Jump to content

Photo
- - - - -

provera psihofizickih sposobnosti za prosvetu

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 KaktusMania

KaktusMania
  • Members
  • 1 posts

Posted 30 December 2010 - 23:37

Pozvana sam da polažem test provere psihofizičkih sposobnosti zbog početka rada u prosveti. Zanima me kako izgleda ta provera i kog su tipa pitanja. Ako neko ko je polagao ima vremena neka podeli sa nama svoja iskustva. Unapred zahvalna.

#2 splica

splica
  • Members
  • 47 posts

Posted 08 January 2011 - 00:51

Pozvana sam da polažem test provere psihofizičkih sposobnosti zbog početka rada u prosveti. Zanima me kako izgleda ta provera i kog su tipa pitanja. Ako neko ko je polagao ima vremena neka podeli sa nama svoja iskustva. Unapred zahvalna.

Polagao sam prosle godine taj test, pa mogu podeliti svoja iskustva.
Test mozemo podeliti na 3 dela: prva dva su pismeni testovi, a treci je intervju sa psihologom.
Prvi test je vezan (cini mi se) za funkcionalnu pismenost, memoriju i sl. Test se sastoji od 5-6 delova, svaki se radi sa vremenskim ogranicenjem (5-10 minuta). Ne secam se svih, ali ima tu popunjavanja recenica sa recima sa strane, povezivanje poslovica sa njihovim znacenjem, vrednosni sudovi, zatim jedan vezan za memoriju (ispitivac cita poduzu basnu, a tek onda se otvori test i popunjava pisana forma te basne kojoj fale mnoooge reci, meni bilo zeznuto). Na kraju se secam da dolazi mentalno najzahtevniji test kada se dobija 21 recenica, potpuno izmesanih reci, pa ih prvo treba rekonstruisati pravilno u glavi, a onda izvrsiti komandu iz te recenice, npr: "Podvuci prvo slovo o u ovoj recenici". Posto se ovi testovi rade na stopericu, kada se zavrsi poslednji test oseti se blaga vrtoglavica, zamanta se u glavi od onoliko premestenih reci. Bila mi je smesna scena kad sam podigao glavu, a oko mene svi imaju istu reakciju, ko da smo bili u nekom simulatoru za letenje :)

Drugi deo se sastoji od testa licnosti. Nista tesko, ali smorno dozlaboga. Dobije test sa 250 pitanja ili nekih tvrdjenja, treba odgovoriti od 1 do 5 ("uopste se ne slazem" pa do "u potpunosti se slazem") i to se unosi na poseban papiric sa strane. Pitanja se ponavljaju kroz test u razlicitoj formi, lako se otkriva neiskrenost, jer vec nakon 100 pitanja opadne koncetracija i "budnost". Ovde mislim da ne postoji vremensko ogranicenje.

Za ova dva testa treba otprilike 1,5-2 sata, zavisi od organizacije.

Kako zavrsavaju drugi test, kandidati jedan po jedan odlaze do psihologa na razgovor. Nema pravila koliko to traje (koliko psiholog proceni da mu treba), ali u proseku nekih desetak minuta. Pitanja su uglavnom vezana za iskustva sa decom, motivaciju, ciljevi u zivotu itd. Pretpostavljam da sastavljaju profil licnosti i odredjuju da li je neko podoban da radi sa decom.

To je to, koliko se secam. Ja sam polagao pre godinu dana u Boru, valjda su testovi slicni u svim regionalnim centrima. Ne proverava se nikakvo znanje, tako da pripreme i nema, samo budite naspavani i odmorni pre dolaska jer moze biti zamorno, narocito ako prethodno putujete do grada gde se vrsi testiranje.

Nadam se da moj odgovor nije zakasnio, puno srece na testiranju!

#3 sanguinic

sanguinic
  • Members
  • 4,162 posts

Posted 08 January 2011 - 14:28

Ovde u NS se polaze i nekakav test opšte informisanosti. Nisam ga videla, samo sam čula od jedne koleginice. Pitanja na tom testu su iz različitih oblasti, zatvorenog tipa - bira se jedan od ponuđenih odgovora.