptu", navodi se u diplomatskom telegramu.

Aftenposten, koji tvrdi da je prikupio svih 250.000 diplomatskih dokumenata objavljenih na Wikileaksu, piše da je SAD direktno doprinio "razvijanju snaga koje su protiv predsjednika" Mubaraka.

U drugom diplomatskom telegramu se navodi da sume koje je SAD dodijelio za promociju demokratije pokrivaju istovremeno i programe same egipatske vlade i financijsku pomoć egipatskim i američkim nevladinim organizacijama aktivnim u tom domenu.


link

Kako su krenuli počeće da finansiraju i u Saudijskoj Arabiji.

Edited by monahan, 28 January 2011 - 15:46.


#8 Eraserhead

Eraserhead
 • Members
 • 9,436 posts

Posted 28 January 2011 - 16:02

Ove narodne proteste treba videti izuzetno pozitivno jer ih nije zapocela neka opoziciona grupa/masinerija (bar za sada nema takvih indikacija) nego su opravdan izraz nezadovoljstva naroda kao i u Tunisu.


Iskustvo nas uči da je kada su revolucije u pitanju odnos onih koje su bile organizovane i kanalisane i onih koje su bile spontani izlivi narodnog nezadovoljstva daleko u korist ovih prvih. Tako da i čisto sumnjam da zemlje koje nemaju razvijenu demokratsku tradiciju odjednom spontano doživljavaju smene diktatorskih vlasti. Ipak planeta je doživela skok cena hrane i moguće da je ovo zaista neka anomalija i da je tim ljudima dogorelo do nokata te da nemaju drugi izlaz.

To takodje znaci da ce sledeca vlast, cak i ako bude islamisticka, morati da pripazi kako se ponasa mada verujem da bi neko poput El-Baradeja igrao tu takodje jaku ulogu. Od Egipta nece moci da naprave talibanski Avganistan ako se neko toga plasi ali bi zato razbijanje postojecih koruptnih drzavnih struktura bilo itekako pozeljno.


Promena Mubarakove vlasti će svakako biti pozitivna stvar. Činjenica da mu je alternativa Elbaradei koji je čovek obrazovan u Genevi i na NYU uliva optimizam. Mala je verovatnoća da će takav čovek napraviti ili pokrenuti zaokret ka bilo kakvoj vrsti ekstremizma i ovi događaji mogu najverovatnije imati "demokratizujući karakter". Naravno ima on i svojih kritičara koji kažu da je previše popustljiv prema Iranu.

Takodje, promene u Egiptu ce biti mozda i poslednja sansa da se palestinsko pitanje uopste resi jer SAD i EU ocigledno nemaju taj potencijal a voz polako prolazi. Istovremeno to moze da bude i veliki rizik mada sumnjam da bi cak i MB isli u direktnu konfrontaciju sa Izraelom.


Kako misliš da bi Egipat nakon promene doprineti da se taj problem reši?

Mozda ce sada u Izraelu (SAD) konacno shvatiti u kakvom su problemu i da je zabusavanje od smrti Rabina bilo katastrofalno - nocna mora iz sezdesetih gde su bili opkoljeni citavim blokom neprijateljskih zemalja bi mogla da se ponovi (ako dodje do promena i u Jordanu) ali u mnogo goroj verziji jer su sada tu i Iran (Hizbolah je preuzela vlast u Libanu) + Turska. A sve to u atmosferi opsteg gubitka globalnog uticaja Zapada.


Slažem se.

#9 sizzling

sizzling
 • Banned
 • 2,497 posts

Posted 28 January 2011 - 18:46

Videćemo ko je sledeći.

Možda Libija.


Libija nece sigurno!
Colonel Gaddafi je na vreme svoju naftu i gas predao u "prave ruke" ( nije Kina ). Zaposlio Tony Blair-a da mu bude specijalni savetnik, on bi mu pomagao oko upravljanja "stabilizacionim fondom" tezine nakakvih $40 mrd. Malo li je?

http://www.dailymail...n-oil-deal.html

U priobalnoj zoni Tunisa pojavola se nafta i gas, koncesije dobili Kinezi...
Egipat mnogo nesto saradjuje sa Kinom....
Sudan se deli na severni i juzni, opet i tamo Kinezi...
Izgleda gde nema Kineza ( Maroko, Libija, Saudi Arabija ) nema ni "oranzade". :unsure:

#10 Black Dog

Black Dog
 • Members
 • 1,255 posts

Posted 28 January 2011 - 19:24

Vojska puca na policiju - priceless.. :lala:

#11 Darko011

Darko011
 • Members
 • 289 posts

Posted 28 January 2011 - 23:38

Najbitnije je kako će zapad ispratiti situaciju,i koji su ciljevi.Na prvi pogled,nikome ne treba nestabilni Egipat.Ostaje pitanje snage zapada,i snage istoka.U svakom slučaju,želim im kraj nasilja i kraj diktature.Nadam se da vojni puč nije opcija koju će zapad podržati.Ako iko u regionu ima potencijal za demokratiju,to su Egipćani.

