Jump to content


Photo
- - - - -

ex-Yu IP telefonija...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 28 November 2010 - 12:34

Konkretno, da ne bi previše lutao - kakva su vaša iskustva i eventualni prijedlozi vis a vis IP telefonije prema zemljema bivše YU!?

Meni godinama guzove neopisivo deru provajderi i rominzi, jebo ih otac pohlepni. Puno putujem i kartice za zvanje mi nisu opcija pogotovo što me svrbeći tabani nose uglavnom "where wolf fuck" pa mi IP telefonija ostaje kao jedina opcija.

Naravno, koristim skajp ali mi, da ne objašnjavam pojedinosti, trebaju pozivi na mobilne i obične mreže u ex-YU. Cijene zvanja tih brojeva preko skajpa su užasne pa sam pronašao LowRateVoip koji je manje više okej. Nudi, recimo, besplatno zvanje kućnih brojeva u Hrvatskoj ali su BiH i Srbija još uvijek skupe.

Neki su klinci "iz kraja" pokušali postaviti server u Sarajevu pa sam imao loko cijenu preko IP-a ali im je to palo i neće se dizati. Sada sam ponovo na LRV.

Dakle, ima li neka IP jeftinoća za "od Vardara pa do Triglava" telefoniranje?

Hvala unaprijed...

#2 Mr. Mojo Risin

Mr. Mojo Risin
  • Members
  • 107 posts

Posted 30 November 2010 - 10:36

sto se tice odlaznih poziva, generalno govoreci, najjeftiniji su ti betamax-ovi klonovi ... od kojih je jedan i taj tvoj LowRateVoip.

ovde ---> http://progx.ch/home...amax-3-1-0.html i ovde ---> http://backsla.sh/betamax mozes videti uporednu tabelu cena svih betamax klonova, pa izabrati sta ti najvise odgovara.

problem je sto se cene, "free" destinacije, broj "free" dana itd. cesto menjaju, pa ako dosta telefoniras i 'oces da to bude najjeftinije moguce, onda ce glava da ti naraste na 22 cola od racunanja unapred koju ces ex-yu zemlju da zoves cesce, a koju redje u narednih 6 meseci itd...

---------------------------------

sto se tice dolaznih poziva ...

najjeftinije, tj. dzabe, se mogu ostvariti, preko SIP Brokera ---> http://www.sipbroker...?itemOID=219160 (Hrvatska - Zagreb i Zadar) i (Makedonija - Skoplje),
i Bezecoma ---> http://www.bezecom.c...elp.aspx?view=5 (Slovenija - Ljubljana).

napomena 1:
ni SIP Broker, ni Bezecom nemaju svoje SIP servere na koje se ti logujes, vec dolazne pozive moras preusmeriti na neki tvoj tzv. URI.
treba probati da li npr. moze na tvoj LowRateVoip URI.
ako ne moze tu da se preusmeri, na TPad-ov ---> https://secure.tpad.com/signup/ URI moze 100% (ja tako koristim).

napomena 2:
dolazni brojevi nisu tvoji direktni brojevi, vec pozivalac mora nakon biranja tih brojeva da otkuca na telefonu i tvoj SIP Broker/Bezecom PIN (koji dobijes tamo kad se registrujes), a koji mu i trazi tamo glas iz slusalice.

za ostale ex-YU republike, koliko znam, nema dolaznih brojeva ... osim da neki entuzijasti u privatnoj reziji, kao te tvoje sarajlije, prave gateway-e.

#3 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 08 December 2010 - 11:18

Da ti kažem nešto, nisu ti loše ove tabele. Pozdravljam uštedu...

#4 Jovancha-Micicj

Jovancha-Micicj
  • Members
  • 4 posts

Posted 07 February 2011 - 12:07

Ne znam koliko ti može pomoći da probaš tel. servis preko balkaniyum.tv pošto je dostupan samo nama koji živimo u Kanadi i USA.Navodno će biti dostupan i za EU,ali kada bog zna...Posted ImageMeni je sačuvao dosta dolara u džepu,jer cimam moje kod kuće veoma često.Nostalgija,šta ću.Da ne nabrajam ,ali samo npr. minut poziva za Srbiju je 8 centi (roditelji,ekipa...),pa za Bosnu 14 centi (mada tamo nikog nemam),pa Croatia i Slovenia 3 centa /min (u Cro zivkam tetku u Karlovcu,i sasvim se dobro čuje),pa u CG 13,8 centi (tamo imam neku rodbinu sa ženine strane ,pa smo ih zvali dosta puta),i ajde kad sam se upustio već i za bratsku Makedoniju 11 cenata što bi rekli naši Bosančerosi.Imaju i marketinške fazone,pa još snize cenu povremeno,OK dopada mi se to...

#5 komiko

komiko
  • Members
  • 5 posts

Posted 20 June 2011 - 14:38

Pozdrav svima,
ja samo da se nadovežem na priču sa svojom preporukom.
Da bih zaobišao neskromne cene roaminga ne samo lokalnih provajdera na balkanu već i po evropi i svetu, koristim MO-Call app koja ima svoju verziju za skoro sve mobilne telefone i PC.
U koliko ti telefon podržava Wi-Fi, možeš da praviš međunarodni poziv za dž u koliko onaj koga pozivaš isto ima MO-Call aplikaciju na mobilnom ili kompu i u tom trenutku je online.
Znači potpuno besplatan međunarodni poziv između dva mobilna telefona koja su povezani wi-fi to wi-fi vezom i MO-Call aplikacijom.
U koliko tvoj mobilni ne podržava wi-fi MO-Call ti opet omogućava znatno jeftinije telefoniranje jer se korišćenjem VOIPa zaobilazi GSM roaming.
Evo i link-a pa probajte sami
www.mo-call.com

Edited by komiko, 20 June 2011 - 14:42.


#6 Ajduk_Velja

Ajduk_Velja
  • Members
  • 6 posts

Posted 07 February 2013 - 17:25

Ne znam koliko ti može pomoći da probaš tel. servis preko balkaniyum.tv pošto je dostupan samo nama koji živimo u Kanadi i USA.Navodno će biti dostupan i za EU,ali kada bog zna...krstipd4.gifMeni je sačuvao dosta dolara u džepu,jer cimam moje kod kuće veoma često.Nostalgija,šta ću.Da ne nabrajam ,ali samo npr. minut poziva za Srbiju je 8 centi (roditelji,ekipa...),pa za Bosnu 14 centi (mada tamo nikog nemam),pa Croatia i Slovenia 3 centa /min (u Cro zivkam tetku u Karlovcu,i sasvim se dobro čuje),pa u CG 13,8 centi (tamo imam neku rodbinu sa ženine strane ,pa smo ih zvali dosta puta),i ajde kad sam se upustio već i za bratsku Makedoniju 11 cenata što bi rekli naši Bosančerosi.Imaju i marketinške fazone,pa još snize cenu povremeno,OK dopada mi se to...

 druže možeš ovako da olakšaš ljudima sa linkom http://www.balkaniyu...oip/index.shtml znaš kakvi su naši ljudi sve bi na gotovo.po meni nisu loši.zivkam moje povremeno na mob iz Kanade.imali su malo nekog zastoja kad je Sandy razbila istočnu obalu ali vratilo se brzo.Ustvari tada su svi imali problema. bar nema onog šuškanja i šumova a što kažeš,isplativo je.jbg.