Molba:
Topic s razlogom nije postavljen na Politici. Moj pokusaj, a sto ce ovisiti samo o vama, nije ustvrditi bilo ciju kolektivnu odgovornost; dakle nije nam cilj da se bavimo pitanjem tko je eventualno odgovoran za bilo sto.
Cilj ovog topica jeste da pokusa ustanoviti postoji li uopce "kolektivna odgovornost" (i ako da, sto konkretno podrazumijeva) neovisno o kojim se pojedincima, skupinama, udrugama, strankama, drzavama radilo.
Svjesna sam svih potencijalnih teskoca, ali zaista vjerujem da smo svi zajedno sposobni izbjeci zamke i pokusati na ovo, po meni vrlo vazno pitanje, odgovoriti sto racionalnije mozemo.
Hvala Vam.

Tesko mi je razumjeti biblijski pojam Evinog grijeha koji nedvosmisleno aludira na gresan zenski rod od kad je vijeka i pamtivijeka, a na kojem je utemeljena uzasna predrasuda da su zene niza bica, manje vazne, manje inteligentne, a ujedno bezvremenski krive za muske, i uopce ljudske gadosti. Ali cini mi se da upravo u religijama, ili bolje receno ondasnjim piscima istih, pociva i temelj tzv. "kolektivne odgovornosti" ili krivice*.
Pa iako se danas rijetki suvremeni autori, bilo da se radi o znanstvenicima ili filozofima (poput Pinkera ili Dennetta

Ako se dakle vratimo u prapocetak; neznanje, predrasuda i pokusaj prebacivanja vlastite odgovornosti na drugoga (tj drugu) a cijih smo posljedica svjedoci i danas; zene ( kao grupa, kolektiv, rod - sasvim svejedno) su i danas u nekim drustvima krive zato jer su silovane, krive za svaki muski grijeh; ukratko krive sto su zene.
Drugi, a ujedno najcesci oblik prapocetka danasnjeg oblika kolektivne odgovornosti/krivice se krije u rasizmu; nepozeljna boja koze, oblika lubanje ili "visine čela" je automatski upucivala na ljudski izrod i manje inteligentne srodnike koje je moguce samo izrabljivati.
Prvu sluzbenu tezu o kolektivnoj odgovornosti, bar prema danasnjim standardima iste, je postavio Karl Jaspers kritizirajuci nacizam u svom djelu "Pitanje krivnje: O političkoj odgovornosti Njemačke" medjutim nejasno je da li je tim djelom zelio ustvrditi da je kompletan njemacki narod genocidan ili da je genocidna ideja, a sto je ipak daleko vjerojatnije usprkos onima koji se i danas pozivaju na njega u slucaju kad treba iskazati antagonizam bilo koje vrste naspram nacije ili etnicke populacije.
Drzava prije svega nije kolektiv, niti je homogena grupa; drzava je umjetno stvorena zajednica koja jeste utemeljena po nekim elementarnim principima, ali se ujedno sastoji od mnostva raznih kolektiva, tj. grupa koju cine pojedinci. U toj istoj drzavi takodjer zivi mnostvo pojedinaca koji nisu clanovi nikakve grupe niti pokazuju bilo kakve pretenzije da to ikad postanu nego dapace, a sto je pokazala praksa; sto je netko obrazovaniji i sto su ispunjenije sve njegove ljudske elementarne potrebe, manje je sklon pripadanju bilo kakvoj skupini, vecoj grupi ili bilo kakvim "izmima" tj. ideologijama.
Pri tome jasno uvazavam potrebu svakog ljudskog bica da negdje pripada, medjutim vrlo je opasno na toj premisi izgradjivati bilo kakav zakljucak jer; niti su svi crnci gluplji, niti su sve zene gresnije, niti su svi Njemci nacisti, ni svi Hrvati ustase, ni svi Srbi cetnici, ni Slobini istomisljenici, niti svi Amerikanci ubojice Indijanaca, itd.
Ima li netko dovoljno cvrst argument da me uvjeri da ja nekim cudom nasljedjujem Evin zajeb, ili da sam kriva, pa samim tim snosim odgovornost, za ustaske zlocine iako tad nisam bila ni rodjena, ili da me se trpa u kojekakve stranke, ideologije i copore samom cinjenicom sto prostorno dijelim teritorij sa doticnima?
Tesko.
* Krivica za sobom povlaci i odgovornost za ucinjeno pa smatram da nema potrebe razdvajati ta dva pojma.