#12 Lucifer

Lucifer
 • Members
 • 1,891 posts

Posted 28 January 2011 - 23:50

Na Bliskom i Srednjem istoku su, ili diktature, ili islamističke države!

Trećeg nema

#13 pojedinac

pojedinac
 • Members
 • 2,127 posts

Posted 29 January 2011 - 02:25

Vrlo će zajebano biti ako Mubaraka otjeraju a na mjesto diktature uskoče islamisti!

Njihova "osveta" i decenije čekanja bi mogli, ma šta mogli - biće sigurno, surovi. Ovi što sad u kamere govore da skidaju Hosnija isključivo zbog loše ekonomske situacije se uskoro neće čuti a brzo poslije toga bi se mogli ufatiti za glavu. Granica sa Izraelom bi buknula.

Elem, najbolja bi varijanta bila da ovaj tokmak Mubarak zajebe planove o svome sinu kao Halidu umjesto Halida (evo je zdušio sa porodicom u Englesku) i pristane na kompromise koji uključuju i postepenu demokratizaciju društva. Ekspres demokratija bi, nažalost to je istina, bila pogubna kao i vrlo često u društvima nespremnim na takve napredne eksperimente (recimo našem). Dakle, ponovo, situacija bremenita sa tendencijom usložnjavanja a ulozi veliki.

#14 Vesna

Vesna
 • Sleepers
 • 18,721 posts

Posted 29 January 2011 - 15:01

u kom li egiptu ovaj živi? :krsta:

#15 yoyogi

yoyogi
 • Members
 • 6,418 posts

Posted 29 January 2011 - 15:23

Ove narodne proteste treba videti izuzetno pozitivno jer ih nije zapocela neka opoziciona grupa/masinerija (bar za sada nema takvih indikacija) nego su opravdan izraz nezadovoljstva naroda kao i u Tunisu.

To takodje znaci da ce sledeca vlast, cak i ako bude islamisticka, morati da pripazi kako se ponasa mada verujem da bi neko poput El-Baradeja igrao tu takodje jaku ulogu. Od Egipta nece moci da naprave talibanski Avganistan ako se neko toga plasi ali bi zato razbijanje postojecih koruptnih drzavnih struktura bilo itekako pozeljno.

Takodje, promene u Egiptu ce biti mozda i poslednja sansa da se palestinsko pitanje uopste resi jer SAD i EU ocigledno nemaju taj potencijal a voz polako prolazi. Istovremeno to moze da bude i veliki rizik mada sumnjam da bi cak i MB isli u direktnu konfrontaciju sa Izraelom.

Mozda ce sada u Izraelu (SAD) konacno shvatiti u kakvom su problemu i da je zabusavanje od smrti Rabina bilo katastrofalno - nocna mora iz sezdesetih gde su bili opkoljeni citavim blokom neprijateljskih zemalja bi mogla da se ponovi (ako dodje do promena i u Jordanu) ali u mnogo goroj verziji jer su sada tu i Iran (Hizbolah je preuzela vlast u Libanu) + Turska. A sve to u atmosferi opsteg gubitka globalnog uticaja Zapada.


Dobronameran post.

Pitanje je koliko je ovo u Egiptu i Tunisu krik naroda za demokratizacijom a koliko cisto da "unutar familije" dodje neko drugi. Mubarakova najava smene vlade u Egiptu je "n-1" i samo ono sto je sam od sebe napravio sve to cini nekompletnim bez njegovog odlaska.

Simptomaticno je da su ova desavanja bas u zemljama koje su Zapadni saveznici, bez nafte, i koliko nekoga tamo zanima demokratizacija u zapadnom smislu. Neko gore cak i rece da Tunis ima zivot koji podseca na zapadni.

Sta bi bilo da im Zapad posalje pomoc u vidu vojnih jedinica, da li bi se vise osmelili? Ili bi vise bilo da nastane haos kao u Iraku i Avganistanu.

Potpuno promaseno je pisanje po stampi da eto demokratija kuca i na arapska vrata. Nista od toga. Da smene Mubaraka i Ben Alija, doci ce na vlast neko manje kooperativan (ako uopste) sa Zapadom.
Fer izbori i nova vlast ce biti manje ako uopste voljna da gleda na spolja.

Internet u Egiptu blokiran, mnogi uzimaju izvestaje sa iranske TV koja desavanja predstavlja kao kraj Zapadnih vazala, cak i direktni prenosi. Neko bi ocekivao da Iran cuti i ne kaze ni rec. Iran, koji je i sam imao slicne probleme ali oko cega su bili? Pokradeni izbori a gubitnici (i pobednici) su ekipa koja je sa Homeinijem dosla na scenu.

Nikakav plamen slobode se ne siri. Cak naprotiv. Protestanti imaju licnih i opste socijalnih razloga za bunt a oni koji treba da iznesu promene, srednja klasa, treba uvere ostale na izborima sta su dobili od Mubarakovog i Ben Alijevog saveznistva sa Zapadom da se to nastavi (da oni nastave). Nista od toga.

Ako izbora tamo bude bilo, pobedice neki njihov ekvivalent nase SRS.